Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie - marzec 2013r.

01.03.13, 13:58
co czytamy w marcu...
Obserwuj wątek
    • nchyb Charlaine Harris - Czyste intencje 01.03.13, 14:07
      kolejny tom z Lily Bard...
      • negev56 Błażej Przygodzki - Z chirurgiczną precyzją 01.03.13, 15:06
        Pierwszy polski thriller medyczny, przynajmniej do takiego aspiruje.
        • dachauka Re: Błażej Przygodzki - Z chirurgiczną precyzją 01.03.13, 20:14
          I jak? Da się czytać?...
          • negev56 Re: Błażej Przygodzki - Z chirurgiczną precyzją 01.03.13, 21:16
            Da się da, tylko polemizowałabym co do tego thrillera, bardziej pasuje medyczny kryminał. Zbliżam się już do końca...
    • cynamoon6 B. Minier- Bielszy odcień śmierci. 01.03.13, 17:24
      Dopiero zaczęłam, ale przeczuwam, że zachwyty forum były uzasadnione smile
      • amused.to.death Bractwo Bang Bang. 01.03.13, 20:27
        Długo nie mogłam się zabrać do tej książki, ale skoro nie mam pomysłu na kryminał to czytam reportaże. Podoba mi się bardzo - chyba obejrzę też film.

A kryminalnie mam coraz większą ochotę na ten 'Bielszy odcień śmierci' o którym wszyscy tu piszą.
      • echtom Re: B. Minier- Bielszy odcień śmierci. 26.03.13, 20:50
        Ja właśnie skończyłam i dołączam się do zachwytów. Naprawdę mocne. I właściwie gotowy scenariusz na świetny film.
    • siostra_pelagia S.J.Bolton-Ulubione rzeczy 01.03.13, 18:42
      Cykl kryminałów z policjantką Lacey Flynt. Na razie seria morderstw wzorowanych na Kubie Rozpruwaczu.
    • dachauka Austin Wright "Tony i Susan" 01.03.13, 20:18
      W Niemczech ta książka chodziła jako kryminał. Opinie były euforyczne, poszukałam - i jest po polsku. Czy mi się wydaje, czy przeszła tu zupełnie bez echa?... Tak czy siak, na razie trzyma w napięciu jak diabli. Jest dziwnie i tajemniczo...
    • eo_wina Tess Gerritsen - "Chirurg" 02.03.13, 08:00

• basiakia Jarosław Klejnocki "Człowiek ostatniej szansy" 03.03.13, 13:39
      Jestem fanką polskich sensacji/kryminałów, dlatego staram się czytać wszystko co polskie.
      • matt.cobosco Leif GW Persson - "Umierający detektyw" 03.03.13, 19:13
        Czyli nadrabianie plebiscytowych zaległości. Wyczekałem się na tę książkę w bibliotece, bo rozkoszny przedczytacz albo przedczytaczka przetrzymywał ją od 21 grudnia do 27 lutego....
    • beatanu Jarosław Klejnocki, "Opcje na śmierć" 04.03.13, 10:00
      To moja trzecia książka o komisarzu Nawrockim i coraz bardziej wydaje mi się, że autor prowadzi z czytelnikeim jakąś przewrotną grę, że bawi się konwencją, że z przymrużeniem oka pisze coś w rodzaju pastiszu. No, jakoś nie mogę tego wszystkiego wziąć na poważnie...

I nic tylko pozazdrościć bohaterowi mocnej głowy, bo ja po dwóch butelkach wina nie tylko nie mogłabym na drugi dzień rano iść do pracy (z lekim kacem), tylko raczej już nie byłabym wśród żywych... wink
      • basiakia Re: Jarosław Klejnocki, "Opcje na śmierć" 05.03.13, 11:11
        Beatanu, też na to zwróciłam uwagę. W "Człowieku ostatniej szansy" Nawrocki wypija przed snem dwie butelki wina, albo przynajmnie jedną jeśli nastepnego dnia ma spotkanie z przełożonym. Często też, będąc na mieście wypija trzy butelki piwa. Żona Nawrockiego w tym czasie jest na urlopie, więc może gdy jest w domu, Nawrocki nie pije wcale. Ale rzeczywiście głowę ma mocną.
        • siostra_pelagia Re: Jarosław Klejnocki, "Opcje na śmierć" 10.03.13, 11:38
          Czytam tę serię konsekwentnie. I też bardziej odbieram jako zabawę konwencjami, nawet czołowy morderca nosi takie same imię i nazwisko jak autor książki. Opcje na śmierć mnie rozczarowały, wyczuwam zmęczenie autora tematemsmile
    • echtom S. Mani - Statek 04.03.13, 22:55
      Właśnie skończyłam i odtąd będę bardziej nieufna wobec Waszych rekomendacji wink Mordowałam się przez tydzień z masakryczną, ponurą historią, tęskniąc w międzyczasie okropnie za nudną szwedzką prowincją. "Statek" bardziej mi przypominał mroczne skandynawskie lektury z czasów studiów niż rasowy kryminał. Walory literackie ma niezaprzeczalne, ale jakby nie tego się spodziewałam.
      • matt.cobosco Re: S. Mani - Statek 06.03.13, 00:03
        echtom napisała:

> Właśnie skończyłam i odtąd będę bardziej nieufna wobec Waszych rekomendacji wink

Każdy chyba kiedyś dochodzi do tego etapuwink
        Mnie "Statek" zachwycił, ale każdemu to co lubi smile
      • opty2 Re: S. Mani - Statek 11.03.13, 10:20
        echtom napisała
        > Mordowałam się przez tydzień z masakryczną, ponurą historią, tęskniąc w międzyc
        > zasie okropnie za nudną szwedzką prowincją. "Statek" bardziej mi przypominał mr
        > oczne skandynawskie lektury z czasów studiów niż rasowy kryminał.

a czyż kryminały/thrillery nie są w zasadzie mroczne i ponure?
        mnie zdecydowanie się podobało, gdyż nie jest tuzinkowe,
        ale każdy musi sam znaleźć swój typ kryminału

jeśli prowincja, to Ninni Schulman będzie w sam raz
        • echtom Re: S. Mani - Statek 13.03.13, 23:19
          > jeśli prowincja, to Ninni Schulman będzie w sam raz

Schulman przeczytana, aktualnie wróciłam do prowincji mankellowskiej, znaczy "O krok". W kolejce czekają "Ciemne sekrety" H/R. Warto?
    • basiakia Jarosław Klejnocki "Południk 21" 05.03.13, 11:16
    • chiara76 "W tajnej służbie", Lee Child. 05.03.13, 11:23
      Hurrasmile nareszcie w formie ebooka!
      • judytta G.Simenon "Maigret i pan Charles" 05.03.13, 13:23

Po dłuższej przerwie kryminałsmile
    • romy_sznajder John Hart "Ostatnie dziecko" 05.03.13, 13:24
      Z rozpedu czytam w marcu juz trzeci kryminal.
      Pierwszy byl Hart, odkrycie! Precyzyjny jezykowo i sprawny fabularnie, zadnego zbednego slowa. Najmniej mi pasowala tematyka (tytulowa), ale autora zapamietam.
      • romy_sznajder Kristina Ohlsson "Na skraju ciszy" 05.03.13, 13:28
        Kiedys bardzo cenilam ksiazki Ohlsson, a ta jakas taka slabsza.
        Bohaterka stala sie niemal antypatyczna, sledztwo to pasmo pomylek i glupot, jak w sprawie Olewnika, niepotrzebne wtrety z sledztwa wewnetrznego, ktore wyprzedzaja wlasciwa narracje, pol wydzialu osobiscie wplatuje sie w dochodzenie... Rozumiem, ze bywaja sledztwa dramaty, tylko czemu tu sie wszystko "dobrze konczy"?
        Jednak czyta sie dobrze.
        • romy_sznajder Liza Marklund "Granice" 05.03.13, 13:30
          Zdegustowana poprzednia Marklund, biore to do reki z duuuuzym dystansem. Sie zobaczy.
          • aka10 Re: Connelly "9 smokow" 05.03.13, 15:48
            Wlasnie skonczylam. Czekam na zamowione, tego samego autora " The Reversal" i " The Fifth Witness".
    • kkokos iwona mejza - wszystkie grzechy nieboszczyka 05.03.13, 20:11
      leciutkie i bardzo odpoczynkowe
    • kkokos miłoszewski - ziarno prawdy 05.03.13, 20:14
    • taka_prawda500 James Patterson - Mary, Mary 05.03.13, 23:11
      Niezawodny Alex Cross rozwiązuje zagadkę zabójstw wśród celebrytów Hollywood smile
    • agridulce Ann Cleeves: Biel nocy 06.03.13, 14:51
      Podobało mi się bardzo.
      • agridulce Mons Kallentoft: Ofiara w środku zimy 06.03.13, 14:53
        A to już raczej mniej - ale dopiero zaczęłam.
    • dachauka Reginald Hill "Woodcutter" 06.03.13, 19:42
      Ostatnia powieść Hilla. Czytam i już teraz wiem, że będę miała objawy odstawieniowe. To jest mistrzostwo świata - finezja słowa, napięcie, niezwykłe portrety i wodzenie za nos czytelnika... Szkoda, że to ostatni raz.
    • judytta Re: Co teraz czytacie - marzec 2013r. 07.03.13, 13:21

Zaczęłam "Classic Tales of Horror" completed by Robin Brocmkan.
      Zbiór 18 opowiadań grozy klasyków tego gatunku jak George Eliot, Wilkie Collins, Mary E. Wilkins Freeman i wielu innych.
      W ramach utrzymywania kontaktu z językiem i poznawania nowych słów zaczęłam tenże zbiór.
      Pierwsze opowiadanie "The Mortal Immortal Mary Shellby za mną przyznam że nie było za łatwe.

• siostra_pelagia Krzysztof Beska - Trzeci brzeg Styksu 09.03.13, 08:28
      Czytam ponownie, bo pierwszy raz to był tak na szybko. Wątków sporo, trudno za wszystkimi nadążyć, ale czyta się świetnie.
    • taka_prawda500 James Patterson - Cross 09.03.13, 15:50
      W początkach pracy w policji Alex Cross stracił żonę zastrzeloną przez snajpera. Kilkanaście lat później pojawił się trop wskazujący na nierozwiązane zabójstwo Marii. Alex Cross staje do walki z Rzeźnikiem...
      • negev56 Gillian Flynn - Zaginiona dziewczyna 09.03.13, 19:13
        właśnie to teraz czytam.
        • elmar43 Sara Blaedel: Handlarz śmiercią 09.03.13, 21:08
          Przerwałam "Grę o tron", żeby przeczytać powyższe, ale nie było warto. Wracam do "Gry..." - z przyjemnością smile
          • opty2 Re: Sara Blaedel: Handlarz śmiercią 11.03.13, 10:29
            elmar43 napisała:

> Przerwałam "Grę o tron", żeby przeczytać powyższe, ale nie było warto. Wracam d
            > o "Gry..." - z przyjemnością smile

nie, no co Ty, gdzie tam Tron porównujesz do średniego kryminału smile
        • opty2 Re: Gillian Flynn - Zaginiona dziewczyna 11.03.13, 10:13
          też to czytam,
          i powiem, że ciekawie się to czyta smile
          • negev56 Re: Gillian Flynn - Zaginiona dziewczyna 11.03.13, 13:46
            Bardzo wciągający thriller, jestem na długim finiszu (200strsmile i cały czas tłucze mi się z tyłu głowy myś, że to tak nie może się skończyćsmile.
    • amused.to.death Coben 'Seconds away' 09.03.13, 23:25
      Cobena ogólnie bardzo lubię - wyłącznie w wersji angielskiej, czytałam jedną przetłumaczoną - i bardzo mnie rozczarowało to, że Win już nie wydawał się tak zabawny w naszym języku... W związku z tym to jedyny autor, którego po polsku więcej nie spróbuję.

Poza tym przeczytałam właśnie B.Minier "Bielszy odcień śmierci" zachęcona wpisem Cynamoon6 gdzieś powyżej - i to był bardzo dobry wybór.
      Zaczynam się chyba przekonywać do kryminałów francuskich - oglądam właśnie francuski serial 'Spirala' (Engrenages) i też się wciągnęłamsmile
    • siostra_pelagia Dan Simmons-Ostrze Darwina 10.03.13, 14:06
      Darwin Dar Minor to były oficer śledczy Narodowej Rady Bezpieczeństwa Transportu, doktor fizyki, obecnie pracujący w prywatnej kalifornijskiej firmie jako specjalista od rekonstrukcji wypadków. Skrzyżowanie thrillera, fantasy, powieści detektywistycznej i pewnie paru innychsmile
      Całkiem niezłe jak do tej pory, czyli do strony 130.
    • kkokos Rudnicka - Natalii 5 10.03.13, 14:43
      ech, już 350. strona, a dalej żadna z bohaterek nie daje się polubić...
      • egmond Perssons - Linda 11.03.13, 09:09
        Masakra. Odradzam zdecydowanie. Po autorze "Umierającego detektywa" spodziewałam się zdecydowanie czego innego. W połowie książki nadal akcja zaledwie się zarysowuje, mord jest banalny, a główny bohater to tłusty, zapity oblech. Poznajemy głównie jego wewnętrzne monologi dotyczące seksualnych natręctw i poniżające wszystkie napotkane przez niego kobiety. Fuj!
        • opty2 Re: Perssons - Linda 11.03.13, 10:14
          właśnie ten typ "zabił" książkę
    • nchyb M.C. Beaton - Śmierć łajdaka 13.03.13, 07:03
      drugi tom o Hamishu Macbeth...
      • negev56 Karin Slaughter - Upadek 13.03.13, 22:14
        Na razie nie narzekam (120 strona).
    • agridulce Preston/Child: Relikwiarz 14.03.13, 11:10
      Pierwsza czytana przeze mnie książka tego duetu. Ma swój urok, chociaż elementy fantastyczne nieco burzą moje szczęście.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka