Dodaj do ulubionych

Czy mi się zdaje czy...

29.09.04, 18:27
...brygady ze 189 i 195 trafiły na nowoutworzone peryferyjne linie Tarchomina
i Wesołej ?
Bo mam dziwne wrażenie, że przed wakacjami jeździło tego więcej, a nie będzie
zmian rozkładów ani 1 ani 4 października. Ale może to tylko złudzenie
spowodowane masakrycznym tłokiem, który o ile w 189 jest swoistą "normą", to
w 195 mnie często zaskakuje, ta druga ponadto ma nietęgą częstotliwość...
Obserwuj wątek
    • e-tam Re: Czy mi się zdaje czy... 29.09.04, 20:04
      189 nie było chyba cięte? Przystanek tylko zdaje się dostało... Inna sprawa że
      ZTM powinno potraktować 189 podobnie jak 186. Podobnie, bo nagłe zwiększanie
      częstotliwości ponad dwukrotne niektórym liniom to zwykłe sk...syństwo. Bo albo
      po takiej zmianie linia muchy wozić będzie, albo wcześniej na jednego pasażera,
      który się mieścił do autobusu na takiej linii przypadał conajmniej jeden
      pasażer, który się do autobusu nie mieścił. A w taką sytuację nie uwierzę.
    • pawciod Re: Czy mi się zdaje czy... 29.09.04, 20:32
      189 było cięte symbolicznie po pojedynczych kursach.
      Natomiast obciananie 195 jest o tyle beza sensu, że rozwala to synchronizację z
      303. W efekcie czego dublujące trasę albo 111 albo 195 303 nie jest
      zsynchronizowane z żadną z wyżej wymienionych linii.
      • thomasch Re: Czy mi się zdaje czy... 29.09.04, 22:08
        195 schodzi rzeczywiście na psy :-( ZTM psuje dobre i sprawdzone linie dla
        wygody zadupiastego Tarchomina. Bo jak inaczej wytłumaczyć pogorszenie
        rozkładów linii w różnych dzielnicach przy jednoczesnym wzroście częstotliwości
        linii tarchomińskich i uruchamianiu nowej linii w tamten rejon?
      • jerzy-j Re: Czy mi się zdaje czy... 29.09.04, 22:24
        pawciod napisał:

> 189 było cięte symbolicznie po pojedynczych kursach.
        Na 189 przed wakacjami brakowało średnio 2-3 kursów na godzinę. Czyli
        wypadałoby zwiększyć częstotliwość o 30-50% aby nieco ucywizlizować warunki
        podróżowania. Konia z rzędem temu kto pokaże mi taki tłok w 186, który by
        wymagał częstotliwości wiekszej o 100% !!!

Co do 195, to ta linia już się zdegenerowała. Już na Pięciolinii, gdzie często
        wsiadam, potrafi mieć kilka minut spóźnienia - to "dzięki" wydłużeniu trasy na
        Natolin... Ponadto zwróćcie uwagę jak wygląda "synchronizacja" ze 179 na Metrze
        Ursynów - zwłaszcza w DS, gdy korki nie psują czasu przejazdu, to jakiś
        dowcip...
        Jary i Stokłosy mają naprawdę przesrane - jest metro ale do metra raczej na
        piechtę, bo na KM nie można liczyć, coś tu jest nie tak...
        • pawciod Re: Czy mi się zdaje czy... 29.09.04, 22:47
          186 na odcinku Ochota-Wola-Bielany jest zapchana w równym stopniu co Twoje 189.
          Tam wzmocnienie jest wybitnie wskazane. Nie bez kozery solówki na 186 dość
          szybko musiały ustąpić miejsca przegubowcom.
          A co do Tarchomina, to stopień przerzutów brygad w tamte rejony będzie można
          ocenić po zakończeniu remontu na trasie WZ i ocenieniu jaki procent wtyczek
          wrócił w tamte rejony. Bo obecne poranne rozkłady dla Tarchomina nie są wcale
          takie różowe, jak się Wam wydaje. Ja do takiego wniosku doszedłem po tym, jak
          próbowałem się dostać do 6-7 busów po kolei na przystanku Porajów koło 7:30.
          Poza tym obiektywnie patrząc szczyt popołudniowy na większości tarchomińskich
          linii też trafił pod nożyczki (tym razem słusznie).
          • thomasch Re: Czy mi się zdaje czy... 29.09.04, 22:55
            pawciod napisał:

> Bo obecne poranne rozkłady dla Tarchomina nie są wcale
            > takie różowe, jak się Wam wydaje.

Nie? Żadne z osiedli o porównywalnej liczbie mieszkańców nie ma takich
            częstotliwości w szczycie porannym:
            508 co 6 min., 509 co 6 min., 510 co 4-5 min., E-4 co 4 min.
            Nic dziwnego, że są korki na Modlińskiej. Taka liczba autobusów jest w stanie
            zapchać cały prawy pas od Obrazkowej do mostu Grota.

• d.z Re: Czy mi się zdaje czy... 30.09.04, 07:25
              thomasch napisał:

> pawciod napisał:
              >
              > > Bo obecne poranne rozkłady dla Tarchomina nie są wcale
              > > takie różowe, jak się Wam wydaje.
              >
              > Nie? Żadne z osiedli o porównywalnej liczbie mieszkańców nie ma takich
              > częstotliwości w szczycie porannym:
              > 508 co 6 min., 509 co 6 min., 510 co 4-5 min., E-4 co 4 min.
              > Nic dziwnego, że są korki na Modlińskiej. Taka liczba autobusów jest w stanie
              > zapchać cały prawy pas od Obrazkowej do mostu Grota.
              >

Zaczyna się to samo z czym Warszawa miała do czynienia na początku lat 80-tych
              z Ursynowem.
              Ot wielgachne osiedle i tylko jeden rodzaj trakcji. To musi sie tak skonczyć.
              • e-tam Re: Czy mi się zdaje czy... 30.09.04, 10:59
                d.z napisał:
                > Zaczyna się to samo z czym Warszawa miała do czynienia na początku lat 80-tych
                > z Ursynowem.
                > Ot wielgachne osiedle i tylko jeden rodzaj trakcji. To musi sie tak skonczyć.

Wszytsko dlatego, że budują osiedle-sypialnię. Tylko domy. Wystarczy zobaczyć
                jak zmienił się Ursynów. Powstają firmy, są szkoły. Metro rano nawet w kierunku
                Kabat ma dobre zapełnienie. A Nowodwory nigdy takie nie będą. Na częstotliwość
                linii Tarchomińskich wpływa też to, że jest to osiedle na końcu Warszawy. Więc
                wszyscy jadą tylko w jednym kierunku. A nie tak jak Sadyba czy Gocław, które
                mogą linie takie jak 141 i 143 wykorzystywać "dwustronnie" w tym samym czasie.

Nigdy nie powinno być tak, że się ludzie do autobusu nie mieszczą. Ale jaki jest
                problem gdy się ktoś do E-4 nie mieści? Następny jest za cztery minuty. A pewnie
                i szybciej bo wpychający się do wcześniejszego wozu opóźnili pojazd. A na innych
                osiedlach? Jak ktoś się nie zmieści to na następny musi czekać nawet kilkanaście
                minut.

Jedyne wyjście jakie widzę to wprowadzenie drugiej strefy biletowej w obrębie
                peryferii Warszawy. Od razu by wystarczyło na wsystko kasy. I byłoby
                sprawiedliwiej. A teraz ci co jadą ponad godzinę płacą tyle samo za bilet jak ci
                co jadą tylko pół godziny. Chore! Założę się, że Nowodwory mimo tłoku w
                autobusach są największym obciążeniem finansowym dla ZTMu mimo tłoku w autobusach.
                • thomasch Re: Czy mi się zdaje czy... 30.09.04, 11:15
                  e-tam napisał:

> Nigdy nie powinno być tak, że się ludzie do autobusu nie mieszczą. Ale jaki
                  jes
                  > t
                  > problem gdy się ktoś do E-4 nie mieści? Następny jest za cztery minuty. A
                  pewni
                  > e
                  > i szybciej bo wpychający się do wcześniejszego wozu opóźnili pojazd. A na
                  innyc
                  > h
                  > osiedlach? Jak ktoś się nie zmieści to na następny musi czekać nawet
                  kilkanaści
                  > e
                  > minut.

Jednak tego, o czym napisałeś ZTM nie zauważa. Podobnie jak GW, która niemal co
                  tydzień ubolewa nad Tarchominem i Nowodworami. A tego, że np. do 123 ludzie się
                  nie mieszczą (odc. Grochów - Gocław), czy niekiedy do 169 w kierunku Bródna
                  (którego dawna częstotliwość 6 min. jest tylko wspomnieniem) nikt nie zauważa i
                  nie opisuje.

> Jedyne wyjście jakie widzę to wprowadzenie drugiej strefy biletowej w obrębie
                  > peryferii Warszawy. Od razu by wystarczyło na wsystko kasy. I byłoby
                  > sprawiedliwiej. A teraz ci co jadą ponad godzinę płacą tyle samo za bilet jak
                  c
                  > i
                  > co jadą tylko pół godziny. Chore! Założę się, że Nowodwory mimo tłoku w
                  > autobusach są największym obciążeniem finansowym dla ZTMu mimo tłoku w
                  autobusa
                  > ch.

Już to sobie wyobrażam. "Wojna" o strefy biletowe trwałaby parę lat i nic by z
                  tego nie wyszło. W kwestii kosztów utrzymania linii tarchomińsko-nowodworskich,
                  które rano co 4 min. w kierunku osiedla jeżdżą puste - zgadzam się. Wątpię, czy
                  tłok + korki (większe zużycie paliwa) w stronę Warszawy są w stanie
                  zrekompensować puste przeloty w stronę osiedla.
                  • jerzy-j Re: Czy mi się zdaje czy... 30.09.04, 14:07
                    Tak dla wyjaśnienia, to problemem nie jest ilość autobusów jadących na
                    Tarchomin, z całego serca życzę Tarchominianom aby mieli ich jak najwięcej.
                    Problemem jest ZMNIEJSZANIE ilości wozów kursujących na innych liniach aby móc
                    zaspokoić potrzeby Tarchomina !!!!!!

Nie może być tak, że zabiera się brygadę z np. 111, 125 czy wspomnianego 189
                    aby przenieść ją na 186 czy 404, tak samo jak nie należy zabierać brygad z 508
                    aby dać je na przecież tak potrzebujące 501 czy 519.

Zabierać można brygady tam gdzie są ZBĘDNE, a nie tam gdzie jest ich obecnie
                    ZBYT MAŁO, bądź WYSTARCZAJĄCO. I tak na przykład można zabrać brygady ze 118,
                    nawet uśmiercając linię czy 106 w DS i 510 również w DS, a nie wolno ze 116,
                    189, 508 czy 517.
                • pawciod Re: Czy mi się zdaje czy... 30.09.04, 15:01
                  e-tam napisał:
                  > Nigdy nie powinno być tak, że się ludzie do autobusu nie mieszczą. Ale jaki
                  jes
                  > t
                  > problem gdy się ktoś do E-4 nie mieści? Następny jest za cztery minuty. A
                  pewni
                  > e
                  > i szybciej bo wpychający się do wcześniejszego wozu opóźnili pojazd. A na
                  innyc
                  > h
                  > osiedlach? Jak ktoś się nie zmieści to na następny musi czekać nawet
                  kilkanaści
                  > e
                  > minut.

Zapomniałeś dodać, że to następne E-4 będzie równie dobrze zapchane i wejście
                  do niego jest równie (nie)prawdopodobne).
                  • jerzy-j Re: Czy mi się zdaje czy... 30.09.04, 19:22
                    Większość przystanków linie Tarchomińskie mają wspólnych. Więc nie bajdurzmy o
                    tłoku tam gdzie jest on zjawiskiem marginalnym. Mały problem jest tylko z 508 z
                    powrotem, bo zostaje w Centrum już samo...
                    • pawciod Re: Czy mi się zdaje czy... 30.09.04, 21:33
                      Rano nie jest zjawiskiem marginalnym. Chyba, że marginesem nazywasz jakieś 60-
                      70 brygad, które tam wtedy kursuje.
                      • thomasch Re: Czy mi się zdaje czy... 01.10.04, 15:39
                        Wbrew pozorom najbardziej na wybudowaniu Mostu Północnego z tramwajem powinno
                        zależeć mieszkańcom spoza Tarchomina/Nowodworów. To jedyna szansa, by pozyskać
                        autobusy dla innych dzielnic. ZTM w nieskończoność pcha tam kolejne linie,
                        zasila istniejące, a innym każe cieszyć się ochłapami z żałosną częstotliwością.
                        • jerzy-j Re: Czy mi się zdaje czy... 01.10.04, 18:01
                          Jak najbardziej Most Północny powinien być jednym z priorytetów warszawskiego
                          budownictwa drogowego. Razem z autostradą, dokończeniem Trasy Siekierkowskiej,
                          przebudową skrzyzowań na Sikorskiego, Marynarskiej i Łopuszańskiej oraz
                          łącznikami Konotopa - Trasa AK i Trasa AK - Żołnierska.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka