Dodaj do ulubionych

format mp3

IP: 80.48.255.* 05.10.06, 09:08
witam, zakupilem sobie odtwarzacz mp3 i troche bardziej chce sie w tym
temacie pokrecic.. z tego co zauwazylem to najslabsza jakos prezentuja mp3 na
poziomie 128 kb, a najlepsza vbr, co znaczy ta druga wartosc 44 khz, ktora
pokazuje sie przy 128 kb albo vbr???
Obserwuj wątek
    • Gość: Wrecekrzepki Re: format mp3 IP: 195.136.112.* 05.10.06, 10:38
      Bitrate okresla ilosc danych, ktor zostala uzyta do zakodowania dzwieku
      trwajacego okreslony czas (zwykle sekunde, stad jest liczona w kbps -
      kilobitach na sekunde).

cbr (constant bitrate) - oznacza, ze w utworze do zakodowania takiej samej
      dlugosci dzwieku zostanie uzyta zawsze ta sama ilosc danych

vbr (variable bitrate) - to format zapisu, w ktorym, w zaleznosci od tego, co
      jest kompresowane, ilosc danych na sekunde jest zmienna (niektore fragmenty
      mozna zakodowac mniejsza, inne wieksza iloscia danych); zwykle przy kodowaniu
      podaje sie sredni bitrate, jaki chcemy uzyskac. Vbr z takim samym srednim
      birate jak cbr da jakosc lepsza, bo dzwieki, ktore sa mniej istotne algorytm
      zakoduje z mniejsza dokladnoscia, a na te wazniejsze przenzaczy wiecej miejsca.

Jesli uzywasz przenosnego plejka i jako sluchawek uzywasz pchelek, za ktore
      dales mniej niz 100zl, to stosowanie bitrate wiekszego niz 192kbps jest raczej
      bez sensu.

44 kHz to tzw. czestotliwosc probkowania. Jest to wartosc zwiazana z kodowaniem
      dzwieku analogowego do postaci cyfrowej - mowi o tym, ile razy na sekunde jest
      pobierany dzwiek z oryginalu (wiemy, ze zapis cyfrowy nie jest ciagly i musimy
      ustalic ten "krok" zapisu). Probkowanie o jakosci CD zostalo ustalone wlasnie
      na poziomie 44,1 kHz (czyli 44100 probek na sekunde).
      • veilchen_ck Re: format mp3 05.10.06, 14:25
        ja mam od niedawna irivera ze standardowymi (coz to znaczy? smile)) ) sluchawkami
        i hulaja calkiem niezle.. oczywiscie wszystko zalezy od rodzaju muzyki.. jesli
        sluchasz gitarowego grania to potrzebujesz innych sluchawek niz do elektroniki
        czy mega basowych kawalkow.. zamierzam zmienic sluchawki, ale jeszcze nie
        zdecydowalem na jakie.. trzeba na pewno probowac..
        • bwv1004 Re: format mp3 05.10.06, 15:17
          > ja mam od niedawna irivera ze standardowymi (coz to znaczy? smile)) )

W wypadku niektórych iriverów "standardowy" znaczy sennheiser. Czyli dobrze.
          • veilchen_ck Re: format mp3 05.10.06, 15:22
            w moim przypadku nie ma oznaczenia sennheiser a wiec chyba nie jest dobrze wink)
        • Gość: Wrecekrzepki Re: format mp3 IP: 195.136.112.* 05.10.06, 15:46
          Ale ja nie twierdze, ze hulaja zle albo dobrze, tylko uwazam, ze osoba, ktora
          korzysta z pleja glownie na ulicy/w autobusie/sklepie i ma zwykle "kitowe"
          sluchaweczki, nie jest w stanie odroznic bitrate 192kbps od 320kbps.
          • veilchen_ck Re: format mp3 05.10.06, 19:45
            zgadzam sie z Toba.. a jakie polecilbys sluchawki do irivera t10? zastanawiam
            sie nad "dokanalowymi", bo mialem przyjemnosc sluchania przez moment muzyki
            poprzez takie i odpadlem..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka