taclem 03.11.09, 14:19 Telewizja Ale Kino! wyemituje film dokumentalny o Larssonie: kryminal.ubf.pl/news.php?readmore=96 I tu pytanie: ma ktoś możliwość nagrania tego dokumentu? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emka_1 a tutaj w prasie 03.11.09, 21:00 o aferze spadkowej, co prawda po angielsku, ale chyba więcej tu znających angielski niż szwedzki btw. ładny tytuł nawiązujący do angielskich wersji www.guardian.co.uk/world/2009/nov/02/stieg-larsson-partner-sweden-inheritance Odpowiedz Link
opty2 Re: Stieg Larsson w TV 04.11.09, 08:50 taclem napisał: > I tu pytanie: ma ktoś możliwość nagrania tego dokumentu? ja mogłabym nagrać ale na taśmie VHS Odpowiedz Link
taclem Re: Stieg Larsson w TV 04.11.09, 13:07 Okej, w ostateczności mogę to później zrzucić na DVD Odpowiedz Link
minkipinki Re: Stieg Larsson w TV 04.11.09, 09:22 Mogę nagrać. Zresztą na pewno będę oglądać. Odpowiedz Link
opty2 Re: Stieg Larsson w TV 05.11.09, 09:29 to już ustalcie ostatecznie kto nagrywa, dobrze ? Odpowiedz Link
taclem Re: Stieg Larsson w TV 06.11.09, 13:31 Super! To ja bym się bardzo prosił o kopię. Odpowiedz Link
normalna_ja Re: Stieg Larsson w TV 08.11.09, 17:16 czy i ja mogę prosić o kopię? w pracy jestem i nie mam możliwości obejrzenia Odpowiedz Link
negev56 Re: Stieg Larsson w TV 08.11.09, 18:21 W poniedziałek o godz. 0.00 powtórka dokumentu. Właściwie to niczym nowym nie zostałam zaskoczona, wiadomości z dokumentu znane są od jakiegoś czasu i nam . No, może obejrzałam ojca i brata Larssona, którzy sprawiali wrażenie zagubionych, sytuacja chyba ich przerosła. I co by nie mówić, to Eva G. stała się ofiarą prawa spadkowego, czy jak to nazwać. Trochę jak Lizbeth, niezamożna i nierozumiana . I zgadzam się z redaktorami Expo, Trylogia i koniec, żadnych nowych Larssonów kończonych przez innych. Odpowiedz Link
minkipinki Re: Stieg Larsson w TV 08.11.09, 18:50 Zgadzam się z tobą, ale po dokumencie całkowicie zmieniłam zdanie o rodzinie Larssona, dotąd myślałam, że to pijawki pławiące się w sukcesie Stiega, a to po prostu zagubieni ludzie. Proszę w mailu podać adresy, na jakie przesłać kopie. Odpowiedz Link
pizmak31 Re: Stieg Larsson w TV 08.11.09, 21:04 Poprosze uprzejmie o wyslanie mi kopii filmu o Larsonie. pizmak31@gazeta.pl Pozdrawiam wieczorowo jesiennie -- candy says she wants me with her down in candyland Odpowiedz Link
opty2 Re: Stieg Larsson w TV 09.11.09, 11:19 z ciekawością obejrzałam ten materiał, jakoś niespecjalnie szukałam info o samym Larssonie, więc było tam dla mnie trochę nowych wiadomości, ucieszyłam się,że u nas wydano oryginalne okładki, choć narzekalismy na cenę ale te zastępcze (w innych krajach)w ogóle się nie umywają po drugie chetnie obejrzałam sobie Sztokholm zimą a także miejsca i ludzi, którzy znali Stiega, nie wiedziałam, że z Larssona był aż taki bojownik i w tylu niebezpiecznych wydarzeniach brał udział oraz że napisał inne książki, smutny był ten materiał o spuściźnie: zupełnie nie zrozumiałam dlaczego Eva nie otrzymała żadnych pieniedzy, sądziłam że jednak konkubinaty maja w Szwecji jakies prawa a jeśli nawet nie, to dlaczego rodzina nie odstapiła jej jakiejs części funduszy??? dziwne to, ale ogólnie potwierdziło się to co myslałam o całej Trylogii, czyli miała byc to krytyka państwowej administracji, polityków, koncernów przemysłowych itd. Odpowiedz Link
negev56 Eva Gabrielsson i 20 mln koron 15.12.09, 19:01 za Wirtualną polską Partnerka życiowa Stiega Larssona nie chce jego pieniędzy 2009-12-15 14:04:15 źródło: The Local Eva Gabrielsson, wieloletnia towarzyszka życia Stiega Larssona, który w 2004 roku w wieku 50 lat zmarł nagle na atak serca, zrezygnowała z 20 milionów koron (2,8 miliona dolarów), jakie zaofiarowali jej brat i ojciec autora. Rodzina chciała tym gestem załagodzić dyskusję nad majątkiem Larssona. - Odmówiła przyjęcia pieniędzy. Nie mogę osądzać, dlaczego tak postąpiła - powiedział Joakim Larsson. Joakim Larsson dodał, że z ofertą nie wiązały się żadne warunki. - Zoafiarowaliśmy jej pieniądze, by mogła żyć w poczuciu finansowego bezpieczeństwa - powiedział. Ojciec i brat wyznali, że są zmęczeni rolą złych bohaterów opowieści, jaką wykreowały dla nich media. Powieści Stiega Larssona, który nie doczekał wydawniczego i komercyjnego sukcesu swych utworów, sprzedały się w Europie w 20 milionach egzemplarzy. Autor zarobił na nich 130 milionów koron. Po śmierci Larssona rozgorzała dyskusja nad prawami do jego utworów. Gabrielsson i Larsson nie byli małżeństwem, a Larsson nie zostawił testamentu; zgodnie z prawem spadkobiercami Larssona są jego brat i ojciec. Gabrielsson i Larsson żyli ze sobą przez 30 lat. Nie wzięli ślubu ponieważ Larsson nie chciał narażać jej na niebezpieczeństwo – Larsson był zagorzałym przeciwnikiem ruchów neonazistowskich, które krytykował na łamach magazynu „Expo”. W 1993 roku neonazistowska gazeta wydrukowała tekst-groźbę śmierci pod adresem Stiega Larssona; redaktor pisma trafił z tego powodu do więzienia. Nie jestem od rozumienia takich decyzji, ale podejrzewam, że niemało musiała kobieta przejść, skoro podziękowała. Odpowiedz Link
beatanu Re: Eva Gabrielsson i 20 mln koron 15.12.09, 20:33 negev56 napisała: > Nie jestem od rozumienia takich decyzji, ale podejrzewam, że > niemało musiała kobieta przejść, skoro podziękowała. O ile dobrze zrozumiałam, w tym całym konflikcie z bratem i ojcem Stiega Larssona, Evie Gabrielsson nie tylo chodziło o pieniędze, co o możliwość zarządzania literacką spuścizną po swoim partnerze życiowym. Dlatego nie chciała (i dalej nie chce) udostępnić nikomu czwartej, niedokończonej powieści o Lisbeth Salander. Te 20 milionów "na odczepnego" zaproponowano w dodatku w bardzo nieelegancki sposób, nie dziwię się pani Evie, że odmówiła... Odpowiedz Link
opty2 Re: Eva Gabrielsson i 20 mln koron 16.12.09, 07:45 dla mnie to w ogóle dziwne, że Eva bedąc nieformalną ale rzeczywistą towarzyszką życia Larssona nie została uznana przez pozostałych członków rodziny Stiega jako naturalna spadkobierczyni ??? od samego początku tej tragicznej śmierci powinna znaleźć wsparcie w rodzinie, która przez przypadek dziedzicząca fortunę, powinna zaprosić ją do współdecydowania o dalszych krokach spuścizny Larssona z reportażu wynikało,że Stieg chciał przeznaczyc ewentualne pieniądze z Trylogii na działalność Expo i wspomaganie ruchów wolnosciowych, tak przynajmniej zrozumiałam Odpowiedz Link
anmanika Re: Eva Gabrielsson i 20 mln koron 16.12.09, 09:04 Dla mnie nie dziwne, bo znam Szwedów ale serio, ta ja się nie dziwie Evie, bo te 20 mln to jak policzek, na zasadzie; "masz i spadaj". Jej przecież nie chodziło o pieniądze a o, przedmówczyni pisze, możliwość współdecydowania o spuściźnie partnera. Swoją drogą to jednakowóż mógł Larsson z nią się ożenić, co za różnica dla neonazistów czy to żona czy sambo. Odpowiedz Link
opty2 Re: Eva Gabrielsson i 20 mln koron 16.12.09, 11:21 anmanika napisała: > Swoją drogą to jednakowóż mógł Larsson z nią się ożenić, co za różnica dla neonazistów czy to żona czy sambo. zdaje się,że tą decyzję oboje podjęli, bo Eva to też bojowniczka, ale mógł sporządzić testament, tu nie wykazał się przezornością Odpowiedz Link
zorija Re: Eva Gabrielsson i 20 mln koron 16.12.09, 13:30 W Norwegii śluby nie są modne. Do tego stopnia, że małżonkowie zdejmują obrączki i udają partnerów. Moja siostra, która ślub ma, ostatnio usłyszała od koleżanki 'tego się po tobie nie spodziewałam'. Pewno w Szwecji jest podobnie. Odpowiedz Link
beatanu Re: Eva Gabrielsson i 20 mln koron 17.12.09, 12:05 zorija napisała: > Pewno w Szwecji jest podobnie. Akurat pod tym względem jest chyba inaczej. Ludzie pobierają się na potęgę, modne są wystawne śluby kościelne, co w kraju prawie zupełnie zsekularyzowanym może dziwić; nie pamiętam statystyk, ale ilość zawieranych małżeństw w ostatnim dziesięcioleciu wzrosła w Szwecji lawinowo. Odpowiedz Link
easz Re: Eva Gabrielsson i 20 mln koron 17.12.09, 01:59 anmanika napisała: > Swoją drogą to jednakowóż mógł Larsson z nią się ożenić, co za różnica dla neonazistów czy to żona czy sambo. W filmie dokumentalnym wypowiadał się na temat chyba jeden z przyjaciół Larssona i powiedział m.in., że Stieg nawet wysiadał przystanek wcześniej, kiedy wracał do domu, żeby utrudnić komuś-coś, w razie czego. Oficjalnie też nie mieszkali razem, choć nie jestem pewna, co to tu znaczy, oficjalnie. Argument z małżeństwem i nazwiskiem też padł. Odpowiedz Link
easz Re: Eva Gabrielsson i 20 mln koron 17.12.09, 02:05 opty2 napisała: > od samego początku tej tragicznej śmierci powinna znaleźć wsparcie w > rodzinie, która przez przypadek dziedzicząca fortunę, powinna > zaprosić ją do współdecydowania o dalszych krokach spuścizny Larssona Oglądając ten fim, odniosłam wrażenie, że ojciec i brat Larssona stali się trochę ofiarami tego wszystkiego, przecież o nic nie zabiegali. Ale nie wiem jak to tam wygląda, w mediach itp. Mam też wrażenie, że choć to poczciwi ludzie, to jednak przez ostatnie lata byli raczej daleko od Larssona i tego, czym żył, od idei, które go zajmowały. Ta kasa dla nich, to tak sobie sprawiedliwie więc. > z reportażu wynikało,że Stieg chciał przeznaczyc ewentualne pieniądze > z Trylogii na działalność Expo i wspomaganie ruchów wolnosciowych, > tak przynajmniej zrozumiałam Chyba powołali jakąś fundację, czy chcieli powołać i pierwsze pieniądze miały pójść do Expo. Odpowiedz Link
beatanu Re: Eva Gabrielsson i 20 mln koron 17.12.09, 12:12 easz napisała: > Chyba powołali jakąś fundację, czy chcieli powołać i pierwsze > pieniądze miały pójść do Expo. Tak, brat i ojciec, wspólnie ze szwedzkim wydawcą Stiega, Norstedts, powołali fundację, która co roku ma przyznawać 200 000 koron (ca 80 000 zł) dla osoby lub organizacji, które działają w duchu Stiega Larssona. W tym roku, wiosną, przyznano nagrodę po raz pierwszy właśnie czasopismu Expo. Odpowiedz Link
taclem Re: Eva Gabrielsson i 20 mln koron 17.12.09, 14:50 W tym kontekście zastanawiam się ile kosztuje wydanie jednego numeru Expo... Odpowiedz Link