Dodaj do ulubionych

Puerto Plata

24.01.16, 21:01
Witam, w piątek lecimy w okolice Puerto Plata na 2 tygodnie, mam pytania:
1. Internet w hotelu jest drogi, myślę o zakupie karty z netem do telefonu, ktoś może kupował? (koszt, jaki operator, gdzie kupić i czy karta będzie pasować do telefonu)
2. Wycieczki fakultatywne, gdzie można się wybrać samemu (przystanek autobusu przy hotelu) , które wycieczki warto wykupić i gdzie najlepiej?
3. Co warto kupić do Polski?
4. Będziemy w hotelu Be Live Collection Marien, ktoś był? jakieś dodatkowe informacje nie zawarte w katalogu może ktoś podrzuci.
Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • inna57 Re: Puerto Plata 25.01.16, 15:01
      1. Trzeba kupić kartę CLARO, cen niestety nie pamiętam i później przez aplikację doładować. Niekoniecznie wyjdzie taniej. Internet na Dominikanie nadal jest drogi ale są miejsca gdzie można złapać free WiFi.
      2. Wycieczki kupować u lokalsów. To samo a dużo taniej. Samodzielnie to najwyżej objazd Puerto Plata (rozlewnia rumu, fort, katedra, muzeum bursztynu, "fabryka" cygar, orange market) oraz wjazd kolejką na Teleferico (taki ichni Giewont).
      3.
      - Kawę - SANTO DOMINGO - mieloną (molido) lub ziarnistą (en grano). Wolno do UE przywieźć 500 g na osobę. UWAGA - na lotnisku przy wylocie bardzo drogo.
      - LARIMAR - wyroby z tego kamienia (półszlachetnego) dostępne wyłącznie na Dominikanie
      - RUM - ale ten już dostępny w Polsce więc nie wiem czy warto
      - CYGARA - jak ktoś lubi.
      4. O hotelu najlepiej poczytać na pl.tripadvisor.com/Hotels-g147290-Puerto_Plata_Puerto_Plata_Province_Dominican_Republic-Hotels.html

ITAKA dopiero uczy się tego regionu więc rezydentka nie wszystko wie ale się stara wink

• 1sadson Re: Puerto Plata 26.01.16, 08:58
      Dziękuję za szybką odpowiedź, miło z pani strony (:
      A jak jest w barach, kawiarniach w Puerto Plata z darmowym wifi? Bez problemu znajdę takową?
      • inna57 Re: Puerto Plata 26.01.16, 09:18
        Właśnie free WiFi można trafić w barach. Wasz hotel jest prawie w mieście więc łatwo będzie znaleźć jakiś przyjazny kącik. Najlepiej szukać sieciówek typu Pizza Hut.
    • 1sadson Re: Puerto Plata 28.01.16, 12:44
      dziękuję za pomoc, mam ostatnie pytanie, jaki jest obecnie kurs na Dominikanie dolar/pesos ? Zastanawiam się nad zakupem pesos w Polsce.
      • inna57 Re: Puerto Plata 28.01.16, 14:38
        44-45 peso za dolara. Kurs z początku stycznia. Tam kurs jest stabilny od kilku lat są tylko minimalne wahnięcia.

Już Ci zazdroszczę wyjazdu. Czy lecisz z Itaką? Jeśli tak to współczuję lotu. Ale jest nadzieja że i na to wybrzeże będziemy w końcu latali z Polski normalnymi samolotami.
        Mam nadzieję że większość pokocha to wybrzeże. To jest prawdziwa zielona Dominikana. Przecież Dominikańczycy nie jeżdżą na Punta Cana tylko właśnie w rejon Puerto Plata na wakacje.
    • 1sadson Re: Puerto Plata 28.01.16, 16:36
      Tak, lecę z Itaką, lot ma trwać 12 godzin. Jakoś się przeżyje (: Jak wrócę będę mógł komuś innemu doradzić coś o Dominikanie. Pozdrawiam i dziękuję za Twoje porady. (;
      • aska1_cz Re: Puerto Plata 26.03.16, 10:27
        witaj 1sadson, czy moglbys podzielic sie wrazeniami z Puerto Plata? gdzie wykupywaliscie wycieczki i czy z tego regionu organizowane sa wycieczki do Zatoki Samana na wieloryby? pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka