Dodaj do ulubionych

Studia po liceum dla dorosłych

16.05.07, 21:30
Przez trzy lata moja mama chodziła do liceum dla dorosłych, w tym roku zdała
starą maturę. Chciałaby kontynuować naukę (zawsze byłą dobrą uczennicą, z
przyczyn losowych za młodu skończyła tylko zawodówkę), ja proponuję jej
studia. Czy w jej wypadku można takowe podjąć i czy za takie studia trzeba płacić?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • nauczyciel33 Re: Studia po liceum dla dorosłych 17.05.07, 00:36
      Super-Mama!Zgodnie z ustawą o szkolnictwie wyższym może podjąć dowolne studia,
      bo ma amturę.Musicie po prostu wybrac kierunek,uczelnie i przeczytać na stronie
      www warunki rekrutacji,czy nie ma jakis obostrzeń co do wieku studenta.Kiedys
      był taki warunek na kieunkach medycznych i na aktorstwo,nie wiem, jak jest
      teraz.
      Podczas rekrutacji liczba miejsc jest dzielona między starcyh
      maturzystów /Mama/ i nowych. Proporcjonalnie. Mam będzie musiała zdawać egzmain
      wstępny lub startowac w konkursie swiadectw.
      Polecam najpierw 3-letnie licencjackie. Potem, jak jej starczy sił i ochoty,
      dorobienie 2-letnich magisterskich.

Konkurencja jest duza, więc musicie przewidzieć,ze będą to studia zaoczne.
      Płatne.

Natomiast nie ma zadnego problemu z wiekiem. tzn. obencie w grupach na studiach
      są osoby w różnym wieku.Uczę również na studiach zaocznych i sa osoby w wieku
      ok. 50 lat. Zauważyłem, ze ci starsi najbardziej ściągają na egzaminach:))

Ustawa:

Art. 169.
      1. Do odbywania studiów w uczelni może być dopuszczona osoba, która ma:
      1) świadectwo dojrzałości - w przypadku ubiegania się o przyjęcie na studia
      pierwszego stopnia lub jednolite studia magisterskie,
      2) /.../
      oraz spełnia warunki rekrutacji ustalone przez uczelnię.
      2. Senat uczelni ustala warunki i tryb rekrutacji oraz formy studiów na
      poszczególnych kierunkach. Uchwałę podaje się do wiadomości publicznej nie
      później niż do dnia 31 maja roku poprzedzającego rok akademicki, którego
      uchwała dotyczy, i przesyła ministrowi właściwemu do spraw szkolnictwa
      wyższego.
      • krystynazgie Re: Studia po liceum dla dorosłych 17.05.07, 07:50
        Wielkie dzięki.
        Pozdrawiam :)
    • rama24 Re: Studia po liceum dla dorosłych 19.06.07, 19:33
      Ja skonczylam taka szkola,21lat,wiec bez zbednych przerw!Jesli mam byc
      szczera,to nie radze podejmowac stud.koncze 2 rok,zaoczne-jest strasznie ciezko!
      Jest wielka przepasc miedzy tym,co uczyli.....a wzasadzie nic nie uczyli w
      szkole dla doroslych(a tym,co na uczelni-czuje sie jak mala lodeczka,ktora z
      jeziorka zostala przeniesiona na ocean)!Jak pisalam,jestem mloda,mam swieza
      wiedze.....doszlam do jednego wniosku.....z liceum wyszlam glupsza,niz ze
      szkoly podstawowej!Tez mialam dobre oceny na swiadectwie i z matury i ZSZ tez 5
      i 4 i te oceny nic dla mnie nie znacza!Pani mama raczej nie ma co liczyc,na
      dzienne-konkurencja jest straszna,a mysle,ze raczej jest humanistka(a te sa
      oblegane)!Zycze wszystkiego dobrego,jesli sie zdecyduje tu 3+2(innych chyba juz
      nie ma)i lepiej prywatne!Jesli macie panie jakies pytania gg7383770
      • agata_lew Re: Studia po liceum dla dorosłych 18.04.14, 13:47
        a ja sie nie zgadzam, chodzilam do liceum dla doroslych do Omegi w Bytomiu. szkole skonczylam z paskiem, jestem w trakcie robienia filologii angielskiej. jak sie chce, to mozna. nauczyciele w szkole dobrze mnie przygotowali, dlatego teraz nie jest tak trudno. na studiach jest ciezko po kazdej szkole, ale trzeba chciec sie uczyc. dla mnie motywacja do zapisania sie do omegi byla opinia znajomych o dybrych nauczycielach i obsludze, bo w szkole dziennej to byla tragedia.
    • tomarko Re: Studia po liceum dla dorosłych 20.07.14, 17:42
      Jasne, że może podjąć. Wyższa Szkoła Pedagogiczna im. J. Korczaka wydaje się dobrym rozwiązaniem dla Twojej mamy. Sama tam studiowałam, a miałam wtedy 47 lat. Studia dla wszystkich grup wiekowych, specjalności do wyboru do koloru, oprócz pedagogiki czy pedagogiki specjalnej mają tam też kierunek polityka społeczna i praca socjalna. Ceny za studia naprawdę przystępne, a jeśli ktoś nie może sobie pozwolić na częste wizyty na wydziale (ja nie mogłam), może studiować w domu w systemie kształcenia na odległość (e-learning).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka