Dodaj do ulubionych

114 lub 196!

26.12.02, 19:03
Kilka dni temu, po artykule na temat zmian w komunikacji po otwarciu nowej
stacji metra wysłałem do gazety list – apel w sprawie planowanych zmian.
Zawarłem w nim opis sytuacji komunikacyjnej na Zaciaszu i prośbę o
interwencję. Znam już siłę perswazji GS z akcji, w której przekonała ona
Prądzynka S.A. do otwierania drzwi specjalnymi guzikami. Gazeta ma duży wpływ
na życie w stolicy i wierzę, że gdy zajmie się jakąś sprawą potrafi zakończyć
ją pozytywnym rezultatem.
W liście napisałem o niesprawiedliwym przydziale linii dużym osiedlom.
Zaproponowałem, dwa różne sposoby skierowania linii dowozowej do metra z
Zacisza; jednym byłoby skierowanie linii od ul. Radzymińskiej - wydłużenie
trasy 196 lub drugim uruchomienie linii o przykładowym numerze 114 - od
Wincentego.

Jak myślicie, czy Zacisze ma szansę na linię do metra i czy GW zajmie się tą
sprawą?

[jak chcecie, to mogę Wam przekopiować list]
Obserwuj wątek
    • krotex Re: 114 lub 196! 26.12.02, 20:48
      Gazeta na pewno list opublikuje. Teraz pytanie - czy otrzyma odzew od innych
      Zaciszan, bądź jakichś ludzi interesujących się komunikacją miejską. Jeśli
      znajdzie się parę osób, które Cię poprą - wtedy coś ruszy.

Z drugiej strony do otwarcia metra przy Dw.Gdańskim jeszcze 12 miesięcy i boję
      się, że opublikowane plany jeszcze kilkakrotnie ulegną zmianie.
      • iwo_ Re: 114 lub 196! 27.12.02, 00:08
        Może i plany ulegną zmianie, ale bez odpowiedniej pomocy Zacisze nie zyska
        linii dowozowej :-(((
        • matmi Re: 114 lub 196! 27.12.02, 10:54
          jak możesz to wyśli mi ten list. Zobaczymy może przyniesie jakieś efekty. Do
          czasu, aż nie ruszy stacja maetra może się jeszcze wiele zmienić, więc może uda
          się coś przeforsować.
      • iwo_ Re: 114 lub 196! 11.01.03, 15:57
        krotex napisał:

> Gazeta na pewno list opublikuje. Teraz pytanie - czy otrzyma odzew od innych
        > Zaciszan, bądź jakichś ludzi interesujących się komunikacją miejską. Jeśli
        > znajdzie się parę osób, które Cię poprą - wtedy coś ruszy.

Gazeta Stołeczna listu do tej pory nie opublikowała, chyba, że nie dokładnie ją
        czytam. Ostatnio ponownie wysłałem maila, z prośbą o zajęcie się sprawą. Bez
        odzewu.
        A jeśli nie 114, czy 196 to może 400 (po trasie 114) - wspomaganie do 500?
        • pawciod Re: 114 lub 196! 11.01.03, 17:04
          Nie wiem, czy zauważyłeś, ale Zacisze ma już linię do metra, a jest nią 512
          (Ratusz i Centrum). Walczyć można. Jednak czarno widzę szanse na pozytywne
          zakończenie.
          • iwo_ Re: 114 lub 196! 11.01.03, 18:26
            pawciod napisał:

> Nie wiem, czy zauważyłeś, ale Zacisze ma już linię do metra, a jest nią 512
            > (Ratusz i Centrum). Walczyć można. Jednak czarno widzę szanse na pozytywne
            > zakończenie.

Linię do metra (512) ma tylko niewielka część Zacisza. Poza tym mały procent
            mieszkańców osiedla z Zacisza bezpośrednio zmierza linią do metra. Powód -
            korki i duży dystans. Znacznie bardziej Zaciszanie przybliżyliby się do metra
            za sprawą połączenia przez ciąg św Wincentego-Słomińskiego.
            • matmi Re: 114 lub 196! 11.01.03, 20:07
              Tam też są korki. a może mośt śląsko-dąbrowski tylko dla autobósów, tramwai,
              taksówek i służb uprzywilejowanych
              • pawciod Re: 114 lub 196! 11.01.03, 20:32
                matmi napisał:

> Tam też są korki. a może mośt śląsko-dąbrowski tylko dla autobósów,
                tramwai,
                > taksówek i służb uprzywilejowanych

A żeś palnął. Chcesz ablokować całkowicie Al. Solidarności i Radzymińską???
                Jednak można by ten pomysł zrealizować na przyszłym moście Karowym. Tylko
                kiedy on powstanie...
                • matmi Re: 114 lub 196! 12.01.03, 01:50
                  pawciod napisał:

> matmi napisał:
                  >
                  >
                  > A żeś palnął. Chcesz ablokować całkowicie Al. Solidarności i Radzymińską???
                  > Jednak można by ten pomysł zrealizować na przyszłym moście Karowym. Tylko
                  > kiedy on powstanie...

Dodaj jeszcze Targową.
                  A to propozycja na sugestie iwo_, że 512 nie wystarcza na połaczenie z metrem.
                  512 stoi godzinach szczytu w ogromnym korku, dotego zanim skręci z al. S w
                  Marszałkowską, to jeszcze z dwa światła postoi. co z tego, że to linia
                  przyspieszona, skoro 190 szybciej można dostać się do metra.

Co do zamknięcia mostu lub jednego pasa to napewno nie jest to najlepszy pomysł
                  (przynajmniej nie na najbliższe kilkadziesiąt lat), choć takie propozycje
                  padały.

a skoro KM ma być najważniejszym środkiem podróży po Warszawie, to coś z tym
                  punktem trzeba zrobić
            • pawciod Re: 114 lub 196! 11.01.03, 20:35
              iwo_ napisał:

> pawciod napisał:
              >
              > > Nie wiem, czy zauważyłeś, ale Zacisze ma już linię do metra, a jest nią 51
              > 2
              > > (Ratusz i Centrum). Walczyć można. Jednak czarno widzę szanse na pozytywne
              >
              > > zakończenie.
              >
              > Linię do metra (512) ma tylko niewielka część Zacisza. Poza tym mały procent
              > mieszkańców osiedla z Zacisza bezpośrednio zmierza linią do metra. Powód -
              > korki i duży dystans. Znacznie bardziej Zaciszanie przybliżyliby się do
              metra
              > za sprawą połączenia przez ciąg św Wincentego-Słomińskiego.

To była tylko mała próbka retoryki ZTMu.
              Poza tym. Najpierw piszesz, że mała część Zaciszan korzysta z połączenia do
              metra, a potem postulujesz chęć stworzenia dojazdówki do Metra Dw. Gdański.
              Coś mi tu nie pasuje.
              • iwo_ Re: 114 lub 196! 11.01.03, 20:59
                pawciod napisał:

> To była tylko mała próbka retoryki ZTMu.
                > Poza tym. Najpierw piszesz, że mała część Zaciszan korzysta z połączenia do
                > metra, a potem postulujesz chęć stworzenia dojazdówki do Metra Dw. Gdański.
                > Coś mi tu nie pasuje.

Dlaczego? Nie widzę żadnej sprzeczności. W porównaniu z tym, co mogłoby być,
                gdyby istniało kilka połączeń z metrem, to teraz niewielki procent Zaciszan
                dojeżdża do metra za pośrednictwem 512 - głównie z powodów czasowych. Dlatego
                proponuję stworzyć alternatywną linię która zabierałaby mieszkańców z
                południowo-zachodniej części osiedla.
                Na przyszłość radzę Ci, abyś bardziej się wczytywał w to, ktoś pisze
                (przykładowo - ja), bo się nigdy nie dogadamy, a nasza rozmowa będzie dialog
                będzie przebiegać jak rozmowa ślepego z głuchym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka