Dodaj do ulubionych

dobre i tanie maszyny do szycia dla początkujących

25.04.13, 20:36
Hello :)
Zrobiłam listę dobrych i tanich maszyn do szycia dla początkujących. Ceny do 500zł. Wiem, że wiele dziewczyn zagląda na FORUM przymierzając się do kupna własnej maszyny więc zapewne przyda się Wam ta lista!

Na liście znalazły się maszyny firm Juki, Janome, Husqvarna, Toyota i Singer. Ceny do 500zł.
Jeśli ktoś ma jeszcze inne typy na dobrą maszynę w przedziale cenowym do 500zł to czekam na sugestie i uzupełnię listę :)
Obserwuj wątek
    • charna_78 Re: dobre i tanie maszyny do szycia dla początkuj 26.04.13, 17:56
      Pierwsza moja maszyna byl tani Brother. Ale bardzo szybko (po 3 tygodniach) kupilam sobie maszyne elektroniczna (tez Brother) i byly to najlepiej wydane pieniadze:)) Jesli ktos rozwaza kupno nowej maszyny to lepiej od razu zainwestowac w nieco lepszy sprzet. Szyje sie duzo latwiej i przyjemniej (ja nie cierpie uzywania pedalu, wole przycisk start / stop i automatycznei regulowana predkosc), no i jest mniej problemow z placzacymi sie nicmi:)) Mimo ze szyje juz 2.5 roku to nie wiem czy bym sobie poradzila z obsluga zwyklej maszyny - te wszystkie pokretla sa za bardzo skomplikowane jak dla mnie.
      • brumming Re: dobre i tanie maszyny do szycia dla początkuj 27.04.13, 08:55
        W pełni popieram! najłatwiejszą w obsłudze maszyną jest ta, którą mam obecnie Janome TXL607
        To pewnego rodzaju paradoks, bo prawdopodobnie kupują ją doświadczone i długo szyjące dziewczyny.
        Obsługa jej jest bajecznie prosta, wszystko robi się jednym paluszkiem, na wyświetlaczu, a na koniec sama robi rygielek i obcina nić.
        • ladyjm Re: dobre i tanie maszyny do szycia dla początkuj 27.04.13, 19:32
          Ja też szyję na dużo droższej Janomce ale spójrzmy prawdzie w oczy - mało która początkująca dziewczyna ma do wydanie 2000zł na maszynę. 500zł to majątek dla większości licealistek &studentek.
          • brumming Re: dobre i tanie maszyny do szycia dla początkuj 27.04.13, 20:56
            Masz rację, dlatego uważam to za paradoks :)))
          • foliwka Re: dobre i tanie maszyny do szycia dla początkuj 11.12.13, 21:51
            też polecam i jeżeli ktoś myśli poważnie o szyciu nawet jako hobby warto brac ta firmę pod uwagę.
      • mama_mak Re: dobre i tanie maszyny do szycia dla początkuj 17.08.13, 19:27
        Matko boska, a jak sie szyje bez pedala ? ;-)
        Dobra, jestem poczatkujaca, tak serio jestem w stanie to sobie wyobrazic, ale opiszcie prosze. Znaczy, domyslam sie, ze pewnie duzo bardziej rownomiernie sie szyje... tyle, ze tez mnie nie stac na 2000 zl :-(
        • czeremcha4 Re: dobre i tanie maszyny do szycia dla początkuj 18.08.13, 10:31
          A guzik prawda :-) Właśnie - guzik. Musisz mieć jedną rękę wolną, żeby przycisnąć guzik zatrzymując albo włączając maszynę. Czy to pomaga równo szyć? Na pewno nie...

Nie warto wydawać pieniędzy tylko dla tej funkcji. No i podejrzewam, że większość szyjących z niej nie korzysta. Może gdybym miała nogę w gipsie, to wtedy... Chociaż nie - miałam nogę w gipsie i przestawiłam się na "pedałowanie" lewą nogą. :-)

Precyzję trzeba sobie wyćwiczyć. Nie ma na to rady ani zastępczych metod :-)

Ania
          • mama_mak Re: dobre i tanie maszyny do szycia dla początkuj 18.08.13, 18:54
            Nie potrafilabym szyc z tylka jedna reka wolna,chba zwlaszcza przy zatrzymywaniu.No i ten pedal ma sxoj urok,przypomina mi stare ryciny :-)
          • linn_linn Re: przycisk start/stop 26.08.16, 07:49
            ... czyli przycisk start/stop niekoniecznie musi odpowiadac osobie szyjacej? Rozumiem, ze ten przycisk jest dodatkowa funkcja tzn. oprocz pedala?
    • ladyjm Re: dobre i tanie maszyny do szycia dla początkuj 21.07.13, 18:16
      UWAGA UWAGA :)
      maszyna do szycia Silver Crest pojawi sie w Lidlu w półowie października!
    • eule-lilaanaa Re: dobre i tanie maszyny do szycia dla początkuj 22.11.13, 21:33
      dorzucam Silver crest
      annaonopiuk.blogspot.com/2013/01/silver-crest-maszyna-z-lidla-czyli-moja.html
    • syliete Re: dobre i tanie maszyny do szycia dla początkuj 13.02.14, 21:03
      Szyłam kiedyś na łuczniku teraz szyje na janome i odpukać jestem bardzo zadowolona a robie z nią różne cuda nie oszczędzam jej ;) także polecam.
      syliana.blogspot.com/
      • daxter Re: dobre i tanie maszyny do szycia dla początkuj 14.09.16, 08:16
        a co sadzicie o maszynie z Biedronki lub Lidla?
        • linn_linn Re: dobre i tanie maszyny do szycia dla początkuj 14.09.16, 11:19
          Poszukaj w archiwum forum: o maszynach z Lidla bylo cos na pewno, z Biedronki nie pamietam.
    • linn_linn Re: Lucznik Magdalena 2050 17.10.16, 16:19
      www.agaszacho.com/2016/10/maszyna-szycia-lucznik-magdalena-2050-recenzja.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka