Dodaj do ulubionych

Kocyki minky

02.07.14, 21:23
Szyłyście kiedyś kocyki minky? Jak radzicie sobie z okiełznaniem tego materiału, żeby nie wymykał się spod maszyny? Pochwalę się moimi kocykami :)
handmadeanddiy.blog.pl/minky-moja-milosc-czyli-kocykow-minky-ciag-dalszy/
Obserwuj wątek
    • afroddytta Re: Kocyki minky 08.07.14, 22:30
      Szyłam i było ciężkawo, ale po spięciu gęsto szpilkami spokojnie dało się pozszywać. Ja dodatkowo do kocyków wszywam suwak, wtedy na pusto jest wersja letnia, a po włożeniu ociepliny można używać cały rok :)
      M.in.:
      fotoforum.gazeta.pl/photo/0/dg/be/ev00/JjYoSsP2LeElOYpjqB.jpg
      fotoforum.gazeta.pl/photo/0/dg/be/ev00/tVM8NL9WaiMnu9HeEB.jpg
      Teraz z tego Minky zamierzam uszyć śpiworek do wózka, to chyba będzie spore wyzwanie
      fotoforum.gazeta.pl/photo/0/dg/be/ev00/lBiIbhq3OaaKJnDzMB.jpg
      • handmadeanddiy Re: Kocyki minky 09.07.14, 16:33
        Świetny pomysł z suwakiem:) ja fastryguję przed szyciem, ale minky i tak potrafi sprawiać kłopot:) zwłaszcza, jak zlecenie jest na wczoraj :D
        • afroddytta Re: Kocyki minky 11.07.14, 21:20
          A jak się powinno szyć na maszynie taki kocyk bawełna-minky czy minky do dołu czy na górze? Może to oczywiste, ale jestem samoukiem i w sumie nie wiem co jest lepsze i słuszniejsze.
          • thready Re: Kocyki minky 15.09.14, 14:10
            Nie wiem jak się powinno, ale u mnie sprawdza się minky od dołu, bawełna u góry :) Pospinane szpilkami nie jakoś wybitnie gęsto, ale tak, żeby się nie rozjeżdżało podczas szycia. Szyje się bardzo dobrze, najgorszy jest ten strzępiący się puszek, który wpada do maszyny i trzeba ją często czyścić.
            Zapraszam do obejrzenia moich prac blog.thready.pl/
    • tijgertje Re: Kocyki minky 23.09.14, 20:18
      No, ja sie ubawilam po pachy. Cala epopeja o bezpieczenstwie tkanin do kocykow dla dzieci, koniecznosci wykorzystywania wylacznie naturalnych tkanin organicznych i buch, do kazdego kocyka 100% potlkiwego poliestru minky :D Nie wazne z ktorej strony kocyka, skora dziecka przykrytego nawet najwyzszej jakosci poliestrem i tak sie bedzie pocic. Robie rozne kocyki dla niemowlat i nie wazne, czy to patchwork czy szydelko, wykorzystuje tylko i wylacznie bawelne, ostatnio rowniez welne merino z serii dla niemowlat. Poliestry i akryle wszelakie od dzieci won :P
      • czeremcha4 Re: Kocyki minky 25.09.14, 14:09
        Mam te same odczucia :-)

Do tego dodałabym - organiczne bawełny z atestami, a potem do każdego prania odkamieniacze, odplamiacze i podwójna porcja lenoru...

Ania
    • eule-lilaanaa Re: Kocyki minky 27.01.15, 00:18
      ja szyje z tkaniną od spodu, albo od razu na overlocku :) najgorsze ułożyć to jak jest bardzo duży kocyk wryyy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka