Dodaj do ulubionych

Książki dla Taty -)

19.09.12, 13:15
Obiecałam mojemu Tacie Jo Nesbo i Hakana Nessera, ale nie mogę się zdecydować, które tytuły mu kupić, żeby go nie rozczarować. Każdy autor czasami wydaje coś słabszego. Tata jest wielbicielem Mankella, Cobena, ale Lackberg też zaakceptował. Chciałam prosić o Wasze typy, takie "the best of" tych autorów. Nessera czytałam tylko "Człowieka bez psa", który mnie zachwycił, ale "Całkiem inna historia" jest ponoć lepsza. Poza tym chetnie kupiłabym Tacie coś, czego jeszcze nie czytałam, żeby potem od niego pożyczyć (egoistka za mnie).
Obserwuj wątek
    • zorija Re: Książki dla Taty -) 19.09.12, 13:55
      Nesbo jest bardzo dobry, o najnowszej wydanej u nas powieści Mankella czyli Zanim nadejdzie mróz słyszałam nienajlepsze opinie. Bardzo fajna jest seria Reginalda Hilla o Dalziel'u i Pascoe czy seria Volker'a Klüpfel'a i Michael'a Kobr'a. Aha i polecam też serię Marthy Grimes o inspektorze Jurry'm.
    • opty2 Re: Książki dla Taty -) 20.09.12, 08:18
      wiesz, z Nesbo to będzie kłopot,
      ponieważ jego serię z Harrym Hole trzeba czytać po kolei:

Człowiek - nietoperz (tom: 1) - takie sobie
      Karaluchy (tom: 2) - troche lepsze
      Czerwone Gardło (tom: 3)
      Trzeci klucz (tom: 4)
      Pentagram (tom: 5)
      Wybawiciel (tom: 6)
      Pierwszy śnieg (tom: 7)
      Pancerne serce (tom: 8)
      Upiory (tom: 9)
      więc najlepiej zacząć czytać Nesbo od "Trylogii z Oslo", czyli tomu 3, 4, 5,
      które wiążą się ze sobą, kiedys sprzedawano właśnie trójpaki z tymi tomami (ok. 50 zl),
      ale biada kupować tylko 3 albo 4 bez 5, bo mozna się mooocno zdenerwowac nie mając więcej
      jak Tata się wciągnie, będzie okazja dokupować po jednym tomie na każdą okazję smile,

Nesbo to taki autor, który z każdą książką pisze lepiej, więc bez sensu zacząć czytanie od ostatnich książek (najlepszych), ponieważ po nich nic już nie zachwyca

jesli chodzi o Hakana Nessera, to mozna ostatecznie czytac go wyrywkowo:

Cykl "Inspektor Barbarotti"
      Człowiek bez psa (tom: 1) - bardzo dobre (5,0)
      Całkiem inna historia (tom: 2) - świetne (5,5)
      Drugie życie pana Roosa (tom: 3) - średnie (4,5)
      Samotni (tom: 4) - świetne (5,5)

Cykl "Komisarz Van Veeteren" - to starszy cykl, z lat 90' tych
      Nieszczelna sieć (tom: 1)
      Karambol (tom: 7)
      Sprawa Ewy Moreno (tom: 8)

taak, teraz ruch nalezy do Ciebie smile
      • matt.cobosco Re: Książki dla Taty -) 20.09.12, 12:04
        opty2 napisała:

- jeśli chodzi o Hakana Nessera, to można ostatecznie czytać go wyrywkowo:

Cykl "Inspektor Barbarotti"
        Człowiek bez psa (tom: 1) - bardzo dobre (5,0)
        Całkiem inna historia (tom: 2) - świetne (5,5)
        Drugie życie pana Roosa (tom: 3) - średnie (4,5)
        Samotni (tom: 4) - świetne (5,5)

We wrześniu w Szwecji ukazał się piąty i ostatni tom cyklu z Barbarottim pt. "Styckerskan från Lilla Burma". Tu link:

www.adlibris.com/dn/product.aspx?isbn=9100127841
        PS. "Drugie życie pana Roosa" bym ocenił jednak dużo wyżej niż tylko 4,5 smile
        • matt.cobosco Re: Książki dla Taty -) 20.09.12, 12:19
          "Styckerskan" to "rzeźniczka" (chyba tak się mówi na morderczynię, która ćwiartuje zwłoki) a "Lilla Burma" to - wg opisu - nazwa miejscowości w pobliżu Kymlinge.
          • opty2 Re: Matt -) 20.09.12, 12:29
            nowa książka Nessera to świetna wiadomość smile
            a skąd wiadomo, że bedzie ostatnią? sad((
            dlaczego jak cos jest dobre, to szybko sie kończy???

ps. no cóż, co osoba to inne oceny smile
            • matt.cobosco Re: Opty -) 20.09.12, 12:35
              Napisali w opisie, że to ostatnia książka cyklu.
              • agridulce Re: Opty -) 20.09.12, 14:20
                Dzięki! Pójdę w te trójpaki - jest też Nessera, zawierajacy trzy pierwsze książki z Barbarottim. Jeśli chodzi o trylogię Nesbo - czytałam już "Czerwone gardło" (jako pierwsze) i "Trzeci klucz", więc kupno zestawu będzie bardziej altruistyczne. Ja poza tym jestem też wielbicielką "Łowców głów", zarówno powieści, jak i filmu. No i przymierzam się do uszczęśliwienia syna doktorem Proktorem -).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka