Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie? - listopad

• masaki70 Farma lalek 12.11.13, 16:38
      I muszę przyznać,że bardzo polubiłam komisarza Mortkę.
      • negev56 Sophie Hannah - Niewygodna prawda 13.11.13, 11:07
        Bałwan alias Mroźny z ekipą powracają.
    • dachauka Elizabeth George "Believing the Lie" 13.11.13, 16:09
      Chyba sobie zafunduję maraton georgowski. W Niemczech właśnie ukazał się najnowszy tom z Lynleyem "Just One Evil Act", a ja mam zaległą jeszcze poprzednią książkę z tej serii, "Believing the Lie". Strasznie ludzie psioczą, że to już nie ta George, że za długie, nie takie, ale ja sobie czytam niespiesznie i na razie jest fajnie... Za oknem plucha i szarość, a ja się przenoszę do angielskich posiadłości w Kumbrii smile Ach, ta arystokracja i jej osobliwe problemy...
      Dodam jeszcze, że obu tych tytułów na razie nie ma w zapowiedziach w Polsce, a ostatni tom George w Polsce, zapowiadany na listopad, czyli "Procesja śmierci", rzeczywiście był taki sobie.
      • zorija Viviane Moore "Człowiek znikąd" 14.11.13, 13:56
        Hugo i Tankred wreszcie na Sycylii.
    • taka_prawda500 Carin Gerhardsen - Domek z piernika 14.11.13, 19:00
      To pierwsza część serii o policjantach z posterunku w Hammarby. Autorka była mi wcześniej całkowicie nieznana, książkę wypatrzyłam w katalogu bibliotecznym kierując się ciekawym opisem. Akcja toczyła się ciekawie, aż do momentu kiedy nastąpiło wielkie łaaał - to, czego mi tak bardzo ostatnio brakowało, czyli całkowite zaskoczenie i zbieranie szczęki z podłogi smile Zgłosiłabym tę książkę do konkursu, ale niestety wydano ją w ubiegłym roku. Za to na dwa kolejne tomy z serii już jestem zapisana w bibliotece big_grin

https://s.lubimyczytac.pl//upload/books/135000/135666/155x220.jpg

• masaki70 Re: Carin Gerhardsen - Domek z piernika 16.11.13, 18:28
        I dwa kolejne tomy są jeszcze lepsze
        • taka_prawda500 Re: Carin Gerhardsen - Domek z piernika 17.11.13, 20:45
          Super, już się cieszębig_grin
    • taka_prawda500 Lisa Gardner - Kochać mocniej 14.11.13, 19:12
      Na razie jestem w okolicach setnej strony, ale już widzę, że Sąsiad to był chwilowy spadek formy autorki, a ta książka zapowiada się znakomicie smile

https://s.lubimyczytac.pl//upload/books/193000/193723/186918-155x220.jpg
      • taka_prawda500 Re: Lisa Gardner - Kochać mocniej 17.11.13, 20:47
        Zapowiadała się znakomicie i taka jest big_grin
    • siostra_pelagia Simon Beckett-Rany kamieni 15.11.13, 18:30
      Mogłam kupić coś innegosad
      • opty2 Re: Simon Beckett-Rany kamieni 16.11.13, 06:47
        taka nędza?
        • siostra_pelagia Re: Simon Beckett-Rany kamieni 16.11.13, 08:50
          Bez Huntera, ale o tym wiedziałam. Taki sobie thriller z wydumanym wątkiem i manierycznymi opisami.
    • masaki70 Kobieta ze znamieniem. 16.11.13, 18:31
    • lunatica "Głos" Arnaldura Indriðasona nt. 17.11.13, 14:01

• cynamoon6 Kanalia- Paweł Pollak 17.11.13, 18:40
      To jest cudowne!
      Jestem zachwycona opisem postaci. Ten Markowski, brrr... ale cos czuje, ze gleboko pod spodem to nie jest wcale taki zly facet. Tylko samotny i niekochany. Chociaz na razie go nie lubie wink
      I Lepka- świetny! Rewelacyjnie napisane!
    • taka_prawda500 Rosamund Lupton - Siostra 17.11.13, 20:53
      https://s.lubimyczytac.pl//upload/books/135000/135969/155x220.jpg

Gdybym wcześniej nie przeczytała Potem, byłabym zachwycona. Świetna, wzruszająca książka. Ale tamta jednak lepsza.
    • amused.to.death Coben "Six years" 17.11.13, 22:07
      na początku średnio mi się podobało - nawet sobie pomyślałam, że chyba bardziej tego Cobena z przyzwyczajenia czytam....ale się wciągnęłamsmile
    • wroagita Johan Theorin - Święty Psychol 17.11.13, 23:19
    • opty2 Ann Cleeves_Przynęta 18.11.13, 08:31
      wydana jako trzecia książka o Verze
      ale oczywiście jest to pierwszy tom, a jakże
      nasi ulubieńcy lubią mieszać tomami,

jestem w połowie a Very ani widu, ani słychu
      • zorija Paweł Pollack "Gdzie mól i rdza" 18.11.13, 13:56
        A wcześniej Charlaine Harris "Prawdziwe morderstwa"
    • taka_prawda500 J.Patterson M.Sullivan -Detektywi z Priv.Igrzyska 20.11.13, 19:25
      Pełen tytuł brzmi "Detektywi z Private. Igrzyska", ale nie zmieścił się w nagłówku. Baaaaardzo długo żadna biblioteka nie miała tej książki (została u nas wydana 27 lipca 2012 czyli w okolicy rozpoczęcia olimpiady) i w końcu po moich długich prośbach została zakupiona. Więc na tak wyczekaną pozycję prawie się rzuciłam i... zonksad Patterson tego z pewnością nie napisał, szkoda, że się w ogóle pod tym podpisał. Ja rozumiem, że on już niemłody, ma 66 lat i zatrudnia gryzipiórków, żeby pomagali mu w pisaniu, czy wręcz pisali za niego, ale mógłby chociaż zmniejszyć ilość wypuszczanych spod "swojego" pióra "dzieł" (kilkanaście rocznie) kosztem poprawy ich jakości. Niby ten Mark Sullivan stara się pisać podobnie, ale niespecjalnie mu wychodzi. Świetny temat książki - zamachowcy i ataki terrorystyczne podczas olimpiady w Londynie w 2012 - wykonanie sporo gorsze. Wielka szkoda, bo jestem kibicem sportowym i spodziewałam się czegoś pasjonującego.

https://s.lubimyczytac.pl//upload/books/151000/151574/155x220.jpg
    • taka_prawda500 Karin Slaughter - Upadek 21.11.13, 00:41
      Dzisiaj zaczęłam czytać i tak mnie wciągnęło, że dociągam do połowy smile
      Znakomicie się czyta, to kolejna autorka, której wszystkie książki przeczytam z pewnością smile

https://s.lubimyczytac.pl//upload/books/161000/161586/155x220.jpg
    • tak_o Bystry detektyw - Patryk Nowodworski 21.11.13, 09:40
      Żart to jakiś czy nowa Mniszkówna nam się narodziła? Według mnie Mniszkówna przy tym "dziele" to szczyt finezji i wyrafinowania.
      "Pełne i jędrne piersi, o wprost proporcjonalnej wielkości do obwodu bioder i talii. Czarny trójkącik elegancko przystrzyżony kołysał się gdzieś między udami. Czarne, gęste acz lokowane włosy opadały jej na ramiona. Jednakowoż były one chyba farbowane, gdyż oczy miała niebieskie." (Kindel podaje, że jest to 25% "dzieła")

Sprawdzałam kilkakrotnie, ten dyndający elegancki trójkącik i wprost proporcjonalną wielkość i tak jest w książce naprawdę!

Skłaniałabym się ku wersji, że jest to pastisz lub żart, gdyby nie błędy ortograficzne. Autor ma wyraźny problem z pisownią „nie” z poszczególnymi częściami mowy.
      • patrykren Re: Bystry detektyw - Patryk Nowodworski 10.11.14, 11:00
        Witam. Tekst był ironią, chociaż nie będę się tłumaczył, dopiero się uczę. Jednak polecam "CREW" jest bardziej poważną i chyba lepiej napisaną książką. Polecam swojego bloga patryk-nowodworski.blogspot.com/
    • siostra_pelagia Craig Russell - Pieśn Walkirii 22.11.13, 11:04
      Z tzw. cyklu hamburskiego z nadkomisarzem Janem Fabelem. Czyta się dobrze, a Fabela lubię.
    • taka_prawda500 John D. MacDonald - Koszmar na różowo 23.11.13, 22:52
      Drugi dobry kryminał z Travisem McGee z serii 21 "kolorowych" tytułów. Wydany jest już i trzeci, a wydawnictwo Albatros nadal milczy o kolejnych sad Chyba trzeba będzie do nich napisać i się zapytać o dalsze losy Travisa...

https://s.lubimyczytac.pl//upload/books/182000/182435/154896-155x220.jpg
      • taka_prawda500 Re: John D. MacDonald - Koszmar na różowo 26.11.13, 13:41
        Poprawka - premierę "Purpurowej śmierci" przełożono na styczeń 2014, właśnie znalazłam na stronie Albatrosa...sad
    • siostra_pelagia Arne Dahl-Msza żałobna 24.11.13, 14:30
      Na początku oczywiście przypomnienie po raz n-ty kto z kim i dlaczego, ale potem czyta się już bardzo dobrze.
    • lipka02 Urodzona dla śmierci- Lisa Jackson 24.11.13, 14:35
      Kolejny słaby kryminał,który spotkałam na swej drodze.Szkoda czasu...jeszcze zdenerwowałam się czytając na okładce,że jest on dla miłośniczek Tess Gerrittsen.Po pierwsze nie do rasta to coś do pięt twórczości Tess,po drugie napisano ''miłośniczek",więc wydawnictwo sądzi,że mężczyźni nie czytają kryminałów.
    • taka_prawda500 Asa Larsson - Burza słoneczna 24.11.13, 21:04
      Zaczęłam dziś i skończyłam. Bardzo mi się podobała. Jak już pisałam, mam zamiar przeczytać wszystkie książki Asy Larsson po kolei smile
      Mam taką refleksję w związku z treścią: pomimo że fanatycy religijni zabili w historii więcej niewinnych ludzi niż zginęło ich w obydwóch wojnach światowych i wszystkich powstaniach, bezmyślne lemingi nadal ciągną do pazernych sekt (nie mających z wiarą nic wspólnego) jak muchy do miodu, niezależnie od tego, jak sekta się nazywa. Za to KAŻDA istnieje tylko po to, żeby nawet po trupach wyciągać z ludzi pieniądze i na koszt biedaków hodować tłuste brzuszyska i mieszkać za darmo w luksusach. Smutne to i przerażające zarazem. Dlatego cieszy mnie każdy ruch usiłujący zrzucić z niezasłużonego piedestału tych pasożytów i darmozjadów.

https://s.lubimyczytac.pl//upload/books/190000/190443/175336-155x220.jpg
    • cynamoon6 Gdzie mól i rdza Paweł Pollak /nt. 25.11.13, 08:28

• pszczolaasia śnieżka musi umrzeć 25.11.13, 11:18
      podoba mi sie i to bardzo.
      • zorija Andrea Camilieri "Ślady na piasku" 26.11.13, 09:49
        Po prostu Montalbanosmile
    • taka_prawda500 Hans Koppel - Ona już nie wróci 26.11.13, 13:34
      Jak zawsze się czepiam że książka jest za długa i niepotrzebnie rozwleczona, tak tu jest akurat odwrotnie - za bardzo "skondensowana". Ma być scenariuszem filmowym i jako scenariusz faktycznie znakomita i trzymająca w napięciu, chętnie obejrzę film smile

https://s.lubimyczytac.pl//upload/books/191000/191328/177971-155x220.jpg
    • lipka02 Dwanaście prac Herkulesa- A.Christie 26.11.13, 17:16
      Tak jak wszystkie pozostałe i ta książka to znakomita powieść Christie.Tuzin opowiadań w których każdy zawiera inną kryminalną zagadkę jest gratką dla każdego miłośnika kryminałów.
      • negev56 Robert Crais - Strażnik 26.11.13, 22:35
        Świetna.
        A przed "Strażnikiem", był "Podpalacz" Petera Robinsona.
    • opty2 Ake Edwardson_Ostatnia zima 27.11.13, 08:57
      to ostatnia z serii książek o Winterze,
      całkiem podobna w konwencji do innych,
      Winter miota się, frustruje, walczy z milionem myśli,
      a zakończenie zupełnie zaskakujące
      że chciałoby się powiedzieć: co-autor-miał -na myśli?
      4,5/6
      • trup.w.szafie Horowitz i Theorin 27.11.13, 10:41
        Horowitz "Dom Jedwabny" i "Święty Psychol" Theorina. Obie b. dobre.
      • siostra_pelagia Re: Ake Edwardson_Ostatnia zima 27.11.13, 14:37
        Miałam wziąć z nim rozwód, ale nie wytrzymałam i zakupiłam Ostatnią zimęsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka