Dodaj do ulubionych

Barbara Cleverly

16.02.08, 10:47
Barbara Cleverly jest autorką serii książek, których bohaterem jest Joe Sandilands ze Scotland Yardu. Pierwszych cztery:
1. The Last Kashmiri Rose (2001)
2. Ragtime In Simla (2002)
3. The Damascened Blade (2003)
4. The Palace Tiger (2004)

dzieje się w Indiach niedługo po I wojnie światowej. Podobały mi się.

Nastepna - 5. The Bee's Kiss (2005) ma miejsce w Londynie w 1926 roku, a wiec kilka lat po poprzednich. Mnie rozczarowała - zastanawiam się, czy urok pierwszych czterech, nie polegał (przynajmniej dla mnie) na lokalizacji w Indiach.
W kolejce do przeczytania czeka - 6. Tug of War (2006) zlokalizowany dla odmiany we Francji. Podobnie jak nieznana mi kolejna książka z cyklu - 7. Folly Du Jour (2007) - podobno - Folies-Bergère, 1926

Czytałem też An Old Magic (2003) - "standalone" z lementami fantastyki, dość przyjemna.

W zeszłym roku Barbara Cleverly zaczęłą nowy cykl, której bohaterem jest pani archeolog Leatitia Talbot - The Tomb of Zeus (2007)
Czas i miejsce akcji - Kreta, 1927 rok - nie czytałem.

Generalnie, mnie sie jej książki dość podobają, ale wiem, że nie wszystkim one leżą.

Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Re: Barbara Cleverly 16.02.08, 12:27
      Ze wstydem stwierdzam, że ta The Last Kashmiri Rose, to już parę lat
      u mnie na półce leży. Jak tylko ze szkolenia wrócę, to się biorę za
      czytaniesmile.
    • zorija Re: Barbara Cleverly 18.02.08, 09:29
      Mnie też fascynują kolonialne Indie, więc chyba się zainteresuje.
    • drfell1 Re: Barbara Cleverly 18.02.08, 14:56
      Skńczyłem czytać Tug of War. Bardziej mi się podobała niż poprzednia The Bee's Kiss. Sandilands wyraźnie lepiej czuje się poza Anglią.
      Ponieważ książka nawiązuje do I wojny światowej miałem wrażenie, że jest to kontynuacja czytanej wcześniej Pale Horse Todda. W obu mamy detektywów ze Scotland Yardu będącymi weteranami tej wojny i w obu przypadkach korzenie sprawy sięgają wojny. Pewien szczegół każde zastanawiać się, czy podobieństwo nie jest celowe.
      Czyta się dobrze, zakończenie nieco rozczarowuje.
      • siostra_pelagia Re: Barbara Cleverly 19.02.08, 18:44
        O dobre i zaskakujące zaskoczenie to teraz niełatwosmile. Wzięłam się w końcu za
        the Last Kashimiri Rose. Początek obiecujący, kiedyś pasjonowało mnie imperium
        brytyjskie. Zaczytywałam się Kiplingiem, Forsterem i Scottem. Miło to sobie
        przypomnieć.
    • drfell1 Re: Barbara Cleverly 21.02.08, 08:52
      Miesiąc temu zmarł Louis de Cazenave ostatni uczestnik bitwy pod Chemin des Dames. Miał 110 lat. Wydarzenia związane z nią sa podstawą do Tug of War. O ile się orientuje autorka dość wiernie przestawiła wydarzenia historyczne związane z tymi wydarzeniami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka