Dodaj do ulubionych

preferencje, czyli czytajcie dokladnie :((

IP: *.net-serwis.pl 26.06.03, 00:07
Dostalabym sie do IX LO im. K.Hoffmanowej, gdybym potrafila sie miesiac temu
zdecydowac do jakiej szkoly chce isc. Otoz przed zlozeniem podania jako
szkole pierwszego wyboru zaznaczylam XXXVII LO im. J. Dabrowskiego, do klasy
humanistycznej. Nie potrafilam sie wtedy w zaden sposob zdecydowac czy wole
klase humanistyczna tam, czy mat-biol-chem w Hoffmanowej. Niestety, podobnie
jak wielu innym znanym mi osobom, podczas wypelniania formularzy umknal mi
fakt, ze po zlozeniu podania nie bede juz mogla zrezygnowac z LO pierwszego
wyboru. Owszem, wiedzialam, ze preferencje maja duze znaczenie.. ale nie
doczytalam sie ze az takie.. byc moze slowa "dalsze preferencje zostana
pominiete" brzmialy zbyt malo dramatycznie. Albo za slabo wyroznialy sie
sposrod tysiecy innych slow regulaminu.
W ciagu ostatniego miesiaca zdecydowalam juz, ze wole pojsc do
Hoffmanowej.. (przekonaly mnie do tego opinie uczniow obu szkol, a takze moje
wlasne spostrzezenia.. kiedy zajrzalam do Hoffmanowej nikt na mnie nie
krzyczal, nie czepial sie niczyjego "odslonietego brzucha".. poza tym nie
widzialam tez zeby ktokolwiek stal tam w kolejce przez poltorej godziny..).
Niestety, teraz jest juz za pozno. Szczerze mowiac kiedy zobaczylam, ze moja
osoba w IX LO po prostu nie istnieje zalamalam sie. Ale coz.. powinnam byc
pewna juz miesiac temu. Oczywiscie, rozumiem, ze chodzi o osoby z list
rezerwowych. Trudno mi postawic sie w ich sytuacji poniewaz w 2 z 3 klas do
ktorych zdawalam bylam pierwsza na liscie.. a w 3 bylabym gdzies w srodku.
Zdaje sobie sprawe, ze gdyby nie usunieto mnie z listy kandydatow do
Hoffmanowej blokowalabym miejsce.
Jednak czy nie lepszym rozwiazaniem byloby gdyby osoby ktore dostaly sie do
wybranych w unii szkol musialy potwierdzic wole chodzenia do nich do np 26
czerwca? wtedy 27 nie byloby juz "sztucznego tloku" i wszyscy rezerwowi
wiedzieliby na jakie miejsce moga liczyc. A tak.. niestety ale bede chodzic
do szkoly do ktorej chodzic nie chce.. bo zdecydowalam sie zwiazac swoja
przyszlosc z przedmiotami scislymi o miesiac za pozno.

Mimo wszystko bede walczyc o swoje.. a jesli sie nie uda.. pozostaje tylko
miec nadzieje, ze w przyszlym roku cos sie zmieni..
Obserwuj wątek
    • Gość: TinYan Re: preferencje, czyli czytajcie dokladnie :(( IP: *.net-serwis.pl 26.06.03, 17:18
      no i nic z tego.. :( wychodzi na to, ze dostalam za duzo punktow..
    • Gość: km Re: preferencje, czyli czytajcie dokladnie :(( IP: *.net-serwis.pl 26.06.03, 22:52
      Jestem dyrektorem LXVII LO w Warszawie i jednym z twórców Unii Edukacyjnej.
      TInYan nie ma racji pisząc, że nie można było zrezygnować ze szkoły I wyboru
      przed składaniem dokumnentów. Wtedy szkołą II wyboru automatycznie stawałą się
      szkołą I wyboru. Wszystkie informacje na ten temat były dostępne na stronie
      www.edu.com.pl ; a w specjalnym dziale "pytanie i odpowiedzi" była możliwość
      zadawania własnych pytań.
      Propozycja skrócenia okresu potwierdzeń wyboru szkoły do 26 czerwca jest
      niemożliwa do realizacji ze względu na obowiązujący system prawa -
      Rozporządzenie MENiS narzuca termin dwóch dni na potwierdzenie wyboru szkoły.
      Pozdrawiam serdecznie
      Krzysztof Mirowski
      ps W pełni popieram ogólne zalecenie "czytajcie dokłądnie" i dodam "ze
      zrozumieniem"
      • tinyan Re: preferencje, czyli czytajcie dokladnie :(( 26.06.03, 23:09
        Heh... 26 podalam jako przyklad.. rownie dobrze mozna by bylo do 27. A co
        do "pytan i odpowiedzi"... wiem, znalazlam tam odpowiedz na to pytanie. Posrod
        200 innych. Po prostu nie zastanawialam sie nad tym wczesniej wiec nie wpadlam
        na zadanie takiego pytania. Nie mam do nikogo pretensji, ze mnie nie przyjeto.
        Po prostu uwazam ze mozna bylo to zakomunikowac wyrazniej. A ze wszystkich
        zrodel z jakich ostatnio korzystalam dowiedzialam sie, ze po zlozeniu podania
        zmiana jest juz niemozliwa.
        "To uszeregowanie jest oczywiście subiektywne, ale po złożeniu podania i
        zaakceptowaniu go przez szkołę już nie może ulec zmianie. " (odp na pytanie nr
        35)
        • Gość: km Re: preferencje, czyli czytajcie dokladnie :(( IP: *.net-serwis.pl 27.06.03, 00:36
          Zmiana kolejności to jest zupełnie co innego niż rezygnacja z części klas.
          Pozdrawiam
          Krzysztof Mirowski
          • tinyan Re: preferencje, czyli czytajcie dokladnie :(( 27.06.03, 16:05
            hmm.. ale brzmi podobnie. Z calym szacunkiem - wydaje mi sie ze mozna bylo
            zaznaczyc te roznice.. byc moze jestem malo inteligentna, ale jak dla mnie to
            brzmi podobnie.
      • Gość: nie_pokorna Re: preferencje, czyli czytajcie dokladnie :(( IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.03, 10:30
        A ja dodam dyrektorze, prosze sie nie gniewac, ze przejal Pan styl zwany przeze
        mnie "kuratoryjno - menowskim" czyli "poszukaj sobie w internecie". Panska rola
        jako dyrektora, jesli dobrze to rozumiem, jest wywieszenie regulaminu z
        odpowiednimi wyjasnieniami. A nie odsylanie mlodziezy do linkow i FAQ do
        regulaminu. Nie wspomne juz, ze jesli takie objasnienia byly konieczne oznacza
        to, ze regulamin nie byl zbyt przejrzysty. Pozdrawiam
        • Gość: Majka hmm.... IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 27.06.03, 11:51
          "nie_pokorna" w ciągu kilku dni to chyba 8 nick....
          albo IP "neoplus...." jest tak niesłychanie popularne ;-)
          • Gość: nie_pokorna Re: hmm.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.03, 16:16
            Majka dla jasnosci nie 8 tylko trzeci co oglosilam publicznie na forum wiec nie
            ma co hmkac i sugerowac, ze celowo zmieniam nicki... Ten jest staly bo
            zarejestrowany. To IP jest rzeczywiscie popularne bo ogolnopolskie i zmienne
            czyli dynamiczne. Dzisiaj moze nalezec do mnie jutro do kogos innego a pojutrze
            jeszcze do kogos. To tylko tak dla wyjasnienia. Cos Ci w tym przeszkadza?
        • Gość: km do nie_pokornej IP: *.wawpie.ext.ids.pl 27.06.03, 16:47
          Sznowna Pani
          proszę mi wskazać innego dyrektora, nauczyciela, czy urzędnika Oświaty, który
          od ponad miesiąca społecznie odpowiada na pytania i próbuje podnosić na duchu
          gimnazjalistów i ich rodziców.
          Pozdrawiam
          Krzysztof Mirowski
          • Gość: nie_pokorna Re: do nie_pokornej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.03, 17:42
            Szanowny Panie Dyrektorze
            Jestem gotowa wskazac Panu wielu takich dyrektorow zarowno gimnazjow jak i
            liceow warszawskich. W Polsce sa ich pewnie setki. Nie twierdzilam, ze Pan
            lekcewazy uczniow, nie twierdzilam, ze Pan nie odpowiada na pytania czy nie
            podnosi ich na duchu. Odwolalam sie tylko do Panskiej rady aby poszukiwali
            odpowiedzi w internecie. Nawet w Warszawie nie kazdy ma internet, ba nie kazdy
            ma komputer czy mozliwosc skorzystania z kawiarenki. Zjezylam sie gdyz
            przypomnialo mi to menowskie polecenia dla dyrektorow: wydrukuj to sobie ze
            strony internetowej.
            W zadnym wypadku nie bylo moim celem jakiekolwiek napadanie na Pana czy
            umniejszanie Panskiego zaangazowania.
            Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka