Dodaj do ulubionych

Kiedy nowy Mankell? Czy ktoś cos wie?

25.06.08, 09:02
j.w.
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Kiedy nowy Mankell? Czy ktoś cos wie? 25.06.08, 09:29
      z tego, co wiem, to od jutra, czyli 26-stego.
      • opty2 Re: Na Allegro juz jest, 25.06.08, 11:08
        więc chyba w dystrybucji (hurtowni) też jest
        • chiara76 Re: Na Allegro juz jest, 25.06.08, 12:00
          opty2 napisała:

> więc chyba w dystrybucji (hurtowni) też jest

o, no proszęwink ja pewnie jutro się wybiorę do Empiku...
          • carollcat Dziś kupiłam 25.06.08, 19:15
            Nawet nie wiedziałam, że dopiero wchodzi, dwa miesiące w księgarni nie byłam. Czyli farta miałam smile
            • chiara76 Re: Dziś kupiłam 25.06.08, 19:33
              carollcat napisała:

> Nawet nie wiedziałam, że dopiero wchodzi, dwa miesiące w księgarni nie byłam. C
              > zyli farta miałam smile

a ja nawet dzisiaj byłam w Empiku, ale jakoś nie zauważyłam wystawionego, może
              gdzieś schowali, a z wrażenia nabyłam coś zupełnie innegowink
              • nchyb Re: Dziś kupiłam 26.06.08, 20:41
                dziś w empiku też nie widziałam... a szukałam...

> gdzieś schowali, a z wrażenia nabyłam coś zupełnie innegowink
                Pisz nasm tu Chiaro zaraz - co innego kupiłas...

-->
                Kryminały i sensacje
                • chiara76 Re: Dziś kupiłam 26.06.08, 20:49
                  nchyb napisała:

> dziś w empiku też nie widziałam... a szukałam...
                  >
                  > > gdzieś schowali, a z wrażenia nabyłam coś zupełnie innegowink
                  > Pisz nasm tu Chiaro zaraz - co innego kupiłas...
                  >
                  > -->

dzisiaj już poszłam specjalnie po "Zaporę"...znowu nie widziałam, ale spytałam
                  się i pan powiedział, że już jest, tylko...nie wystawiona. Łapy opadająwink No,
                  ale mam.
                  A wczoraj nabyłam opowiadania Woody'ego Allena, i płytę Franka Kimono, hehe, z
                  zupełnie innej beczki, tak na fali wspomnieńwink
                  > Kryminały i sensacje
                  • zorija Re: Dziś kupiłam 27.06.08, 08:32
                    chiara76 napisała:

> dzisiaj już poszłam specjalnie po "Zaporę"...znowu nie widziałam,
                    ale spytałam
                    > się i pan powiedział, że już jest, tylko...nie wystawiona. Łapy
                    opadająwink No,
                    > ale mam.
                    > A wczoraj nabyłam opowiadania Woody'ego Allena, i płytę Franka
                    Kimono, hehe, z
                    > zupełnie innej beczki, tak na fali wspomnieńwink
                    > > Kryminały i sensacje
                    >
                    >
                    To tak jak ja. Poszłam do księgarni po Alicję i Rankina, a że nie
                    było z rozpaczy kupiłam "Miasto szaleńców i świętych"
                    i "Przeznaczenie błazna"/
                    • lutyk Re: Dziś kupiłam 02.07.08, 08:34
                      Słuchajcie... A ja już kupiłam i przez weekend przeczytałam...
                      Chętnie podzielę sie wrażeniami, chociaż książka nieco mnie
                      rozczarowała sad
                      • chiara76 Re: Dziś kupiłam 02.07.08, 09:22
                        lutyk napisała:

> Słuchajcie... A ja już kupiłam i przez weekend przeczytałam...
                        > Chętnie podzielę sie wrażeniami, chociaż książka nieco mnie
                        > rozczarowała sad

serio??
                        To napisz coś więcej, to znaczy dlaczego Cię rozczarowała.
                        Mnie nie, czemu dałam wyraz u siebie na blogu ale zaciekawiło mnie Twoje zdanie.
                        • negev56 Re: Dziś kupiłam 02.07.08, 19:01
                          Wprawdzie nie skończyłam jeszcze, ale podoba mi się. Myślę, że najlepsza z całej
                          ósemki. I Kurt rozwiązując zagadkę, przypomina sobie poprzednie dochodzenia,
                          dzięki czemu i ja sobie przypominam, świetne są jego przemyślenia co do
                          znalezienia życiowej partnerki, super intryga jak nie u Mankella. Tak tak,
                          Zapora jest dobra. A jeszcze sami policjanci...taki Nyberg dajmy na to, toż to
                          maszyna nie człowiek smile.

Zastanawia mnie informacja na skrzydełku, że w przygotowaniu kolejne książki
                          kryminalne autora. To możemy spodziewać się dalszych Wallanderów ?.
                          • bospa Re: Dziś kupiłam 03.07.08, 12:25
                            no właśnie wygląda na to, że na razie nie ma się co spodziewać nowego Wallandera... Mankell popełnił 8 tomów z serii wallanderowskiej - "zapora" niestety ostatnia... nieprzetłumaczona jest jeszcze książka z Lindą Wallander w roli głównej oraz zbiór opowiadań z wczesnych lat pracy Wallandera: "Pyramiden"; dużo info o Mankellu tu: www.mankell.elkander.pl/index.php
                            przy okazji witam wszystkich smile) jestem tu w poszukiwaniu godnego następcy Mankella...
                            pozdrawiam
                            basia
                          • jarka63 Re: Dziś kupiłam 03.07.08, 14:01
                            negev56 napisała:
                            Zastanawia mnie informacja na skrzydełku, że w przygotowaniu
                            kolejne książki
                            > kryminalne autora. To możemy spodziewać się dalszych Wallanderów ?.

Wallanderów juz chyba nie. Niedawno przeczytałam kryminała Mankella
                            po angielsku, tytuł "The return of the dancing master" (Powrót
                            nauczyciela tanca), wydany już po Wallanderach. Jest nowy policjant,
                            b.do niego podobny.
                            www.amazon.co.uk/s/ref=nb_ss_b/202-4732036-3879839?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=henning+mankell&x=10&y=13
                        • lutyk Re: Dziś kupiłam 02.07.08, 21:02
                          Ok, a więcsadSPOILER!!!!)

Faktycznie, zaczęło się nieźle, tyle, że potem były pewne dłuzyzny.
                          Niby ponad 500 stron a mam jakieś poczucie niedosytu. Szczególnie
                          zakonczenie wyszło jakos tak nijako... Ja oczywiscie wiem, że w
                          zyciu codziennym tez tak jest, że wiele tajemnic nie udaje sie
                          wyjasnic, no ale tu jest literatura... dalej: na pierwszych stronach
                          ksiązki czytamy, że bohater upadł, bo trafił go w głowę cios. I
                          przez całą ksiązkę czekamy, aż się w koncu wyjasni: kto? dlaczego? A
                          tu - nic. Oczywiście w domysle - przypadki sie zdarzają, ale mimo
                          wszystko nie czuję sie usatysfacjonowana. Rzeby była chociaż
                          wzmianka, że to chuligan albo co... Motyw obcięcia palców - nie
                          wyjasniony. Po prostu zastanawiam się, po co było komplikowanie
                          akcji, aby na koncu odpowiedziec, że "to tak po prostu".
                          Nie twierdzę, że ksiązka jest zła - ot, myslałam, że bedzie lepsza.
                          Podobały mi sie te wtrącenia o zakonczonych ( i przeczytanych przez
                          nas) sprawach Komisarza. Generalnie oceniam na 4 z minusem. No i
                          język, jakim jest ksiązka pisana - jak zawsze, bez zarzutu. Poza
                          tym, trzeba przyznac, że odebrałam ją jako swego rodzaju pożegnanie
                          z Wallanderem - córka przejmuje pałeczkę...
                          Ale to akurat moja opinia i nikt nie musi się ze mną zgadzac smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka