Dodaj do ulubionych

Tom Bradby

19.09.10, 19:00
Tak trochę dla zrównoważenia pisarzy skandynawskichsmile. Pisarz i dziennikarz brytyjski, autor całkiem udanych powieści sensacyjnych. W Polsce ukazały się :
Pan deszczu
Bóg chaosu
Biały Rosjanin
Krwawa forsa
Krwawa forsa ukazała się w tym roku i według mnie ma szansę na nawiązanie równorzędnej walki z Nesbo i Teorinem.
Polecamsmile
Obserwuj wątek
    • negev56 Re: Tom Bradby 19.09.10, 20:10
      Czytałam Krwawą forsę i rzeczywiście, to bardzo dobra powieść kryminalna. Natomiast co do nawiązania równorzędnej walki z Nesbo i Theorinem, czemu nie, zawsze może spróbować, ta Krwawa Forsa smile.
      • siostra_pelagia Re: Tom Bradby 20.09.10, 18:47
        Widzę, że nie bardzo w szanse Bradby`ego wierzyszsmile.
        Krwawa forsa to opowieść w bardzo noirowym klimacie, dobrze wybrany czas i miejsce akcji - kryzys i Nowy York.
        Główny bohater też budzi sympatię, bo i jak tu nie lubić uczciwego gliny?
        Zresztą poza Reginaldem Hillem i Lee Childem to z anglojęzyczną sensacją raczej krucho.

"Because murder is more fun away from home"
        • negev56 Re: Tom Bradby 20.09.10, 19:31
          Przy tak zmasowanym napływie powieści z północy Europy, sytuacja powoli robi się taka, że za chwilę poszukiwany będzie dobry kryminał ze strefy anglojęzycznej.
          Staram się stosować płodozmian i za chwilę będę czytała kolejną Val McDermid Krwawiąca blizna, co by nie mówić, Val jest świetną pisarką, lubię ją.
          A Bradby w moim rankingu, plasuje się w pierwszej dziesiątce smile.
          • siostra_pelagia Re: Tom Bradby 20.09.10, 20:57
            Trzeba będzie parytet wprowadzićsmile
            • sineloco Re: Tom Bradby 07.01.11, 11:38
              czytałem Białego Rosjanina, Pana Deszczu i Krwawą forsę. Ma facet potencjał, biorąc pod uwagę rozrzut geograficzny powieści. Każda z nich bardzo dobrze przekazuje kiimat miejsca i czasu, dobrze nakreślone sylwetki-każda z nich mocne 4 w skali 5
    • afrikana Re: Tom Bradby 18.02.11, 01:21
      Jestem na świeżo po przeczytaniu "The sleep of the dead" w oryginale. Cudosmile
    • opty2 Re: Tom Bradby 18.02.11, 09:56
      hm... mówisz, ze warto sie skusić?
      w takim razie zapiszę do wypożyczenia tą Forsę, która była krwawa smile
      • negev56 Re: Tom Bradby 04.03.11, 19:46
        Przeczytałam Pana deszczu i jestem zachwycona. Znakomity kryminał, a przy okazji wspaniała wycieczka po Szanghaju w 1926 roku ubiegłego wieku. Wrażenia niezapomniane smile, polecam.
        • ewa9717 Re: Tom Bradby 15.03.11, 09:32
          A ja przez "Pana deszczu" brnęłam i brnęłam. Trochę też "dzięki" tłumaczeniu i korekcie, ale w gruncie rzeczy nie lubię ksiązek, które chcą być kryminałem, romansem, powieścią obyczajową i czym tam jeszcze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka