kasiulek1976 04.05.09, 12:10 w końcu merlin.pl/Manikiur-dla-nieboszczyka_Daria-Doncowa/browse/product/1,669902.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jot6 Re: nowa Doncowa 07.05.09, 10:46 nareszcie! mam nadzieję,że wydzdzą więcej,nie tak jak Świat Książki,gdzie ku mojemu żalowi poprzestali na kilku tylko tomach,bodajże 5 Odpowiedz Link
chiara76 Re: nowa Doncowa 14.05.09, 15:33 dzięki za info, a czy może ktoś wie, czy to wydawnictwo planuje kontynuację wydawania książek Doncowej? Fajnie by było. Odpowiedz Link
nchyb przeczytałam... 22.06.09, 18:09 Lekkie, miłe i przyjemne. Czekam na kolejne przygody Lampki... Odpowiedz Link
carollcat Re: przeczytałam... 05.09.09, 14:22 Jeszcze lepsze niż poprzednia seria. Też mam nadzieję, że wydadzą kolejne. Odpowiedz Link
minniemouse Re: przeczytałam... 06.09.09, 12:01 a to seria z ta co miala kupe kasy, przyjaciolke w Paryzu, duzo bylych mezow, kilkoro dzieci i menazerie w domu juz sie skonczyla? Minnie Odpowiedz Link
jot6 Re: przeczytałam... 06.09.09, 14:03 nie skończyła się,tylko ku mojemu wielkiemu żalowi Świat Książki przestał tę serię wydawać,,nagabywałam kilkakrotnie,ale cisza... a nawet w antykwariatach nie widuję Odpowiedz Link
chiara76 Re: przeczytałam... 06.09.09, 15:08 jot6 napisała: > nie skończyła się,tylko ku mojemu wielkiemu żalowi Świat Książki > przestał tę serię wydawać,,nagabywałam kilkakrotnie,ale cisza... > a nawet w antykwariatach nie widuję coraz bardziej przekonuję się do powrotu do języka rosyjskiego, którego się uczyłam i nabywania tych wszystkich po macoszemu u nas traktowanych serii w księgarni z książkami po rosyjsku... Odpowiedz Link
minniemouse Re: przeczytałam... 06.09.09, 22:58 aha, czyli tych kryminalow z Dasza jest w ogole wiecej niz piec? moze kiedys wydadza wszystkie, mam nadzieje, bo chociaz momentami denerwuja to calkiem niezle sie czyta. A kogo jeszcze byscie polecily/i w tym stylu, jak Doncowa i Chmielewska kto jeszcze pisze takie kryminaly na wesolo? Minnie Odpowiedz Link
nchyb Re: przeczytałam... 08.09.09, 20:53 nie do końca w tym samym stylu, ale tego samego wydawnictwa ostatnio wydane: Rytuał ostatniej nocy - Wiktorii Płatowej. Jakoś ciężko mi sie było zabrać, jakieś to dziwne, prostytutka ma zaciągnąć do łóżka znanego wiolonczelistę, udaje jej się i rano budzi się u jego boku. Tyle, że on jest martwy, a w jego piersi tkwi sztylet ze wspaniałym diamentem. Cieżko i się zaczynało, nie wciągało. Aż nagle chwyciło. Tak gdzieś od momentu, gdy główna bohaterka, zdaje się Warwara, zaczyna mieszkać u dziennikarza ichniego Faktu, SE czy innego brukowca. Tenże dziennikarz wierzy, że to ona jest morderczynią i czeka na wywiad rzekę, a ona szuka prawdziwego mordercy. I potem już poszło i czytałam noc całą i czekam na kolejne książki tejże autorki... Na nowe Doncowe oczywiście też! Z tej samej serii (Z kobrą, wydawnictwa Videograf) wyszła też Dla Nikity Poliny Daszkowej. Też nie najgorsza, ale to już zupełnie inny styl. Wolę Doncową i Płatową. Odpowiedz Link
zorija Re: kryminały na wesoło 07.09.09, 09:06 Zdaje sie że ten Wiktoria Płatowa. Rytuał ostatniej nocy Polecam też Camilierego Odpowiedz Link
carollcat Re: kryminały na wesoło 08.09.09, 12:03 Seria Janet Evanovich o Stephanii Plum. Jak dla mnie świetne. Odpowiedz Link
kazisi Re: nowa Doncowa 10.09.09, 22:13 Doncowa o sobie: zbrodniawbibliotece.pl/pogawedki/895,piszebajkidladoroslych/ Odpowiedz Link
chiara76 Re: nowa Doncowa 10.09.09, 23:02 oj, przegapiłam i dopiero teraz przeczytałam Dzięki za podrzucenie linków. Nie wiedziałam, że Doncowa ma za sobą takie przejścia chorobowe, może to w dużej mierze tłumaczy to, że pisze ona książki , które kończą się dobrze i pewnie dla wielu są nawet zbyt naiwne a ja właśnie za to ją lubię. Czasem najwyraźniej potrzebuję takiej bajki dla dorosłych Odpowiedz Link
jot6 Re: nowa Doncowa 12.09.09, 09:31 zauważyłam również polskie akcenty w książkach Doncowej - wspominana ciotka Krystyna,Polka. Albo wiekowy karateka Bonifacy Julianowicz - w życiu rdzenny Rosjanin nie miałby takiego imienia i otczestwa Odpowiedz Link
nchyb a nowsza? 10.10.09, 21:03 ma ktoś jakies wtyki w wydawnictwach? czy coś o nowych przygodach Lampki po polsku słychać? Odpowiedz Link
begemotik Re: a nowsza? 19.10.09, 11:18 Witam. Kolejne losy Lampki powinny sie ukazac za ok. 2-3 tygodnie. pozdr. Odpowiedz Link
chiara76 Re: a nowsza? 19.10.09, 12:15 begemotik napisała: > Witam. > Kolejne losy Lampki powinny sie ukazac za ok. 2-3 tygodnie. > pozdr. o rety, ale dobre info. Ale czy NA PEWNO sprawdzony ten news? Tęsknię za Lampką i ciepłem i optymizmem, który wylewa się z tych książek Odpowiedz Link
begemotik Re: a nowsza? 19.10.09, 15:01 Wiadomość jak najbardziej sprawdzona można powiedzieć, że prawie z pierwszej ręki Chyba, że w wydawnictwie będzie poślizg w wydaniu... ale przetłumaczona jest na pewno... ręczę główką begemot chiara76 napisała: > begemotik napisała: > > > Witam. > > Kolejne losy Lampki powinny sie ukazac za ok. 2-3 tygodnie. > > pozdr. > > o rety, ale dobre info. Ale czy NA PEWNO sprawdzony ten news? Tęsknię za Lampką > i ciepłem i optymizmem, który wylewa się z tych książek > Odpowiedz Link
chiara76 Re: a nowsza? 19.10.09, 16:10 begemotik napisała: > Wiadomość jak najbardziej sprawdzona można powiedzieć, że > prawie z pierwszej ręki > > Chyba, że w wydawnictwie będzie poślizg w wydaniu... ale > przetłumaczona jest na pewno... ręczę główką > > begemot > > > chiara76 napisała: > > > begemotik napisała: > > > > > Witam. > > > Kolejne losy Lampki powinny sie ukazac za ok. 2-3 tygodnie. > > > pozdr. > > > > o rety, ale dobre info. Ale czy NA PEWNO sprawdzony ten news? > Tęsknię za Lampką > > i ciepłem i optymizmem, który wylewa się z tych książek > > no to trzymam za słowo ale się szykuje fajna książkowo jesień... Odpowiedz Link
begemotik Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 20.10.09, 08:19 Roboczy jest: "Poker z rekinem", ale wydawnictwo pozostawilo sobie prawo do ewentualnej zmiany, wiec do konca niewiadomo. Mam nadzieję, że się spodoba, chociaż, prawdę mówiąc, pierwsza część wydawała mi się ciekawsza. Ale to pewnie kwestia gustu. No i sposobu czytania książki :-; chiara76 napisała: > > > Odpowiedz Link
chiara76 Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 20.10.09, 08:58 begemotik napisała: Ale to pewnie kwestia gustu. No i sposobu > czytania książki :-; dzięki za odpowiedź. No pewnie, że "szczotkę" czyta się jednak inaczej Pozdrawiam. Odpowiedz Link
begemotik Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 20.10.09, 09:01 Hi-Hi Również pozdrawiam serdecznie. Jak tylko będę miała info odnośnie dokładnej daty pojawienia się książki i tytułu, nadanego przez wydawnictwo, odezwę się. chiara76 napisała: > begemotik napisała: Ale to pewnie kwestia gustu. No i sposobu > > czytania książki :-; > dzięki za odpowiedź. > No pewnie, że "szczotkę" czyta się jednak inaczej > Pozdrawiam. > Odpowiedz Link
kasiulek1976 Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 20.10.09, 21:59 cieszymy się bardzo bardzo bardzo!!!!!! Odpowiedz Link
begemotik Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 27.10.09, 09:28 Wydawnictwo Videograf II poleca drugą (po książce Manikiur dla nieboszczyka) powieść Darii Doncowej publikowaną w Serii z Kobrą. Tytuł książki: Poker z rekinem Życzę miłej lektury Odpowiedz Link
chiara76 Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 27.10.09, 10:25 begemotik napisała: > Wydawnictwo Videograf II poleca drugą (po książce Manikiur dla > nieboszczyka) powieść Darii Doncowej publikowaną w Serii z Kobrą. > > Tytuł książki: Poker z rekinem > > Życzę miłej lektury mam nadzieję, że szybko pojawi się w księgarniach... Odpowiedz Link
jot6 Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 29.10.09, 10:21 jeszcze nie ma... nawet na stronie wydawnictwa... Odpowiedz Link
minniemouse Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 30.10.09, 07:56 wlasnie skonczylam czytac Manikiur... fajna zabawa, a teraz mam pytanie - czy ktos probowal gotowac w/g przepisow w tej ksiazce? np kure na soli, albo upiec ten placek z zurawinami lub "szalas"? czytalo sie 'smakowicie' dziwie sie tylko ze w kazdej ksiazce Doncowa ma jakies drobne niescislosci, w tej tez, np ten "wiejski konowal" od zwierzatek nazywa sie u niej James Cherriot - ?? dlaczego tak? dziennikarka by tego nie wiedziala? moze nie chciala zawracac sobie glowy prawami autorskimi, placeniem za uzycie nazwiska itd itd. druga rzecz czestuje psy cukierkami czekoladowymi po czym pisze ze "podobno cukierki bardzo im szkodza" - przeciez nie same cukierki tylko dokladnie czekolada! ale jesli juz chodzi o psy to taka niefrasobliwosc denerwuje. tak sie sklada ze widzialam w TV psy ciezko chore po nazarciu sie czekolady i doprawdy nie sa to przelewki. a ludzie czytaja i bog wie co sobie mysla... ale w sumie fajna ksiazeczka, tez czekam na druga Minnie Odpowiedz Link
chiara76 Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 30.10.09, 08:56 na tego Cherriota też zwróciłam uwagę w blogowej recenzji się wyzłościłam, tym bardziej, że jego książki wielbię ogromnie Ja żałuję, że tych przepisów nie zebrała autorka i nie umieściła z tyłu książki, można by spróbować coś wykombinować. A tej drugiej książki, jak na razie ani widu ani słychu. Odpowiedz Link
minniemouse Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 31.10.09, 00:15 o?, a gdzie ten blog chetnie poczytam ja mysle ze tu po prostu chodzi o tzw copyright i jej sie po prostu nie chcialo starac o zezwolenie za uzycie nazwiska ani potem placic odsetek nawet jesli to bylyby groszaki od kazdej sprzedanej ksiazki i wymyslila ze doda C a i tak kazdy bedzie wiedzial o kogo chodzi. cwaniara. no i Doncowa w ogole to zastanawiam sie czy czytala kryminaly Lawrence Sanders'a - (nie sadze aby byly tlumaczone na polski), to calkiem niezle kryminaly w dodatku facet pisze w kilku stylach, i wlasnie on uwielbia wtracac kulinarne opisy. a tak poza tym to juz w pierwszej jej ksiazce zwrocialm uwage ze Doncowa ma dosyc niechlujny styl pisania jesli chodzi o fakty, nie przejmuje sie co jest prawda a co mit, powiela bardzo obiegowe stereotypowe opinie np Amerykanie glupi i pazerni na pieniadze, Francuzka nie zalozylaby jakiegos "ciucha z Chin" itp ale postanowilam sie tym nie przejmowac. Minnie Odpowiedz Link
chiara76 Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 31.10.09, 09:28 czy za wymienienie nazwiska autora płaci się? nie chce mi się w to wierzyć, powiem szczerze A wrzucam Ci link do mojej recenzji na temat tej książki: chiara76.blox.pl/2009/05/Manikiur-dla-nieboszczyka-Daria-Doncowa.html Odpowiedz Link
emka_1 Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 31.10.09, 12:07 mam wrażenie, że w przypadku cherriota doncowa jest niewinna winni są: po pierwsze transkrypcja (i stosunek rosyjskiego do głoski "h" "h" jak halina czy hamlet jest zapisywane bukwą "г" i wymawiane jak "g" - pastanowka gamlieta, galina itd., jeśli zaś ma być słychać "jakieś h" trzeba zapisać za pomocą bukwy "x". po drugie trasnkrypcja (i język polski w którym "x" zapisuje się jako głoskę bezdźwięczną czyli "ch". a po trzecie redaktor, który nie zadał sobie trudu sprawdzenia poprawnej pisowni nazwiska. tłumacz oczywiście też jest w jakim stopniu winien, powinien był sam sprawdzić. i tu się właśnie objawia stosunek wydawnictw do kryminałów - tłumaczyć można byle jak, nie trzeba niczego sprawdzać, nie ważne czy z błędami czy nie, to nie jest dzieło naukowe ani wielka literatura, cherriot czy herriot, jeden pies a psa czytelnicy i tak powieszą na autorze Odpowiedz Link
chiara76 Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 31.10.09, 12:09 emka_1 napisała: > mam wrażenie, że w przypadku cherriota doncowa jest niewinna winni są: > po pierwsze transkrypcja (i stosunek rosyjskiego do głoski "h" > "h" jak halina czy hamlet jest zapisywane bukwą "г" i wymawiane jak "g" - > pastanowka gamlieta, galina itd., jeśli zaś ma być słychać "jakieś h" trzeba > zapisać za pomocą bukwy "x". > > po drugie trasnkrypcja (i język polski w którym "x" zapisuje się jako głoskę > bezdźwięczną czyli "ch". > > a po trzecie redaktor, który nie zadał sobie trudu sprawdzenia poprawnej pisown > i > nazwiska. tłumacz oczywiście też jest w jakim stopniu winien, powinien był sam > sprawdzić. > > i tu się właśnie objawia stosunek wydawnictw do kryminałów - tłumaczyć można > byle jak, nie trzeba niczego sprawdzać, nie ważne czy z błędami czy nie, to nie > jest dzieło naukowe ani wielka literatura, cherriot czy herriot, jeden pies > > a psa czytelnicy i tak powieszą na autorze ja na autorce nie wieszam, dla mnie jasne, że w polskiej korekcie i tłumaczeniu ktoś nie uważał Odpowiedz Link
minniemouse Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 01.11.09, 22:24 a, no to moze rzeczywscie wina lezy po stronie tlumacza. to nawet wieksza hanba. jesli chodzi o placenie za uzycie nazwiska to roznie z tym bywa. jak to w biznesie, czasami nie tyle chodzi o zaplacenie co o zezwolenie za uzycie "firmowej nazwy". Minnie Odpowiedz Link
kasiulek1976 Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 02.11.09, 14:29 znalezione przed chwilą na wp.pl: ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka.html?kw=3003 Odpowiedz Link
kasiulek1976 PRZEPRASZAM 02.11.09, 14:31 przepraszam, wkleiłam natychmiast po zlokalizowaniu nie zauważywszy, że to Daszkowa, a nie Doncowa. Upraszam o wybaczenie! Odpowiedz Link
begemotik Re: a jeszcze mam pytanie;) jaki tytuł będzie? nt 04.11.09, 12:31 Wina NA PEWNO leży po stronie tłumacza... Mam nadzieję, że potomni wybaczą minniemouse napisała: > a, no to moze rzeczywscie wina lezy po stronie tlumacza. to nawet > wieksza hanba. > jesli chodzi o placenie za uzycie nazwiska to roznie z tym bywa. jak > to w biznesie, czasami nie tyle chodzi o zaplacenie co o zezwolenie > za uzycie "firmowej nazwy". > > Minnie > > Odpowiedz Link
april02 "Poker" będzie lada dzień :) 05.11.09, 12:57 Zgodnie z informacją zamieszczoną na stronie empik.com "Poker" ma się ukazać 10.11. Zamawiać już można, co też niezwłocznie uczyniłam Odpowiedz Link
chiara76 Re: jest! 05.11.09, 19:10 nchyb napisała: > w stacjonarnym empiku już jest! Mam!!! za zamówiłam w Merlinie, tam jest długi czas dostarczenia, ale ponieważ najpierw mam do czytania inne książki, więc spokojnie poczekam Odpowiedz Link
nchyb Re: jest! 05.11.09, 19:22 ja nie wytrzymałam A na tej samej półce (nie eksponowane - dział kryminałów w kącie) jeszcze Rosyjska orchidea daszkowej. Ale nie wzięłam, jakoś Dla Nikity mnie nie zachwyciła, więc nad orchideą się zastanawiam... Odpowiedz Link
april02 Re: jest! 06.11.09, 10:02 Dobrze, że o tym nie wiedziałam bo pewnie też bym nie wytrzymała i kupiła. A, że w niedzielę mam egzamin to by mi to pewnie na zdrowie nie wyszło Daj znać jak się czyta Odpowiedz Link
kasiulek1976 Re: jest! 11.11.09, 01:47 a u mnie doczekała się moim zdaniem super podobnie jak wszystkie inne książki Doncowej ze względu na atmosferę czyli innymi słowy relaksujące i terapeutyczne działanie książki Odpowiedz Link