silenta Jane Harper - Stracony 01.09.20, 16:48 I to jest książka prawie idealna dla mnie - tak wciągająca, że nieomal przeoczam stację, na której mam wysiąść z pociągu. A w sumie po 100 stronach dużo się nie wydarzyło. Mam nadzieję, że pojawi się nowa książka autorki - widzę jakąś zapowiedź ale na razie na angielskiej Wikipedii, więc u nas pewnie jeszcze nieprędko. Odpowiedz Link
latarnik88 Kinga Wójcik Spektakl 02.09.20, 08:00 Kinga Wójcik pojawiła się na rynku czytelniczym jako młoda dama powieści kryminalnej.To jest moja ocena , wreszcie przeczytałam coś co naprawdę w 100% mi się podoba i wciąga bez reszty .Fajny duet dochodzeniowy, w osobach komisarz Rudnickiej i sierżanta Wolskiego.Wszystko spójne , autorka nie plącze się w wątkach.Już się cieszę na następny tom. Odpowiedz Link
kann2 Jędrzej Pasierski - Roztopy 21.09.20, 09:53 Druga część serii o kom. Ninie Warwiłow. Bardzo mi się spodobała, lepsza od "Domu bez klamek". Mam w zanadrzu cz. 3 "Czerwony świt". Ale teraz zabieram się za "Poryw" Kingi Wójcik. Wcześniej były Pawła Pollaka "Gdzie mól i rdza" oraz "Zbyt krótkie szczęście". Nie porywają, ale mogą być. Czeka na przeczytanie "Kanalia" tegoż autora. I jeszcze Jacka Ostrowskiego o mecenas Zuzie Lewandowskiej - "Sarkofag", a wcześniej "Paragraf 148" i "Czarny wdowiec". Inny styl, fabuła z czasów PRL, ale podobały mi się. Odpowiedz Link
latarnik88 Gillian McAllister Nie mam więcej pytań 21.09.20, 17:03 Oryginalny thriller inny niż wszystkie bardzo mnie zaciekawił , właściwie pod samem koniec zaczęłam domyślać się jak to się stało.Daje do myślenia. Odpowiedz Link
andaba Robert Małecki - Skaza 02.09.20, 11:01 Podobało mi się, to taka książka, jakie lubię. Już się cieszę na kolejne części. Odpowiedz Link
kann2 Re: Robert Małecki - Skaza 02.09.20, 18:35 Ja właśnie skończyłam Zadrę. Też dobra. Podobnie jak druga część - Wada. Lubię taki sposób pisania. Podobnie jak Stelar i Chmielarz. Odpowiedz Link
andaba Re: Robert Małecki - Wada 03.09.20, 11:26 Ta jeszcze lepsza. Jak ja mogłam przeoczyć takie perełki? Dziękuję osobie, która je poleciła... Odpowiedz Link
andaba Re: Robert Małecki - Zadra 05.09.20, 15:01 Czytało się świetnie, ale zakończenie idiotyczne. Ciekawe, czy będą kolejne części, fajnie by bylo... Odpowiedz Link
latarnik88 Mons Kallentoft Łowcy ognia 06.09.20, 14:52 Już czytana ale powrót do autora. Odpowiedz Link
dimitrowka Re: Co teraz czytacie? Wrzesień 2020. 07.09.20, 08:07 Erica Spindler "Stan zagrożenia" Odpowiedz Link
latarnik88 Mons Kallentoft Krzyk do nieba 07.09.20, 12:36 Tej nie czytałam , to książka dla mnie .Chyba wrócę do początku serii i przeczytam wszystkie ponownie. Odpowiedz Link
opty2 Sigurdardottir, Robinson, Horst, Blackhurst 07.09.20, 16:42 moje wakacyjne lektury: Rozgrzeszenie - Sigurdardottir - tom 3 z Freją i Hildarem - temat bardzo na czasie: szkolne prześladowanie - dobra, Mroczne miejsca - Robinson- tom 23 z Banksem - morderstwo na peryferiach, ziemiach zapomnianych - dobra, Zła wola - Horst - tom 14 z Wistingiem - brutalne opisy morderstw ale trzyma w napięciu, trochę końcówka mi się nie podobała, szczególnie udział pewnej dziennikarki (znowu?) - ogólnie bardzo dobra, Zanim pozwolę ci wejść - Blackhurst - muszę przyznać, że niestety jej książki jakoś do mnie nie trafiają, jestem podminowana cały czas (dla innych to może zaleta) i trochę mnie to denerwuje - tylko średnio dobrze, a, jeszcze przeczytałam Czerwień - p. Sobczak niestety, w ogóle mnie nie zainteresowała, strasznie przeciętna, nudna, rozwlekła, tylko opisy Wybrzeża trzymały mnie przy "życiu" ale nie - mówię pas Odpowiedz Link
andaba Jo Nesbo - Królestwo 08.09.20, 00:16 Książkaj est dość oryginalna. W połowie już wszystko się wyjaśnia... tyle że reszta wcale nudna nie jest. Odpowiedz Link
silenta Re: Jo Nesbo - Królestwo 08.09.20, 19:17 Ale polecasz? Bo ja się już trochę zraziłam po ostatnim Harrym, ale bym jeszcze dała szansę Nesbo. Odpowiedz Link
andaba Re: Jo Nesbo - Królestwo 08.09.20, 19:30 Zależy co lubisz. Nie ma tu zapierających dech sytuacji, wartkiej akcji. Kilka wątków, zdarzeń jest wspominanych wielokrotnie. Poza tym sporo czytania - nie jest to lektura na jeden wieczór. Mnie się podobała. Jak pisałam - jest oryginalna i właściwie trudno ją porównać do czegokolwiek. Odpowiedz Link
silenta Karin Slaughter - Ostatnia wdowa 08.09.20, 19:15 Irytuje mnie to, że każda sytuacja jest opisana z trzech punktów widzenia. Nic to nie wnosi bo nie jest to narracja bohaterów tylko odautorska w każdym przypadku. Wygląda jakby autorka z książki 150 stron chciała zrobić 450 i się zdecydowała na taki krok. Poza tym czyta się miło i płynnie, lubię Slaughter, ale po 70 stronach akcja posunęła się o 15 minut. Odpowiedz Link
latarnik88 Przemysław Borkowski Widowisko 11.09.20, 08:01 Też nowo poznany autor.Ale dobrze napisana książka , czytało się przyjemnie , dreszczyk emocji był , chociaż już na początku zaczęło mi świtać kto jest zabójcą. Odpowiedz Link
andaba A. Rumin - Zbrodnia i Karaś 12.09.20, 22:58 Kryminału to tu tyle, co kot (Stefan) napłakał, ale jest dość fajną satyrą na polityków i celebrytów. Odpowiedz Link
latarnik88 Przemysław Borkowski ZAKŁADNIK 13.09.20, 08:35 Wspaniała książka , cieszę się , że sięgnęłam po autora.Wartka akcja , cały czas coś się dzieje i zmierza w odpowiednim kierunku.450 stron przeczytane szybciutko . Odpowiedz Link
andaba Agnieszka Jeż - Szaniec 13.09.20, 23:14 Długo, bardzo długo zastanawiałam się nad kupieniem tej książki, bo z jednej strony wyglądała obiecująco, z drugiej - autorkę znalam z dość idiotycznego "Jak przechytrzyć nieboszczyka" - i obawiałam się powtórki. Na szczęście "Szaniec" zupełnie nie przypomina tamtej. Wprawdzie autorka poszła na łatwiznę - wybrała temat, który się sprzedaje, ale nawet nie było tak źle. Atutem książki są osoby prowadzące śledztwo. Odpowiedz Link
latarnik88 Kate Atkinson Zagadki przeszłości 14.09.20, 09:43 Książka czytana kolejny raz , oczywiście , że mi się podoba.Tak się zastanawiam , czy nie była sfilmowana.Pamiętam jakby z ekranu , 2 sceny , córki Brodiego wychodzącej z przyjęcia dziecięcego , wyzywająco ubranej , jak on to określił i jego siostry wracającej do domu z pracy w deszczowy wieczór , wchodzącej do tunelu i potem odnalezionej martwej.Szukam , ale żadnej informacji nie ma w tym temacie. Odpowiedz Link
silenta Carcaterra Lorenzo - Uśpieni 16.09.20, 20:08 Długo chciałam przeczytać tą książkę - odkąd obejrzałam film ze dwadzieścia lat temu i w końcu ją zdobyłam i dzisiaj zaczęłam. Film zrobił na mnie niesamowite wrażenie, książki się trochę boję, nie wiem jak drastyczne będą tu opisy scen z poprawczaka. Odpowiedz Link
andaba Re: Carcaterra Lorenzo - Uśpieni 17.09.20, 11:47 Pozycja zupełnie mi nieznana, "weszłam" do biblioteki, żeby sprawdzić, no i akurat jest w filii, w której mam zamówioną książkę - wezmę od razu dwie Odpowiedz Link
latarnik88 Rachel Caine Mój ojciec jest mordercą 19.09.20, 13:20 Ojciec potwór , gwałciciel , zabójca gotowy na wszystko.Da się przeczytać . Odpowiedz Link
andaba Wojciech Wójcik - Himalaistka 17.09.20, 11:45 Jako kryminał całkiem niezłe, choć finał, jak zwykle, zupełnie nieprzewidywalny. Odpowiedz Link
opty2 Camilla Grebe - Dziennik mojego zniknięcia 22.09.20, 12:08 skończyłam I tom - Stąpając po cienkim lodzie, i teraz zabrałam się za drugi, obie książki to typowy skandynawski kryminał, dużo śniegu, sporo przemilczeń i nieporozumień, główny bohater, jak zawsze, pokręcony do bólu, dla fanów scandi-crimi Odpowiedz Link
latarnik88 Nora Roberts W poszukiwaniu prawdy 25.09.20, 12:48 Taki thriller emocjonalny a w zasadzie powieść romantyczna o miłości z przeszkodami.Sympatyczne doznania czytelnicze. Odpowiedz Link
latarnik88 Przemysław Borkowski Niedobry pasterz 27.09.20, 07:58 Bardzo dobrze czuję się czytając książki tego autora.Wciąga mnie miejsce akcji , treść , bohaterowie.Jestem autentycznie zaciekawiona, dawno nie doznałam takiego uczucia czytając kryminał. > > > Odpowiedz Link
latarnik88 Hanna Greń Wilcze kobiety 29.09.20, 17:53 Ciekawe z uwagi na miejsce akcji , Beskidy , a tak to nic wyjątkowego. Jeszcze mam do przeczytania Lisy Hagensen A jej oczy były niebieskie , thriller , który mam w czytaniu właśnie i podoba mi się nawet , a potem do przeczytania dwa grube tomiszcza Kena Folletta , ciąg dalszy Filarów ziemi. Czyli zmiana gatunku ale emocje pozostaną. Odpowiedz Link
lemon100 Re: Co teraz czytacie? Wrzesień 2020. 01.10.20, 09:33 Thriller psychologiczny "Tamta kobieta" Mary Kubicy. Nieprzewidywalna, mroczna, zaskakująca historia z wieloma nieoczywistymi zwrotami akcji, która wciąga i to bardzo! Dawno nie czytałam nic równie dobrego. Netflix nakręci film na jej podstawie. Myślę, że może yć bardzo dobry, ale co książka to książka Odpowiedz Link
andaba Re: Co teraz czytacie? Wrzesień 2020. 26.10.20, 11:31 A mnie rozczarowała, po takich entuzjastycznych recenzjach spodziewałam się czegoś innego. Może po prostu ten motyw - chwiejnej psychicznie partnerki mi się znudził, chyba jest ostatnio nadeksploatowany. Odpowiedz Link