Dodaj do ulubionych

Witam i o radę pytam

03.05.13, 15:07
Jak zamontować to coś?
fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3412856,2,1,100-0879.html
Od 3 dni jestem szczęśliwą posiadaczką maszyny Łucznik Lidia 2016. Razem z nią kupiłam zestaw 10 stopek i testuję. Niestety na tej poległam i nawet złamałam igłę. Zakładam ją tak jak mi logika podpowiada plastikowymi widelkami na śrubę i wszystko się ładnie trzyma ale o ten wystający metalowy wihajster blokuje mi się śruba od igły.
Próbowałam montować tak żeby był nad śrubą ale wtedy igła nie trafia w to kółko na dole.
A może to nie jest od mojej maszyny?
Widziałam piękny film jak pani haftowała taką stopką ale nie miała tego wystającego czegoś ;( niestety nie wiem jaka to była maszyna.
Obserwuj wątek
    • smutas13 Re: Witam i o radę pytam 04.05.13, 08:16
      Dobrze myslisz. Jest to stopka do haftowania - cerowania. Montując tę stopkę, trzeba pamiętać o wyłączeniu transportera - ząbków, w celu swobodnego poruszania tkaniny
      w dowolnym kierunku.
      Ten wystający metalowy wihajster, powinien znajdować się nad śróbą, która trzyma igłę.
      Powodzenia! :-)
      • biedroneczka47 Re: Witam i o radę pytam 04.05.13, 09:02
        Dzieki wielkie. Sprawdzilam jeszcze raz i dziala. Tylko jak igla idzie do gory to stopka tez sie porusza. Ciekawe zjawisko ;)
        • czeremcha4 Re: Witam i o radę pytam 04.05.13, 10:40
          Porusza się, bo właśnie o to chodzi ;-) A dokładniej - o to, żebyś mogła dowolnie przesuwać materiał pod stopką kierując go w stronę, w którą chcesz. A stopka dociska materiał do transportera tylko w momencie wkłucia igły i zawiązania szwa.

etiblog.com.pl/stopka-do-pikowania-haftowania-cerowania/#more-7495
          Ania
          • biedroneczka47 Re: Witam i o radę pytam 04.05.13, 11:02
            Poki co to wszystko dla mnie jest na pograniczu magii ;) dziekuje
          • biedroneczka47 Re: Witam i o radę pytam 09.05.13, 13:24
            Nie zawiazuje. Scieg prosty, dlugosc szwu probowalam 0,1,2 i nic. Transporter oczywiscie wylaczony. Co robie zle?
            • smutas13 Re: Witam i o radę pytam 09.05.13, 19:00
              biedroneczka47 napisała:

> Nie zawiazuje. Co robie zle?

Na odległość, trudno powiedzieć.
              Ja mam starego Łucznika, nigdy tej stopki nie używałam. Po przeczytaniu Twojego posta, przykręciłam tę stopkę. Maszyna ścieg wiąże, ale szyje bardzo brzydko. ściąga, marszczy...potrzebny byłby jeszcze tamborek aby naciągnąć tkaninę.
              Nie wiem, czy taki haft, podobałby mi się. Haft ręczny jest o wiele ładniejszy - moim zdaniem.
              Jeśli czasem coś ceruję, szyję normalnym ściegiem, ze zwykłą stopką, gęsto - szew obok szwu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka