Gość: owca socjologiczna IP: 62.32.61.* 16.04.05, 18:59 czego używacie i dlaczego akurat ich? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skidblandir Re: tampony czy podpaski? 16.04.05, 19:03 tampony - wygoda straszliwa!!! nie masz <jak mowi moja znajoma> walka miedzy nogami i nie musisz czesto do lazienki latac. podpaski - bo jednak sa zdrowsze ponoc... ale u mnie tampony wygrywaja:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gogo Re: tampony IP: *.mt.pl / *.mt.pl 16.04.05, 19:06 na noc podpaski tylko dlatego ze zdrowiej, nie cierpie ich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Midi Re: tampony czy podpaski? IP: 62.32.61.* 16.04.05, 19:17 A dlaczego podpaski są zdrowsze? Tez kiedyś słyszałam taką opinię, ale nie wiem, dlaczego niby tak miałoby być... Odpowiedz Link Zgłoś
skidblandir Re: tampony czy podpaski? 16.04.05, 19:38 no bo jednak okres jest po to zeby sie to "niezuzyte" wydostalo na zewnatrz a tampony mimo wszysko <mimo tego ze sa super chlonne i wogole> jednak trzymaja "to" w srodku twojego ciala... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Midi Re: tampony czy podpaski? IP: *.bsu / *.bsu.by 16.04.05, 21:17 Brzmi przekonująco to, co piszesz, ale z drugiej strony to widocznie nie jest bardzo niezdrowe - moze tylko troszke :) Chodzi mi o to, że ja (i jak widać, nie tylko ja) od wielu lat używam wyłącznie tamponów i nie zauważyłam jakichkolwiek przykrych tego konsekwencji ani żadnej różnicy zdrowotno-higiecznej ogólnie w porównaniu z zamierzchłymi czasami, kiedy używałam podpasek. Odpowiedz Link Zgłoś
skidblandir Re: tampony czy podpaski? 17.04.05, 00:00 toc ja tez tamponow uzywam:) a podpaski tylko jak nigdzie nie wychodze i nikt do mnie nie zaglada i sa to koncowe dni okresu. wszystkie w/w warunki spelnione byc musza zebym uzywala podpaski, bo niecierpie tego "walka" choc uzywam cieniutkich... ja tez zadnych zmian nie zauwazylam, ale wiesz - strzezonego... pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klusia Re: tampony czy podpaski? IP: 195.20.110.* 18.04.05, 15:10 Dokładnie!!!!! Zgadzam się w 100 %, a poza wygodą, komfortem to czy naprawdę żadna z Was nie widzi różnicy w HIGIENIE?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klusia Re: tampony czy podpaski? IP: 195.20.110.* 18.04.05, 15:22 tzn. różnicy w HIGIENIE na korzyśc tamponów oczywiście, tylko i wyłącznie. te bzdury o zdrowszych podpaskach to chyba z lat 50-tych pochodzą. Jeśli ktoś jest zdrowy i nie ma żadnych nadzwyczajnych schorzeń to nie rozumiem dlaczego podpaska miałaby być "zdrowsza" od tamponu? Tampon! Tampon! Tampoan! miezależnie od tego czy wychodze gdziekolwiek, czy ktoś do mnie przychodzi, czy to dzień pierwszy czy ostatni. Zawsze i wszędzie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: tampony czy podpaski? IP: *.provider.pl / *.provider.pl 14.05.05, 15:49 dlatego, ze tampony, mimo iz jak zapewniaja producenci nie dzialaja na zasadzie "korka" moga jednak powodować cofanie sie krwi do macicy, a nastepnie do jamy brzusznej. Krew miesieczna niesie z soba fragmenty blony sluzowej (endometrium), ktora wysciela macice. Przelanie sie krwi do jamy brzusznej moze powodowac wszczepienie sie endometrium na innych narzadach, czyli powstanie endometriozy. A co to jest endometrioza - zapraszam na forum nieplodnosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta i kasia Re: tampony czy podpaski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 13:54 nie używajcie tamponów, bo jak zapomnicie wyjąć to przeleje wam się nosem!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia Re: tampony czy podpaski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.05, 19:10 ja ogolnie preferuje tylko tampony narazie jestem w ciazy w 7 miesiacu wiec na szczescie od tego czasu okresu nie miemam i zdaje sobie sprawe ze w pologu bede musiala uzywac podpasek i az mnie skreca po pierwsze uzywam cienkich i dobrych ze skrzydlami a zawsze obetre sobie pachwiny sa niewygodne jak jest cieplo mam wrazenie ze zaparza mi sie pupa zmieniam czesto a i tak mam wrazenie ze nieprzyjemnie pachna sa niewygodne po prostu ja uzywam tamponow sa dyskretne komfortowe dobrze i swobodnie sie czuje nie wydziela sie przykry zapach i jestem 100% pewna ze nic nie odstaje czy cos( bardziej tu chodzi o psychike) ale tamponow uzywam na dnie zato w nocy stosuje podpaski wtedy leze wiec mi nie przeszkadzaja Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: tampony czy podpaski? 16.04.05, 19:15 asia - jakie uzywalas? Z bawelniana powloczka czy taka plastikowa? Ja po tych "plastikowych" - co to niby takie sa genialne, superchlonace i wilgoc trzymajace z dala od skory itd mialam takie same objawy jak ty - odparzona, podrazniona i poobcierana i jakas lepka, wrrr.... Te bawelniane sa o niebo lepsze! Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: tampony czy podpaski? 16.04.05, 19:12 podpaski - bo zdrowsze, tampony tylko na wielkie wyjscia w czyms obcislym/przezroczystym/bialym albo na basen. Nielubie ani tamponow ani podpasek - nie lubie okresu. Z podpasek to najlepsze sa Belli cieniutkie ze skrzydelkami - takie z bawelniana powloczka. Nie znosze wszelkich plastikowych super-chlonacych wynalazkow. Bella jest swietna - dobrze sie trzyma i wcale nie latam co chwila do toalety, mam pewnosc ze jest gdzie trzeba i nic sie nie zabrudzilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asia z siateczka drajłiw niby takie genialne !!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.05, 19:21 Odpowiedz Link Zgłoś
ankajak Re: tampony czy podpaski? 16.04.05, 19:22 w ciągu dnia tampon - komfort wygoda i "nie przecieka":), a w nocy podpaska... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLEŃKA Re: tampony czy podpaski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 20:34 A ja 24h na dobe tampony nie wyobrażam sobie żecia z podpaską Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ******* Re: tampony czy podpaski? IP: 217.75.54.* 16.04.05, 22:13 W czasie okresu uzywam TAMPONOW! Wygoda.czystosc,komfort psychiczny.Jedynie w nocy uzywam podpasek choc ich niecierpie<ale ponoc jak sie w dzien uzywa tamponow to w nocy powinno sie podpasek zeby krew mogla swobodnie wyplywac>.I jedyne podpaski po ktorych niemam wrazenia ze piecze mnie skora to podpaski naturella.Na dzien polecam TAMPONY:) Odpowiedz Link Zgłoś
cafe_justysia Re: tampony czy podpaski? 16.04.05, 20:50 Używam tamponów bo wygodniejsze.Czasem na początku okresu używam podpasek bo mam problemy z wprowadzaniem dużego tamponu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziuba Re: tampony czy podpaski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.04.05, 22:17 Zdecydowanie tampony! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuz Re: tampony czy podpaski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.05, 23:09 od drugiego okresu w moim życiu do niedawna (prawie 21 lat) byłam za tamponami; używałam ich praktycznie wyłącznie(na noc czasem tampon+podpaska, bo okres miewałam ogromniasty, podpaska największa przeciekała- tak w nocy z 2giego na 3ci dzień okr); niestety na tamponach rzec można, przejechałam się; biorę tabletki antykoncepcyjne, przez nie krew jest nieco gęściejsza i myślę, że to też była jakaś przyczyna; dostałam zapalenia macicy; na szczęście po antybiotyku i czopkach przeszło, ale ginekolog powiedział, że tampony tylko od czasu do czasu; i niestety musiałam wrócić do obrzydliwych podpasek; na dodatek zazwyczaj noszę stringi i te majtki+wkład strasznie mi przeszkadzają; ostatnio coraz częściej jednak decyduję się na tampon, ale po powrocie do domu i na noc: obowiązkowo podpaska; Odpowiedz Link Zgłoś
monami_1979 Re: tampony czy podpaski? 16.04.05, 23:37 na dzien zawsze tampony, a na noc podpaski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tralala Re: tampony czy podpaski? IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 16.04.05, 23:49 no niestety tampony nie sa wcale zdrowe, polceam szczegolowa lekture ulotki chocby obi czy tampax czy jaki innych, co moga spowodowac i doprowadzic, zreszta nie kazda kobieta moze czy powinna ich uzywac, choc watpie czy wszystkie uzywajace tampony zadaly sobie trud przeczytania ulotki, lub wiedza ze nie powinnych stoswac tamponow. Odpowiedz Link Zgłoś
skidblandir Re: tampony czy podpaski? 17.04.05, 00:07 Gość portalu: tralala napisał(a): choc watpie czy > wszystkie uzywajace tampony zadaly sobie trud przeczytania ulotki, lub wiedza > ze nie powinnych stoswac tamponow. i po co ten sarkazm? a przeciwskazania do stosowania tamponow to chyba tylko ginekolog moze stwierdzic prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tralala Re: tampony czy podpaski? IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 17.04.05, 09:45 hehe to nie bylo sarkastyczne, nawet nie zamierzalam, no ale skoro tak odczulas to zdanie, wiec pewnie sama jestes sarkastyczna, uderz w stol a nozyce sie odezwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klusia Re: tampony czy podpaski? IP: 195.20.110.* 18.04.05, 15:43 Nie wiem dlaczego z góry zakładasz, że tampoonów używają niedorozwinięte dziewczeta, które nie czytają ulotek (analfabetki???i tak nic z nich nie rozumieja???) myslę, że każda rozsądna dziewczyna zapoznała się choć raz w życiu z taką ulotką, zna zagrożenia i przeciwwskazania, jest świadoma i podejmuje decyzje co do swojego ciała. poza tym tak naprawdę większość komplikacji w związku z użyciem tam,ponów to sutuacje niezmiernie żadkie, bądź spowodowane nieprzestrzeganiem zasad ich stosowania i brakiem higieny (co również, a może zwłaszcza wam dziewczynom z podpaskami chyba też się zdarza) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klusia Re: tampony czy podpaski? IP: 195.20.110.* 18.04.05, 15:49 tak mnie temat i wypowiedzi tarlalala zbulwersowały, że az popełniam skandaliczne błędy literówki i nie tylko. Uniżenie proszę o wybaczenie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: astra Re: tampony czy podpaski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 07:38 tylko podpaski (cienkie ze skrzydełkami). Tampon kojarzy mi się z 'zapychaniem się' niestety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: tampony czy podpaski? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.04.05, 08:45 Tylko tampony, przede wszystkim dlatego ponieważ to wygoda komfort i brak przykrego zapachu który jest niunikniony nawet przy częstej zmianie podpasek. Podpasek w ogóle nie kupuję, używałam je bardzo dawno temu (na samym początku, ale to było dobrych kilka lat temu;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisek Re: tampony czy podpaski? IP: *.icpnet.pl 17.04.05, 10:43 Ja od trzech lat, od kiedy biorę pigułki i mam bardzo skąpe miesiączki, używam wyłącznie podpasek, choć kiedyś byłoby to dla mnie nie do pomyślenia. Teraz nie wyobrażam sobie aplikacji tamponu. Wydaje mi się (ktoś już o tym zresztą pisał), że jest niezdrowy właśnie dlatego, że zatrzymuje we mnie to, co jest przeznaczone do wydalenia z organizmu. A co do przykrego zapachu, to ten problem skończył się, od kiedy odkryłam podpaski Naturella Camomile. Są niedrogie (ok.4,5 zł za 20 sztuk) i naprawdę rewelacyjne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: virtuallady Re: tampony czy podpaski? IP: *.rev.vline.pl 20.04.05, 09:48 Rewelacyjne? Raz jak mnie "przycisnęło" to siostra mi dała jedną podpaskę, bo nie miała tamponów. Ta Naturella jest gruba jak materac! Czułam się okropnie! TAMPONY RULEZ!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melek Re: tampony czy podpaski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 10:48 Tampony - nie znosze podpasek i od bardzo dawna lat ich nie kupuje... ale ostatnio moja ginekolog wykryla u mnie malutka nadzerke i spytala czego uzywam no i... powiedziala ze tak nie mozna, ze 24 h na dobe tampony, chociaz ona tez jest za tym ze sa fajniejsze (ale bakterie lubia sie wtedy rozmnazac) i kazala mi na noc uzywac podpasek, ale poniewaz mam skapy okres (biore tabletki antyk.) to wkladka hig. zupelnie wystarcza w nocy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betka Re: tampony czy podpaski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 12:12 A ja podpaski:( Bardzo chciałąbym przerzucić się na tampony, ale raz próbował go sobie zaaplikować i skończyło się fiaskiem:) Jeste dziewicą, może to ma jakiś wpływ... A może po prostu źle to zrobiłam. Dziewczyny poradźcie mi coś, bo naprawdę nie cierpię podpasek, a wydaje mi się, że tampony to rzeczywiście duży komfort... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisek Re: tampony czy podpaski? IP: *.icpnet.pl 17.04.05, 12:15 Nie popieram tamponów, ale też nie będę Cię na siłę przekonywać. Co do Twojego problemu: na pewno fakt, że jesteś dziewicą nie jest żadną przeszkodą w aplikacji tamponów! Wiele dziewcząt denerwuje się, gdy ma to zrobić, a wtedy mimowolnie zaciska mięśnie. Odpręż się, nie denerwuj, wybierz pozycję zaproponowaną na ulotce i... do dzieła! Za drugim razem nie zauważysz nawet, że to już! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: betka Re: tampony czy podpaski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 13:17 Ok:) Postaram się, akurat mam okazję;)) Dzięki!! Odpowiedz Link Zgłoś
skidblandir Re: tampony czy podpaski? 17.04.05, 13:40 tez mialam ten problem jak po raz pierwszy uzylam tampona. po prostu musisz go glebiej wlozyc i wtedy na pewno nie bedziesz go czula. moze ci sie wydawac ze za gleboko wkladasz, ale on sie sam w srodku ulozy i bedzie ok:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fergie 18 Re: tampony czy podpaski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 18:09 ja mam podobny problem, rzeczywiscie jest to sprawa psychiki, bo ja np. do tej pory nie moge sobie wyobrazic jak mozna samemu cos( tampon) tam sobie wkladac, jakos nie wyobrazam sobie tego Odpowiedz Link Zgłoś
szalona_kredka Re: tampony czy podpaski? 17.04.05, 13:24 tampony!!! choc ponoc rzeczywiscie podpaski zdrowsze to mnie nikt nie przekona do calkowitej zamiany:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmhm Re: tampony czy podpaski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 13:36 ja też jestem zwolenniczjką tamponów,ale ostatnio mam mały problem...po jego "zaaplikowaniu" kiedy chodzę jest wszystko ok,ale siedząc czuję ,ze mnie uwierta..i niestety musiałam z nich zrezygnować..peewnie..to ja coś robię nie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kronopio ani tampony, ani podpaski... IP: *.ipt.aol.com 17.04.05, 14:00 Witajcie. Zawsze nienawidziłam podpasek i używałam ich tylko jako dodatkowe zabezpieczenie, np. w noc z drugiego na trzeci dzień okresu. Z drugiej strony miałam wrażenie, że tampon mnie zatyka, wysusza i że stada bakterii zaczynają grasować w moim ciele... ;) Rok temu odkryłam Diva Cup. Jest to "kubeczek" zrobiony z medycznego silikonu, który stosuje się jak tampon, ale nie ma żadnych skutków ubocznych. W Polsce jest to bardzo mało popularne, ale w Kanadzie i USA jest coraz wiecej kobiet przekonanych do takiego zabezpieczenia. Ja używam DivaCup od roku i jestem ZACHWYCONA!!! Gdyby ktoras z was potrzebowala wiecej informacji, podaje strone www, gdzie można poczytać więcej: www.divacup.com (niestety tylko po ang, fr i hiszp). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: ani tampony, ani podpaski... IP: *.arcor-ip.net 18.04.05, 12:00 kronopio, dzieki!!! Nie znalam tego wczesniej, przestudiowalam stronke i bardzo mi sie podoba ten pomysl :-) Wlasciwie juz sie zdecydowalam :-) Tylko kase uzbieram ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olla Re: tampony czy podpaski? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 17:53 włóż głębiej! problem zniknie zapewniam. Wszytskim, ktore maja trudnosci z włozeniem polecem sprawdzony sposob: kupic najtanszy zel nawilzajacy dla kobiet i posmarowac tampon..Ponosic chwile, wyjac..drugi wejdzie juz bez nawilzania:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: noana Re: tampony czy podpaski? IP: *.torun.mm.pl 17.04.05, 13:57 a slyszalyscie o takich wkladkach dopochwowych, ktore ponoc mozna nosic dwa razy dlozej niz tampony. wygladaja jak taka minimalna prezerwatywa. kiedys byly reklamowane w cosmo,ale niestety nie moge ich dostac w zadnej aptece. ktos stosowal? Odpowiedz Link Zgłoś
wessna Re: tampony czy podpaski? 17.04.05, 14:33 tampony stosuję tylko od wielkiego święta, gdy np jest jakieś wyjście i chcę założyć obcisły ciuch. robię to jednka rzadko, bo moja ginekolorzka powiedziała mi że właśnie tampony są w wielu sytuacjach przyczyną zapalenia pochwy i nadżerki, ponieważ krew psuje się w środku ciała i sieje zakażenie. ona mi to jeszcze plasyczniej opisywałą, ale już zapomniałam:) w każdym bądź razie stosowanie tamponów nie jest wskazane dlatego jestem zwolenniczką podpasek a moje ulubione to te rumiankowe camomile (nie pamiętam czy tak się pisze:) Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka1 Re: tampony czy podpaski? 17.04.05, 14:42 Ja używam wyłącznie tamponów, 24 h na dobę. Podpaski są dla mnie strasznie niekomfortowe, nawet z tymi najcieńszymi czuję się okropnie. Poza tym ten zapach... Tampony to wygoda, w ogóle ich nie czuję i mogę zapomnieć, że mam okres. Nie przejmuję się opiniami o tym, że są niezdrowe. Mnie po nich nic nie dolega i nikt mnie nie przekona, żebym z nich zrezygnowała. Odpowiedz Link Zgłoś
wessna Re: tampony czy podpaski? 17.04.05, 14:49 a badałaś się jeśli chodzi o nadżerkę, czasami dziewczyny nawet nie wiedzą że ją mają a ona ma potem wpływ na przyszłe zajście w ciąże itd, a podobno wiele kobiet stosujących tampony właśnie ma nadżerkę, myślę, ze więcej kobiet powinno wypowiedzieć się w tym wątku bo nie sądzę żeby wszystkie stosowały tampony (a tu jest właśnie przewaga takich) i może mieć to wpływ na zachowania innych dziewczyn kt stwierdzą że tampony to super ekstra niezawodny i bez komplikwacji środek, dlatego powtarzam jeśli masz często zapalenia sromu czy pochwy albo cierpisz na nadżerkę nie stosuj tamponów! a najlepiej przy następnej wizycie u gina zapytaj się go co o tym myśli - niech oświecą nas lekarze a nie reklamy! Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: tampony czy podpaski? 17.04.05, 16:03 wiesz, wystarczy wejsc na forum "zdrowie kobiety" gdzie bywaja dziewczyny majace klopoty z roznymi infekcjami itp. Tam tez byla dyskusja (nawet nie raz) na ten temat i wniosek - podpaski! Z drugiej strony ja mialam nadzerke bez stosowania tamponow... Niby reguly nie ma, ale mimo wszystko lekarze odradzaja tampony. Tampony wchlaniaja nie tylko krew miesiaczkowa ale rowniez "dobre bakterie" zyjace w pochie, naturalna wydzieline bedaca ochrona pochwy. Pozbywamy sie wiec naturalnej ochrony - stad podatnosc na infekcje pochwy. Poza tym wszelkie mikrourazy, otarcia powstale przy zakladaniu i wyjmowaniu tamponu rowniez przyczyniaja sie do infekcji. Biorac tabletki wydzielina jest mniejsza i stad wieksza podatnosc na choroby. Dodatkowo poza domem nie jest mozliwa higieniczna zmiana tamponu. Uzywajac podpaski i chusteczek higienicznych poza domem mozna zachowac czystosc i nie "cuchnac". Odpowiedz Link Zgłoś
calineczka1 Re: tampony czy podpaski? 17.04.05, 16:21 Niby dlaczego poza domem nie jest możliwa higieniczna zmiana tamponu? Jak korzystam gdzieś z toalety, to myję tam ręce. Jak już pisałam, nie mam żadnych infekcji, więc nie widzę powodu, dla którego miałabym zrezygnować z tamponów. Ludzie robią bardziej niezdrowe rzeczy niż używanie tamponów. :) Np. palą papierosy, choć zdają sobie sprawę, że może to prowadzić nawet do raka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ivre Re: tampony czy podpaski? IP: *.zaodrze.punkt.pl / *.zaodrze.punkt.pl 17.04.05, 16:48 A nieleczona nadzerka niby do czego, jak nie do raka? :o Ja tez ja mialam, na szczescie juz usunieta, ale ginekolog stanowczo odradzila mi tampony i coz.. nie pozostalo mi nic innego, jak przestawienie sie na podpaski i zostawienie tamponow na 'wieksze wyjscia'. Jakos wole 'przemeczyc' sie te 4-5 dni w m-cu niz w wieku 30 lat klopotac sie rakiem szyjki macicy, tudziez co jakis czas tracic kase na zabiegi usuwania nadzerki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga75 Re: tampony czy podpaski? IP: *.sg.gov.pl / 194.204.135.* 21.04.05, 13:40 Zgadzam się z Tobą. Stosowałam i tampony i podpaski. Różne niemiłe ekscesy spotkały mnie podczas stosowania i jednych i drugich. Tylko, że problemy z podpaskami miałam w szkole podstawowej prawie 20 lat temu, kiedy były to "grube bezklejowe materace". Zdażało się, że przez godzinę lekcyjną przesiąkała podpaska. Do dziś pamiętam jak się czułam z plamą na spódnicy, którą spierałam w toalecie... Ale i z tamponem zdażyło mi się coś podobnego, tyle że 10 lat później w pracy... I nie dlatego, że za rzadko je zmieniałam. Tak jak niektóre z Was obrzydza krew na podpasce, tak mnie obrzydzały skrzepy wypadające z mojej pochwy po wyjęciu tampona. A i ze zmianą w toaletach publicznych miałam problemy. Mimo mycia rąk i suszenia w higieniczny sposób - ZAWSZE WIDZIAŁAM mnóstwo bakterii na swoich rękach i wyobrażałam sobie różne brudy na klamkach (nie zawsze udawało się otworzyć łokciem!!!) itp. A potem takim palcem trzeba wsunąć tampon - bleee (kiedyś były tampaxy z aplikatorem - nie wiem czy są jeszcze, ale ten aplikator wcale dla mnie nie był wygodny). Stosowałam je wtedy kiedy potrzebowałam, ale chyba nie za często. Przestałam, kiedy zaszłam w ciążę. Potem miałam założoną wkładkę domaciczną, wiec stosowanie tamponów nie było wskazane. Odzwyczaiłam się. Teraz stosuję podpaski, wcale brzydko nie pachnę (tampon też ma specyficzny zapach po wyjęciu). W pracy mam zawsze jakieś chusteczki nawilżane (najczęściej te dla dzieci) i przy każdej zmianie podpaski wycieram nimi części intymne. W zależności od natężenia krwawienia można stosować odpowiednią. Stosuję "always" i przy tych podpaskach nigdy mnie nie "zalało". Niestety te wymieniane tutaj "naturelli" są dla mnie koszmarem - grube, zbijają się i odklejają. Tampony stosuję sporadycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuz Re: tampony czy podpaski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 16:27 zgadzam się; do czasu zapalenia pochwy też piałam peany na cześć tamponów.... chociaż moja mama długo stosowała tampony i nie miała problemów (ale ona np.niełykała tabletek anty); wydaje mi się, że one (tamp) są niewskazane zwłaszcza, kiedy się bierze tabl.- wtedy krew jest zagęszczona, robi się więcej małych "skrzepów", które na pewno w tampon nie wsiąkną; z resztą mój "przypadek" to potwierdza. A może nie mam racji??? Fakt, tampony są wygodne, ale... z resztą każdy sam za siebie decyduje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppppp Tampony!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.05, 17:31 tampony!! nienawidze podpasek..fuuuuuu...:/:/ wszystko usmarowane krwią..brrr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaisa Re: Tampony!!! IP: *.torun.mm.pl 17.04.05, 21:10 najgorsze w podpaskach jest to,ze ciagle sie boje ze zrobia sie jakies plamy (mam bardzo obfite krwawienie i boje sie ze gdzie scos moze splynac-tragedia.z tamponami nie ma takiego problemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolik Re: Tampony!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 21:13 właśnie! ja się notorycznie oawiam że coś mi w nocy spłynie z podpaski i na noc zawsze używam tamponów, podpaski w ogóle dosyć rzadko stosuję, ale jak już-to w dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nadine Re: Tampony!!! IP: *.osh.swh.mhn.de / *.lrz-muenchen.de 17.04.05, 22:24 To ciekawe, ze niektore dziewczyny sobie nie wyobrazaja, ze mozna "sobie samej cos wsadzic" (rany!), a inne tylko tampony, 24h/ dobe. Hmm.. ja na dzien tampony, bo podpasek nie lubie, a na noc chetnie bym uzywala podpasek, bo na pewno zdrowsze, ale od 4 lat dziele lozko z facetem i jakos mi nieprzyjemnie przy nim spac z pielucha. Tampony poza tym sa chlonniejsze, przy bardzo duzych krwawieniach mozna zawsze uzyc dwoch na raz (polecam wszystkim odwaznym:)), z tamponem mozna takze fantastycznie uprawiac sex w trakcie okresu, nie martwiac sie o plamy na poscieli (potem trzeba sie troche pomeczyc by go wydostac na zewnatrz, ale przy odrobinie wprawy idzie to raz dwa..) Wiec tampony..ale te podpaski rumiankowe kupie na probe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolik Re: Tampony!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 22:30 he he myślałam że tylko ja potrafie uprawiać seks z Tamponem w środku:) niezła jazda:) Miałam dziwne uczucie że mam coś w środku, ale tylko na początku.. Nie dziwię się jak dziewczyna jest jeszcze dziewicą, ale raz takie stwierdzenie słyszałam z ust kobiety 30paro-letniej.. nie dziewicy bynajmniej:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: virtuallady Re: Tampony!!! IP: *.rev.vline.pl 20.04.05, 09:56 hehe..ja też się tak kocham! ( z tamponem w środku). Sprawdzona metoda, żadnych krwawych wpadek. Nic nie poradzę na to, że zawsze mam ochotę na miłość podczas TYCH dni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tamosa Re: Tampony!!! IP: *.adsl.inetia.pl 17.04.05, 22:43 chyba nie zrozumialamm, kochac sie z facetem majac tampon w srodku? nie potrafie sobie tego wyobrazic, ja w ogole jak mam okres to jestem nietykalna :]po prostu nie cierpie 'tych dni', ale jesli dobrze zrozumialam, to jestes odwazna, dwa tampony w srodku czy seks z tamponem :) kurcze, ja chyba jakas niedzisiejsza jestem :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolik Re: Tampony!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.04.05, 22:51 He he nie od wczoraj wiadomo że na bolący brzuch najlepszy jest "okład z faceta" :))) a skoro się już mocno przytuli.. to jakos tak już samo wychodzi:))) poza tym w czase okresu "tam" jest lepsze ukrwienie i co za tym idzie, wrażliwość na bodźce:)) Można i bez tamponu, to już od faceta zależy, czy nie boi się ubrudzić nieco.. I tak próbowałam, o dziwo pościel nic nie ucierpiała:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nadine Re: Tampony!!! IP: *.osh.swh.mhn.de / *.lrz-muenchen.de 17.04.05, 22:56 Dwa tampony w srodku to wynalazek z czasow kiedy mialam bardzo obfite miesiaczki = nie bralam tabletek, teraz rozmiar mini jest ok. A co do sexu z tamponem, moja przyjaciolka tez na to wpadla, wiec to chyba tak juz jest w zyciu, ze jedne kobiety wpadaja na dosc nietypowe pomysly a inne nie kochaja sie w ogole w trakcie okresu.. Dlatego tak lubie to forum, ze na nim taka damska roznorodnosc:) Odpowiedz Link Zgłoś
skidblandir Re: Tampony!!! 17.04.05, 23:21 LO! tom sie zszokowala! nie dosc ze dwa tampony w srodku to jeszcze sex?!?!? a jak ty to to pozniej wyciagasz??? przeciez sznureczka to na pewno nie widac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolik Re: Tampony!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 01:25 no ale nie miał być przecież sex przy dwóch tamponach jednocześnie:) a "po" zawsze jakoś da sie wyjąć, spokojnie poszukać palcem sznureczka a jak nie chce się znaleźć to po prostu dwa palce i się wyjmuje bez problemu:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cytrynka Re: Tampony!!! IP: *.gniezno.net 20.04.05, 16:31 Ja bardzo ale to bardzo przepraszam ale jesli slysze o mozliwosci wspolzycia z zaaplikowanym tamponem, to nieodparcie nasuwa mi sie konkluzja: tylko jezeli penis jest wyjatkowo krotki ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olla Re: Tampony!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.04.05, 18:04 no chyba oczywiste jest ze całego tam nie wsadzi..no chyba ze ma malenkiego;) moj ma odpowiednich rozmiarow, wsadza tak do połowy i jest swietnie:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cytrynka Re: Tampony!!! IP: *.gniezno.net 23.04.05, 11:56 Hmmm. to ja chodzilabym caly czas jak "struta". Potrzebuje glebokiej penetracji - bez tego to nici z seksu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamila Re: tampony czy podpaski? IP: *.proxyplus.cz / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.05, 10:52 W ciągu ostanich dwóch lat użyłam może za 2 podpaski, z czego jedną w ostatnim miesiącu, tak ich nie lubię. Ale chyba zacznę choć od czasu do czasu używać ich w nocy, bo tak się powinno robić. Ulubione to Tampaxy regular i light i OB comfort. O, a jeszce pamiętam te grube jak pieluchy podpaski, których musiałam używać jako nastolatka bo innych nie było, nie trzymały się majtek taki miały beznadziejny klej, oczywście zero skrzydełek. A ja mialam wtedy koszmarnie obfite miesiączki. To było po prostu straszne, a w szkole z trudem wytrzymywałam między jedną lekcją a drugą żeby je zmienić. Brrrr.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: tampony czy podpaski? IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.05, 12:09 ja gdzies kiedy przeczytalam i to stosuje, ze na noc powinno sie uzywac podpasek wlasnie zeby ten sluz miesieczny wraz z kawalkami tymi zluszczonymi mogl sie wydostac. w dzien uzywam tamponow.podpasek uzywam w dzien ale tylko jesli nie wychodze przez jakis czas z domu pozniej prysznic i tamponik. uzywam tamponow od 6 lat i jestem zadowolona.nie wyobrazam sobie chodzenia w lato z podpaska. i nie wyobrazam sobie tez spania z tamponem w nocy, tu chodzi o higiene i tam w srodku tez w-ko musi odpoczac. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: up Re: tampony czy podpaski? IP: *.bsu / *.bsu.by 18.04.05, 21:24 up-up-up Odpowiedz Link Zgłoś
abal2 Re: tampony czy podpaski? 18.04.05, 21:57 przez dluzszy czas bylam wielbicielka tamponow, wygodniejsze, nie oprzesuwaja sie, ajk to robily u mnie zwykle podpaski, ale po prawie kazdym okresie mialam stany zapalne pochwy (zachwowywalam wszystkie wymogi higieniczne), nadzerak przez4 lata nei chcial asie zmniejszyc mimo stosowania wielu lekow; teraz od pol roku nei uzywam tamponow, tylko podpaski (librese sa swietne) i nie mam zadnych problemow, a ndzerka sie zmniejszyla, moze nie jest tak wygodnie, ale napewno zdrowiej Odpowiedz Link Zgłoś
anamag Re: tampony czy podpaski? 18.04.05, 23:04 Jednak podpaski. Ginekolog mi powiedział, że jak mam zamiar używać tamponów, to on mnie leczył nie będzie, bo to taki tampon "raj dla bakterii beztlenowych"... Odpowiedz Link Zgłoś
justa_79 Re: tampony czy podpaski? 19.04.05, 10:42 a podpaska to raj dla bakterii tlenowych...? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
indianprincess Re: tampony czy podpaski? 19.04.05, 12:56 ze wzgledu na to że uprawiam wyczynowo sport musiałam stosować tampony juz od drugiej miesiączki i tak mi juz zostało, nie wyobrażam sobie bez nich życia w dzień ani w nocy;) niestety nie jest to zdrowe, ginekolog juz dawno kazał mi ograniczyć ich stosowanie do kilku godz. dziennie, a ja oczywiście sie nie dostosowałam i konsekwencje zdrowotne są dość poważne:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dodo Re: tampony czy podpaski? IP: *.chello.pl 19.04.05, 15:14 A ja dość nietypowo chyba: w dzień podpaski, w nocy tampony (żeby nie brudzić pościeli - jak leżę, to łatwiej wycieka po ciele poza podpaskę). Lekarz mi zabronił tamponów, jeżeli już muszę, to jedynie w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga:) Re: tampony czy podpaski? IP: *.zgora.dialog.net.pl 20.04.05, 09:42 Tampony NIE ,Podpsaki TAK. Dlaczego?..Uważma,że co ma wylecieć niech wyleci a nie tkwi w środku, bleeee to takie nie higieniczne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mona Re: tampony czy podpaski? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.04.05, 10:19 Ja uzywam tylko i wylącznie tamponów. Podobno nie zdrowe fakt, ale robię od zawsze, no moze przesdazam, przy pierwszej miesiączce w życiu używałam podpasek- koszmar, oczywiście przesiąkały w tempie natychmiastowym. Wolętampony. Nigdy nie miałam przez to żadnych dolegliwości, badania teżzawsze w jak najlepszej zgodności. Także chyba wszytsko zalezy znowu od kobiety i jej organizmu. Nie ma na to reguły. Natomista wznosicie tu peany apropos podpasek camomille. Uzywala moja kolezanka i ...zdziwicie sie...dostala uczulenia. Ginekolog powiedzial,ze nasaczenie ich rumiankiem moze dzialac uczulajaco,szczegolnie na laergikow. Takze po raz kolejny- ile kobiet tyle doświadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: tampony czy podpaski? IP: *.net176.adsl.community.co.uk 20.04.05, 19:55 w 100% zgadzam sie z Aga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bright Re: tampony czy podpaski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 15:07 ja mam od roku spiralke i niestety od tego czasu mecze sie z podpaskami :-( a tampony byly takie wygodne i wogole wspaniale. oczywiscie na noc byla podpaska, bo nie jest wskazane 24h na dobe trzymac w sobie korek. to straszne siedlisko bakteri i moze byc przyczyna nie fajnych rzeczy, infekcji itp, wiec dobrze jest stosowac w nocy podpaske, kiedy az tak nie zalezy nam na wygodzie. ogolnie jednak tampony rulez! a najsmieszniejsze jest to, ze lekarka dopiero po zalozeniu spirali powiedziala mi ze nie moge uzywac tamponow :-] gdybym wiedziala o tym wczesniej, pewnie zostalabym przy pigulkach... coz... no nie sadzila pewnie ze mi to roznice robi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anie Re: tampony czy podpaski? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20.04.05, 16:42 ja uzywam podpasek, dlatego, ze jak tylko wsadzam tampon to od razu zaczyna mnie bolec brzuch.. widocznie moje cialo nie chce "korka". poza tym mam schiza, ze tampon mi przemoknie, po tym jak raz tak sie stało (po godzinie od włożenia!!). na szczescie cienkie bawelnianie podpaski belli sa naprawde dosc wygodne i tak bardzo nie przeszkadzaja, mozna przecierpiec.. swoja droga niecierpie słowa "podpaska". mowicie na to jakos inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: tampony czy podpaski? IP: *.wireless.umass.edu 20.04.05, 19:51 tampony sa korzystniejsze dla srodowiska, tak mi sie wydaje, dlatego ich wlasnie uzywam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: tampony czy podpaski? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.05, 15:10 ojejku jejku...ja nigdy nie uzywałam tamponów a to dlatego ze nie mam pojecia jak mam go "usadowic" po drugie chyba nie wyobrazam sobie wsadzic sobie takie cos do srodka.jakos psychika mi nie pozwala.Ale mysle ze powinnam sie na to zdobyc.a nuz tampon okaze sie lepszy i wygodniejszy niz podpaska.I jeszcze jedno,co zrobic jak nie uda mi sie go wyciagnac?albo załozyc?I czy one przesiąkaja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: tampony czy podpaski? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.04.05, 17:30 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monia Re: tampony czy podpaski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.05, 20:39 Ja tez jeszcze nigdy nie uzywalam tamponow i bardzo sie tego boje.Najbardziej napawa mnie strachem mysl,ze nie bede miala na tyle odwagi,zeby go "tam" wlozyc i ze nie bede wiedziala jak go wyciagnac kiedy sznureczek "pojdzie".Wiem,ze tampony sa wygodniejsze,a zwlaszcza gdy chcesz sie wykapac, a tu akurat sa TE dni,ale strach na razie wygrywa.Poza tym wiem,ze latwiej jest go zaaplikowac gdy sie nie jest juz dziewica co w moim przypadku stanowi problem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anula Re: tampony czy podpaski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 09:18 nieprawda: ja jestem dziewica i uzywam tamponow nawet tych super czasami jak mam potrzebe i zapewniam ze nie czuję jakiegoś dyskomfortu, no może na początku ale teraz jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisek Re: tampony czy podpaski? IP: *.icpnet.pl 23.04.05, 09:57 Dziewczyny! Aż ciarki przechodzą, gdy się tego czyta! Skąd Wy czerpiecie wiedzę o swojej seksualności? Z Bravo Girl albo innych takich?! Bycie dziewicą nie ma żadnego związku z trudnościami w aplikacji tamponów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: foczka Re: tampony czy podpaski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 11:30 czy moja 13 letnia corka moze stosować tampony ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisek Re: tampony czy podpaski? IP: *.icpnet.pl 23.04.05, 11:37 Ja w ogóle jestem im raczej przeciwna, ale jeżeli chce, to dlaczego nie miałaby spróbować rozmiaru mini? Zaczęłam miesiączkować, mając 12 lat i od drugiej, może trzeciej, miesiączki używałam tamponów. Teraz, po 13 latach, zrezygnowałam z nich na rzecz podpasek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania20 CHWAŁA TEMU KTO WYMYŚLIŁ TAMPONY ;) IP: *.attu.pl 23.04.05, 11:40 to droga do wyzwalenia;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OLA Re: CHWAŁA TEMU KTO WYMYŚLIŁ TAMPONY ;) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.05, 19:35 Tak masz racje!!! To jest cos kosmicznego:):) Nawet nie czuje keidy mam okres...ODLOT!!:):) pozdrowka. Odpowiedz Link Zgłoś