Dodaj do ulubionych

matura 2012

01.02.12, 21:43
Witam
Jestem uczniem klasy maturalnej i jako temat prezentacji wybrałem:
Analizując celowo wybrane teksty kultury, przedstaw cechy oraz budowę kryminału.
Mam problem z doborem książek więc chciałbym prosić o radę.

Ze skromnych informacji jakie posiadam na temat kryminałów wiem że są 4 odmiany. Wybrałem książkę odpowiednią dla każdej, mianowicie:
detektywistyczna : Znak Czterech
sensacyjno-awanturnicza: Arsène Lupin, dżentelmen włamywacz
czarny kryminał: Sokół Maltański
Milicyjny: 07 zgłoś się ( muszą być również jakieś filmy)

Czy możecie mi polecić jakieś książki, teksty abym lepiej zrozumiał kryminały, coś gdzie znalazł bym informacje przydatne do uargumentowania tezy. Do tej pory znalazłem tylko 3 książki mówiące o kryminałach:
Sherlock Holmes Biografia nieautoryzowana
Etnolog w Mieście Grzechu. Powieść kryminalna jako świadectwo antropologiczne
Stulecie Detektywów
Jednak nie znalazłem w tych książkach odpowiednich informacji. Wiedza ze słowników i encyklopedii również nie jest wystarczająca. Dlatego zwracam się do Was z prośbą o pomoc i z góry dziękuję.
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • romy_sznajder Re: matura 2012 01.02.12, 23:48
      Dam,

Ja bym sie tej wikipediowej (stamtad sa Twoje kategorie, tak?) klasyfikacji nie trzymala pazurami, bo formula "powiesc kryminalna" bardzo wyewoluowala, a kryminaly nabraly prestizu.

Rzuc okiem chocby na to i sam(a) ocen:
      m.newsweek.pl/ksiazki,wszyscy-jestesmy-gowniarzami,82549,1,1.html

Nieuwzgledniony w wiki typ, to np. serie kryminalne z bohaterkami kobiecymi. artpapier.com/?pid=2&cid=1&aid=3024
      - polecam omawiane "Sledztwo i plec" B.Darskiej - sa tam streszczenia, nie musisz przekopywac sie przez ksiazki.

Bratkowski w zalinkowanym wywiadzie wspomina "kryminal skandynawski" - to tez odrebna jakosc, ale nie wiem, czy doczekal sie czegos na ksztalt monografii, choc opracowania, szkicu - na pewno. Poszukaj troche.

Powodzenia na maturze.
      • ewa9717 Re: matura 2012 02.02.12, 00:03
        chandler.republika.pl/skromna_sztuka.htm
    • siostra_pelagia Re: matura 2012 02.02.12, 09:24
      mak.bn.org.pl/cgi-bin/makwww.exe?BM=25&IM=03&TX=krymina%B3&OT=szukaj&WI=A
      Spróbuj dotrzeć do tych artykułów, może Ci się przydadzą.
      Kiedyś był podobny wątek na ten temat, może go odgrzebięsmile
    • siostra_pelagia Re: matura 2012 02.02.12, 09:27
      I jeszcze to:
      tiny.pl/sj3h
    • siostra_pelagia Re: matura 2012 02.02.12, 09:30
      tiny.pl/hj8dw
    • dam253 Re: matura 2012 02.02.12, 23:04
      Dziękuję za pomoc!
      pozdrawiam
      • zielonamysz Re: matura 2012 03.02.12, 09:20
        Barańczak napisal esej o kryminalach,bardzo blyskotliwy. Tylko niestety nie pamietam tytułu. Guglnelam i www.klubmord.com/Oprawcowania/poetyka-tzw-polskiej-powiesci-milicyjnej-magdalena-wilk.html
        Ciekawa praca i Baranczak w przypisach. NO I Edmund Wilson ,Chyba w Szkicach - tez fascynujacy esej. Jak to wykorzystasz to praca bedzie ok., bo teksty swietnie napisane -oba.
    • dam253 Re: matura 2012 02.03.12, 00:03
      Bibliografia wygląda teraz dużo lepiej. Literatura podmiotu jest już prawie gotowa. Chciałbym jeszcze dodać kilka pozycji do literatury przedmiotu, mianowicie:
      - film "Anioły i Demony" bądź "Maskada" jako thriller kryminalny
      - Książkę Arne Dahl "Zła krew" jako kryminał skandynawski
      Po pracach jakie przeczytałem, sądzę, że są to najpopularniejsze kierunki we współczesnym kryminale. Czytał ktoś (lub oglądał) powyższe pozycje ? Są odpowiednie czy lepiej szukać dalej ? Zwłaszcza w kryminale skandynawski jest tego tyle, że trudno się zdecydować.
      Dodam również kryminał kobiecy, ale jeszcze nie wybrałem konkretnego.
      Natrafiłem także na takie pozycje jak: kryminał retro, kryminał miejski, powieści kryminalno-obyczajowe, kryminały komediowe, horror kryminalny. Chciałbym poznać Wasze zdanie na temat: czy są to na tyle ważne odmiany, że powinny się znaleźć w prezentacji ?
      • siostra_pelagia Re: matura 2012 02.03.12, 05:43
        Wszelkie podziały gatunku to są dość umowne. Jak masz jeszcze czas i ochotę to zerknij do Słownika pojęć i tekstów kultury pod red. Szczęsnej i Słownika literatury popularnej pod red. Tadeusza Żabskiego lub też innego źródła encyklopedycznego. Tam można zobaczyć, jak autorzy klasyfikują i dzielą powieść kryminalną.
        Możesz omówić podziały gatunku wg różnych źródeł, zaznaczyć ze jest duża różnorodność i zaproponować swójsmile
        Co do kryminału skandynawskiego to zamiast Dahla proponowałabym Fossum lub Indridasona. Więcej mają w sobie z kryminałów, no i tło społeczne wg mnie jest tu znacznie lepiej pokazane.
        Ostatnio ukazała się powieść B. Darskiej Śledztwo i płeć i tu jest sporo i o kryminałach i o kryminałach kobiecych czyli jak rozumiem kryminale, gdzie kobiety prowadzą śledztwo.
        Tu masz wykaz kobiet detektywów z tomu pierwszego:
        Kathy Mallory
        Elina Wiik
        Amelia Sachs
        Petra Delicado
        Paris Murphy
        Anna Hwierut
        Anastazja Kamieńska
        Inger Johane Vik
        Paddy Meehan
        Faith Zanetti
        Lizzi Badihi