zorija 01.11.09, 08:37 Ja czytam "Szpiega" Teda Bella. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ava40 Chris Bohjalian "Bez wyjścia" 15.11.09, 16:43 Bez wyjścia" zaczyna się drastyczną sceną: główna bohaterka omal nie zostaje zgwałcona i zamordowana, niemal cudem udaje się jej wyjść z opresji. To wydarzenie nieodwracalnie zmienia jej życie. Wprawdzie sprawcy zostają ujęci i skazani, od napaści mija kilka lat, jednak Laurel już nigdy nie poczuje się w pełni bezpieczna. Stara się ułożyć sobie życie, pracując w przytułku dla bezdomnych. Kiedy umiera jeden z jej podopiecznych, zostawiając po sobie plik zadziwiająco dobrych zdjęć, za wszelką cenę stara się poznać jego przeszłość. Jak doszło do tego, że świetny fotograf skończył na dnie? Czy był tym, za kogo się podawał? Poszukiwania tożsamości mężczyzny pochłaniają ją bez reszty, a jego historia niebezpiecznie łączy się z jej własną. Gdzie kończy się zaangażowanie, a zaczyna obsesja? Porządny dreszczowiec psychologiczny z nawiązaniami literackimi. Odpowiedz Link
nchyb Zeydler Zborowski - gazetowce 01.11.09, 19:31 wydane przez MOrd, czyli: - Czwarty klucz - Nieudany urlop majora Downara. Odpowiedz Link
drfell1 P D Martin- Body Count 01.11.09, 19:53 P D Martin - Body Count(2007) Pierwsza z książek o pani profiler Sophie Anderson Odpowiedz Link
drfell1 Re: P D Martin- Body Count 02.11.09, 12:43 Zmiennie, początkowo nie za bardzo, potem lepiej, końcówka gorzej. Książkę da się przeczytać, ale niekoniecznie trzeba mieć na własność. Druga The Murderers' Club zaczęła się gorzej. Skądinąd do kupienia na allegro allegro.pl/item798088027_p_d_martin_the_murderers_club.html Odpowiedz Link
siostra_pelagia Simon Beckett-Szepty zmarłych 01.11.09, 20:10 Aż ciarki przechodzą po plecach. Może jednak sobie pannę Marple obejrzę? Odpowiedz Link
opty2 Gorzka pigułka - Sara Paretsky 02.11.09, 09:00 oj, oberwało się VIki, tym razem po buźce, czwarta pozycja z serii zaliczona Odpowiedz Link
tak_o Sally Spencer: The Dead Hand of History 02.11.09, 09:04 Śledztwo prowadzi DCI Monika Paniatowski, a głównym podejrzanym będzie Stanislaw Szymborska . Tak typuję, chociaż nie ma ciała jeszcze. Na razie znaleźli samą rękę "bez reszty kadłuba" - że tak sobie zacytuję. Odpowiedz Link
drfell1 P D Martin - The Murderers' Club 02.11.09, 12:46 P D Martin - The Murderers' Club (2007) 2 z serii. Na razie rozczarowuje. Odpowiedz Link
negev56 Karin Slaughter - Pęknięcie 02.11.09, 21:01 Agent Will Trent, policjant dyslektyk znany z Tryptyku, w kolejnym thrillerze. Odpowiedz Link
opty2 S. Larsson - Zamek z piasku..... 03.11.09, 09:45 napoczęłam ale... początek niezbyt wciągający, te rozmowy policjantów z dwóch komend na naradzie, to śmiech na sali, wyobrażacie sobie Rebusa na takiej naradzie ??? paluszek w górze: czy mogę zadać pytanie pani prokurator? a czy ja mogę coś zasugerować? a moze nie mogę? co to, przedszkole? no nic, czytam dalej Odpowiedz Link
negev56 Re: S. Larsson - Zamek z piasku..... 03.11.09, 21:56 Nie jest tak źle, przypomnij sobie te wszystkie narady zwoływane przez Wallandera. Trzeba czy nie trzeba, grupa śledcza codziennie robiła "burzę mózgów", to dopiero było wkurzające. Widocznie policja szwedzka tak ma, zbierają się na narady i głos zabierają z zachowaniem stopnia hierarchii, czy tam szarży . John Rebus, Harry Hole to outsiderzy, nikt sobie nie wyobraża ich na regularnych nasiadówkach, zwierzających się ze swoich pomysłów . Odpowiedz Link
kamkap Re: Fossum Karin 03.11.09, 13:17 Jeszcze nie zaczęłam, ale mam zamiar dziś się zabrać za "Nie oglądaj się". To moje pierwsze spotkanie z tą autorką Odpowiedz Link
elmar43 Baldacci: Krytyczny moment 03.11.09, 21:42 Nie mój styl, ale czyta się bardzo dobrze. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Scott Mariani - Tajemnica alchemika 05.11.09, 09:09 Detektyw Benjamin Hope szuka eliksiru życia dla chorej na raka dziewczynki. Odpowiedz Link
drfell1 Rennie Airth - The Dead of Winter 05.11.09, 11:58 Rennie Airth - The Dead of Winter(2009) (ostatnia część trylogii Johna Maddena) Na razie czyta się dobrze. Żałuję, ze autor pisze tak mało, ale jeśli jeśli dzięki temu pisze lepiej... Odpowiedz Link
chiara76 A.Bradley "Zatrute ciasteczko". 06.11.09, 14:41 Hmmm...swego czasu widywałam ją na wielu znajomych blogach książkowych. Na razie zaczęłam i jakoś na kolana mnie nie rzuca , ale może się jeszcze rozkręci (jestem na jakiejś 80tej stronie). Odpowiedz Link
cynamoon6 Historia Edgara- David Wroblewski 06.11.09, 19:51 Zaczynam. Chociaz sama nie nie wiem, na co mam ochote. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Harlan Coben - Zachowaj spokój 08.11.09, 06:57 Całkiem fajne na niedzielny poranek. Wstawać śpiochy Odpowiedz Link
opty2 Re: Harlan Coben - Zachowaj spokój 08.11.09, 08:21 siostra_pelagia napisała: > Całkiem fajne na niedzielny poranek. > Wstawać śpiochy już dawno wstaliśmy przecież musieliśmy najpierw skończyć Larssona potem możemy surfować po sieci a co do Cobena, to nie wiem czy go kupować, czy on znowu kogoś zaginął a potem odnalazł? nudne to już, no chyba że coś zmienił, napiszesz? Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Harlan Coben - Zachowaj spokój 08.11.09, 14:03 No tak, wszędzie Larsson... Tym razem bohater Cobena nie zniknął, a zamknął się w sobie. Jak doczytam, to się wypowiem. Odpowiedz Link
drfell1 Barbara Cleverly Folly Du Jour 09.11.09, 09:32 Barbara Cleverly - Folly Du Jour(2007) Joe Sandilands nr 7 Folies-Bergère, Paryż, 1926 Odpowiedz Link
kamkap Re: Fossum Karin 09.11.09, 12:20 "Kto sie boi dzikiej bestii" "nie oglądaj się" bardzo mi sie podobało, więc wzięłam się za następną książkę pani Fossum Odpowiedz Link
judytta Gemma Halliday 10.11.09, 11:01 Lekka pozycja połączenie romansu z wątkiem sensacyjnym podobno początek serii: "Śledztwo na wysokich obcasach". judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
chiara76 J.Picoult, "Karuzela uczuć". 10.11.09, 11:25 Nie zmogłam tego zatrutego ciasteczka a że nie mam tendencji do umartwiania się książkami ( i czymkolwiek innym , sięgnęłam po wydaną zdaje się po raz kolejny,książkę Picoult, której nie czytałam. Odpowiedz Link
negev56 Henning Mankell - Chińczyk 10.11.09, 20:41 Dopiero okaże się, czy to kryminał czy thriller. Jak na razie jedno jest pewne, nie ma Wallandera, a w roli głównej sędzia, Birgitta Roslin. Jakoś mi tak dziwnie . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Henning Mankell - Chińczyk 10.11.09, 20:56 Powiadasz Mankell bez Wallandera...To pewnie jak Rankin bez Rebusa. Faktycznie dziwne. Odpowiedz Link
negev56 Re: Henning Mankell - Chińczyk 10.11.09, 22:20 Jest notka w Chińczyku, uwaga uwaga... następny Kurt W. w "Niespokojnym człowieku" - wydanie polskie w przygotowaniu. Jak również w przygotowaniu zbiór opowiadań "Piramida", również z Wallanderem. Odpowiedz Link
jolka-lolka Re: Henning Mankell - Chińczyk 11.11.09, 17:22 no już w tym tygodniu ma pojawić się w księgarniach już nie mogę się doczekać Kilka opinii na temat "chińczyka": "Ta bardzo ważna książka w przekonujący sposób opisuje sytuację świata dziś i jutro, z Chinami w jego centrum." „Ystads Allehanda” Fantastyczna książka. Bez względu na to, czy czytana jako kryminał, thriller, powieść, czy komentarz do dzisiejszego świata […], jest fascynująca. „Kulturspeilet” Henning Mankell, przekonany o tragizmie losu człowieka, chce zmienić świat na lepsze. „Stockholm News” Odpowiedz Link
drfell1 David Hewson Season for the Dead 11.11.09, 12:06 David Hewson - Season for the Dead (2003) Nic Costa nr 1 Odpowiedz Link
jolka-lolka Hugh Laurie - Sprzedawca broni 11.11.09, 17:26 a teraz pochłonął mnie Hugh Laurie "Sprzedawca broni" - książka aktora grającego w Dr House "Thomas Lang – były żołnierz, a obecnie niezbyt zamożny ochroniarz do wynajęcia – dostaje nietypową propozycję: zlecenie morderstwa. Ponieważ zabijanie nie leży w jego naturze, postanawia ostrzec swoją ofiarę. Nie przypuszcza nawet, że w ten sposób wplącze się w aferę rządową godną Jamesa Bonda." Odpowiedz Link
judytta "Karuzela uczuć" 12.11.09, 14:11 Wczoraj zaczęłam "Karuzela uczuć" Picoult i wciąga. Odpowiedz Link
januanio STRAŻNICY BEZPRAWIA Ken Bruen 12.11.09, 16:38 pachnie rebusem? Jack Taylor wyleciał z Garda Siochána (irlandzkiej policji) nie za pijaństwo, które zamknęło przed nim prawie wszystkie puby w rodzinnym Galway, ale za zbyt impulsywne potraktowanie aroganckiego polityka. Od tego momentu koi swoje rozgoryczenie kolejnymi kuflami piwa i kawą wzmocnioną whisky (a właściwie whisky nieco rozcieńczoną kawą) w pubie Grogan's, jedynym, do którego jeszcze go wpuszczają, i zajmuje się dorywczo poszukiwaniem rzeczy i ludzi. Ale piękna kobieta chce zlecić Taylorowi niezwykłe zadanie. Jack przyjmuje je, nie zdając sobie sprawy, z czym i z kim będzie musiał się zmierzyć. Odpowiedz Link
elmar43 K.Fossum: Utracona 15.11.09, 22:09 Właściwie to już przeczytałam. Teraz mam w planie Doncową: Zupa ze złotej rybki Odpowiedz Link
chiara76 D. Doncowa, "Poker z rekinem". 15.11.09, 22:14 właściwie dopiero zaczęłam. Może jutro poczytam więcej, o ile całkiem mnie choróbsko i rozmaite kłopoty całkiem nie złoży Odpowiedz Link