siostra_pelagia Aaron Elkins-Fellowship of fear 01.11.08, 03:33 Pierwsza z serii o sądowym antropologu Gideonie Oliverze. Wciągnęło mnie, co marnie wróży moim finansom zważywszy na ilość wydanych z nim pozycji. Odpowiedz Link
zielonamysz Re: Aaron Elkins-Fellowship of fear 01.11.08, 05:58 Cornell Woolrich Czarna ściezka strachu - wczoraj kupilam.. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Woolrich 01.11.08, 11:41 Woolrich jest fajny. Przeczytaj jeszcze Okno na podwórze. Odpowiedz Link
negev56 Re: Woolrich 01.11.08, 12:13 A jeszcze Niewinna, Pani Widmo czy Panna młoda w żałobie, klasyka sama w sobie (mądra taka jestem, bo swego czasu Brajn polecał i rzeczywiście warto). Odpowiedz Link
minkipinki Kotowski "Japońskie cięcie" 02.11.08, 09:37 W Biblionetce słabiej ocenione niż "Zygzak", a mnie bardziej się podobało. Od czasu filmu "Klątwa skorpiona" uwielbiam wszystko, co związane z hipnozą. Odpowiedz Link
zorija Re: Martha Grimes "Pod przechytrzonym lisem" 02.11.08, 10:25 Dziwne nazwy mają te angielskie puby. No, ale wolę już to niż taką nazwę, co pub ma u nas, Nazywa się Wagina. Odpowiedz Link
zielonamysz Re: Martha Grimes "Pod przechytrzonym lisem" 02.11.08, 11:41 Pania Widmo juz czytalam,bardzo dawno i kupilam sobie pare lat temu na allegro i sie niestety rozczarowalam. Uwielbialam ten kryminal a nie wydal mi sie w czytaniu po latach tak dobry jak za pierwszym razem.Pannę mlodą w Żalobie tez czytalam, ale po francusku co jest jakims absurdem, ale bylam ze tak powiem żadna nastepnej ksiazki Irisha. Jak kiedys trafie , to przeczytam ponownie. Odpowiedz Link
kamkap Re: Kotowski "Japońskie cięcie" 02.11.08, 11:51 A ja właśnie zaczęłam "Zygzak". Odpowiedz Link
amused.to.death K. Fossum "Oko Ewy" 02.11.08, 12:18 napisałam, że lubię czytać seriami i mi post zjadło. Odpowiedz Link
opty2 W cieniu zbrodni - Helen Henschen 02.11.08, 13:58 wprawdzie nie jest to kryminał ani sensacja ale traktuje o zbrodni sprzed lat, podobno w Szwecji, gdzie się wydarzyło, wciąż jest pamiętane, chodzi o zabojstwo Hjalmara von Sydow, wpływowego szwedzkiego polityka, rekonstrukcją wydarzeń zajęła się wnuczka, ciekawy opis Szwecji lat trzydziestych Odpowiedz Link
es_zet_pe Re: W cieniu zbrodni - Helen Henschen 12.11.08, 14:24 Hej, też to przeczytałem tyle że w październiku. Bardzo ciekawa książka, interesująco pokazuje przemiany społeczno-obyczajowe w Szwecji. Dziś praktycznie nie do pojęcia jak ten kraj się zmienił Wprawdzie Szwecję znam tylko z książek (od "Dzieci z Bullerbyn" po Mankella ale właśnie dzięki książkom wiem o tym kraju więcej niż o wielu innych. Nie do pojęcia że np. w latach 20-tych pracodawca mógł legalnie karać biciem służącą (a jakież to było pole dla przemocy i molestowania seksualnego) - dziś oczywiście też się zdarza ale wobec imigrantek z Azji np. i przede wszystkim nie w świetle prawa... A sama książka dobra, świetnie napisana, autorka wspaniale poradziła sobie z trudnym osobiście tematem. Odpowiedz Link
chiara76 Lee Child, "Wróg bez twarzy". 02.11.08, 23:53 Znowu mnie przyciągnęło do Jacka Reacher'a Odpowiedz Link
pszczola25 Re: Lee Child, "Wróg bez twarzy". 03.11.08, 08:01 Luis Miguel Roch-Ostatni papież Alex KAva- Zabójczy wirus Odpowiedz Link
drfell1 The Affacombe Affair - Elizabeth Lemarchand 03.11.08, 12:22 The Affacombe Affair (1968) Druga z serii, której bohaterami są inspektor Pollard i sierżant Toye Odpowiedz Link
zielonamysz Woolrich 04.11.08, 08:13 Troszke podczytalam i jednak swietnie pisze. Co mi wtedy nie pasilo w tej Pani WIdmo? Mam zamiar wszystko przeczytac co wyszlo. No warto ze wzgledu na jezyk bo intrydzie to na razie moge niewiele. Odpowiedz Link
drfell1 Re: The Affacombe Affair - Elizabeth Lemarchand 15.11.08, 14:27 Czyta się nieźle, ale rozwiązanie nie zaskakuje nic a nic. Odpowiedz Link
nzuri "Frost i mordercze zadanie" Wingfielda 04.11.08, 09:05 Jakoś tym razem Frost trochę mniej wkurzający. Nie wiem czy to moda na kryminały z dziećmi w roli ofiar czy przypadek? Na szczęscie bez bardzo brutalnych opisów okropności, bo w moim stanie czytanie o brutalnych morderstwach dzieci nie służy. Ogólnie - ksiązka podoba mi się bardziej niż poprzednia. Odpowiedz Link
opty2 Liza Marklund - Rewanż 04.11.08, 10:31 Annika Bengzton w akcji po ośmiu latach od wydarzeń z książki "Studio Sex", ciekawie opisane środowisko dziennikarzy zajmujących się sprawami kryminalnymi, wygląda to prawie jak wydział śledczy Odpowiedz Link
chiara76 Re: Liza Marklund - Rewanż 04.11.08, 11:55 opty2 napisała: > Annika Bengzton w akcji po ośmiu latach od wydarzeń z > książki "Studio Sex", > ciekawie opisane środowisko dziennikarzy zajmujących się sprawami > kryminalnymi, wygląda to prawie jak wydział śledczy o, to bym chętnie przeczytała...muszę tytuł pamiętać. Odpowiedz Link
zorija Re: Zygmunt Miłoszewski "Uwikłanie" 06.11.08, 10:06 Pan Miłoszewski będzie gościem na naszym festiwalu kryminalnym. Muszę więc zapoznać się z jego pisarstwem. Odpowiedz Link
negev56 Re: Zygmunt Miłoszewski "Uwikłanie" 06.11.08, 22:39 Jeśli będziesz miała okazję, zapytaj p.Miłoszewskiego, czy ma w planach kontynuację "przygód" prokuratora Szackiego. Odpowiedz Link
nzuri Stieg Larsson "Mężczyźni. którzy nienawidza kobiet 06.11.08, 16:36 Podoba mi się, dobrze, że na przyszły rok jest zapowiedź dalszych części trylogii. Odpowiedz Link
negev56 Re: Stieg Larsson "Mężczyźni. którzy nienawidza k 06.11.08, 20:56 I ja za chwilę zaczynam czytać, jeszcze tylko niezbędne akcesoria kawa i cola, światło-kanapa... i str.5 PROLOG . Odpowiedz Link
minkipinki King "Komórka" 07.11.08, 21:34 Niestety, wyrosłam już z filmów typu "Noc żywych trupów" czy coś takiego, dlatego też ta książka nie przypadła mi do gustu. Odpowiedz Link
zettrzy At Risk Stelli Rimington 07.11.08, 22:27 nie powiem, calkiem niezle, zwlaszcza jak na debiut Odpowiedz Link
nchyb Zielony rabant i Marte jezioro... 08.11.08, 10:20 pierwsza autorstwa duetu Gacek Szczepańka, druga Olgi Rudnickiej. Odpowiedz Link
nzuri Susan Hill "zaklęci w milczeniu" 09.11.08, 20:40 No, moim zdaniem nie dorównuje poprzednim ksiązkom cyklu. Odpowiedz Link
opty2 Simon Beckett - Zapisane w kościach 10.11.08, 08:16 akcja tym razem na dalekiej wyspie Hybryd zew. ponuro, niepokojąco, strasznie i zaskakująco na końcu Odpowiedz Link
minkipinki Crais "Ostatnie dochodzenie" 11.11.08, 09:54 Przeczytane w tempie błyskawicznym. Dlaczego znów przewidziałam zakończenie? Czy ono dla każdego jest takie oczywiste? Odpowiedz Link
kamkap Re: Co teraz czytanie-listopad 11.11.08, 11:16 Właśnie skończyłam Grange, Lot bocianów. BARDZo mi sie podobało. Teraz Akunin Diamentowa karoca T.1 Łowca ważek Odpowiedz Link
chiara76 "Dekalog Dobrego Deztera", J.Lindsay. 12.11.08, 09:37 się zapoznaję z Dexterem, bo wersji filmowej nie znam. Odpowiedz Link
zorija Re: Mariusz Wollny "Kacper Ryx i król przeklęty" 12.11.08, 11:47 Zaczyna się od sceny spalenia na stosie Jakuba de Molay. Odpowiedz Link
es_zet_pe Czekam na Komisarza Maciejewskiego - Kino Venus 12.11.08, 14:28 Czekam na zamówionego "Komisarza Maciejewskiego - Kino Venus". Wprawdzie pierwsza książka M. Wrońskiego mnie lekko rozczarowała, ale postanowiłem być póki co wierny tej serii i popierać (lekturą i finansami rozwój polskiego kryminału. A tymczasem czytam sobie (po raz kolejny) Miroslava Krleży "Bankiet w Blitwie". Nie jest to kryminał, tylko powieść polityczna chorwackiego pisarza z 1939, ale z pewnymi elementami sensacyjnymi (zabójstwo, ucieczka przed policją itd.). Rozgrywa się w fikcyjnym państwie Blitwa, które mocno przypomina sanacyjną Polskę. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Rob Tom Smith-Ofiara 44 12.11.08, 18:39 Początek niesamowity, potem to już w stronę thrillera akcja idzie, ale trzeba uczciwie przyznać, że czyta się świetnie. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Don DeLillo-Gracze 13.11.08, 08:09 Giełda nowojorska w cieniu terroryzmu, ale tego wewnętrznego będącego efektem pustki i nudy jaki niesie konsumpcyjny tryb życia. Odpowiedz Link
kamkap Re: Co teraz czytacie-listopad 13.11.08, 16:36 Gerritsen, Autopsja. Kolejna książka tej pani, która wciąga. Odpowiedz Link
negev56 Steve Hamilton - Zimny dzień w raju 14.11.08, 13:06 To kryminał wydany przez Amber jako "kryminał z klasą". W każdym razie Alex McKnight to detektyw siedmiotomowej serii, ta jest pierwszą z cyklu. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Peter Tremayne-Cień kruczego skrzydła 14.11.08, 18:36 Śledztwa celtyckiej siostry Fidelmy. Prawie taka zdolna jak siostra Pelagia. Odpowiedz Link
siostra_pelagia Leena Lander-Niech się rozpęta burza 14.11.08, 18:39 Tym razem Finka. Dużo psychologii i śniegu, śmierć dziecka w tle, stare tajemnice. Trudno się oderwać. Odpowiedz Link
opty2 Re: Leena Lander-Niech się rozpęta burza 15.11.08, 12:57 siostra_pelagia napisała: > Trudno się oderwać. to prawda trochę historii też rzuca ciekawe spojrzenie na Finlandię Odpowiedz Link
minkipinki Joy Fielding "Brakujący element" 15.11.08, 16:58 Ależ mnie ta książka zdenerwowała, gdybym miała taką siostrę jak Jo Lynn, zerwałabym wszelkie kontakty. Odpowiedz Link
kamkap Piąty jeździec apokalipsy 16.11.08, 11:06 JAmes Patterson w duecie z Maxine Paetro. Odpowiedz Link