amused.to.death K. Fossum 'The Caller' 15.03.13, 11:28 Dochodzę do wniosku, że czytanie serii jest niebezpieczne - bo bohaterowie się starzeją... Odpowiedz Link
echtom H. Mankell - O krok 15.03.13, 11:48 Jestem w 1/3 i jeszcze trochę potrwa, bo przynudza ten Mankell jak licho Tzn. fajnie się czyta jego powieści jako społeczno-obyczajowe, ale zagadkę kryminalną traktuje po macoszemu. Odpowiedz Link
echtom Re: H. Mankell - O krok 19.03.13, 10:05 Skończyłam i stwierdziłam, że jestem zmęczona szwedzkim kryminałem społecznym Morderca to ofiara surowego ojca lub złego społeczeństwa, które pozbawiło go pracy, policja mu współczuje i przeprasza, że musi łapać. Czekam na Miniera i Harris, a w międzyczasie ponawiam pytanie o "Ciemne sekrety" Hjortha i Rosenfeldta, które przypadkiem wpadły mi w ręce. Warto? Odpowiedz Link
negev56 Re: H. Mankell - O krok 19.03.13, 12:04 echtom napisała: a w międzyczasie ponawiam pytanie o "Ciemne sekrety" Hjortha i Rosenfeld > ta, które przypadkiem wpadły mi w ręce. Warto? forum.gazeta.pl/forum/w,33434,135937601,,Hjorth_Rosenfeldt_Uczen.html?v=2 Odpowiedz Link
taka_prawda500 James Patterson - W sieci pająka 15.03.13, 23:38 Thriller, od którego zaczęła się wielka kariera Jamesa Pattersona. Sfilmowany z Morganem Freemanem w głównej roli. zbrodniarz, którego pragnienie sukcesu przerodziło się w obsesję -morderczą obsesję. Kiedy porwał dwójkę dzieci, trafił na pierwsze strony gazet. Jego sława jeszcze wzrosła, gdy jedno z nich znaleziono martwe. Do walki z niebezpiecznym szaleńcem stają Alex Cross, czarnoskóry detektyw z Waszyngtonu z dyplomem doktora psychologii, i Jezzie Flanagan, młoda agentka Secret Service. Czy pozbawiony skrupułów porywacz cierpi na rozdwojenie osobowości, czy może sam stał się ofiarą jeszcze bardziej przebiegłego przestępcy, faktycznego wielkiego manipulatora. Planuję przeczytać, jak biblioteka da, wszystkie książki z Alexem Crossem. Czytam jedenastą, jeszcze 6 zostało z wydanych w Polsce. Odpowiedz Link
nchyb James Patterson - Trzy oblicza zemsty 21.03.13, 13:08 witam w klubie, ja właśnie też czytam teraz Pattersona. Co prawda nie Crossa akurat ale i na niego przyjdzie kolej, leży kilka tomików z biblioteki na kupce Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: James Patterson - Trzy oblicza zemsty 22.03.13, 01:21 O, widzę "Kobiecy Klub Zbrodni", bardzo lubię panie "śledcze" Dwie pierwsze już przeczytałaś? Bo ten cykl akurat powinno się po kolei czytać, wszystkie 7 już przetłumaczonych przeczytałam, w tym roku mają wyjść 2 następne Odpowiedz Link
nchyb Re: James Patterson - Trzy oblicza zemsty 23.03.13, 11:50 nie, ten tomik akurat pierwszy i na razie jedyny, który był w bibliotece, ale mam zamówione kolejne, dobrze się czyta... Odpowiedz Link
januanio Re: James Patterson - Trzy oblicza zemsty 27.03.13, 10:01 Właśnie dwa pierwsze ciężej zdobyć, bo wydane przez libros/świat książki, dawno temu. Zaraz jak Amber odpuścił srebrną serię, a zanim Albatros przejął Pattersona. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: James Patterson - Trzy oblicza zemsty 29.03.13, 03:57 Zdobyć faktycznie trudno, ale w większości bibliotek są Odpowiedz Link
maniaczytania Morderstwo tuz za rogiem - Zofia Malopolska 16.03.13, 18:35 seria Asy kryminalu z Proszynskiego, akcja w Krakowie, glowny bohater mlody policjant, ktoremu w sledztwie pomaga dawna polonistka, ofiara - tajemniczy bezdomny, geniusz romanistyki... bez rewelacji, ale calkiem przyjemnie i szybko sie czyta Odpowiedz Link
opty2 Wierny przyjaciel - Kjell Ola Dahl 19.03.13, 09:16 siódma część z inspektorami Gunnarstrandą i Frolichem Odpowiedz Link
siostra_pelagia Jeffery Deaver-Carte Blanche 21.03.13, 19:18 Agent 007 w akcji. Niestety zupełnie ta wariacja na temat przygód Jamesa Bonda mi się nie podoba. Odpowiedz Link
negev56 Sophie Hannah - Trauma 22.03.13, 10:21 Wszystkie tropy prowadzą do jednej osoby, ale to wydaje się być za proste. Odpowiedz Link
cafeszpulka Hakkan Nesser Powrot/Val Mcdermid Trujacy Ogrod 22.03.13, 12:40 Osiolkowi w zloby dano. Zanabylam obydwie i bede rzucac moneta Odpowiedz Link
echtom Hjorth, Rosenfeldt - Ciemne sekrety 23.03.13, 10:17 Całkiem niezłe. Sebastian udał się autorom nadzwyczajnie - psychologu, lecz się sam Odpowiedz Link
nchyb James Patterson - Wielki zły wilk 23.03.13, 11:52 jeden z tomów z Alexem Crossem, jest tu i szef czerwonej mafii i porwania białych zamożnych kobiet dla zamożnych Saudyjczyków i Japończyków... Odpowiedz Link
matt.cobosco Kjell Ola Dahl "Wierny przyjaciel" 23.03.13, 13:18 On pisze zazwyczaj tak na 4/6, tym razem jest trochę lepiej: mogę dać nawet 4,5/6. Ale chociaż go podobno nazywają "ojcem norweskiego kryminału", to do Jo Nesbo czy Karin Fossum cały czas mu jednak trochę brakuje. Odpowiedz Link
judytta Gardner "Potrzebna atrakcyjna brunetka" 24.03.13, 10:54 Interesująco się zapowiada już od pierwszych stron Odpowiedz Link
echtom Re: Gardner "Potrzebna atrakcyjna brunetka" 24.03.13, 16:45 Jestem pod wrażeniem, że współczesna młodzież czyta klasyków, od których zaczynałam swoją przygodę z kryminałem 30 lat temu Odpowiedz Link
judytta Re: Gardner "Potrzebna atrakcyjna brunetka" 25.03.13, 15:39 Już nie taka młodzież Niebawem urodziny w które wkroczę jako 33 latka. Lubię Gardnera odkryłam go jakiś czas temu i sukcesywnie w antykwariatach starsze wydania kupuję i czytam. Odpowiedz Link
nchyb Re: Gardner "Potrzebna atrakcyjna brunetka" 25.03.13, 15:52 ty masz 33 lata a ja czytałam to 32 lata temu po raz pierwszy Odpowiedz Link
echtom Re: Gardner "Potrzebna atrakcyjna brunetka" 25.03.13, 18:27 Ja podobnie. Potem miałam dłuuugą przerwę, a teraz śledzę z zainteresowaniem zmiany na rynku, jakie zaszły podczas mojej nieobecnosci. Odpowiedz Link
januanio Re: James Patterson - Wielki zły wilk 27.03.13, 10:02 to weź sobie teraz Na szlaku terroru. To taka jakby kontynuacja. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Donna leon-Ukryte piękno 24.03.13, 11:47 19 pozycja z komisarzem Brunettim. Jeszcze nudniejsza niż pozycja nr 18. Odpowiedz Link
kryminalna.ciocia.zosia Re: Co teraz czytacie - marzec 2013r. 24.03.13, 19:11 Mark Billingham "Pułapka", Ingrid Hedstrom "Nauczycielka z Villette", Preston/Child "Granice szaleństwa", Kristina Ohlsson "Na skraju ciszy", Bez wyjątku podobały mi się Neil White "Zagłuszyć krzyk" - zaczynam. Odpowiedz Link
taka_prawda500 James Patterson - Rejs 25.03.13, 13:13 Rejs luksusowym jachtem po Bahamach miał zbliżyć do siebie Katherine i trójkę jej dzieci, które po śmierci ojca odsunęły się od matki. Ale planowana wyprawa do raju staje się piekłem. Niekończące się awarie, sztorm, a w końcu wybuch, który niszczy statek. Tej eksplozji nikt nie miał prawa przeżyć. A jednak... Wyrzucony przez fale list w butelce daje nadzieję, że ktoś ocalał. Rusza ekspedycja ratunkowa. Drugi mąż Katherine, Peter, może wiele stracić, gdy prawda o feralnym rejsie ujrzy światło dzienne. Zdeterminowany i przerażony, postawi wszystko na jedną kartę, by pozostać pogrążonym w żalu i bólu wdowcem... Świetne, polecam! Odpowiedz Link
negev56 Henning Mankell - Mózg Kennedy'ego 26.03.13, 19:43 Jeszcze nie wiem o co chodzi z tym mózgiem, ale bardzo mnie irytuje słowo "mózg" w tytule. Nie wiem dlaczego, ale mam skojarzenia kulinarne:/. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Henning Mankell - Mózg Kennedy'ego 27.03.13, 08:03 Skojarzenia jak z Hannibala Lectera. A może faktycznie w książce chodzi o 1,5 kg mózgu ? Odpowiedz Link
negev56 Re: Henning Mankell - Mózg Kennedy'ego 27.03.13, 21:02 Z tym mózgiem to bardzo pokrętny motyw napędzający jednego z bohaterów. Że też ludzie tak komplikują oczywiste oczywistości Odpowiedz Link
lipka02 Re: Henning Mankell - Mózg Kennedy'ego 09.08.13, 12:14 Niech was nie zwiedzie tytuł,o mózgu jest tylko mała zmianka.To książka o AIDS i tajemniczej śmierci szwedzkiego chłopaka swiatksiazkii.blogspot.com/2013/08/mozg-kennedyego-henning-mankell.html Odpowiedz Link
echtom LGW Persson - Między tęsknotą lata a chłodem zimy 27.03.13, 11:50 Zanurzam się ostrożnie w trylogię Perssona. Czytałam sporo negatywnych opinii o pierwszej części, ale po 20 stronach mam wrażenie, że wystarczy się wczuć w nieco surrealistyczną poetykę (jak w "Ludziach przemocy" S/W) i może być całkiem nieźle. Odpowiedz Link
echtom Re: LGW Persson - Między tęsknotą lata a chłodem 06.04.13, 09:46 Miałam rację. Wystarczy wejść w swobodny czasoprzestrzenny dryf narracji ("opada swobodnie jak we śnie" ), porównać obraz policji i służb specjalnych z tym z późnych powieści S&W i można czerpać pewną satysfakcję z lektury. Odpowiedz Link
dachauka Krystyna Kuhn "Zimowy morderca" 27.03.13, 14:31 Całkiem niezła książka. Trochę posępna i przygnębiająca, ale trzyma w napięciu i ma niezłą, interesującą dla nas Polaków intrygę, o ile komuś nie przejadły jeszcze tematy związane z wojną, winą, odpowiedzialnością za grzechy itepe. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Jacek Joachim - Sztylet wenecki 29.03.13, 04:04 We własnej willi zostaje zamordowany profesor historii. Milicja powierza jednemu z jego dawnych studentów, Jackowi Joachimowi, zadanie wtopienia się w środowisko rodzinne ofiary i odnalezienia zabójcy. Śledczy, wspomagany przez młodą historyk Ewę, natrafia wkrótce na ślad zaginionego sztyletu weneckiego, unikatowego przedmiotu, którego historia sięga daleko wstecz w rodowodzie profesora i osób z jego otoczenia. Tymczasem słoneczna willa staje się niemym świadkiem rozgrywek pomiędzy znajomymi profesora, z których każdy jest potencjalnym podejrzanym. Kolejne niewyjaśnione i niebezpieczne dla życia śledczych zdarzenia jasno wskazują, że wśród zgromadzonych znajduje się przestępca, który w celu zdobycia tytułowego sztyletu nie cofnie się przed niczym. Okazało się, że czytałam w dzieciństwie tę książkę, tylko zupełnie nie potrafiłam sobie tego faktu przypomnieć, dopóki nie zaczęłam jej znowu czytać Miło wrócić do tak dobrej lektury, szkoda tylko, że reszty jego książek w bibliotece nie ma Odpowiedz Link
siostra_pelagia Krystyna Kuhn - Zimowy morderca 30.03.13, 20:04 Za oknem zima, więc i kryminał w zimowej tonacji. Odpowiedz Link
zorija Re: Tomasz Siekielski "Sejf" 31.03.13, 11:08 Świetna sensacja polskiego autora. Odpowiedz Link