carollcat 14.09.05, 20:40 Co prawda trochę babska literatura, ale intrygi moim zdaniem niezłe i często z dreszczykiem. Strasznie lubię " Z księżycem ci do twarzy" I "Pustą kołyskę" - tę ostatnią można by podciągnąć pod thriller medyczny... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saurapl Re: Mary Higgins Clark 14.09.05, 20:50 Przeczytałam około 17 jej książek.Niestety nie potrafię stwierdzić,która jest najlepsza-wszystkie trzymają dobry równy poziom. Odpowiedz Link
chiara76 Re: Mary Higgins Clark 14.09.05, 22:21 Ja też ją lubię, w zeszłym roku miałam "fazę" na jej książki. Wyszły też na filmach dvd ekranizacje jej książek paru, dodawane w jakimś piśmie babskim, nie wiem, czy widzieliście i czy Wam się podobają? Odpowiedz Link
saurapl Re: Mary Higgins Clark 15.09.05, 08:17 Widziałam kilka tych filmów.były na niezłym poziomie-ale niestety telewizyjnym. A co Ty o nich sądzisz?Pozdrawiam Odpowiedz Link
chiara76 Re: Mary Higgins Clark 15.09.05, 08:38 Zgadzam się, w sumie parę z nich nawet mi się podobało, ale i tak wolę książki (to akurat nic nowego, chyba na ogół woli się książkę od filmu). Uważam jednak, że jakoś bardzo potwornie nie zniszczono jej książek tymi ekranizacjami. Z tych książek, które najbardziej mi się podobały z przeczytanych oczywiście, to: Jesteś tylko moja, Na ulicy, gzie mieszkasz, Dom nad urwiskiem. Odpowiedz Link
nchyb Re: Mary Higgins Clark 22.09.05, 10:57 Lubię, lubię. Szczególnie te kryminałki pisane na Święta Bożego Narodzenia. Mają jakiś swoisty urok. Niby kryminał, straszne rzeczy wokół się dzieją, a do tego zapach igliwia, trzaskający mróz, oczekiwanie na pierwszą gwiazdkę... Odpowiedz Link
iwka_j Re: Mary Higgins Clark 24.10.05, 17:55 wlasnie czytam "dom nad urwiskiem". brrrr, troche sie boje. Odpowiedz Link
carollcat Re: Mary Higgins Clark 25.10.05, 13:09 Faktycznie, "Dom..." dreszczowy. Moim zdaniem równie straszne jest "Z księżycem ci do twarzy". Odpowiedz Link
nchyb Re: Mary Higgins Clark 25.10.05, 13:28 Dla mnie najsmutniejsza była Pusta kołyska. Jedyna jej książka, której mieć w domu nie chciałam Odpowiedz Link
iwka_j Re: Mary Higgins Clark 27.10.05, 21:15 oooo to po te ksiazke chyba nie siegne, bo jednak boje sie bac (za bardzo)))) ) Odpowiedz Link
grazkax Re: Mary Higgins Clark 02.11.05, 08:45 polecam córeczke tatusia,śmierć wśród roż ,będziesz tylko moja (czy coś w tym sensie ) dokładnie nie pamiętam bo czytałam dość dawno Odpowiedz Link
carollcat Czytacie Mary Higgins Clark? - autor cien_wiatru 01.03.06, 12:32 • czytacie Mary Higgins Clark ? cien_wiatru 01.03.06, 01:45 + odpowiedz Co o niej sadzicie ? Mnie sie wydaje troche infantylna. • Re: czytacie Mary Higgins Clark ? nchyb 01.03.06, 07:10 + odpowiedz tak , czytamy, nam się nie wydaje infantylna. Poczytaj więcej w tym wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=29048920&v=2&s=0 Odpowiedz Link
nchyb nowa - Nie ma jak w domu 13.06.06, 15:59 zapowiada się ciekawie -jak zawsze... www.merlin.com.pl/frontend/towar/459211 Odpowiedz Link
foxie777 Re: nowa - Nie ma jak w domu 15.06.06, 00:03 Tez uwazam, ze ma Babka talent do pisania, i czasami wzbudza dobry dreszczyk. Ja bardzo lubie Loves music, loves to dance. i chyba A stranger is watching. Zreszta zawsze czytam ja z przyjemnoscia. pozdrawiam Odpowiedz Link
foxie777 Re: nowa - Nie ma jak w domu 15.06.06, 00:05 PS. Dzieki , nawet nie wiedzialam, ze jest juz nowa ksiazka. pozdr Odpowiedz Link
chiara76 Re: nowa - Nie ma jak w domu 25.06.06, 11:02 nchyb napisała: > zapowiada się ciekawie -jak zawsze... > www.merlin.com.pl/frontend/towar/459211 > no właśnie powiem Wam, że się mocno rozczarowałam. Praktycznie od samego poczatku wiedziałam, jak się akcja potoczy. Szkoda. Czyżby autorka się wypaliła, czy to moje odczucia. Czekam, może ktoś też przeczyta i podzieli się opinią. Odpowiedz Link
nina_31 Re: Mary Higgins Clark 08.08.06, 15:19 Właśnie skończyłam "Z księżycem ci do twarzy" no i w sumie nieźle się czyta, z tym że ja gdzieś tak od połowy wiedziałam kto morduje, a to do mnie nie podobne - zazwyczaj nie próbuję zgadywać, a tu po prostu wiedziałam. Mam nadzieję że z innymi książkami p. Clark będzie lepiej... Odpowiedz Link
zielonamysz Re: Mary Higgins Clark 08.08.06, 17:02 Przeczytalam Nie ma jak w domu i jest lepsza znacznie niz ostatnie Clarki pisane pospolu z corką. Klasyczna Higgins.Oczywiscie od poczatku wiedzialam kto za tym stoi ale i tak mi sie podobalo. Czasem lubie gdy wiem-moze bezpieczniej sie z tym czuje? Odpowiedz Link
paszczakowna1 Re: Mary Higgins Clark 21.08.06, 20:28 A ja już Clark nie lubię - być może przedawkowałam, czytając jedno po drugim "Loves Music, Loves to Dance", "While My Pretty One Sleeps" i jakieś dwie jeszcze, których tytułów nie pamiętam. Przewidywalne to do bólu. 90% fabuły: 1) Jest sobie piękna i odnosząca sukcesy zawodowe bohaterka. 2) Bohaterce ktoś morduje osobę płci żeńskiej z otoczenia (przyjaciółkę/siostrę, czasem dwie). 3) Pojawia się piękny książę X, i zakochują się w sobie. (Często X jest podejrzany o morderstwo.) 4) Pojawia się Y, miły i budzący zaufanie, na ogół pozorujący uczucie do bohaterki, który okaże się zbrodniarzem. 5) Bohaterka jest zagrożona przez Y. 6) Książe X ją ratuje. 7) Happy end. Cała bieda w tym, że już w połowie książki wiadomo kto jest kto, i co będzie dalej (jedyna możliwość niespodzianki to pomylenie X z Y). A "Z księżycem ci do twarzy" w swoim czasie bardzo mi się podobało. Ciekawe, jak bym to teraz odebrała (może dalej dobrze, to nie było tak schematyczne). Odpowiedz Link
carollcat Re: Mary Higgins Clark 06.12.06, 10:44 No tak, ja typuję mordercę, zastanawiając się, który z bohaterów sprawia najsympatyczniejsze wrażenie. Odpowiedz Link
zorija Re: Mary Higgins Clark 06.12.06, 11:01 No tak, jest schematyczna. Ale i tak ją uwielbiam! Po prostu nie należy jej czytać jedna po drugiej Odpowiedz Link
simply_z Re: Mary Higgins Clark 06.12.06, 16:44 podobaly mi sie jej dwie ksiazki:" Dom na urwiskiem" za klimat korsarskich legend i "Pusta kołyska" -bardzo klimatyczna,jest schematyczna to prawda ale najbardziej schematyczną dla mnie pisarka jest Victoria Holt-kobieta ,która chyba tylko zmienia nazwiska i imiona bohaterow oraz nazwe miejsca ,poniewaz fabula jest niemal zawsze identyczna ,nie wspominajac o tym ,ze zawsze pisze w pierwszej osobie. Odpowiedz Link
gggrazik Re: Mary Higgins Clark 29.12.06, 18:55 lubie jej książki i kręcą na ich podstawie filmy Odpowiedz Link
cien_wiatru Re: Mary Higgins Clark 02.01.07, 21:25 Mam taka prosbe : podajcie mi tytuly oryginalu ksiazek " Z ksiezycem ci do twarzy " i " Pusta kolyska ". Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Mary Higgins Clark 02.01.07, 21:49 o ile dobrze pamietam to było Moonlight becomes you i The cradle will fall. Dawno to czytałam, ale chyba tak to było. Odpowiedz Link
zorija Re: Mary Higgins Clark 22.06.07, 08:21 Właśnie wysłuchałam w wersji audio powieści "Krzyk pośród nocy". To było coś! Inny niż dotychczas przezemnie czytane, ale super. Trochę przypominał "Rebekę". Odpowiedz Link