Dodaj do ulubionych

problem z Singer 834 ;-(

18.11.11, 17:29
Witam, mam problem z moją (odziedziczoną) maszyną. Dawno na niej nie szyłam a teraz mam wielki powrót ale chyba ona nie chce tego ;-(. Najpierw po uszyciu jednej toebki zaczęło się coś dymić!!! Odstawiłam ją i znajomy taty który serwisował przed emeryturą maszyny w zakładzie popatrzył na nią dogłębnie, oczyścił z farfocli i obniżył lekko igłę. Powiedział że wszystko gra i nie ma problemu. Rzeczywiście maszyna szyła ... jakieś dwa dni. Nagle przestała trzymać ścieg i zamiast zygzaka jest linia prosta ledwo uchwycona raz na jakiś czas przez spodnią nitkę. Igła chodzi w zygzak - robi dziurki ale nie przewleka tam nitki. Zresztą prosty ścieg nie jest lepszy. Po prostu fastryguje nie szyje ;-(
prosze o poradę bo miały być szyte prezenty a tu nici.....
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: problem z Singer 834 ;-( 18.11.11, 17:39
      Sprawdzalas od dolu jest wszystko OK? Czasem nitka biegnie nie tak, jak powinna. Mam inna maszyne, ale wiem z doswiadczenia, ze maszyny lubia byz uzywane. Po dlugich przerwach zawsze sa jakies problemy: czesto z naszej winy.
      • linn_linn Re: problem z Singer 834 ;-( 18.11.11, 17:52
        Przypomnial mi sie problem, jaki mialam przed laty z Lucznikiem. Ramie nie maszyny samo z siebie zmienilo polozenie / podobno to sie zdarza /. W zwiazku z tym schodzac do dolu igla nie chwytala nitki. U Ciebie ramie bylo przestawiane: moze trzeba sprawdzic dokladnie polozenie.
        • fpmuzyka Re: problem z Singer 834 ;-( 18.11.11, 18:39
          tylko czy mogę to zrobić sama? nie bardzo wiem jak się do tego zabrać ;-( czy iść z nią gdzieś do serwisu? czy gdzieś jest to opisane jak można to samodzielnie wyregulować? A wisz może skąd ten dym???
          • linn_linn Re: problem z Singer 834 ;-( 18.11.11, 20:22
            Ja zanioslam wtedy maszyne do serwisu.
            Wstawilam w googla maszyne do szycia i dym. Wyskoczylo np. cos takiego:
            forum.maszyny-do-szycia.com/viewtopic.php?f=5&t=1982&p=4701
            Sama sobe z tym chyba nie poradzisz.
            Tu tez sie komus spalila, ale Lucznik:
            ekrawiectwo.net/board/thread/3593/nowa-maszyna-do-500-zl-doradzcie/
            Ide poglaskac moja 20-letnia Husqvarne: nawet oliwic jej nie trzeba.
            • fpmuzyka Re: problem z Singer 834 ;-( 19.11.11, 16:25
              hurrraaa, problem rozwiazany (chociaż nie ten dymowy ale skoro już nie dymi a szyje to udam że to mi się przyśniło). Co się okazało: trzebabyło obniżyć igłę o milimetr. Podobno można to zrobić na stałe jakąś śrubką ale ja włożyłam igłę nie do końca na wyczucie i znowu szyje jak marzenie!!!
              • linn_linn Re: problem z Singer 834 ;-( 19.11.11, 17:11
                ...czyli to, o czym mowilam. Po dluzszej przerwie czasem zrobimy cos niedokladnie i jest problem. A maszyna niewinna...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka