Dodaj do ulubionych

po francusku w oryginale

01.12.06, 13:43
polecam czytanie kryminałow w oryginale, niwatpliwym atutem takiej metody
doskonalenia języka jest to,że ksiażke sensacyjną trudno jest porzucić w
połowie czytania.
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: po francusku w oryginale 01.12.06, 13:48
      a może jakieś przykady? bo po angielsku niemiecku chyba też po włosku, po
      rosjsku też, przykłady tu trafiały. A co proponujesz w oryginale po francusku
      czytać?
      • fedorczyk4 Re: po francusku w oryginale 02.12.06, 16:41
        Ja mogę polecić kryminały Fred Vargas. Świetne historie, znakomicie napisane.
    • escott Re: po francusku w oryginale 02.12.06, 23:13
      Dla mnie jednym z powodów do nauczenia się francuskiego była klasyka : Simenon i Gaston Leroux. Przyznaję, że nie byłam oczarowana (jak klasyką angielską), ale zabawę i tak miałam przednią.
      Uczyłam się francuskiego wyznawaną powszechnie tzw. "metodą komunikacyjną" i rzucenie się na francuskie książki zmusiło mnie do samodzielnej pracy - literackie czasy i konstrukcje gramatyczne w typowych podręcznikowych pogaduchach o kupowaniu butów i roli Internetu w życiu raczej się nie pojawiają... Tym bardziej warto zapoznać się z Maigretem i Rouletabille'em w oryginale smile
      • escott Re: po francusku w oryginale 02.12.06, 23:21
        ...zapomniałam dodać info dla zainteresowanych: Maigretami i innymi Francuzami w Wawie można się obkupić do woli (są dość tanie) w księgarni Instytutu Francuskiego (o wdzięcznej nazwie Marianna).
      • kicior99 na marginesie 03.12.06, 05:24
        to jest wlasnie najwieksza wada metody komunikacyjnej - tak wlasciwie nie uczy
        ona jezyka.
    • zettrzy Re: po francusku w oryginale 03.12.06, 18:25
      mam jakiegos Simenona w oryginale, ale nie powiem zeby mnie jakos specjalnie
      wciagnal, albo dlatego ze francuski znam glownie biernie i nie chwytam roznych
      smaczkow, albo dlatego ze jest to taki francuski jak angielski Agaty

natomiast nie przypominam sobie abym przeczytala angielski kryminal w tlumaczeniu
      • kicior99 Re: po francusku w oryginale 04.12.06, 10:54
        polecam wysmienita serie dla mlodziezy L'heure Noire
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka