alusiap1 04.02.09, 12:33 witam , bardzo proszę o opinie na temat katolickiej szkoły podstawowej w dabrowie. chcę posłać tam swoje dziecko, może są tu na forumn rodzice, których pociechy tam uczęszczają ???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
inus_123 Re: podstawówka Katolicka 04.02.09, 18:12 Są...;-D i polecają z pełną odpowiedzialnością. Odpowiedz Link Zgłoś
alusiap1 Re: do inus_123 05.02.09, 14:10 witam , prosze o więcej informacji, zapisałam juz corke do 1 klasy, ale jak bylam w tej szkole niewiele sie dowiedziałam , bo nie było p. dyrektor, tylko sekretarka. chodzi opoziom, swietlice, dodatkowe zajęcia, atmosferę, podejscie do dziecka, opiekę ,,, i wszystko co sie z tym wiąże ... chyba troch nadgorliwa mama pozdrawiam moge podac maila lelak@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
inus_123 Re: do inus_123 12.02.09, 12:15 Nie uważam, zebys była nadgorliwą mamą. Dla mnie to wszystko jest równie ważne i też o to wszystko pytałam. Moje dziecko chodzi do V klasy i dopiero od tego roku (wcześniej chodziło do "serce szkole") więc nie mogę sie wypowiedzieć dokładnie jak to jest z maluchami. Generalnie jesteśmy bardzo zadowoleni z tej szkoły. Uważam, ze poziom nauczania jest wysoki, nauczyciela dobrzy, zawsze przygotowani do zajęć. Atmosfera świetna, dzieci czują sie dobrze i bezpiecznie. Od tego roku są mundurki. Od klasy IV nauka języka angielskiego w systemie lektoratowym, tzn. dzieci nie chodzą na angielski klasą, ale grupami w zależności od stopnia zaawansowania. Jest świetlica, są obiady (catering). Wiem, że są jakieś zajęcia dodatkowe dla młodszych klas ale nie jestem zorientowana. Bardzo dobra współpraca z rodzicami. No i to co dla mnie jest najważniejsze - małe klasy. Nie ma też przesady jeśli chodzi o sprawy religijne, wszystko jest zupełnie naturalne. Wspólna modlitwa na drugiej przerwie, msze (w kościele lub kaplicy szkolnej) z okazji świąt kościelnych i szkolnych (np. swięto patrona szkoły). Dzieci nie modla się przez cały dzień jak to czasami można usłyszeć od źle poinformowanych. Za szkołą jest też kawałek ogrodzonego terenu gdzie dzieci biegaja jak juz się zrobi ciepło na dworze. Odpowiedz Link Zgłoś
zimne_piwo1 Re: podstawówka Katolicka 06.02.09, 21:38 moja znajoma jest na etapie posyłania dziecka( zapisywania)do 1-wszej klasy, ja mam dziecko w 3 kl i polecam :) Odpowiedz Link Zgłoś
bokate Re: podstawówka Katolicka 09.02.09, 08:31 Proszę o więcej szczegółów, dlaczego polecasz, czym różni sie od zwykłej osiedlowej podstawówki, ( oczywiście poza małymi klasami), jak wyglądaja zajęcia dodatkowe i świetlica. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bokate Re: podstawówka Katolicka 11.02.09, 13:54 Podbijam temat, strona internetowa szkoły wygląda zachęcająco (www.szkolakatolicka.pl), ale proszę rodziców o opinie. Pozdrwiam rodziców prawie 7 latków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matka Re: podstawówka Katolicka IP: *.dynamic.chello.pl 05.09.13, 09:39 ..niczym się nie różni,poza :brakiem sali gimnastycznej ,stołówki-dzieci jedzą "między książakmi,brak świetlicy i całego zaplecza.Dyrektor pozostaje głuchy na wszelkie agumenty dotyczące :malutkich klas i ciasnych korytarzy ,przyjmując nowe dzieci .Statut zmienił się z dnia na dzień i z z 14osobowych klas zrobiły się 18,jutro pewnie będzie 20.Metraż tego budynku ,nie przewiduje takiej ilości dzieci.Problemów jest więcej i dlatego zabrałam dziecko ze szkoły ,po dwóch latach edukacji.Co do nauczycieli i sposobu nauczania nie mam zastrzeżeń. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamauczniowkatola Re: podstawówka Katolicka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.12.14, 20:55 Mam ogromne doswiadczenie z dabrowskim katolikiem. Na poziomie SP i gimnazjum, troche tez LO. Zdecydowanie polecam dwa pierwsze. Ciasnota i brak stolowki to wady, ale z sala juz jest inaczej: dzieci korzystaja z sali TZN i basenu, chociaz dla mnie basen moglby byc czesciej. Jest tez mala sala na terenie szkoly. Wielkosc klas nie zwieksza sie az tak. W klasach moich dzieci bylo najwyzej 14 osob. A najwazniejsi sa nauczyciele. Znacznie bardziej zaangazowani niz ogol z rejonowki, gdzie dzieci chodzily przez jakis czas. Oferta edukacyjna nieporownywalna. Rozmaite jezyki, czasem indywidualne zajecia, co iesiac cos sie dzieje: wycieczki, wydarzenia na terenie szkoly, nawet swietlica ma w ofercie mnostwo atrakcji. W dodatku wszyscy sie znaja. Ostatnia zaleta: dziennik elektroniczny. Ale w rejonowkach tez bywa fajnie, wiec czasem warto sprawdzic szkole na wlasnym osiedlu. Mozna sie mile zdziwic. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamauczniowkatola Re: podstawówka Katolicka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.12.14, 21:07 A dyr. jest nowa od tego roku. Zmiana zdecydowanie na lepsze. Dyr poprzedni stanowil raczej slaby punkt szkoly. Chociaz raczej byl lubiany. Odpowiedz Link Zgłoś
alusiap1 Re: podstawówka Katolicka 12.02.09, 08:57 czy też nosisz się z zamiarem zapisania dziecka do katolickiej ? napisz coś więcej , skąd jesteś, bo ja z sosnowca i trochę przeraża mnie ten co dzienny dojazd , ale mimo to jestem na tak Odpowiedz Link Zgłoś
bokate Re: podstawówka Katolicka 13.02.09, 07:38 Witam , jestem z Dąbrowy. W poniedziałek wybiorę sie odwiedzić szkołe i porozamiawiać z dyrekcją, może dowiem sie czegoś konkretnego, niestety rodzice chodzących tam pociech nie są zbyt rozmowni. Pozdrawiam i jeszcze raz prosze o sugestie i opinie, oczywiście pozytywne. Odpowiedz Link Zgłoś
alusiap1 Re: podstawówka Katolicka 13.02.09, 14:43 witam , ja juz swoją zapisałam, byam tam , niestety nie było dyrekcji, tylko sekretarka, prosze o info, jakie są Pani wrażenia, dla mnie to otoczenie trochę"brzydkie"., ale przecięż nie to sie liczy pozdrawiam ala Odpowiedz Link Zgłoś
inus_123 Re: podstawówka Katolicka 13.02.09, 15:16 Przecież wyżej odpowiedziałam. trzeba czytać też wcześniejsze odpowiedzi. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś