skdrozd 01.12.06, 13:43 polecam czytanie kryminałow w oryginale, niwatpliwym atutem takiej metody doskonalenia języka jest to,że ksiażke sensacyjną trudno jest porzucić w połowie czytania. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: po francusku w oryginale 01.12.06, 13:48 a może jakieś przykady? bo po angielsku niemiecku chyba też po włosku, po rosjsku też, przykłady tu trafiały. A co proponujesz w oryginale po francusku czytać? Odpowiedz Link
fedorczyk4 Re: po francusku w oryginale 02.12.06, 16:41 Ja mogę polecić kryminały Fred Vargas. Świetne historie, znakomicie napisane. Odpowiedz Link
escott Re: po francusku w oryginale 02.12.06, 23:13 Dla mnie jednym z powodów do nauczenia się francuskiego była klasyka : Simenon i Gaston Leroux. Przyznaję, że nie byłam oczarowana (jak klasyką angielską), ale zabawę i tak miałam przednią. Uczyłam się francuskiego wyznawaną powszechnie tzw. "metodą komunikacyjną" i rzucenie się na francuskie książki zmusiło mnie do samodzielnej pracy - literackie czasy i konstrukcje gramatyczne w typowych podręcznikowych pogaduchach o kupowaniu butów i roli Internetu w życiu raczej się nie pojawiają... Tym bardziej warto zapoznać się z Maigretem i Rouletabille'em w oryginale Odpowiedz Link
escott Re: po francusku w oryginale 02.12.06, 23:21 ...zapomniałam dodać info dla zainteresowanych: Maigretami i innymi Francuzami w Wawie można się obkupić do woli (są dość tanie) w księgarni Instytutu Francuskiego (o wdzięcznej nazwie Marianna). Odpowiedz Link
kicior99 na marginesie 03.12.06, 05:24 to jest wlasnie najwieksza wada metody komunikacyjnej - tak wlasciwie nie uczy ona jezyka. Odpowiedz Link
zettrzy Re: po francusku w oryginale 03.12.06, 18:25 mam jakiegos Simenona w oryginale, ale nie powiem zeby mnie jakos specjalnie wciagnal, albo dlatego ze francuski znam glownie biernie i nie chwytam roznych smaczkow, albo dlatego ze jest to taki francuski jak angielski Agaty natomiast nie przypominam sobie abym przeczytala angielski kryminal w tlumaczeniu Odpowiedz Link
kicior99 Re: po francusku w oryginale 04.12.06, 10:54 polecam wysmienita serie dla mlodziezy L'heure Noire Odpowiedz Link