Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie? Styczeń 2017.

01.01.17, 10:32
Szczęśliwego Nowego Roku i wielu nowości kryminalnych, od których nie można się oderwać smile
Obserwuj wątek
    • silenta Elisabeth Hermann - Wioska morderców 01.01.17, 10:37
      Niby wszystko z książką OK (może trochę infantylna policjantka jak u Neuhaus) ale nie podoba mi się.
    • andaba Ragnar Jonasson - Milczenie nocy 03.01.17, 08:46
      Zaczęłam dopiero.
      Idę z synem do okulisty, jest szansa, że szybko skończę. Książkę, nie wizytę...
      • drilka Re: Ragnar Jonasson - Milczenie nocy 03.01.17, 09:30
        Musiałam wygooglać autora. Czytałam Milczenie lodu chyba rok temu. Lubię zimowe książki zimą.
    • drilka Luca D’Andrea - Istota zła 03.01.17, 09:26
      Trochę przegadane, piękne okoliczności przyrody (dla mnie).
      Warto.
    • chiara76 "Połknąć żabę". Monika B. Janowska 07.01.17, 13:57
      z cyklu "kryminał na wesoło". Pani po podejrzanej śmierci byłego męża podejmuje prywatne śledztwo w tej sprawie.
    • latarnik88 Katarzyna Bonda Pochlaniacz 09.01.17, 12:56

Po Okularniku stwierdziłam , że nigdy więcej Bondy , ale ta mi w ręce wpadła i czytam.
    • kot_kotando Lee Child "Sto milionów dolarów" 10.01.17, 20:32
      Kolejny Reacher, znowu podróż w czasie do służby w wojsku.

I duże rozczarowanie. Chyba autor się wypalił.
    • andaba Charlotte Link - Nieproszony gość 10.01.17, 20:37
      Na drugiej stronie jestem...
    • andaba Viveca Sten - Na spokojnych wodach 12.01.17, 21:43
      Pierwsza moja książka tej autorki. Miło się czyta, choć póki co na kolana nie powala. A może po prostu nie mogę się wciągnąć, bo co chwilę ktoś mi przeszkadza uncertain
      • andaba Re: Viveca Sten - Na spokojnych wodach 14.01.17, 00:00
        Podobała mi się.
        Lubię takie...
    • siostra_pelagia Viveca Sten-Gorączka chwili 14.01.17, 17:32
      Czyta się szybko i bezboleśnie.
    • andaba Donlea Charlie - Dziewczyna z Summit Lake 15.01.17, 20:38
      Może być.
    • andaba A. Marinina - Egzekucja w dobrej wierze 15.01.17, 21:42
      O książce napisałam w wątku n/t autorki.

A w ogóle to sama ze sobą w tym wątku piszę uncertain
      • latarnik88 Mark Billingham Perswazja 16.01.17, 16:50

Tom Thorne , tym razem zdegradowany do stopnia policjanta , tropi seryjnego mordercę i sam
        ledwie uchodzi z zyciem.
      • andaba Re: A. Marinina - Egzekucja w dobrej wierze 17.01.17, 17:55
        Jak na 32 tom to nawet niezła.
    • andaba Elisabeth Herrmann - Śnieżny wędrowiec 17.01.17, 17:58
      Poza tym, że tłumacz flory od fauny nie odróżnia, to na razie może być.
      • andaba Re: Elisabeth Herrmann - Śnieżny wędrowiec 19.01.17, 16:20
        Zdecydowanie może być, lepsza od pierwszej.
        • silenta Re: Elisabeth Herrmann - Śnieżny wędrowiec 19.01.17, 16:33
          Mówisz? Pierwsza nie bardzo mi się podobała. Może dam jeszcze szansę autorce.
          • andaba Re: Elisabeth Herrmann - Śnieżny wędrowiec 19.01.17, 16:44
            Myślę, że warto spróbować. Trudno się do czegoś przyczepić, no chyba że do tłumaczenia (myślę, że pewne nieścisłości właśnie tym są spowdowane).
        • maniaczytania Re: Elisabeth Herrmann - Śnieżny wędrowiec 19.01.17, 17:52
          Dla mnie pierwsza była świetna, druga trochę słabiej
    • jo-en Re: Co teraz czytacie? Styczeń 2017. 17.01.17, 19:59
      "Ofiara Polikseny" Marty Guzowskiej. Chyba jestem rozczarowana sad
      • kot_kotando Re: Co teraz czytacie? Styczeń 2017. 18.01.17, 07:23
        Czytałem rok czy dwa lata temu, ale też mnie nie zachwyciła.
    • maniaczytania Willa Misteriów - David Hewson 18.01.17, 23:37
      drugi tom cyklu 'rzymskiego' z policjantem Nico Costą - dopiero początek, ale jest dobrze
    • andaba K. Puzyńska - Dom czwarty 19.01.17, 19:02
      Średnio mnie autorka zachwyca, ale czytam, skoro taki hit.
      Tzn czyta się fajnie i szybko, tylko takie ... jak by to powiedzieć... naiwne i przerysowane...
      • andaba Re: K. Puzyńska - Dom czwarty 21.01.17, 10:43
        O rany...

Jak by tu wyrazić opinię bez spojlerowania...

Jeżeli ktoś uważał, że dupowaty Danielek był trudny do zniesienia, to chamowaty Danielek jest stokroć gorszy.
        Dotychczas autorka wzorowała się na Lackberg, teraz chyba zaczęła się wzorować na Grzegorzewskiej. Tyle że wulgaryzmy i slang zupełnie nie pasują do fabuły, sposobu pisania i dotychczasowych kreacji bohaterów.
        Wrażenie małpowania wspomnianej autorki było miejscami tak silne, że pomyślałam "do dopełnienia całości Podgórski powinien się jeszcze przespać z jakimś facetem". Prawie wykrakałam.
        Cała męska część przedstawicieli policji została przedstawiona jako skończeni idioci, w dodatku mijający się mniej lub bardziej z prawem.
        Jedynie Emilia (i Weronika) zachowują się w miarę normalnie.
        W ogóle mam wrażenie, że autorka ma problem z postaciami męskimi - jak kobiece są zupełnie w porządku, tak faceci są sztuczni i przerysowani. Pewnie też miałabym ten problem, brak na świecie wzorców facetów inteligentnych, racjonalnych i przyzwoitych przy tym, ale jako że mi brakuje wyobraźni, to nie biorę się za pisanie książek...

Żeby już nie było tak całkiem źle, to dodam, że autorka ma niezłe pomysły, intryga jest przyzwoita i dość fajnie poprowadzona, tylko okoliczności (i osoby) towarzyszące pozostawiają wiele do życzenia.
        Choć na koniec tak namieszała, że gdyby miała zamiar kontynuować serię, to chyba musi wysadzić w powietrze posterunek w Brodnicy razem z personelem i dokumentacją, albo kluczowe postaci wepchnąć pod TIR-a (najlepiej też razem z aktami), a na placu boju pozostawić Emilię i Marka, z Weroniką do towarzystwa.
    • silenta Chmielarz Wojciech - Osiedle marzeń 21.01.17, 14:04
      Ja mam tak z tym pisarzem, że jak tylko zacznę jego książkę to nie mogę się oderwać. Ta też bardzo dobrze rokuje po 35 stronach.
    • andaba B.Szczygielski - Aorta 24.01.17, 09:59
      Ogólnie jest raczej dobra, tyle że zupełnie nie w moim guście.
    • drilka Angela Marsons - Niemy krzyk 25.01.17, 07:37
      Bardzo mi się podobało.
    • drilka Angela Marsons - Diabelska gra 25.01.17, 07:39
      Ta podobała mi się mniej niż pierwsza ale lepsze recenzje ma.
      Od początku wiadomo kto jest zły, końca można się domyślić a środek, no cóż, taki nie mój - manipulacja przez socjopatę...
    • drilka Dominik Dán - Czerwony kapitan 25.01.17, 07:45
      Wersja audio, genialnie przeczytana przez Macieja Stuhra. Chętnie zerknę na resztę z cyklu.
    • jagna100 Re: Co teraz czytacie? Styczeń 2017. 30.01.17, 13:19
      Latarnia umarłych - Leszka Hermana
      Fascynująca, napisana ładną polszczyzną, wielowątkowa. Za mną dopiero 1/3 książki, ale zagadka nawarstwia się jak kula śnieżna. Oby się nie rozsypała przed końcem wink
      Dostałam ją pod choinkę. Urzekły mnie pierwsze strony, gdzie opisana jest zaledwie jedna chwila, różne postaci w tej chwili, ale czytelnik ma wrażenie, że już od dawna siedzi na tym rynku i zna tych ludzi przynajmniej z widzenia. Chwała warsztatowi literackiemu, bo coraz trudniej o to we współczesnej prozie kryminalno-sensacyjnej.
      • maniaczytania Re: Co teraz czytacie? Styczeń 2017. 30.01.17, 19:18
        a czytałaś pierwszą część - "Sedinum"?
        • jagna100 Re: Co teraz czytacie? Styczeń 2017. 31.01.17, 16:13
          No właśnie nie czytałam, to mój pierwszy kontakt z tym autorem. Z treści książki już wywnioskowałam mniej więcej, o czym jest pierwsza część. Niestety w Latarni umarłych jest mały spoiler sad
          • maniaczytania Re: Co teraz czytacie? Styczeń 2017. 31.01.17, 17:36
            podobno pierwsza część też bardzo dobra - ja ją na razie zaczęłam, ale ponieważ mocno wciąga (a do tego jest o moich rodzinnych stronach smile ), a ja na razie nie mam czasu na oddanie się lekturze, odłożyłam na chwilę, na jakiś lepszy czas smile
    • andaba Rachel Abbott - Zabij mnie znów 31.01.17, 17:38
      Niezła, choć "Obce dziecko" podobało mi się bardziej.
    • bukka22 Re: Co teraz czytacie? Styczeń 2017. 07.02.17, 14:57
      "Zapisane w kościach" Simona Becketta. Trochę pokręcone, momentami za dużo wszystkiego, ale dla tych kilku chwil przyjemnego stresu warto.
      A w planach "W kręgach władzy", bo... czasami lubię zajrzeć do czegoś, co nie wygląda jak nie dla mnie smile
    • natalus1994 Re: Co teraz czytacie? Styczeń 2017. 12.02.17, 20:39
      Ja aktualnie czytam harry potter i przeklęte dziecko smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka