malgorzataka Simenon - Maigret et les petits cochons sans queue 13.03.12, 15:36 Czyli Maigret i świnki bez ogonka. Tytuł z Maigretem okazał się mylący, bo to zbiór opowiadań o tematyce kryminalnej, z których zaledwie dwa króciutkie traktują o komisarzu. Za to jedno z tych pozostałych, Mały krawiec i kapelusznik, coś mi przypomina... był taki film z Charlesem Aznavourem, o szalonym kapeluszniku... widział ktoś? Odpowiedz Link
kameleon-super Re: Simenon - Maigret et les petits cochons sans 13.03.12, 21:01 malgorzataka napisała: > Czyli Maigret i świnki bez ogonka. Tytuł z Maigretem okazał się mylący, > bo to zbiór opowiadań o tematyce kryminalnej, z których zaledwie dwa króciutkie > traktują o komisarzu. Za to jedno z tych pozostałych, Mały krawiec i kapelu > sznik, coś mi przypomina... był taki film z Charlesem Aznavourem, o szalony > m kapeluszniku... widział ktoś? Czyżby chodziło o film "Sprzedawca Kapeluszy " Claude'a Chabrola z 1982 r.? csw.art.pl/kino_lab/film.php?id=721 Niestety nie widziałem,dużo bym dał,żeby zobaczyć.Rezyserzy francuskiej "Nowej Fali" kręcili znakomite kryminały Odpowiedz Link
malgorzataka Re: Simenon - Maigret et les petits cochons sans 13.03.12, 21:24 Tak, to ten. Nawiasem mówiąc, jakiś analfabeta pisał tę zajawkę Chodzi mi po głowie, że kiedyś ten film widziałam, bo czytając nowelkę miałam wrażenie déjà vu... może wieki temu w tiwiszu? Pamiętam na sto procent, że w TV właśnie oglądałam tegoż Chabrola Niech bestia zdycha. W szkole byłam jeszcze. Odpowiedz Link
kameleon-super Re: Simenon - Maigret et les petits cochons sans 13.03.12, 22:06 malgorzataka napisała: > Tak, to ten. Nawiasem mówiąc, jakiś analfabeta pisał tę zajawkę > Chodzi mi po głowie, że kiedyś ten film widziałam, bo czytając nowelkę miałam w > rażenie déjà vu... może wieki temu w tiwiszu? Pamiętam na sto proce > nt, że w TV właśnie oglądałam tegoż Chabrola Niech bestia zdycha. W szko > le byłam jeszcze. Zajawka wyszła istotnie spod pióra jakiegoś idioty Cytat:"Doprowadza jednego z bohaterów doprowadzi do śmierci, drugą do szaleństwa". Rozbiór logiczny i gramatyczny tego zdania niektórych doprowadzi do szaleństwa,a pozostałych do śmierciTo naprawdę genialny pomysł, ze w notce zachęcającej do obejrzenia filmu zdradza się,ze jednego z bohaterów coś doprowadzi do szaleństwa ,a drugiego do śmierci...Bez komentarza.Po przeczytaniu czegoś takiego ,zawsze jeszcze mozna obejrzeć film po to,aby stwierdzic ,który oszalał,a który umarł. jakaś zagadka w tym jest...Sorry za tę zajawkę,ale po przeprowadzeniu prywatnego sledztwa Aznavour/Kapelusznik/Simenon,google wypluło coś takiego...To wkleiłem,zeby łatwiej było zidentyfikować... Chabrol w TV,powiadasz? "Niech bestia zdycha" z 1969? Albo to bylo baardzo dawno temu,albo w TVP Kultura Chabrola w TVP,jak żyję,nie pamiętam.... Odpowiedz Link
malgorzataka Re: Simenon - Maigret et les petits cochons sans 14.03.12, 08:09 Nikomu się wówczas nie śniło o TVP Kultura. Programy były dwa: pierwszy i drugi Ponieważ zapamiętałam (na całe życie) tytuł Que la bête meure, starając się go używać we wszelkich możliwych okolicznościach musiałam się już wówczas uczyć francuskiego. A więc w czasach liceum czyli 1977-1981. Odpowiedz Link
cynamoon6 A. Lantz- Co się przydarzyło tej małej dziewczynce 14.03.12, 18:41 Zaraz zaczynam. Ciekawe, czy dobre. Odpowiedz Link
opty2 Re: A. Lantz- Co się przydarzyło tej małej dziewc 15.03.12, 07:30 super, czekam z niecierpliwoscią na Twoja opinię Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: A. Lantz- Co się przydarzyło tej małej dziewc 16.03.12, 13:26 Jasne, ze dam znać po. Na razie przeczytałam niewiele i muszę przyznać, ze to jest zupełnie inne niż typowy skandynawski kryminał. Nie mamy trupa (przynajmniej na razie) i policjantów z rozdrapami. Gdybym miała do czegoś to porównać, to ewentualnie do Lapidusa (wiem Opty, że dla Ciebie to nie będzie zachęta, ale nie zrażaj się chociaż właściwie sama nie wiem w jakims sensie to jest podobne. Może poprzez nieco podobny sposób pokazania powiązań między postaciami. Ale u Lapidusa język i tempo są goraczkowe, tutaj zupełnie nie. W każdym razie wydaje mi sie to niezłe. Odpowiedz Link
opty2 Re: A. Lantz- Co się przydarzyło tej małej dziewc 16.03.12, 14:15 uuh, tylko nie do Lapidusa, Cynamoon zlituj się ale rozumiem, że czytasz teraz? a jak to sie stało,ze juz masz tą książkę, premiera miała być 21.03 ? (mam jeszcze czas na zastanowienie) Odpowiedz Link
negev56 Re: A. Lantz- Co się przydarzyło tej małej dziewc 16.03.12, 14:23 opty2 napisała: > a jak to sie stało,ze juz masz tą książkę, premiera miała być 21.03 ? no właśnie. Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: A. Lantz- Co się przydarzyło tej małej dziewc 16.03.12, 14:39 negev56 napisała: > opty2 napisała: > > > a jak to sie stało,ze juz masz tą książkę, premiera miała być 21.03 ? > > no właśnie. > Bo jest od paru dni dostępna w pewnej sieci "księgarń", która oprócz książek lubi pohandlować garnkami i mopami ;/ jako przedsprzedaż z nowego katalogu. Odpowiedz Link
anetapzn Re: A. Lantz- Co się przydarzyło tej małej dziewc 16.03.12, 16:29 cynamoon6 napisała: > negev56 napisała: > > > opty2 napisała: > > > > > a jak to sie stało,ze juz masz tą książkę, premiera miała być 21.03 > ? > > > > no właśnie. > > > > Bo jest od paru dni dostępna w pewnej sieci "księgarń", która oprócz książek lu > bi pohandlować garnkami i mopami ;/ jako przedsprzedaż z nowego katalogu. Jest w tej ksiegarni co to najwięcej ma garnków, kubków, figurek etc. Odpowiedz Link
anetapzn Wallace- Ben Hur 16.03.12, 16:30 A ja tym razem nie kryminalnie, ale w klasyke lecę. Odpowiedz Link
kameleon-super Marcin Wroński-Morderstwo pod cenzurą 15.03.12, 23:40 Właściwie jeszcze nie czytam,a mam zamiar w najbliższej przyszłości-za jakieś dwa dni.Kupiona w Taniej książce na przecenie za 4 zł70 gr.Wydana z serii "Lato z kryminałem" .Pozostałe książki z tej serii-Marinina,Mankell,Grimes,Carofiglio,Indridason,Konatkowski.Także jak ktoś ma ochotę na tani kryminał,szukajcie w sklepach z tanią ksiązką w Waszych miejscowosciach. Odpowiedz Link
nchyb Bielszy odcień śmierci - B. Minier 16.03.12, 13:48 po tych ochach i achach - nie mogłam zostać obojętna - dziś początek lektury - zaraz po seansie he he Klossa Odpowiedz Link
matt.cobosco Don Winslow "Z psich pazurów" 16.03.12, 15:24 Wygrzebane w stacjonarnym Dedalusie za 15 zł. Po siedemdziesięciu stronach całkiem ok i zapowiada się dalej zupełnie nieźle. Pamiętam, że wcześniejsza powieść tego autora "Kalifornia - ogień i życie" bardzo mi się podobała, więc mam nadzieję, że i ta nie będzie zła. Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: Don Winslow "Z psich pazurów" 17.03.12, 13:29 Przeczytałem kolejne kilkadziesiąt stron i niestety, ale akcja za bardzo się rozłazi. Zbyt wielu bohaterów, zbyt gwałtowne zwroty, przestałem to ogarniać. No i ten irytujący nadmiar przekleństw w dialogach, żeby niby było bardziej po męsku. Jednak nie, już tylko przekartkuję do końca. Don Winslow tym razem zawiódł. Odpowiedz Link
anetapzn Re: "Z krwi i kości". Kathy Reichs. nt 16.03.12, 16:28 chiara76 napisała: > Daj znać po lekturze, jakież toto jest. Odpowiedz Link
chiara76 Re: "Z krwi i kości". Kathy Reichs. nt 16.03.12, 17:06 na razie zapewne przerwę, chociaż rozkręca się, ale dotarła lektura niekryminalna, na którą czekałam, więc Kathy będzie musiała poczekać. Odpowiedz Link
siostra_pelagia P. Pollak-Gdzie mól i rdza 16.03.12, 16:59 Po irrrrrytującej Kanalii miłe zaskoczenie Odpowiedz Link
maniaczytania Pan Potwor - Dan Wells 17.03.12, 09:42 czyli druga czesc teen-crime nawet wciagajace obie, ta druga jeszcze bardziej drastyczna Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: Stuart MacBride "Otwarte rany" 17.03.12, 17:35 Miałam czytać nowości, ale coś słabo mi to wychodzi, ach tam... Odpowiedz Link
malgorzataka Daria Doncowa - Figura legkogo epataża 18.03.12, 18:33 Co znaczy tytuł, pewnie się dowiem na końcu (albo wcale) Jest to dziewiętnasty tom przygód Lampy Romanowej. Pracuje ona sobie dzielnie (czytaj: siedzi i czeka) w tej nieszczęsnej agencji detektywistycznej, co to pies z kulawą nogą do niej nie zagląda, aż tu pewnego dnia umówiła się z nią na spotkanie klientka. W oczekiwaniu na nią Lampa zajrzała do sąsiedniego sex-shopu do zaprzyjaźnionej ekspedientki, na herbatę. W charakterze zakąski wystąpiły zjadalne stringi - nowość w sklepiku. Cóż, poczęstunek jak poczestunek, tyle że posiłek spowodował u Lampy atak alergii, na twarz wystąpiły jej straszne plamy. I na to znalazł się sposób: krem koloryzujący, a żeby wygląd cery pasował do włosów, Lampa założyła czarną perukę i tak ucharakteryzowana na Cygankę ruszyła na spotkanie z klientką. No i co ja paczę? Klientka też Cyganka. W jaką tym razem sytuację wpakowała się Lampa, przeczytajcie sobie sami dodam tylko, że i w domu udało jej się narozrabiać: coby dzieciska odciągnąć od komputerów wieczorową porą, nabyła nowość na rynku - blokator sprzętu elektronicznego, taki pilot. Wieczorem wyłączyła, rano wyskoczyła z domu, w międzyczasie blokator zaginął, a pod koniec dnia okazało się, że nie działa nic: ani pralka ani lodówka ani toster ani czajnik ani co tam tylko jego jest. Po czym okazało się, że tylko tym samym egzemplarzem blokatora można sprzęt na powrót włączyć... Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: Carlos Ruiz Zafon "Światła września" 19.03.12, 09:17 Kryminalnie i młodzieżowo, czyli coś dla mnie uhahah Odpowiedz Link
dachauka Arne Dahl "Europa Blues" 19.03.12, 09:25 Właśnie zmęczyłam. Nie jest to jakieś objawienie, ale solidne. I trudno się czyta. Odpowiedz Link
opty2 Umierajacy detektyw - L. Persson 19.03.12, 10:40 specyficzny styl, ze tak powiem, jeszcze nie wiem czy do kleski, czy do zwycięstwa prowadzący Odpowiedz Link
cafeszpulka Głębiej niż grób - Tami Hoag 19.03.12, 10:48 Zbrodnia w 1985 roku - bez komputerów, telefonów, badań DNA. Tylko profiler, detektyw i nauczycielka. Całkiem czytna. Odpowiedz Link
agridulce Donna Leon: Mętne szkło 19.03.12, 22:41 Dobrze mi sie czyta. Wśród forumowiczów ma opinię nudziary - ale ja takie przynudzanie lubię. Odpowiedz Link
anetapzn J. Patterson - Tropiciel 20.03.12, 07:36 Doskonały, akcja świetna, jak to u Pattersona. Odpowiedz Link
dachauka Jeffery Deaver "Carte Blanche" 20.03.12, 11:54 Najnowsza reanimacja agenta 007, tym razem pióra Deavera. Zaczyna się świetnie. Odpowiedz Link
siostra_pelagia J. Jodełka - Polichromia 20.03.12, 19:03 Laureatka nagrody Wielkiego Kalibru. Odpowiedz Link
negev56 Rosamund Lupton - Siostra 20.03.12, 19:23 Świetna. Niech to diabli, na 67 stronie rozbeczałam się, ale może dlatego, że oczy zawsze miałam mokre. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Rosamund Lupton - Siostra 21.03.12, 08:07 Aż tak sugestywnie napisana? Odpowiedz Link
dachauka Re: Rosamund Lupton - Siostra 22.03.12, 07:48 Ja myślałam dotychczas, że to jakieś romansidło (zmyliło mnie imię autorki, ale okazuje się, że to coś zupełnie innego. Zamówiłam w bibliotece. Odpowiedz Link
anetapzn Re: Rosamund Lupton - Siostra 22.03.12, 07:59 siostra_pelagia napisała: > Aż tak sugestywnie napisana? Ja też jeszcze nie czytałam. Sporo doskonalych recenzji czytałam, ale aż tak napisana ???? Odpowiedz Link
lipka02 Re: Rosamund Lupton - Siostra 21.08.13, 10:21 Bardzo wzruszająca powieść o siostrzanej miłości i niespodziewanej śmierci.Ja również polecam Odpowiedz Link
dachauka Re: J. Jodełka - Polichromia 21.03.12, 08:17 No jak ta Jodełka? Mam ochotę na tę książkę... Odpowiedz Link
anetapzn Re: J. Jodełka - Polichromia 22.03.12, 10:24 dachauka napisała: > No jak ta Jodełka? Mam ochotę na tę książkę... > Ja nie strawiłam, niestety. To jeszcze przed blogiem było, więc recenzji nie ma. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: J. Jodełka - Polichromia 22.03.12, 14:11 Coraz gorzej mi idzie czytanie. Lepiej wypożyczyć niż kupić. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Ake Edwardson-Niech to się nigdy nie kończy 21.03.12, 08:11 Wintera lubię bardzo, to i książka mi się podoba. Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: Val McDremid "Ostatnie kuszenie" 22.03.12, 09:53 Nie wiem, czy dobrze trafiłam, oby nie był to temat z cyklu przewidywalnych... Dam szansę Odpowiedz Link
anetapzn Kyra Galvan - Niewyznane grzechy siostry Juany. 23.03.12, 11:48 Troche sensacji to tam jest Odpowiedz Link
chiara76 H. Nesser, "Samotni". 23.03.12, 22:59 Przesyłka z księgarni dotarła szybciej niż się spodziewałam i oto weekend rozpoczynam z najnowszym Nesserem. Odpowiedz Link
opty2 Re: H. Nesser, "Samotni". 24.03.12, 08:01 o! świetne rozpoczęcie weekendu mam nadzieję,że będzie tak samo dobra jak inne ps. no tak, do mnie jest dalej, więc ja jeszcze nie mam książki Odpowiedz Link
chiara76 Re: H. Nesser, "Samotni". 24.03.12, 09:40 ja się pogubiłam z zamówieniami i zamawiałam w czwartek wieczorem (przekonana, że dawno już zamówiłam) a tu proszę, wczoraj udało się odebrać. W dodatku paczka obfitowała w różne inne smakowite różności książkowo filmowe, więc będę się rozpieszczać Odpowiedz Link
judytta "Sprawa rezolutnej rozwódki" 24.03.12, 14:50 Po krótkiej przerwie od kryminału sięgam po kolejnego Gardnera i wiem czego się spodziewać Odpowiedz Link
cynamoon6 L. Lupton- Siostra 24.03.12, 14:57 Miałam czytać co innego, ale Negev mnie skusiła Rzeczywiscie, całkiem niezłe. Odpowiedz Link
negev56 Re: L. Lupton- Siostra 24.03.12, 19:52 Cieszę się, że się podoba. I w końcu jak ta Asa Lantz, warto czytać? Odpowiedz Link
cynamoon6 Re: R. Lupton- Siostra 24.03.12, 21:44 Widze ze literowke strzelilam, oczywiscie R. Lupton Ase Lanzt warto. Skonczylam 2 dni temu, ale celowo sie wstrzymalam, zeby mi sie ulozylo w glowie. Napisze wiecej jutro, dzis mi sie nie chce, wole czytac Siostre Odpowiedz Link
siostra_pelagia Thomas Enger - Letarg 24.03.12, 17:35 Ależ irytująca narracja + nieustanne monologi wewnętrzne bohaterów. Ale trzeba być twardym nie miętkim, więc czytam dalej Odpowiedz Link
negev56 Re: Thomas Enger - Letarg 24.03.12, 19:53 Po zaprawie z Kallentoftem, nic nie jest straszne. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Thomas Enger - Letarg 24.03.12, 19:57 Tak w ramach postu się trochę pokatuję Odpowiedz Link
negev56 Re: Thomas Enger - Letarg 24.03.12, 19:59 eee, lepiej rzuć słodycze, ludzie tak robią, serio. Odpowiedz Link
negev56 Jan Costin Wagner - Milczenie 24.03.12, 19:58 Długo czekała w kolejce, ale za to jaka dobra, pewnie przez leżakowanie. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Jan Costin Wagner - Milczenie 24.03.12, 20:10 Na podstawie tej powieści powstał film Cisza. Niestety nie oglądałam. Odpowiedz Link
agridulce Charlotte Link: Dom sióstr 25.03.12, 21:35 Czytam z zainteresowaniem, choć bez zachwytu. W kategorii czytadła wyżej cenię Rosamunde Pilcher, no i jej Anglia prawdziwsza. Chciałam skrytykować tłumaczenie, ale sprawdziłam - jego autorem jest doświadczony i ceniony p.Ryszard Wojnakowski. A mnie niejednokrotnie "zgrzytało" w czasie lektury. Może się czepiam? Odpowiedz Link
opty2 Reginald Hill - Ostatnie słowa 26.03.12, 12:05 dalsza część serii Daziel i Pascoe, tym razem Andy grubas ma duuże kłopoty, został wysłany na urlop, reszta prowadzi śledztwo w sprawie trzech zgonów straszych panów, jak zawsze dowcipne dialogi i opisy, pełen relaks Odpowiedz Link
cafeszpulka R.J. Ellory - Śmiertelnie proste rozwiązanie 26.03.12, 17:29 Seryjny zabójca, policjant po przejściach i przemyślenia złoczyńcy pomiędzy śledztwem - całe szczęście bez przemyśleń trupa... Odpowiedz Link