opty2 Per Wahloo - Morderstwo na 31 piętrze 10.04.14, 09:02 w duecie z Maj Sjowall książki były lepsze, ta indywidualna jest nudna, nie polecam Odpowiedz Link
jo-en Re: Hakan Nesser - Nieszczelna sieć 10.04.14, 09:31 Zaczęłam cykl z komisarzem Van Veeterenem. Czyta się świetnie Odpowiedz Link
trup.w.szafie Re: Per Wahloo - Morderstwo na 31 piętrze 30.05.14, 13:02 eee, chyba sobie żartujesz??? oderwać się nie mogłąm, świetna powieść. opty2 napisała: > w duecie z Maj Sjowall książki były lepsze, > ta indywidualna jest nudna, nie polecam Odpowiedz Link
nchyb Brudna gra - Nikodem Pałasz 10.04.14, 15:54 morderstwo znanego polskiego tenisisty, dobrze mi się czyta Odpowiedz Link
agridulce Jo Nesbo: Policja 10.04.14, 19:39 Nie mogłam się oderwać, chociaż zmyłkami byłam chwilami zmęczona. Odpowiedz Link
zorija Martha Grimes "Przystań nieszczęsnych dusz" 11.04.14, 10:13 Lubię książki pani Grimes, jednak ta nie była tak fajna jak poprzednie Odpowiedz Link
ksiezna_pani1 Re: Co czytacie - kwiecień 2014 11.04.14, 17:00 "Złodziejkę książek", Markusa Zusaka "Handlarza ksiąg zakazanych", Marcella Simoni "Jestem tu od wieków", Marioliny Venezii "Zimową opowieść", Marka Helprina Odpowiedz Link
opty2 Bardziej gorzka niż śmierć - C. Grebe, A. Traff 13.04.14, 07:59 druga część serii o psychoterapeutce Siri, więcej obyczajówki niż kryminału, taki średniak skandynawski, Odpowiedz Link
jo-en Re: Co czytacie - kwiecień 2014: Bożkowski 13.04.14, 09:02 Bożkowski - Msza za mordercę Po przeczytaniu wielu pochlebnych recenzji ( ma być mocno śmiesznie), postanowiłam i ja się pośmiać, ale jak na razie podejrzewam, że coś z moim poczuciem humory - nie tak Odpowiedz Link
nchyb Re: Co czytacie - kwiecień 2014: Bożkowski 13.04.14, 15:34 mnie bawiło, wszystkie trzy części Piękna koieta w obłoku spalin, chyba lada dzień sobie przypomnę ta pani przekonana o własnej doskonałości była świetna, a pamiętam też takie programy w tv, jakie ona w tej książce przygotowała muszę sprawdzić po latach, czy dalej śmieszy Odpowiedz Link
jo-en Re: Co czytacie - kwiecień 2014: Bożkowski 14.04.14, 05:14 Zamierzam przeczytać mimo wszystko i pozostałe części. Może miałam gorsze dni w odbiorze. Odpowiedz Link
agridulce Jo Nesbo: Karaluchy 14.04.14, 00:24 Jestem nieco na bakier z chronologią, ale nie przeszkadza mi to. Ciekawe jest czytać, jaki był Harry na początku serii i porównywać z najnowszymi o nim książkami Odpowiedz Link
taka_prawda500 John. D.MacDonald - Purpurowe miejsce zgonu 14.04.14, 18:41 Trzecia z serii "kolorowych" książek z Travisem McGee, podobała mi się jeszcze bardziej niż poprzednie Super się czyta coś napisanego w roku 1964, bez komputerów, faksów, internetu, komórek... Odpowiedz Link
taka_prawda500 Mariusz Zielke - Easylog 14.04.14, 18:45 Zdecydowanie najlepsza z trzech książek autora. Nie ma tu na szczęście machlojek giełdowych czy inszego polskiego piekiełka, akcja dzieje się za granicą, a ilość zwrotów akcji i błędnych tropów dorównuje Cobenowi, polecam! Odpowiedz Link
nchyb Groza - Michael Robotham 15.04.14, 14:08 na moście stoi naga kobieta, tylko w czerwonych szpilkach deszcz leje psycholog (wykładowca uczelniany, ma początki Parkinsona - moze to będzie później ważne?)) w asyście policji usiłuje ją namówić do zejścia z mostu kobieta nie zwraca na nic uwagi - rozmawia przez komórkę i nagle skacze tak sie zaczęło i czekam na koniec zajęć, by wrócić do domu i czytać dalej Odpowiedz Link
echtom Carin Gerhardsen - Kołysanka na śmierć 15.04.14, 17:04 Po krótkiej przerwie na lekturę "służbową" wracam do planu czytelniczego na ten miesiąc. Odpowiedz Link
echtom Skończyłam 16.04.14, 18:06 Niesamowita, nie mogłam się oderwać. Szkoda, że wydana pod koniec roku i nie załapała się na głosowanie Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Skończyłam 18.04.14, 13:46 Widzę, że podoba się nam kolejna ta sama pisarka Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Skończyłam 18.04.14, 13:48 A na głosowanie się załapała, sama ją zgłosiłam, tylko mało osób przeczytało i dostała tylko kilka głosów. Odpowiedz Link
opty2 Kjell Ola Dahl - Lodowa kąpiel 16.04.14, 16:04 8 tom z Gunnarstrandą, jak tą serię oceniam na 4-4,5, to ten tom bardziej mi się podobał Odpowiedz Link
taka_prawda500 J.Patterson, H.Roughan-Wycofaj się albo zginiesz 18.04.14, 13:40 Jak na Pattersona to nieszczególne, raczej pan Roughan wiecej maczał w tym dziele paluszków Odpowiedz Link
taka_prawda500 Karin Slaughter - Fatum 18.04.14, 13:44 Przeczytałam na razie ok.100 stron, kolejna dobra książka Slaughter Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Karin Slaughter - Fatum 23.04.14, 18:16 Książka super, poznajemy w niej początki znajomości Sary z Jeffreyem, a akcja w dwóch planach - w czasach obecnych i w przeszłości - trzyma w napięciu do samego końca Odpowiedz Link
sweetsourmagic "Latający detektyw" Ake Holmberga 19.04.14, 19:11 hehehe... Czytam dziecku i sama dobrze się bawię. Nabrałam ochoty na "psysie" Odpowiedz Link
echtom Re: "Latający detektyw" Ake Holmberga 20.04.14, 00:13 Czytałam ćwierć wieku temu do pracy magisterskiej Odpowiedz Link
sweetsourmagic Re: "Latający detektyw" Ake Holmberga 20.04.14, 08:31 A jaki temat pracy? Pytam z ciekawości. Odpowiedz Link
echtom Re: "Latający detektyw" Ake Holmberga 20.04.14, 10:06 Monografia szwedzkiej literatury dla dzieci i młodzieży wydanej w Polsce w latach 1945-1985. Drugą pisałam z recepcji twórczości Astrid Lindgren. Odpowiedz Link
yrsulla Arne Dahl - Misterioso 20.04.14, 21:11 Przed chwilą skończyłam. Nie podobała mi się ta książka, ale dam Dahlowi jeszcze jedną szansę. Odpowiedz Link
echtom Re: Arne Dahl - Misterioso 20.04.14, 21:21 Z pięciu książek Dahla, które czytałam, najbardziej podobały mi się "Wody wielkie" i "Msza żałobna". Odpowiedz Link
sowca Camilleri "Sierpniowy żar" i Krajewski/Czubaj 20.04.14, 21:45 Skończyłam właśnie Camilleriego "Sierpniowy żar", moim zdaniem swietna, jedna z najlepszych historii Montalbana. Tylko Livia wkurzająca jak zawsze. "Róże cmentarne" - na początku było nieźle, ale od połowy książki akcja leci na łeb na szyję, wątki się rozłażą i zapomina się o głównym pomyśle "odtwarzania" zbrodni, bohater robi się coraz bardziej niepoczytalny ("przesłuchanie" na łódce? wtf?) i wkurzający, nie wspominając już o jego bardzo denerwującej partnerce. Ogólnie klęska. Odpowiedz Link
opty2 Re: Arne Dahl - Misterioso 21.04.14, 07:47 yrsulla napisał(a): > Przed chwilą skończyłam. Nie podobała mi się ta książka, ale dam Dahlowi jeszcz > e jedną szansę. rzeczywiście jest to najsłabsza książka Dahla, ale trzeba też polubić specyficzny styl, jakim ten autor się posługuje Odpowiedz Link
yrsulla Re: Arne Dahl - Misterioso 21.04.14, 08:32 opty2 napisała: > ale trzeba też polubić specyficzny styl, jakim ten autor się posługuje Tego się właśnie obawiam No nic, za jakiś czas zrobię drugie podejście. Po tym, jak po pierwszej książce niesłusznie zraziłam się do Nesbo i Camilleriego, nauczyłam się nie odpuszczać po pierwszej książce. Odpowiedz Link
yrsulla Re: Arne Dahl - Misterioso 21.04.14, 08:37 Widzę, że sama zaprezentowałam specyficzną składnię. No to się nauczyłam, że należy czytać post przed wysłaniem, i że nie należy pisać przed pierwszą kawą Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: IMHO słabsza jest "Zła krew" n/t 23.04.14, 18:35 Dla mnie z 4 dotychczas przeczytanych też "Zła krew" jest najsłabsza, pozostałe są super. Dobrą wiadomość dziś dostałam z biblioteki - 5 i 6 część Dahla już jedzie! Mało tego - kiedy przyjedzie, zostanę powiadomiona sms-em o możliwości odebrania i nikt mi ich sprzed nosa nie sprzątnie Niektóre panie bibliotekarki to porządne kobiety, dbają o to, aby ten, kto o książkę prosił, mógł pierwszy ją przeczytać! Odpowiedz Link
matt.cobosco Re: IMHO słabsza jest "Zła krew" n/t 23.04.14, 19:45 taka_prawda500 napisała: Niektóre panie bibliotekarki to porządne kobiety, dbają o to, aby ten, kto o książkę prosił, mógł pierwszy ją przeczytać! A nie prościej samej kupić książkę na której Ci bardzo zależy, przeczytać a po przeczytaniu zanieść w darze do biblioteki, żeby inni czytelnicy też się nią mogli nacieszyć? Skoro się samemu wypożycza z biblioteki, to chyba można czasem dać coś od siebie w zamian, a nie tylko nękać panie bibliotekarki i grymasić, że niektóre są nieuprzejme. Odpowiedz Link
anormalny_widz Re: Arne Dahl - Misterioso 19.08.14, 01:41 Tu możecie obejrzeć filmy na podstawie kryminałów Arne Dahla: aterazcos.blogspot.com Odpowiedz Link
opty2 Historie jedenej sprawy - K. Atkinson 22.04.14, 08:19 trudno tą książkę nazwać tradycyjnym kryminałem, więcej tu literatury obyczajowej niż samego kryminału, ale są zagadki 3 niewyjaśnionych zdarzeń, trupy też są, a wszystko to zręcznie splecione w całość, którą trzyma w garści detektyw Jackson Brodie, dobre (4,5/6) Odpowiedz Link
yrsulla Re: Historie jedenej sprawy - K. Atkinson 22.04.14, 08:55 Ja bym nawet 5,5 dała, bardzo mi się ta książka podobała. Po angielsku są jeszcze trzy tomy z JB, mam nadzieję, że równie dobre. Szkoda, że po polsku nie ma. Odpowiedz Link
opty2 Re: Historie jedenej sprawy - K. Atkinson 22.04.14, 13:30 przyznam, że konwencja książki jest bardzo ciekawa, są też pewne elementy surrealizmu, jest też brytyjski humor i zapowiedź "życia po życiu" użytego w ostatniej książce autorki ale żebym dała 5,5 to musi mnie porządnie rzucić na kolana Odpowiedz Link
yrsulla Re: Historie jedenej sprawy - K. Atkinson 22.04.14, 19:15 > ale żebym dała 5,5 to musi mnie porządnie rzucić na kolana A żebyś dała 6? Tak sobie dumam i wychodzi mi, że mnie rzuciła Odpowiedz Link
opty2 Re: Historie jednej sprawy - K. Atkinson 23.04.14, 17:35 yrsulla napisał(a): > A żebyś dała 6? ekhm, z reguły ich nie daję ale jeśli już, to zamieram z wrażenia Odpowiedz Link
sweetsourmagic Ake Holmberg "Ture Sventon w Sztokholmie" 22.04.14, 08:58 Bo dziecku się spodobał "Latający detektyw" Odpowiedz Link
echtom Arne Dahl - Na szczyt góry 22.04.14, 09:01 Po przerwie na gwiazdkowy (!) prezent od dzieci wracam do Drużyny A. Odpowiedz Link
echtom Re: Arne Dahl - Na szczyt góry 29.04.14, 08:13 Skończyłam. "Wód" i "Mszy" nie przebija, ale Dahl to Dahl. Odpowiedz Link
negev56 Arne Dahl - Ciemna liczba 23.04.14, 11:49 Jestem na 7 stronie, więc się jeszcze nie wypowiadam. Odpowiedz Link
7cristiano-ronaldo Wyścig z czasem Ohlsson 23.04.14, 16:31 zona zachwycona, a ja dopiero zaczynam jeszcze kilka książek przeczytałem, "Nigdy nie wracaj" najlepsza z nich Odpowiedz Link
taka_prawda500 Neil White - Ostatni na liście 23.04.14, 18:22 Dwaj bracia - policjant i adwokat zamieszani w jedną sprawę, nic więcej napisać nie mogę, żeby nie zdradzić rozwiązania, ale przeczytać warto Odpowiedz Link
taka_prawda500 Tana French - Lustrzane odbicie 23.04.14, 18:28 Przeczytałam ok.200 stron (na 560) i przyznaję szczerze, że po świetnym Bez śladu tu spodziewałam się czegoś lepszego. Na razie ciągnie się to jak flaki z olejem, przegadane i po prostu nudne. Mam nadzieję, że się jeszcze rozkręci, w tym momencie męczy mnie ta książka straszliwie. Odpowiedz Link
taka_prawda500 Re: Tana French - Lustrzane odbicie 30.04.14, 15:25 Dalej jest trochę lepiej, co nie zmienia faktu, że bardzo się tą książką rozczarowałam. Odpowiedz Link