Dodaj do ulubionych

"Polis, polis, potatismos!" - co to znaczy?

26.11.10, 23:01
Co znaczy wlasciwie ten oryginalny tytul "Morderstwa w Savoyu"? Rozumiem, ze to jakas trudna do dokladnego przetlumaczenia gra slow? Potatismos w szwedzkim to ziemniaki? I w tym jezyku moga miec podobne znaczenie jak nasze swojskie buraki?

Jak by to mozna przelozyc na polski w wolnym tlumaczeniu? wink
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Re: "Polis, polis, potatismos!" - co to znaczy? 27.11.10, 00:22
      Po angielsku tę ponoć popularną szwedzką rymowankę tłumaczy się jako police, police, potato pig.
      Tak więc chyba określenie buraki jest dość delikatnesmile
    • beatanu Re: "Polis, polis, potatismos!" - co to znaczy? 27.11.10, 12:14
      Szwedzki tytuł znaczy dosłownie: Policjant, policjant (albo policja, policja), purée z ziemniaków! Ten absurdany z lekka tytuł jest trawestacją dziecięcej rymowanki, która ma obrażać policjantów: Polis, polis, potatisgris (dosł: policjant, policjant, ziemniaczana świnia)

Nie pamiętam treści książki, czytałam ją dość dawno, ale ponoć jest tam scena, w której dwóch niezbyt gramotnych policjantów zamiast "łapać złodzieja", koncentrują się na chłopczyku, który widząc, policjantów jedzących hot dogi z ziemniakami purée, krzyczy do nich właśnie: Polis, polis, potatismos!

Nie mam pojęcia, jak tłumaczka poradziła sobie z tą translatorską zagwozdką (może ktoś napisze? smile ), nie mam dostępu do polskiej wersji, ale nasz "burak" wydaje mi się ciut nie na miejscu...
      • siostra_pelagia Re: "Polis, polis, potatismos!" - co to znaczy? 27.11.10, 12:44
        To właśnie chodzi o tę scenęsmile
        Ja mam wersję ang. książki, ale jak wieczorem będę wracać do domu, to w Empiku przejrzę sobie egzemplarz. Też mnie to zaciekawiło, jak tłumaczka z tego wybrnęła.
        • beatanu Re: "Polis, polis, potatismos!" - co to znaczy? 27.11.10, 13:01
          siostra_pelagia napisała:

> ale jak wieczorem będę wracać do domu, to w Empiku
          > przejrzę sobie egzemplarz.

O, fajnie! Będę Ci bardzo wdzięczna. smile
          A mnie się przypomniała przezywanka z dzieciństwa: Jurek, ogórek, kiełbasa i sznurek! Może właśnie tę rymowankę przerobić "policyjnie"...
          • aka10 Re: "Polis, polis, potatismos!" - Beatanu? 27.11.10, 16:57
            www.youtube.com/watch?v=DirZQlq11FQ&feature=related
            Tutaj opis tej calej scenki smile
            • beatanu Re: "Polis, polis, potatismos!" - Beatanu? 27.11.10, 17:58
              Dzięki!
              Szkoda, że tylko dla znających szwedzki, bo to naprawdę świetna scena...
              • siostra_pelagia Re: "Polis, polis, potatismos!" - Beatanu? 27.11.10, 18:29
                Morderstwo w Savoyu pojawi się dopiero 30 listopadasmile. Więc dopiero wtedy sprawdzę i oczywiście zakupię książkę do kolekcji.
                • beatanu Re: "Polis, polis, potatismos!" - Beatanu? 27.11.10, 18:54
                  Dzięki! Czekamy więc do końca listopada smile
                  • negev56 Re: "Polis, polis, potatismos!" - Beatanu? 27.12.10, 09:58
                    Na stronie 29 polskiego wydania Morderstwa w Savoyu, ten tekst brzmi tak :
                    Glina, glina, kartoflana wieprzowina, tłumaczką całej powieści jest Halina Thylwe i chyba dobrze sobie poradziła.
                    • siostra_pelagia Re: "Polis, polis, potatismos!" - Beatanu? 27.12.10, 10:23
                      Całkiem zgrabniesmile
                    • beatanu Re: "Polis, polis, potatismos!" - Beatanu? 27.12.10, 10:29
                      negev56 napisała:

> Na stronie 29 polskiego wydania Morderstwa w Savoyu, ten tekst brzmi tak :
                      > Glina, glina, kartoflana wieprzowina, tłumaczką całej powieści jest Hali
                      > na Thylwe i chyba dobrze sobie poradziła.

Dziękuję! Podoba mi się to rozwiązanie. smile
                      • aka10 Re: "Polis, polis, potatismos!" - Beatanu? 27.12.10, 11:05
                        smile Dobre!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka