opty2 01.02.08, 09:32 Jo Nesbo - "Trzeci klucz" intryga trochę przewidywalna ale Harry znowu się miota boję się o Beate Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zorija Re: Scott Lynch "Kłamstwa Locke'a Lamory" 01.02.08, 09:56 Trochę długo się intryga rozwijała, ale teraz jest ciekawie. To taka mieszanka powieści płaszcza i szpady z fantastyką. Odpowiedz Link
rrooda Re: Złodziejka książek 01.02.08, 14:45 HP 7 tom no co, podobno parę osób ginie i inntryga się finalizuje, to kryminał chyba, nie? Odpowiedz Link
nchyb co do Harrego... 01.02.08, 15:04 ja go mam, ale czytać nie mogę, bo mi dziecię z rąk wyrwalo (mimo, że wcześniej w oryginale czytaliśmy) i samoczyta, zamknąwszy sie u siebie. Chyba go za to zamorduję i dopiero będzie kryminał... Odpowiedz Link
rrooda Nchyb, a tak OT, to powiedz mi jak Ci się 01.02.08, 15:40 złodziejka książek podoba bo czytałam mega zachwyty ale i recenzje, że przerost formy nad treścią i nie wiem czy kupować... Odpowiedz Link
nchyb RRoodo, teraz jest Harry... :) 05.02.08, 09:02 Zaczęłam czytać, wstępnie mogęnapisać, że podoba mi się, chociaż na razie bez nadmiernych ochów i achów. Ale na razie leży na półce, bo moje dziecko zagrożone przez matkę - książkę o Harrym Potterze nocą skończyło(rano miał problemy ze wtaniem do szkoły) i nic nie oradzę, czytam Potterka Odpowiedz Link
beatanu Re: Co teraz czytacie? - luty 01.02.08, 17:00 opty2 napisała: > intryga trochę przewidywalna ale Harry znowu się miota > boję się o Beate No ale właśnie wcala nie taka przewidywalna Doskonale rozumiem, też się bałam... Odpowiedz Link
chiara76 "Eksluzywny macho", Tatiana Polakowa. 02.02.08, 00:14 zobaczymy, jaka będzie trzecia wydana u nas ksiązka o Oldze Riazencewej. Odpowiedz Link
minkipinki Re: "Nad krawędzią" Kellermana 02.02.08, 07:43 Można przeczytać, ale zachwycać się nie ma czym. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Joanna Hines-Anioły powodzi 02.02.08, 08:12 Potter do autobusu za ciężki, więc w drodze do pracy czytam kryminałek o pani konserwator sztuki. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: czytam 03.02.08, 07:29 To gratujacje. Natomiast wpis 10000 będzie mojego autorstwa. Odpowiedz Link
beatanu Denise Mina 03.02.08, 14:31 Drugą część serii z Paddy w roli głównej, The Dead Hour (Pierwsza, "Pole krwi" ma się ukazać po polsku w maju). Zaczyna się smakowicie. Krajobrazy lat osiemdziesiątych w Glasgow jakieś takie znajome, choć tak od Polski odległe... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Denise Mina 03.02.08, 15:27 Mam już ją w domu, ale jeszcze nie miałam czasu czytać. Tylko przekartkowałam. Zakupiłam też Garnethill, czytałaś? Odpowiedz Link
negev56 Re: David Baldacci - Geniusz 03.02.08, 15:45 " Nie sposób się oderwać, Baldacci w doskonałej formie" piszą na okładce, ano zobaczymy. Odpowiedz Link
beatanu Re: Denise Mina 03.02.08, 17:48 > Zakupiłam też Garnethill, czytałaś? Czytalam Od tej trylogii zaczela sie moja przygoda z pania Mina. Zachwalalam ja juz tu kiedys... forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=33434&w=39026753&a=63766985 Odpowiedz Link
minkipinki Re: Giulio Leoni "Klątwa światła" 03.02.08, 18:55 Z pewną taką nieśmiałością sięgnęłam po tę książkę, bo "Klątwa mozaiki" wyjątkowo nie przypadła mi do gustu. Na szczęście ta zapowiada się lepiej. Odpowiedz Link
opty2 Re: Pentagram - Jo Nesbo 04.02.08, 08:33 III część trylogii z Oslo, zobaczymy czym mnie teraz Norweg zaskoczy Odpowiedz Link
anmanika "Ewa i złoty koT - Joanna Szymczyk 04.02.08, 12:24 merlin.pl/frontend/browse/product/1,365796.html bardzo przyjemnie się czyta. Odpowiedz Link
tool1978 nietypowo, bo babsko :) 04.02.08, 13:00 Marta Obuch - Precz z brunetami (coś a la Chmielewska, stymże ta wcześniejsza, więc dość zabawne i nie tak zagmatwane ) Irena Matuszkiewicz - Nie zabijać pająków (piszą na okładce, że ma coś z Christie - trochę przesada, ale niewątpliwie porządny kryminał, dla lubiących się angażować w treść) Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: nietypowo, bo babsko :) 04.02.08, 13:24 Babsko? Czyli ja czytam typowo chłopsko? Odpowiedz Link
tool1978 Re: nietypowo, bo babsko :) 07.02.08, 09:29 no pewnie, Jack Reacher nie jest dla zwiewnych panienek ))) I od razu a propos - wiesz może kiedy w końcu wyjdą następne? Odpowiedz Link
big.lupinek Re: nietypowo, bo babsko :) 04.02.08, 15:45 Ten kryminał Nie zabijać pająków czytałam wcześniej, podobał mi się Odpowiedz Link
chiara76 Re: nietypowo, bo babsko :) 04.02.08, 17:20 tool1978 napisał: > > Irena Matuszkiewicz - Nie zabijać pająków (piszą na okładce, że ma > coś z Christie - trochę przesada, ale niewątpliwie porządny > kryminał, dla lubiących się angażować w treść) mnie się też całkiem podobał, nawet jakiś wpis tu popełniłam na jego temat Odpowiedz Link
zorija Re: nietypowo, bo babsko :) 06.02.08, 08:12 Też czytam Matuszkiewicz. Bardzo fajne. Odpowiedz Link
big.lupinek Re:Podziemne rzeki Londynu , Fowler 04.02.08, 15:44 Wzięłam z biblioteki drugi raz i teraz mi się podoba , a oprócz tego przeczytałam Brata Grimm Craiga Russella, makabreska, ale Mankell pisze lepiej. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Alexander McCall Smith-Niedzielny Klub Filozoficzn 05.02.08, 23:38 Isabel Dalhouse prowadzi śledztwo w Edyburgu. Mimo że już dość późno to oderwać się nie mogę i będę pewnie jutro lewitować w pracy. Odpowiedz Link
negev56 Re: Alexander McCall Smith-Niedzielny Klub Filozo 05.02.08, 23:50 tempo to Ty masz ), u mnie rosną stosy nieprzeczytanych książek, następne dochodzą a wolny czas kurczy mi się okropnie... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Alexander McCall Smith-Niedzielny Klub Filozo 06.02.08, 07:33 To biblioteczne książki, więc muszę się streszczać. Natomiast mam całe paki z allegro, za które nie mam czasu się wziąć. Na szczęście nie mam telewizora i to mnie trochę ratuje. Odpowiedz Link
negev56 Re: Alexander McCall Smith-Niedzielny Klub Filozo 06.02.08, 16:52 ee, manie telewizora nic nie znaczy, u mnie włączony jest tylko TVN24, który mruczy gdzieś w oddali, jeśli już, to czasami jakiś film na DVD wrzucę, a i to rzadko. Prawdę mówiąc nic nie tracisz, nie mając tego mebla . Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Alexander McCall Smith-Niedzielny Klub Filozo 06.02.08, 21:13 Też tak sądzę. Odpowiedz Link
chiara76 "Weź moją duszę", Yrsa Sigurdardottir. 06.02.08, 11:02 Jak na razie intrygująco... Odpowiedz Link
opty2 Re: Sara Paretsky - Zabójcze rozkazy 07.02.08, 10:27 zaczęłam teraz czytać polecaną tu Paretsky, na razie Viki robi rozeznanie sprawy Odpowiedz Link
zorija Re: Cynthia Harrod-eages "Symfonia śmierci" 08.02.08, 08:16 Ogólnie ciekawe, ale rodzina Slidera jest irytująca. Odpowiedz Link
nzuri Niekryminalnie "Stenogramy Anna Jambor" 08.02.08, 10:07 Wróciłam po latach do tej książki, bo ktos mi przypomniał. Jako literatura taka sobie, ale za to smaczki obyczajowe przedwojennej Polski... Można się rozmarzyć. Odpowiedz Link
negev56 Re: Asa Larsson - Burza z krańców ziemi 09.02.08, 09:43 jestem mnie więcej w połowie książki, jest świetna, podobnie jak u Leeny Lehtolainen, mamy panią policjantkę w ciąży, idiotę prokuratora, trupa w religijnej sekcie i całą galerię osób w różnym stopniu pokręconych . Odpowiedz Link
opty2 Re: Asa Larsson - Burza z krańców ziemi 09.02.08, 11:32 negev56 napisała: > i całą galerię osób w różnym stopniu pokręconych . oooo... o tych pokręconych właśnie chodzi ale szybka jesteś, moje uznanie Odpowiedz Link
negev56 Re: Asa Larsson - Burza z krańców ziemi 09.02.08, 12:20 zupełny przypadek, przechodząc koło księgarni wstąpiłam i se kupiłam A wracając do Burzy, aż zatęskniłam za zimą, taką prawdziwą, bo cała historia dzieje się w Kirunie, zdaje się, że to daleka prowincja Szwecji, gdzie mróz siarczysty, śniegu po pachy i noc, zorza polarna... Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Asa Larsson - Burza z krańców ziemi 09.02.08, 19:30 To chyba i ja kupię. Tak tęsknię za prawdziwą zimą, a tu nic. Odpowiedz Link
beatanu Re: Asa Larsson - Burza z krańców ziemi 09.02.08, 20:21 negev56 napisała: > jestem mnie więcej w połowie książki, jest świetna, podobnie jak u > Leeny Lehtolainen, mamy panią policjantkę w ciąży, idiotę > prokuratora, trupa w religijnej sekcie i całą galerię osób w > różnym stopniu pokręconych . Wiedziałam, że ci się będzie podobała Odpowiedz Link
negev56 Re: Asa Larsson - Burza z krańców ziemi 10.02.08, 14:39 Podobała mi się bardzo, żałuję, że to już koniec. Kobieta napisała o kobietach, super kreśląc ich sylwetki, panowie wiadomo, ich rola to zbawienie tego świata. Zwykli ludzie w ekstremalnych sytuacjach, finisz kompletnie zaskakujący i trzymający w napięciu ( oj nie tak typowałam ). Warto, bardzo... Ja chcę więcej . Odpowiedz Link
beatanu Re: Asa Larsson - Burza z krańców ziemi 10.02.08, 19:04 negev56 napisała: > Ja chcę więcej . Ja też! Åsa Larsson napisała jeszcze dwie książki z Rebeką Martinsson w roli głównej (równie dobre, przynajmnej ja tak uważam) a nad kolejnymi pracuje. To, czy ukażą się w Polsce, zależy między innymi od przyjęcia "Burzy" przez polskich czytelników. Więc kupujmy i propagujmy Odpowiedz Link
negev56 Re: Asa Larsson - Burza z krańców ziemi 10.02.08, 19:27 No właśnie, kupujmy i propagujmy, bo warto. Ucieszyłam się, że są następne dwie pozycje z Rebeką, ciekawa jestem dalszych jej losów, oj ciekawa. A z drugiej strony już się martwię, bo widzę co jest z np. Marklund, ledwie dwie pozycje i cisza... Odpowiedz Link
nzuri Re: Asa Larsson - Burza z krańców ziemi 15.02.08, 13:32 Ja właśnie kupiłam i własnie zaczęłam. Praca mi nieco w czytaniu przeszkadza, ale dam radę Odpowiedz Link
minkipinki Gulik-Sędzia Di i wielki dzwon 11.02.08, 07:53 Sympatyczne to jest bardzo, sędzia rozwiązuje zagadkę podobno już rozwiązaną. Odpowiedz Link
zorija Re: Frank Tallis "Wiedeńska krew" 11.02.08, 08:38 CK Wiedeń z roku 1902 i brutalne morderstwo. Odpowiedz Link
opty2 Re: Kerstin Ekman - "Dzwon śmierci" 11.02.08, 09:13 nie wiem czy ta książka mieści się w kanonie gatunku, ale trup i napięcie jest mimo znanego sprawcy, a wydał to Santorski, więc wszystko jasne (sporo psychologii) autorka (Szwedka) przedstawiana jest jako pisarka kryminałów i to dosyć poczytnych Odpowiedz Link
beatanu Re: Kerstin Ekman - "Dzwon śmierci" 11.02.08, 09:53 opty2 napisała: > autorka (Szwedka) przedstawiana jest jako pisarka kryminałów i to > dosyć poczytnych No... nie wiem jak z tą poczytnością dzisiaj, chociaż kilkadziesiąt lat temu... Kerstin Ekman napisała kilka kryminałów w latach sześćdziesiątych, obecnie raczej zupełnie zapomnianych "Dzwon śmierci" to jeden z nich. Znamiona powieści kryminalnej ma natomiast głośna i w dalszym ciągu wychwalana pod niebiosa rzecz pt. "Händelser vid vatten", za którą pani K. otrzymała Literacką Nagrodę Rady Nordyckiej i która ukazała się też po polsku ("Czarna woda") Przyznam, że nie podobał mi się przekład, ale książka na pewno jest warta przeczytania. Odpowiedz Link
opty2 Re: Kerstin Ekman - "Dzwon śmierci" 11.02.08, 11:57 beatanu napisała: > No... nie wiem jak z tą poczytnością dzisiaj, chociaż kilkadziesiąt > lat temu... Kerstin Ekman napisała kilka kryminałów w latach > sześćdziesiątych, obecnie raczej zupełnie zapomnianych "Dzwon > śmierci" to jeden z nich. Znamiona powieści kryminalnej ma natomiast > głośna i w dalszym ciągu wychwalana pod niebiosa rzecz > pt. "Händelser vid vatten", za którą pani K. otrzymała Literacką > Nagrodę Rady Nordyckiej i która ukazała się też po polsku ("Czarna > woda") Przyznam, że nie podobał mi się przekład, ale książka na > pewno jest warta przeczytania. dziękuję za szczegółowe info trochę na nie liczyłam, przyznam się Odpowiedz Link
chiara76 Re: Frank Tallis "Wiedeńska krew" 11.02.08, 10:03 zorija napisała: > CK Wiedeń z roku 1902 i brutalne morderstwo. dumałam nad tym kiedyś, jako, żem miłośniczka Wiednia...wart zainwestowani?? Odpowiedz Link
zorija Re: Frank Tallis "Wiedeńska krew" 11.02.08, 10:55 chiara76 napisała: > zorija napisała: > > > CK Wiedeń z roku 1902 i brutalne morderstwo. > > dumałam nad tym kiedyś, jako, żem miłośniczka Wiednia...wart zainwestowani?? > Warto CK w pełni rozkwitu, początki psychoanalizy i sympatyczny śledczy Odpowiedz Link
chiara76 Re: Frank Tallis "Wiedeńska krew" 11.02.08, 12:02 zorija napisała: > chiara76 napisała: > > > zorija napisała: > > > > > CK Wiedeń z roku 1902 i brutalne morderstwo. > > > > dumałam nad tym kiedyś, jako, żem miłośniczka Wiednia...wart > zainwestowani?? > > > Warto CK w pełni rozkwitu, początki psychoanalizy i sympatyczny > śledczy > to muszę podumać Odpowiedz Link
kamkap Re: Pieski dzień Gimenez-Bartlett 11.02.08, 11:46 Bardzo lubię kryminały tej pani. Ten też bardzo wciągający Odpowiedz Link
siostra_pelagia Alexander McCall Smith-Kobieca Agencja Detektywist 11.02.08, 15:53 Oczywiście Kobieca Agencja Detektywistyczna nr 1. Mma Ramotswe- prywatny detektyw w Botswanie prowadzi swoje śledztwa. Fajne to bardzo. Odpowiedz Link
big.lupinek Re: Alexander McCall Smith-Kobieca Agencja Detekt 12.02.08, 15:57 Cały cykl jest super, uwielbiam mma Ramotswe, jest genialna. Odmienne spojrzenie na nasz swiat i uniwersalne prawdy podane w cudownej formie przez autora, polecam równiez przewrotne inne książki np. Niedzielny Klub Filozoficzny. McCall Smith jest swietnym pisarzem. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Alexander McCall Smith-Kobieca Agencja Detekt 13.02.08, 14:04 Niedzielny Klub czeka już w kolejce na przeczytanie. Na razie kończę Pottera, bo go zaniedbałam. Jakoś mi ta ostatnia część słabo idzie. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: Alexander McCall Smith-Kobieca Agencja Detekt 13.02.08, 14:11 Niedzielny Klub juz przeczytałam. Kredens pełen snów na mnie czeka. Ładny tytuł, nieprawdaż? Odpowiedz Link
big.lupinek Re: Alexander McCall Smith-Kobieca Agencja Detekt 13.02.08, 20:16 Kredens pełen snów też jest fajny, ale taki melancholijny, a polecam dalsze części przygód mma Ramotswe, są wspaniałe, w jednym z tomów są dyskusje na temat krów w Central Parku. Lubię brytyjski humor Odpowiedz Link
chiara76 "Brudnopis", Lukjanienko. 11.02.08, 23:39 No, zobaczymy, tak mnie zachęciliście w wątku poniżej , że aż się skusiłam i zobaczę sama, czym to się je Odpowiedz Link
chiara76 a propos "Brudnopisu"... 12.02.08, 17:28 z niewiadomych dla mnie przyczyn (pewnie tego początku, dałam się omamić, że to będzie kryminał, podczas kiedy jest to ni mniej ni więcej, ale fantasy, z tym, że o dziwo, jak na razie podoba mi się, jest napisane inteligentnym językiem i mnie, raczej nie lubującą się w tym gatunku, całkiem zaciekawiło. A potem i tak przejmie to moja Druga Połowa Odpowiedz Link
judytta Uwikłanie 12.02.08, 09:53 PO długim czasie znów mam ochotę na czytanie kryminału i to takiego na którym mi zależało czyli: "Uwikłanie " MIłoszewskiego. Mam nadzieję że okaże się tak dobry jak myślę. judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: M.Connelly - Betonowa blondynka :)) 12.02.08, 20:33 Czyżby własny egzemplarz? Odpowiedz Link
nzuri Re: M.Connelly - Betonowa blondynka :)) 12.02.08, 20:53 To naprawdę nieprzyzwoicie się tak chwalić Odpowiedz Link
negev56 Re: M.Connelly - Betonowa blondynka :)) 12.02.08, 21:01 czyste szaleństwo, ale egzemplarz już jest mój, mój własny, i nie dam nikomu . Na allegro jest teraz blondynka wystawiana, ale cena kosmiczna. Odpowiedz Link
negev56 Re: M.Connelly - Betonowa blondynka :)) 12.02.08, 21:30 Dzięki, sama sobie też pogratulowałam przebiegłości i takich różnych... patrzę teraz na półkę i widzę wszystkie Michaele Connelly, stojące w karnym szeregu, piękny widok . Odpowiedz Link
minkipinki Re: Nesbo "Człowiek - nietoperz" 13.02.08, 09:13 Po tych wszystkich sprzecznych opiniach, nie bez obaw po niego sięgnęłam, a tu proszę, całkiem przyjemna lektura. Odpowiedz Link
angola Re: Co teraz czytacie? - luty 14.02.08, 00:37 Czytam kolejny chiński kryminał z serii "Sędzia Di..." Polecam. == kulturalnie.blox.pl/2008/01/Sedzia-Di-i-parawan-z-laki.html Odpowiedz Link
drfell1 A Pale Horse - Charles Todd 15.02.08, 18:53 A Pale Horse - Charles Todd, The Wheel of Darkness - Douglas Preston i Lincoln Child, Skończyłem Eye of the Crow: The Boy Sherlock Holmes, His First Case -Shane Peacock Kilka dni temu przyszła paczka z ksiązkami, w kolejce jeszcze czeka Tug of War - Barbara Cleverly Odpowiedz Link
judytta Dekalog dobrego Dextera 15.02.08, 19:04 "Dekalog dobrego Dextera" judytta.blog.onet.pl/ Odpowiedz Link
siostra_pelagia Re: A Pale Horse - Charles Todd 15.02.08, 22:10 To daj znać, jak Ci się ta Cleverly podobała, bo mam jej The Last Kashmiri Rose i jakoś nie mogę się zmobilizować do czytania. Za dużo tego wszystkiego. Odpowiedz Link
drfell1 Re: A Pale Horse - Charles Todd 17.02.08, 08:50 A Pale Horse - Charles Todd Inspektor Rutledge nie jest w najlepszej formie. Autorom chyba wyczerpuje się formuła. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Marek Krajewski-Widma w mieście Breslau 15.02.08, 20:43 Przede mną widmo szkoleń w sobotę i niedzielę, więc dla poprawienia nastroju czytam sobie o przygodach Mocka. - "Because murder is more fun away from home" Odpowiedz Link