rendell Ruth Rendell - Harm Done 01.02.11, 08:28 Szkoda że tak niewiele jej książek przetłumaczono na język polski. Odpowiedz Link
moleslaw Frederick Forsyth "Afgańczyk" 01.02.11, 09:26 "Mściciela" przeczytałam i mnie na Forsyth'a wzięło jeszcze czeka "Pięść Boga" Odpowiedz Link
nchyb Re: Frederick Forsyth "Afgańczyk" 01.02.11, 10:02 Mściciela czytałam podobał mi się, synowi też. Afgańczyka i Pięści Boga nie znamy,polecasz? Odpowiedz Link
moleslaw Re: Frederick Forsyth "Afgańczyk" 01.02.11, 21:58 "Afgańczyka" prawie kończę i owszem polecam jak przeczytam "Pięść Boga" to napiszę. Odpowiedz Link
opty2 Re: Ruth Rendell - Harm Done 01.02.11, 11:16 rendell napisała: > Szkoda że tak niewiele jej książek przetłumaczono na język polski. a czytalaś może "Pamiętniki Asty" R.Rendell ? nie moge nigdzie doczytac sie opinii nt. tej ksiązki Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Ruth Rendell - Harm Done 01.02.11, 13:00 Pewnie pani Rendell jest lepszą ekspertką od Rendell niż ja, ale ja jej powieści bez Wexforda nie lubię. I Pamiętniki też mi się nie podobały. Odpowiedz Link
jarka63 Opty2! Re: Ruth Rendell - Harm Done 01.02.11, 18:04 opty2 napisała: > rendell napisała: > > Szkoda że tak niewiele jej książek przetłumaczono na język polski. > > a czytalaś może "Pamiętniki Asty" R.Rendell ? > nie moge nigdzie doczytac sie opinii nt. tej ksiązki > Nie miałam pojęcia, że to wyszło po polsku! Jakoś giną te jej książki, może to wina wydawnictw, a może tłumaczeń. "Asta's Book" to klasyczna Barbara Vine, czyli powieść z rodzinną tajemnicą, bogatym tłem obyczajowym, niezłą psychologią postaci i mnóstwem obserwacji socjologicznych, moim zdaniem jedna z jej najlepszych książek. Gdybyś chciałą w oryginale, to mogę Ci pożyczyć. Odpowiedz Link
opty2 Opty2! Re: Ruth Rendell - Harm Done 02.02.11, 07:34 >jarka63 napisała: Nie miałam pojęcia, że to wyszło po polsku! Jakoś giną te jej książki, może to > wina wydawnictw, a może tłumaczeń. "Asta's Book" to klasyczna Barbara Vine, czy > li powieść z rodzinną tajemnicą, bogatym tłem obyczajowym, niezłą psychologią p > ostaci i mnóstwem obserwacji socjologicznych, moim zdaniem jedna z jej najlepsz > ych książek. Gdybyś chciałą w oryginale, to mogę Ci pożyczyć. bardzo dziękuję za zaufanie, ale nie czytam w oryginale, zadowolę się polskim przekladem w każdym razie Twój opis jest zachęcający, więc pewnie sie zdecyduję na kupno, dzięki Odpowiedz Link
agridulce Opty2! Re: Ruth Rendell - Harm Done 03.02.11, 19:39 Witam i również gorąco polecam. Czytałam w oryginale kilka lat temu, ale pamiętam, że nie mogłam się oderwać. Odpowiedz Link
nchyb Gra Lwa - Nelson DeMille 01.02.11, 10:08 a zaraz potem czeka jego Powrótlwa i Szkoła wdzięku, ale to później... Odpowiedz Link
anetapzn Re: H. Mankell - Piąta kobieta 02.02.11, 12:01 siostra_pelagia napisała: > Stare ale jare Oj jare Odpowiedz Link
jarka63 Re: Co teraz czytacie - wreszcie coś dobrego... 01.02.11, 18:08 ...czyli "Fever of the bone" Val McDermid. Po dwóch cienkawych Nicci French i jeszcze gorszej Sophie Hannah już myślałam, że przeszło mi upodobanie do kryminałów, ale na szczęście nie! Nie ma to jak przebiegły i perwersyjny seryjny morderca Odpowiedz Link
zorija Re: Kellermann Z zimną krwią 02.02.11, 11:12 A przedtem jeszcze Detektyw Murdoch. Ostatnia noc jej życia Maureen Jennings. Odpowiedz Link
kamkap Tajemnica domu Arandów 02.02.11, 14:29 Tajemnica domu Arandów. Przygody detektywa Victora Rosa w Madrycie pod koniec XIX wielu Jerónimo Tristante Bardzo mi się podoba. Nie mogę się oderwać Odpowiedz Link
moleslaw NCHYB 03.02.11, 06:59 Jeśli będziesz czytała "Pięść Boga" i "Afgańczyka" to chronologicznie "Pięść" jest pierwsza ja czytam odwrotnie, niby nie na specjalnego wpływu ale trochę mnie kłuje po oczach Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: Mikkel Birkegaard "Biblioteka cieni" 03.02.11, 08:47 ach, zapowiada się wspaniale (po pierwszej stronie) hehe Włoch jest właścicielem antykwariatu.... Odpowiedz Link
agridulce Martha Grimes "Hotel Paradise" 03.02.11, 19:42 Po raz pierwszy czytam książkę tej autorki i jakie miłe zaskoczenie! Odpowiedz Link
siostra_pelagia Dorothy Simpson-Last Seen Alive 03.02.11, 21:09 Szósta z serii o przygodach inspektora Thaneta. Odpowiedz Link
zorija Re: C. J. Samsone Komisarz 04.02.11, 10:06 Kryminał historyczny z epoki Henryka VIII. W jednym z opactw zostaje zamordowany wysłannik lorda Cromwella. Odpowiedz Link
anetapzn C. J. Samsone Komisarz-zorija daj znac... 04.02.11, 10:42 zorija napisała: > Kryminał historyczny z epoki Henryka VIII. W jednym z opactw zostaje zamordowan > y wysłannik lorda Cromwella. ...czy dobre, czy warto kupić, bo akurat się przymierzam, ale poczekam, aż przeczytasz Odpowiedz Link
zorija Re: C. J. Samsone Komisarz-zorija daj znac... 08.02.11, 12:18 Książkę polecam. Mamy tu zabójstwo w klasztorze w pomieszczeniu do którego nikt nie mógł wejść, wąskie grono podejrzanych i trochę mylnych tropów. W tle zaś wielką politykę z okresu Tudorów, Zaś sam bohater to postać ciekawa i niejednoznaczna. Odpowiedz Link
opty2 Zły bliźniak - Gary Troup 04.02.11, 10:36 książka z tzw. głębokiej rezerwy, czyli takie niewiadomoco, pewnie szybko się rozstaniemy Odpowiedz Link
anetapzn Re: Zły bliźniak - Gary Troup 04.02.11, 10:43 opty2 napisała: > książka z tzw. głębokiej rezerwy, czyli takie niewiadomoco, > pewnie szybko się rozstaniemy U mnie tez to lezy na półce juz dłuższy czas, w dedalusie bodajze kiedyś to w szale zakupowym kupiłam - dobrze, ze tanie bylo. Ale opty2 daj znac, moze jednak okaże się ok. Odpowiedz Link
anetapzn Laura Lippman:.... 04.02.11, 10:44 Ostatnie miejsce+ Wzgórze rzęznika- też z rezerw nie żebym nie miała co czytać, ale coś cienkiego bylo mi potrzebne.... Odpowiedz Link
januanio dan brown - zwodniczy punkt 04.02.11, 11:09 ostatnia pozycja której nie czytałem Odpowiedz Link
opty2 Re: Laura Lippman:.... 04.02.11, 13:58 anetapzn napisała: > Ostatnie miejsce+ Wzgórze rzęznika- też z rezerw nie żebym nie miała co czyta > ć, ale coś cienkiego bylo mi potrzebne.... ta Lippman mnie jakoś nie uwiodła, rozstałyśmy się bez żalu Odpowiedz Link
anetapzn Re: Laura Lippman:.... 04.02.11, 15:51 opty2 napisała: > anetapzn napisała: > > Ostatnie miejsce+ Wzgórze rzęznika- też z rezerw nie żebym nie miała co > czyta > > ć, ale coś cienkiego bylo mi potrzebne.... > > ta Lippman mnie jakoś nie uwiodła, > rozstałyśmy się bez żalu > Ja już jakiś czas temu czytałam coś jej (taka zielonkawa okładka)- takie cudowne było, ze nawet tytułu nie pamietam... Też jej daję ostatnią szansę. Kupiłam na wyprzedaży bo koleżanka się zachwycała, jakie to super. Chciałam bardzo przeczytać, jak takie super- a nie mogłam pożyczyć bo koleżanka mieszka na drugim końcu polski. Odpowiedz Link
opty2 Re: Zły bliźniak - Gary Troup 04.02.11, 13:56 anetapzn napisała: > U mnie tez to lezy na półce juz dłuższy czas, w dedalusie bodajze kiedyś to w s > zale zakupowym kupiłam - dobrze, ze tanie bylo. Ale opty2 daj znac, moze jednak > okaże się ok. o to to, szały zakupowo-promocyjne są baaardzo niebezpieczne, szczególnie dla portfela dam znać co i jak Odpowiedz Link
anetapzn Re: Zły bliźniak - Gary Troup 04.02.11, 15:53 opty2 napisała: > anetapzn napisała: > > U mnie tez to lezy na półce juz dłuższy czas, w dedalusie bodajze kiedyś > to w s > > zale zakupowym kupiłam - dobrze, ze tanie bylo. Ale opty2 daj znac, moze > jednak > > okaże się ok. > > o to to, szały zakupowo-promocyjne są baaardzo niebezpieczne, > szczególnie dla portfela > dam znać co i jak Człowiek jak taki mąż owcy kupuje, bo tanie, no co za 6-8zl. ksiażki nie kupić? i pózniej to zalega... Jakbym miała obczytać wszystko co w ten sposób w ciągu ostatnich 2 lat kupiłam, to musieliby mnie na rok zamknąc w jakiejś jaskini bez kontaktu z człowiekiem...może wtedy I zawsze sobie przyrzekam, że takie zakupy ostatni raz. Odpowiedz Link
opty2 Re: Zły bliźniak - Gary Troup 06.02.11, 08:47 anetapzn napisała: > opty2 napisała: > > > anetapzn napisała: > > > U mnie tez to lezy na półce juz dłuższy czas, w dedalusie bodajze k > iedyś > > to w s > > > zale zakupowym kupiłam - dobrze, ze tanie bylo. Ale opty2 daj znac, > moze > > jednak > > > okaże się ok. > > > > o to to, szały zakupowo-promocyjne są baaardzo niebezpieczne, > > szczególnie dla portfela > > dam znać co i jak książka przeczytana, taka sobie była, naiwne to nieco, daję 3,5/6 Odpowiedz Link
koko_sanka A. Indridason "Engelsstimme" 04.02.11, 19:23 Czekając na polskie tłumaczenia... Odpowiedz Link
ebes Katarzyna Bonda - Tylko martwi nie kłamią 06.02.11, 11:32 Druga powieść Bondy o polskim profilerze. Czyta się bardzo dobrze no i ma 640 stron Odpowiedz Link
chiara76 J.Picoult, "W naszym domu". 06.02.11, 13:00 jednak się skusiłam, zobaczymy, jaka się okaże. Odpowiedz Link
opty2 Re: J.Picoult, "W naszym domu". 07.02.11, 07:43 a to jest kryminał? napisz jakie wrażenia, bo Picoult jest nierówna, Drugie spojrzenie mnie kompletnie rozczarowało Odpowiedz Link
chiara76 Re: J.Picoult, "W naszym domu". 07.02.11, 09:04 wiem, że jest nierówna, bo sama też niestety ostatnie kilka odpuściłam, chociaż jest kilka, które jej książek bardzo lubię (zauważyłam, że te kryminalne właśnie albo z kryminalnym tłem). A do tej książki zachęciła mnie osoba z forum pisząc: forum.gazeta.pl/forum/w,33434,120422895,121312506,Jodi_Picoult_W_naszym_domu_.html?wv.x=2 Odpowiedz Link
opty2 Re: J.Picoult, "W naszym domu". 07.02.11, 09:51 chiara76 napisała: > wiem, że jest nierówna, bo sama też niestety ostatnie kilka odpuściłam, chociaż > jest kilka, które jej książek bardzo lubię (zauważyłam, że te kryminalne właśn > ie albo z kryminalnym tłem). > A do tej książki zachęciła mnie osoba z forum pisząc: > rel="nofollow">forum.gazeta.pl/forum/w,33434,120422895,121312506,Jodi_Picoult_W_naszym_domu_.html?wv.x=2 intrygujące poczekam w takim razie na Twoje zdanie celem potwierdzenia wartosci tej książki Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: J.Picoult, "W naszym domu". 09.02.11, 08:53 Tez jestem ciekawa, czy Ci sie spodoba. Mnie tylko zakonczenie troche rozczarowało. Tak nagle sie urwało. I w gruncie rzeczy nie wiadomo co dalej i jak. Odpowiedz Link
opty2 Papierowy człowiek - Hammett Dashiell 07.02.11, 07:47 no tak, to zupełnie inny typ kryminału niż skandynawski żadnych pogłębionych analiz, psychologii, przemysleń, tylko filmowy/obrazowy bieg zdarzeń i picie Charlesa (i kto tu narzekał,że Finowie piją he he) Odpowiedz Link
anetapzn Podarunek z przeszłości-Jane Johnson 07.02.11, 09:48 Julia Lovat otrzymuje podarunek, książkę, która na zawsze zmieni jej życie. Z zapisków na marginesie Julia poznaje niezwykłą historię porwania Catherine Ann Tregenny. Zaintrygowana i poruszona historią Julia decyduje się na wyprawę do Północnej Afryki, by potwierdzić autentyczność perypetii bohaterki książki i być może odkryć ciąg dalszy tej fascynującej historii. Wśród egzotycznych ruin i lejącego się z nieba żaru, mając za przewodnika charyzmatycznego Marokańczyka, Julia dotrze do głęboko skrywanych tajemnic, czytelnik zaś będzie się zastanawiał jak historie kobiet, które dzieli prawie czterysta lat, mogą być tak nierozerwalnie złączone. Odpowiedz Link
malgorzataka Simenon - Mon ami Maigret 07.02.11, 12:23 Maigret rusza przeprowadzić śledztwo na południu Francji, a towarzyszy mu inspektor Scotland Yardu, który chce się zapoznać z jego metodami, jak wiadomo, nieistniejącymi Miałam nadzieję, że przeniosą się z powrotem w naturalne środowisko komisarza czyli do Paryża, ale zajrzałam pod koniec książki (na razie jestem na 35 stronie) i niestety nie... Odpowiedz Link
moleslaw "Klub mało używanych dziewic" i "Dziewice do boju" 07.02.11, 13:21 nie ten gatunek ale zawsze coś Odpowiedz Link
wylinka7 Matti Ronka "Mężczyzna o twarzy mordercy" 08.02.11, 10:45 Jakiś taki zupełnie inny, niż reszta Skandynawów... bardziej sensacyjny niż kryminalny A czeka na mnie jeszcze Nesbo... Odpowiedz Link
januanio Patrick Redmond - Czarne słońce 08.02.11, 14:30 co za fantastycznie przetłumaczony tytuł oryginalny Apple of My Eye Odpowiedz Link
opty2 Re: Matti Ronka "Mężczyzna o twarzy mordercy" 08.02.11, 16:01 wylinka7 napisała: > Jakiś taki zupełnie inny, niż reszta Skandynawów... bardziej sensacyjny niż kry > minalny A czeka na mnie jeszcze Nesbo... o! to może coś wiecej napiszesz po przeczytaniu ? Odpowiedz Link
andaba Re: Matti Ronka "Mężczyzna o twarzy mordercy" 08.02.11, 21:19 > wylinka7 napisała: > > Jakiś taki zupełnie inny, niż reszta Skandynawów... bardziej sensacyjny n > iż kry > > minalny Też jestem ciekawa opinii. Odpowiedz Link
cynamoon6 J. Seghers- partytura śmierci. 09.02.11, 08:55 Bardzo go lubię i miło się czyta. Taki ciepły facet, ten Seghers Odpowiedz Link
chiara76 Re: J. Seghers- partytura śmierci. 09.02.11, 17:34 cynamoon6 napisała: > Bardzo go lubię i miło się czyta. Taki ciepły facet, ten Seghers mnie się też podobają kryminały tego autora. Ten jest według mnie wyjątkowo ciekawy. Odpowiedz Link
anetapzn J. Seghers- partytura śmierci. 10.02.11, 12:44 chiara76 napisała: > cynamoon6 napisała: > > > Bardzo go lubię i miło się czyta. Taki ciepły facet, ten Seghers > > mnie się też podobają kryminały tego autora. Ten jest według mnie wyjątkowo cie > kawy. > Wierzę wam na słowo, nic jeszcze tego autora nie czytałam- Partyturę..planuję na ten weekend. Odpowiedz Link
gojapio Joanna Jodełka - Grzechotka 10.02.11, 13:41 Na forum specjalistów nie wypada chyba debiutanckie rozpływać się w achach-i-ochach, ale co tam - bardzo dobra, by nie powiedzieć magiczna, ze szczególnym uwzględnieniem warstwy językowej, z takimi smaczkami jak "Życie ciążyło mieszkańcom ulicy Keplera". Odpowiedz Link
wylinka7 Re: Matti Ronka "Mężczyzna o twarzy mordercy" 09.02.11, 14:37 Jeszcze nie skończyłam (choć to dość szczupła pozycja na tle większości kryminałów), ale na razie mam mieszane uczucia. Na pewno warto do niego zajrzeć, ze względu na pogranicze fińsko-estońsko-rosyjskie. To bardzo ciekawe, mało znane miejsce - i czytam o nim z dużym zainteresowaniem. Natomiast sama fabuła jest dla mnie zbyt mało... no detektywistyczna, zagadka jest jakby trochę odsunięta na bok... Jak przeczytam, to może mu założę osobny wątek... Odpowiedz Link
malgorzataka Czingis Abduałłajew - Twierskoj bulwar 09.02.11, 16:15 Pierwsze zetknięcie z tym autorem. Odpowiedz Link
judytta Margaret Millar "Opiekun" 11.02.11, 07:54 ""Opiekun" książka wydana w niepozornym wydawnictwie C&T, wciąga od pierwszych stron praktycznie nie można się od niej oderwać. Natomiast hm...oceny na Biblionetce nie są wysokie. Miałam też tak z inną książką również tego wydawnictwa która mnie się mocno spodobała a oceniana była na +3.. Może tylko dodam że nie przeczytało jej zbyt wielu użytkowników zaledwie np. 3-5 osób, to też pewnie nie jest miarodajny czynnik. Odpowiedz Link
opty2 Bestia - Roslund/Hellstrom 11.02.11, 08:48 jest to starsza ksiązka tego duetu, początek jest druzgocący, dalej nie lepiej, coś czuję, że się poważnie zdenerwuję przy czytaniu, temat to wymusza Odpowiedz Link
anetapzn F. Schatzing-Odwet oceanu 11.02.11, 11:26 960str. eco thrillera....zobaczymy cóz to... Odpowiedz Link
kamkap Konatkowski Nie ma takiego miasta 11.02.11, 11:58 i znowu ta piłka nożna Ale i tak bardzo lubię książki tego pana Odpowiedz Link
moleslaw Re: king 11.02.11, 22:05 "Colorado kid" jest po prostu inne niż pozostałe powieści Kinga, nie tyle słabe co mało straszne Ja czytam Stuarta MacBride "Slepy zaułek" Odpowiedz Link
linka.raz Lackber, Niemiecki bękart 11.02.11, 22:55 Właśnie dziś kupiłam i jeszcze dziś zacznę czytac. Odpowiedz Link
linka.raz Re: Lackberg, Niemiecki bękart 11.02.11, 22:56 linka.raz napisała: > Właśnie dziś kupiłam i jeszcze dziś zacznę czytać Odpowiedz Link
januanio carrie, 12.02.11, 13:43 pokochała Toma G, i rok wilkołaka to tak na dzień książki Odpowiedz Link
opty2 Ślepa bogini - A. Holt 14.02.11, 09:42 no cóż, skusiłam się trochę mi zajęło przyzwyczajanie się do innej pary śledczej, w tej serii występuje Hanne Wilhelmsen i prokurator policyjny Hakon Sand, a temat dotyczy przemytu na wielką skalę narkotyków, więc i wielkich pieniędzy, gdzie są duze pieniadze, tam i zdarzają się morderstwa, trzeba pamiętać, że książka jest z 1995 roku, więc narkotyki szeroką falą zaczynają płynąć do Skandynawii a co za tym idzie, policja ma pełne ręce roboty jak zawsze w scandi-crime akcja rozwija się powoli, porządne trupy pojawiają się co kilkanaście stron, policja jak zwykle niczego nie kuma, gdzieś w tle kręci się też prawniczka Karen Borg, bliska znajoma Sanda, poznajemy metody pracy Hanne (myślę, że trochę takie alter ego autorki), dziennikarskie hieny też mają w tym wszystkim swój udział, na razie doczytałam do momentu zagęszczenia akcji zobaczymy co z tego wyjdzie Odpowiedz Link
januanio jens lapidus - szybki cash 14.02.11, 11:51 nowe podejście do Skandynawów początkowo mnie nużyła straszecznie, ale teraz jestem w połowie i coś ruszyło zaczyna mi się podobać. skończę i zabiorę się za kolejną chyba że nie warto czytać jedna po drugiej Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: jens lapidus - szybki cash 14.02.11, 14:40 Warto. Druga jest jeszcze lepsza Odpowiedz Link