brokatowymotyl 16.10.07, 21:24 Czy można zostać nauczycielem po Mgr fizjoterapii a następnie po studiach podyplomowych Wychowanie Fizyczne?? W jakich szkołach mogłabym uczyć?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szkolny100 Re: Nauczyciel W-F 17.10.07, 17:18 Nauczyciel w szkole musi miec przygotowanie pedogiczne, prawdopodobnie nie masz. Studia wyższe + studia podypl. + przyg.pedog. = kwalifikacje do pracy w szkole, więc wf możesz uczyć wszędzie, gdzie jest. Możesz być wuefistą. Prawdopodobnie możesz tez znaleć pracę w szkole z gimnastyki korekcyjnej, ale decyzja nalezy do dyrektora szkoły po obejrzeniu Twojego indeksu (+ przyg.pedag.). Możesz też uczyc fizjoterapii ( + przyg.pedag.) w prywatnej szkole, która ma taki kierunek nauki. szkoła z oddziałam integracyjnymi, integracyjna, specjalna mogą poszukiwac fizjoterapeuty do pracy z chorymi dziećmi.Ale znowu + p.p. Nie mam więcej pomysłów Odpowiedz Link Zgłoś
brokatowymotyl Re: Nauczyciel W-F 17.10.07, 18:02 Magister Fizjoterapi+ Podyplomowe z Wychowania Fizycznego i jeszcze jakiś kurs pedagogiczny?? Gdzie ja taki zrobie?? :(:( Odpowiedz Link Zgłoś
szkolny100 Re: Nauczyciel W-F 17.10.07, 19:33 Ty sie nie pytaj,gdzie,bo wszędzie.Ty się zapytaj,ile kurs kosztuje. Poszukaj lepiej płatnej pracy w innym sektorze :( Odpowiedz Link Zgłoś
brokatowymotyl Re: Nauczyciel W-F 18.10.07, 08:25 Czyli tak tragicznie dzisiaj z pracą jest ?? :(:( Matko to koszmar, co ja bede robiła po Magistrze Fizjoterapii :(:( Odpowiedz Link Zgłoś
yoka1 Re: Nauczyciel W-F 18.10.07, 10:51 a nie rozważałaś tego wcześniej w trakcie studiowania? Odpowiedz Link Zgłoś
brokatowymotyl Re: Nauczyciel W-F 18.10.07, 15:57 To co ja miałam studiować, prawników do groma ekonomistów też w brud, psychologie folologie socjologie to zadne studia tylko wiedza ogólna, więc zdecydowałam się na medyczny kierunek - Fizjoterapia. Jak będe miała spooro pieniązków to wynajmę lokal zakupie drogie sprzety i otworze właną klinikę fizjoterapii i odnowy biologicznej. Albo otworze przedszkole dla dzieci niepłenosprawnych i z porażeniami mózgowymi, albo gabinet masażu, ALE CHCE COŚ SWOJEGO!! To jedyne wyjscie w Polsce, być pracownikiem i pracodawcą w jednym!! Odpowiedz Link Zgłoś
hofff Re: Nauczyciel W-F 19.10.07, 18:00 Polecam :-) www.kuratorium.gda.pl/index.php?c=307&d=4318 Odpowiedz Link Zgłoś
e-ftalo Re: Nauczyciel W-F 10.11.07, 14:58 szkolny100,po jakie licho mu przygotowanie "pedagogiczne" i co to właściwie jest? Człowiek studiował po studiach fizjoterapii i po podyplomowych i teraz jeszcze ma iść na jakiś bzdurny kurs? Ja rozumiem że powinien odbyć praktykę w szkole ,ale po co mu kurs? Sorry za ton(bo już mnie krew zlewa) ,ale jest to po prostu niesprawiedliwe aby jedynym czynnikiem kwalifikującym człowieka do pracy w szkole było takie przygotowanie. Zdecydowanie ważniejsza(moim zdaniem0 jest odpowiednia osobowość i praktyka w prowadzeniu zajęć w życiu. To jak to jest,może ktoś ma linka czego to dokładnie uczą na takim kursie? Odpowiedz Link Zgłoś
szkolny100 Re: Nauczyciel W-F 10.11.07, 18:12 PP wynika z rozporządzenia o kwalifikacjach, szczegółów kursu szukaj na stronach internetowych uczelni(pedagogicznych) , kuratoriach itd. Treba mieć albo w indeksie odpowiednia liczbe godzin zajęć i praktyk, albo miec kurs kwalifikacyjny 3) przygotowaniu pedagogicznym - należy przez to rozumieć nabycie wiedzy i umiejętności z zakresu psychologii, pedagogiki i dydaktyki szczegółowej - nauczanych w powiązaniu z kierunkiem (specjalnością) kształcenia i praktyką pedagogiczną - w wymiarze nie mniejszym niż 270 godzin oraz odbycie pozytywnie ocenionych praktyk pedagogicznych w wymiarze nie mniejszym niż 150 godzin; w przypadku nauczycieli praktycznej nauki zawodu niezbędny wymiar zajęć z zakresu przygotowania pedagogicznego wynosi nie mniej niż 150 godzin; o posiadaniu przygotowania pedagogicznego świadczy dyplom lub inny dokument wydany przez szkołę wyższą, dyplom ukończenia zakładu kształcenia nauczycieli i świadectwo ukończenia pedagogicznego kursu kwalifikacyjnego, Odpowiedz Link Zgłoś
karmazynowa_dama Re: Nauczyciel W-F 11.11.07, 11:10 "psychologie filologie socjologie to zadne studia(?!) tylko wiedza ogólna" wow, aleś tępa, nie dziwne w takim razie ze pracy znależć nie możeszesz... Odpowiedz Link Zgłoś
e-ftalo Re: Nauczyciel W-F 13.11.07, 16:20 hmm,270 godzin to dużo,ale czy to jest 270 godzin słuchania teorii o jakiejś pedagogice i psychologi czy raczej 270 godzin praktyki szkolnej? Uważam że jest to bezsens i jest naciąganie kieszenii studenta. Dobrze wiemy ze na takim kursie nic nowego,nic potrzebnego(poza szczegółami dydaktyki) student sie nie dowie,są to suche teorie,nie pokrywające się z faktycznym stanem. Na szczęście przepisy te dotyczą tylko szkół,a przecież wiemy że nie tylko szkoły zajmuja się edukacją. No cóż dzięki za informacje,muszę to to po prostu jakoś obejść ,a mi konktretnie zależy na nabyciu umiejętności prowadzenia takich lekcji,ponieważ rozszerzyło by to obecną moją działalność. Odpowiedz Link Zgłoś