Dodaj do ulubionych

Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008

04.12.08, 08:57
Zachęcona Waszym poparciem przedstawiam propozycje kryminałów do
Nagrody Honorowej naszego Forum, za rok 2008
czyli będą tu TYLKO książki wydane po raz pierwszy w 2008 roku w
Polsce (i całe szczęście, bo trudno byłoby się zdecydowaćsmile

Najpierw zróbmy wspólną listę a potem głosujmy smile
Proszę dodawać kolejne numery pozycji

Kolejność przypadkowa:

1. Johan Theorin - Zmierzch
2. Stieg Larsson - Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet
3. Karin Fossum - Nie oglądaj się
4. Karin Fossum - Kto się boi dzikiej bestii?
5. Unni Lindell - Czerwony kapturek
6. Ian Rankin - Memento mori
7. Martha Grimes - Pod Huncwotem
8. Martha Grimes - Pod Przechytrzonym Lisem
9. Denis Mina - Pole krwi

Nie będę ukrywać,że to moje ulubione smile))
Obserwuj wątek
    • siostra_pelagia Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 04.12.08, 10:04
      Dorzucam do w/w listy:

1. Jungersen Christian-Wyjątek
      2. Penney Stef-Czułość wilków
      3. Smith Tom Rob-Ofiara 44
      4. Lovesey Peter-Detektyw Diamond i śmierć w jeziorze
      5. Bottini Oliver-Morderstwo w znaku zen
      6. Wingfield-Frost i zabójcze zadanie
      • opty2 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 04.12.08, 12:03
        siostra_pelagia napisała:

> Dorzucam do w/w listy:
        >
        > 1. Jungersen Christian-Wyjątek
        > 2. Penney Stef-Czułość wilków
        > 3. Smith Tom Rob-Ofiara 44
        > 4. Lovesey Peter-Detektyw Diamond i śmierć w jeziorze
        > 5. Bottini Oliver-Morderstwo w znaku zen
        > 6. Wingfield-Frost i zabójcze zadanie

Jungersen niestety wydany w 2007 roku, a szkoda bo świetny

przy dodawaniu zachowajmy kolejne numery, będzie łatwiej, ok?
        • siostra_pelagia Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 04.12.08, 12:15
          Już poprawiłamsmile.

11. Smith Tom Rob-Ofiara 44
          12. Lovesey Peter-Detektyw Diamond i śmierć w jeziorze
          13. Bottini Oliver-Morderstwo w znaku zen
          14. Wingfield-Frost i zabójcze zadanie
          • siostra_pelagia Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 04.12.08, 12:17
            15. Penney Stef-Czułość wilków
            • negev56 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 04.12.08, 18:34
              16. Anne Holt - To co moje
              17. Dennis Lehane - Gdzie jesteś Amando ?
              18. Cormac McCarthy - To nie jest kraj dla starych ludzi
              19. Mark Billingham - Mięczak
              20. Mark Billingham - Kokon
              21. John Connor - Feniks
              22. John Connor - Cień
              23. Michael Connely - Punkt widokowy ( za parę dni przeczytam smile.

Ja dodatkowo wnoszę (jeśli można), by na koniec wybrać z tych propozycji autora
              roku, który niekoniecznie musi być zwycięzcą w kategorii książka 2008 smile. Może
              za całokształt...
              • opty2 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 04.12.08, 20:48
                24. Asa Larsson - Burza z krańców ziemi
                25. Yrsa Sigurdardottir - Weź moją duszę
                26. Ake Edwardson - Niebo to miejsce na ziemi
                27. Charlotte Link - Echo winy
                28. Harlan Coben - W głębi lasu

teraz widać, że dobrych książek było jednak sporo smile
                oj, trudno będzie wybrać tą najlepszą

oczywiscie Negev,że możemy wybrać Autora Roku smile
                my możemy wszystko smile))))
                a tak przy okazji to chyba wyszła nowa książka Billinghama "Ofiary"
                no i Gunnara Staalesena "Wokół śmierci"
                tak, że nasz konkurs chyba się przeciągnie do przyszłego roku
                • negev56 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 04.12.08, 21:17
                  29. Lee Child - Wróg bez twarzy

jak mogłam zapomnieć o Reacherze smile.

Najnowszego Billinghama już zamówiłam, zresztą Staalesena też smile.
                  • chiara76 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 04.12.08, 21:42
                    negev56 napisała:

> 29. Lee Child - Wróg bez twarzy
                    >
                    > jak mogłam zapomnieć o Reacherze smile.
                    >
                    > Najnowszego Billinghama już zamówiłam, zresztą Staalesena też smile.

właśnie miałam zajrzeć i dodać Reacher'a, ale na szczęście już mnie ubiegłaś
                    (wyobrażasz się, jak to musi być mu podpaść?smile.
                    • negev56 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 04.12.08, 22:22
                      chiara76 napisała:

> właśnie miałam zajrzeć i dodać Reacher'a, ale na szczęście już mnie ubiegłaś
                      > (wyobrażasz się, jak to musi być mu podpaść?smile.

smile), moja wyobraźnia tak daleko nie sięga.

30. Mickey Spillane - Ja jestem sądem

trochę klasykow nie zawadzi.
                      • siostra_pelagia Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 05.12.08, 08:46
                        No i wypadałoby naszą nagrodę jakoś nazwaćsmile
                        31. Natsuo Kirino-Groteska
                        • opty2 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 05.12.08, 11:29
                          > No i wypadałoby naszą nagrodę jakoś nazwaćsmile

jakieś propozycje ?

• siostra_pelagia Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 05.12.08, 13:03
                            Becki albo Wallanderysmile
                            • negev56 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 05.12.08, 20:10
                              nagroda KiS ? oj nie wiem, nic błyskotliwego nie przychodzi mi do głowy.
                              • siostra_pelagia Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 09.12.08, 16:16
                                No co tak wszyscy zaniemówili a raczej zaniepisali?
                                Nagrodę trzeba nazwać, będziemy wszak ja przyznawać corocznie przez najbliższe
                                30 latsmile
                                • chiara76 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 09.12.08, 16:24

> No co tak wszyscy zaniemówili a raczej zaniepisali?
                                  > Nagrodę trzeba nazwać, będziemy wszak ja przyznawać corocznie przez najbliższe
                                  > 30 latsmile

a może nieco opisowo? "Nagroda Celnego Strzału"? smile Bo , że celny, czyli taki,
                                  jak trzeba a strzał, to się kojarzyło by i z kryminałem i z sensacją? No, tak
                                  sobie głośno dumam...
                                  • siostra_pelagia Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 09.12.08, 17:09
                                    To jest celny strzał Chiarosmile
                                    Podoba mi się.
                                    • zorija Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 10.12.08, 11:36
                                      Fajna nazwa. A jakby to dobrze brzmiało "powieść nagrodzona celnym
                                      strzałem: nagrodą Forum Kryminałów i Sensacji portalu Gazety
                                      Wyborczej". No ale wybór trudny - tyle dobrych kryminałów. Poza tym
                                      ja większości nie czytałam.
                                  • beatanu Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 10.12.08, 11:47
                                    Głosuję za Celnym Strzałem!

Ale udziału w głosowaniu na książkę zasługującą na nagrodę raczej
                                    nie wezmę, bo nie przeczytałam większości wymienionych tutaj
                                    powieści, a co do niektórych mój subiektywizm byłby zbyt
                                    subiektywny wink
                                    • negev56 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 10.12.08, 17:38
                                      Celny Strzał - jestem za smile.

I nie zgadzam się z teorią, że nie głosuję, bo "większości książek nie czytałam"
                                      - to do Beaty, Zoriji i milczącej czytającej reszty smile. Przecież wybieramy
                                      książkę najlepszą według nas, a łaska pańska na pstrym itd. smile).
                                      • siostra_pelagia Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 11.12.08, 09:12
                                        Też nie wszystko czytałam, ale głosować będę.
                                        Takich mocy przerobowych jak nasza Negev to chyba nikt nie ma, ale
                                        się łatwo nie poddajemy i do końca 2008 jeszcze coś z nowości uda
                                        nam się zaliczyćsmile
                                        • opty2 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 11.12.08, 10:27
                                          też wszystkich zgłoszonych propozycji nie czytałam, chociaz
                                          większość tak ale jeszcze nadrobię smile
                                          myslę, że jest jeszcze sporo czasu, żeby inni mogli (jesli zechcą)
                                          zapoznać się z podanymi kryminałami a także dodać swoje typy smile

poprosimy naszą Admin Carollcat,żeby "przybiła" u góry wątek
                                          i nich sobie powisi tak powiedzmy : do konca stycznia ?

A tytuł: Nagroda Celnego Strzału - jak najbardziej OK smile
                                          • chiara76 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 11.12.08, 11:28
                                            opty2 napisała:

> też wszystkich zgłoszonych propozycji nie czytałam, chociaz
                                            > większość tak ale jeszcze nadrobię smile
                                            > myslę, że jest jeszcze sporo czasu, żeby inni mogli (jesli zechcą)
                                            > zapoznać się z podanymi kryminałami a także dodać swoje typy smile
                                            >
                                            > poprosimy naszą Admin Carollcat,żeby "przybiła" u góry wątek
                                            > i nich sobie powisi tak powiedzmy : do konca stycznia ?
                                            >
                                            > A tytuł: Nagroda Celnego Strzału - jak najbardziej OK smile

super, że się pomysł podoba.
                                            Z organizacyjnych spraw, kiedy głosujemy i w jaki sposób? Nie chodzi mi o tajne
                                            głosowania, ale jak zliczymy głosy oddane na daną książkę?
                                            • opty2 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 11.12.08, 14:31
                                              chiara76 napisała:

> Z organizacyjnych spraw, kiedy głosujemy i w jaki sposób? Nie
                                              chodzi mi o tajne
                                              > głosowania, ale jak zliczymy głosy oddane na daną książkę?
                                              >
                                              jak wyżej zaproponowałam, musi byc dłuższy termin na propozycje,
                                              potem zamykamy listę i:
                                              - albo z niej jeszcze wybieramy, powiedzmy dziesiatkę (albo 15-tkę)
                                              - albo z całości wybieramy (chociaż już sporo jest pozycji)

wydaje mi się, że każdy uczestnik Forum KiS zagłosuje i:
                                              - albo bedziemy dawać punkty (np. jak w biblionetce 1-6) i będzie
                                              mozna dawać każdej z 10-tki jakąś ilość pkt-ów,
                                              (potem się podliczy albo punkty albo wskazania),
                                              - albo damy po jednym punkcie, czyli wybierzemy najlepszą (ale wtedy
                                              mogą być głosy rozstrzelone)
                                        • negev56 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 11.12.08, 18:11

> Takich mocy przerobowych jak nasza Negev to chyba nikt nie ma, ale
                                          > się łatwo nie poddajemy i do końca 2008 jeszcze coś z nowości uda
                                          > nam się zaliczyćsmile

Chyba głupio mi się zrobiło, bo nigdy w ten sposób nie myślałam.
                                          Za często bywam na forum, i dlatego tak to wygląda.
                                          Wobec tego ograniczę się.
                                          • beatanu Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 11.12.08, 18:24
                                            negev56 napisała:
                                            > Chyba głupio mi się zrobiło, bo nigdy w ten sposób nie myślałam.
                                            > Za często bywam na forum, i dlatego tak to wygląda.
                                            > Wobec tego ograniczę się.

Głupio Ci się zrobiło, ponieważ dużo czytasz i dużo piszesz? No
                                            chyba żartujesz smile)))

Nawet nie próbuj myśleć o jakimś ograniczaniu się i innych bzdurach!
                                            • negev56 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 11.12.08, 18:55
                                              Wiadomo, że czytać nie przestanę smile.

A w ogóle to mocno drażliwa teraz jestem, bo 54 dni temu palenie rzuciłam, i
                                              wcale nie zrobiłam się przez to szczęśliwsza.
                                              Nie szukam grupy wsparcia (mój nałóg, mój problem), ani 12 kroków (chyba to nie
                                              to uzależnienie), ale powiedzieć musiałam... smile
                                              • chiara76 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 11.12.08, 22:53
                                                negev56 napisała:

> Wiadomo, że czytać nie przestanę smile.
                                                >
                                                > A w ogóle to mocno drażliwa teraz jestem, bo 54 dni temu palenie rzuciłam, i
                                                > wcale nie zrobiłam się przez to szczęśliwsza.
                                                > Nie szukam grupy wsparcia (mój nałóg, mój problem), ani 12 kroków (chyba to nie
                                                > to uzależnienie), ale powiedzieć musiałam... smile

głasku, głaskuwink
                                                • negev56 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 11.12.08, 23:10
                                                  chiara76 napisała:

> głasku, głaskuwink

Dzięki, to miłe smile.

To jeszcze tylko powiem, że mam wielki żal do swojej pamięci. Śniło mi się, że
                                                  wypaliłam dwie fajki, a rano nie pamiętałam, czy były dobre i smakowały jak
                                                  zwykle. Mam wielki żal...
                                                  • opty2 Do Negev 12.12.08, 09:10
                                                    oj Negev, Siostra chciała na pewno Cię pochwalić, że tak dużo
                                                    czytasz (a może Ci zazdrości?), smile
                                                    nie myśl nawet o rzuceniu naszego forum smile
                                                    a poza tym będziemy Ci kibicować w rzucaniu wiadomo-czego smile smile
                                                  • chiara76 Re: Do Negev 12.12.08, 09:36
                                                    opty2 napisała:

> oj Negev, Siostra chciała na pewno Cię pochwalić, że tak dużo
                                                    > czytasz (a może Ci zazdrości?), smile
                                                    > nie myśl nawet o rzuceniu naszego forum smile
                                                    > a poza tym będziemy Ci kibicować w rzucaniu wiadomo-czego smile smile

słusznie, nie należy wymawiać nawet nazwy kusicielskiegowink
                                                    Ja tam też uważam, że to o czytaniu, to nie przytyk, no sorry,ale akurat patrząc
                                                    na to, ile tu ludzie czytają (wystarczy zajrzeć w wątek co czytacie) każdy
                                                    każdemu mógłby zarzucić taką sprawęwink
                                                    Ja ostatnio znam samych takich z blogów książkowych, co czytają na potęgę , więc
                                                    mnie nic nie dziwiwink
                                                  • zorija Re: Do Negev 12.12.08, 11:25
                                                    Oj Negev, czytanie jest tylko powodem do chwały. A poza tym jest
                                                    jedyną czynnością usprawiedliwiającą lenistwo {cyt. za moją Mamą}
                                          • siostra_pelagia Do Negev 12.12.08, 12:52
                                            Wchodzę na forum i własnym oczom nie wierzę. Że moja jak najbardziej pochlebną
                                            uwaga i bez żadnych podtekstów miała taki dramatyczny ciąg dalszysad.
                                            • negev56 :)) 12.12.08, 18:35
                                              o rzucaniu forum nie ma mowy, przecież mój drugi meldunek to internet smile.
                                              Tak to właśnie wygląda, jak człowiek jest na odwyku. Wszystko bierze dosłownie
                                              ze stukrotnym wyolbrzymieniem.
                                              W każdym razie sorry za zamieszanie.
                                              I dzięki za wsparcie smile.
                                      • elmar43 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 12.12.08, 20:50
                                        Jako przedstawicielka milczącej czytajacej reszty smile poczułam się
                                        wywołana do odpowiedzi smile)
                                        Nie znam wszystkich książek, które tu są podane, ale jeśli mogę
                                        wybrać z tych, które znam, to chętnie wybiorę. Ciekawa jestem, jak
                                        to wypadnie. A nazwa nagrody bardzo fajna.
                                        A przy okazji przyznam się, że forum Wasze czytam już od dawna i
                                        czuję się na nim bardzo zadomowiona, ale odzywam sie po raz
                                        pierwszy - to z powodu wrodzonej nieśmiałości i prozaicznego braku
                                        czasu...
                                        • negev56 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 12.12.08, 21:16
                                          elmar43 napisała:

> Jako przedstawicielka milczącej czytajacej reszty smile poczułam się
                                          > wywołana do odpowiedzi smile)
                                          > Nie znam wszystkich książek, które tu są podane, ale jeśli mogę
                                          > wybrać z tych, które znam, to chętnie wybiorę. Ciekawa jestem, jak
                                          > to wypadnie. A nazwa nagrody bardzo fajna.
                                          > A przy okazji przyznam się, że forum Wasze czytam już od dawna i
                                          > czuję się na nim bardzo zadomowiona, ale odzywam sie po raz
                                          > pierwszy - to z powodu wrodzonej nieśmiałości i prozaicznego braku
                                          > czasu...

A witamy serdecznie smile.
                                          Super, że się ujawniłaś, i mam nadzieję, że już zostaniesz.

• elmar43 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 12.12.08, 21:56
                                            Też mam nadzieję smile
                                            Dziękuję za przywitanie.
                                            • chiara76 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 12.12.08, 23:10
                                              elmar43 napisała:

> Też mam nadzieję smile
                                              > Dziękuję za przywitanie.

chlebem i solą...
                                              i dobrym kryminałem witamwink
                                              • elmar43 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 14.12.08, 16:32
                                                To jeszcze dokładam:

32. Alicia Gimenez-Bartlett: Węże w raju
                                                33. Donna Leon: Fałszywy dowód

Chiaro, dobrym kryminałem kupiłaś mnie na wieki smile
                                                • zielonamysz Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 15.12.08, 09:14
                                                  Fajny pomysl. Ale ja za malo czytalam by glosowac. Ale za to wespre sie ,ze tak
                                                  powiem intelektualnie, i bede czytac juz tylko te najlepszesmile
                                                • zorija Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 15.12.08, 10:18
                                                  34. Chris Ewan "Dobrego złodzieja przewodnik po Paryżu
                                                  To ja myślę tak: do 20. 12 zbieramy propozycje, a potem głosujemy.
                                                  Każdy wybiera 5 pozycji.
                                                  • opty2 do kiedy zgłaszamy i głosujemy 15.12.08, 11:22
                                                    zorija napisała:

> To ja myślę tak: do 20. 12 zbieramy propozycje, a potem głosujemy.
                                                    > Każdy wybiera 5 pozycji.

do 20 grudnia to będzie za szybko, tak uważam, ponieważ wiekszość
                                                    chcących brać udział w konkursie nie zdąży przeczytać choćby jeszcze
                                                    kilku pozycji a i na Gwiazdkę pewnie się dostanie jakiś nowy
                                                    kryminał smile (ja np. dostanę, z tych wymienionych smile,
                                                    więc nie możemy zmniejszać szans niektórych pozycji
                                                    a poza tym chcemy chyba poszerzyć grono głosujących ?

myślę,że koniec stycznia to bedzie w sam raz smile
                                                    proszę innych o wyrażenie zdania
                                                  • siostra_pelagia do końca lutego 15.12.08, 12:03
                                                    Bo jeszcze niektóre pozycje w grudniu będą w druku. A tak
                                                    przynajmniej poudajemy, że poza Skandynawami ktoś się w tej
                                                    rozgrywce liczysmile
                                                  • chiara76 Re: do końca lutego 15.12.08, 12:19

> Bo jeszcze niektóre pozycje w grudniu będą w druku. A tak
                                                    > przynajmniej poudajemy, że poza Skandynawami ktoś się w tej
                                                    > rozgrywce liczysmile

też jestem za końcem lutegowink
                                                  • siostra_pelagia Re: do końca lutego 15.12.08, 12:26
                                                    Jeszcze parę pozycji z 2008 zdążę do tego czasu przeczytać, no i ten
                                                    Larsson pod choinkęsmile.
                                                  • zorija Re: do końca lutego 15.12.08, 12:30
                                                    OK. A tak co do prezentów, to ja żeby mieć niespodziankę, na listę
                                                    wciągnęłam 6 książek.
                                                  • negev56 Re: do końca lutego 15.12.08, 21:34
                                                    Może być koniec lutego.
                                                  • opty2 propozycje -styczeń; głosowanie-luty 16.12.08, 08:36
                                                    negev56 napisała:
                                                    > Może być koniec lutego.

owszem, może być koniec lutego ale jako koniec konkursu,
                                                    do końca stycznia możemy zgłaszać propozycje, niczego nowego już nie
                                                    wydadzą smile
                                                    a do konca lutego głosowanie, to sporo czasu,żeby zapoznac się z
                                                    propozycjami, nie sądzicie?
                                                  • siostra_pelagia Re: propozycje -styczeń; głosowanie-luty 16.12.08, 08:56
                                                    Oksmile
                                                  • negev56 Re: propozycje -styczeń; głosowanie-luty 16.12.08, 19:38
                                                    No masz rację, propozycje w styczniu, głosowanie w lutym. Ramy czasowe muszą
                                                    być, bo się nigdy do kupy nie zejdziemy smile.
                                                  • opty2 ha, ha 16.12.08, 09:02

> Bo jeszcze niektóre pozycje w grudniu będą w druku. A tak
                                                    > przynajmniej poudajemy, że poza Skandynawami ktoś się w tej
                                                    > rozgrywce liczysmile

nie mogłas tego lepiej wyrazić smile
                                                    uśmiałam się z tak jasno wyrażonego zdania
    • siostra_pelagia Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 12.12.08, 14:39
      31. Tomasz Konatkowski-Wilcza wyspa

Bo to tak trochę głupio żeby naszych nie byłosmile
      • negev56 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 12.12.08, 18:44
        Hehe, chciałam się pochwalić, że ja już mam swoich faworytów, i zdania nie
        zmienię. Ale oczywiście cierpliwie poczekam na głosowanie smile.
        • zorija Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 16.12.08, 08:10
          Tak w ramach przypomnienia, na razie mamy zgłoszone:
          21. John Connor - Feniks
          22. John Connor - Cień
          23. Michael Connely - Punkt widokowy
          35. Tomasz Konatkowski-Wilcza wyspa
          • negev56 Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 18.12.08, 19:13
            36. Henning Mankell - Zapora
            37. Colin Dexter - Ostatni autobus do Woodstock
            • wioeltta Re: Konkurs na najlepszy kryminał roku 2008 19.12.08, 14:08
              38. Aleksnadra Marinina - Zabójca mimo woli
              ja tam lekko wolę rosjan niż skandynawówsmile widocznie jednak mam
              duszę bardziej słowiańska niż myślałam..
              • negev56 jeszcze można zgłaszać swoje ulubione :) 07.01.09, 20:17
                Wklejam zestawienie Zoriji + to co doszło

Tak w ramach przypomnienia, na razie mamy zgłoszone:
                21. John Connor - Feniks
                22. John Connor - Cień
                23. Michael Connely - Punkt widokowy
                35. Tomasz Konatkowski-Wilcza wyspa
                36. Henning Mankell - Zapora
                37. Colin Dexter - Ostatni autobus do Woodstock
                38. Aleksnadra Marinina - Zabójca mimo woli

a tu wklejam z WP propozycję na Książkę 2008 roku, bo ciekawe zestawienie
                kryminałów... no ja bym tak nie zaproponowała smile.
                2. Najlepsza zagraniczna powieść 2008 roku
                Przedostatnie marzenie - Ángela Becerra
                Na plaży Chesil - Ian McEwan
                Dom burz - Ian R. MacLeod
                Nekromeron - Wiktoria Ugriumowa
                Złodziejka książek - Markus Zusak
                Łaskawe - Jonathan Littell
                Ta, którą nigdy nie byłam - Majgull Axelsson
                Ślepowidzenie - Peter Watts
                Weź moją duszę - Yrsa Sigurdardóttir
                Ręka mistrza - Stephen King
                Biały Tygrys - Aravind Adiga
                Ofiara 44 - Tom Rob Smith
                Niebo to miejsce na ziemi - Ǻke Edwardson
                Niech się rozpęta burza - Leena Lander
                • siostra_pelagia Re: jeszcze można zgłaszać swoje ulubione :) 07.01.09, 21:42
                  Z dodanego zestawienia najbardziej podoba mi się 6 ostatnich pozycjismile.
                  • negev56 Re: jeszcze można zgłaszać swoje ulubione :) 07.01.09, 22:06
                    Na 14 pozycji 6, właściwie aż 6 smile to, uogólniając, kryminały.
                    Czyli co, lobby kryminalne coraz silniejsze smile).
                    • chiara76 Re: jeszcze można zgłaszać swoje ulubione :) 07.01.09, 22:52
                      negev56 napisała:

> Na 14 pozycji 6, właściwie aż 6 smile to, uogólniając, kryminały.
                      > Czyli co, lobby kryminalne coraz silniejsze smile).

z tego wszystkiego zapomniałam, ile można nominować? i do kiedy?smile
                      może by w odpowiednim czasie założyć wątek li i jedynie na głosowanie.
                      • negev56 Re: jeszcze można zgłaszać swoje ulubione :) 07.01.09, 23:32
                        zbierając to do kupy :

- do końca stycznia można i trzeba podawać swoje typy (tylko książki wydane w
                        2008r), liczba nie ma znaczenia, czyli ile wlezie smile
                        - w lutym typujemy, każdy 5 najlepszych książek
                        - a później komisja liczy i ogłasza, że Nagrodę Celnego Strzału KiS otrzymuje...
                        - możemy również wybrać (jak nam się zechce), najlepszego autora, za całokształt

Szefowa konkursu pewnie zadecyduje i założy osobny wątek na tę wiekopomną chwilę
                        smile.

mam nadzieję, że nic nie pokręciłam z regulaminem.
                        • opty2 propozycje głosowania :) 08.01.09, 09:43
                          wkleję to co zaproponowałam wyzej:

zamykamy listę i:

- albo z niej jeszcze wybieramy, powiedzmy dziesiatkę (albo 15-tkę)
                          - albo z całości wybieramy (chociaż już sporo jest pozycji)

wydaje mi się, że każdy uczestnik Forum KiS zagłosuje i:

- albo bedziemy dawać punkty (np. jak w biblionetce 1-6) i będzie
                          mozna dawać każdej z 10-tki jakąś ilość pkt-ów,
                          (potem się podliczy albo punkty albo wskazania),

- albo damy po jednym punkcie, czyli wybierzemy najlepszą (ale wtedy
                          mogą być głosy rozstrzelone)

tego w jaki sposób bedziemy głosować jeszcze nie przedyskutowalismysmile

osobiście skłaniam się do kilkustopniowego głosowania, czyli:
                          zawężenia listy (15-stka lub 10-tka)poprzez wybranie (ilość wskazań
                          bedzie wiążąca), potem tej powiedzmy 10-tce każdy da jakąś ilość
                          punktów (od 1 do 10), czyli uszereguje swoją propozycję,
                          potem się zliczy punkty i finito (przy okazji wyjdzie, które książki
                          były najbardziej popularne, bo wszyscy wszystkiego nie czytali)

ale nie upieram się smile
                          kazdy może coś zaproponować smile
                          • negev56 Re: propozycje głosowania :) 08.01.09, 19:39
                            opty2 napisała:

> osobiście skłaniam się do kilkustopniowego głosowania, czyli:
                            > zawężenia listy (15-stka lub 10-tka)poprzez wybranie (ilość wskazań
                            > bedzie wiążąca), potem tej powiedzmy 10-tce każdy da jakąś ilość
                            > punktów (od 1 do 10), czyli uszereguje swoją propozycję,
                            > potem się zliczy punkty i finito (przy okazji wyjdzie, które książki
                            > były najbardziej popularne, bo wszyscy wszystkiego nie czytali)

wydaje mi się, że ta propozycja jest dobra, i jeśli chodzi o mnie - głosuję za... smile
                            • siostra_pelagia Re: propozycje głosowania :) 28.02.09, 17:56
                              Dzisiaj ostatni dzień głosowania, to tak dla przypomnienia i ponaglenia tych ,
                              co jeszcze nad swoimi typami dumają i nie mogą się zdecydowaćsmile.
                              • opty2 Nominacje zakończone 01.03.09, 16:50
                                wybrano dziesiatkę do ostatecznego głosowania w innym wątku
                                wszystkim głosującym dziękujemy za udział w zabawie smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka