justysbytomianka 08.05.06, 08:57 Moim Ministrem został Roman G. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
justysbytomianka Re: chwila zadumy 08.05.06, 09:32 aluga a Wy tam na Ukrainie to kogo macie ? Odpowiedz Link Zgłoś
justysbytomianka Re: chwila zadumy 08.05.06, 09:47 A Ty nie udawaj zmartwionej ;) Cyloni w rządzie ;) gratuluję :) Odpowiedz Link Zgłoś
aluga Re: chwila zadumy 08.05.06, 09:49 powtarzasz się JAK NIE WIESZ CO MÓWISZ TO MÓW NIEWYRAŹNIE Odpowiedz Link Zgłoś
justysbytomianka Re: chwila zadumy 08.05.06, 09:51 Nadziu przepraszam ! Nie chciałam tym postem ściągnąć Cylona na forum:( Ps.Podobno nas nie czytają :( Odpowiedz Link Zgłoś
aluga Re: chwila zadumy 08.05.06, 09:57 pozycz sznuptuch od kolezanki zanim zafajdasz sobie klawiature bo bedzie to malo smaczne zrob rachunek sumienia i blagaj o pokute Odpowiedz Link Zgłoś
justysbytomianka Re: chwila zadumy 08.05.06, 10:06 Aluga mam prośbę - sugestię :) idź do swoich:) nie znam gwary śląskiej a mało smaczna to Ty jestes i to w całości .Miłego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
aluga Re: chwila zadumy 08.05.06, 10:09 a dziękuję i życze równie miłego:) grunt to dobrze zaplanować Odpowiedz Link Zgłoś
magdajeden Re: chwila zadumy 08.05.06, 10:00 czuję się urażona, że to nie ja rozwaliłam ten wątek. następnym razem nie dam sie zaskoczyć a tymczasem pozdrowienia dla andrzejka i romanka Odpowiedz Link Zgłoś
justysbytomianka Re: chwila zadumy 08.05.06, 10:08 Madziu1 ja rowniez jestem rozczarowana ,że to nie Ty rozwaliłas ten wątek :) wolałabym adwersować z Tobą:)) Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_strzyga Re: chwila zadumy 08.05.06, 10:12 DD-justysiu, na pocieszenie - przynajmniej nie jest zawziętym złośliwym kurduplem!;) A minister rolnictwa dr ds. nikomu niepotrzebnych A. Lepper jak Ci się podoba?:D Wieś huczy, że to wileki bojownik drogowy zapewnił rolnikom dopłaty na rozwój z Unii. Na nic zdają się tłumaczenia, że wtedy jeszcze kradł w PGR-ze cokolwiek się dało spieniężyć i rozrabiał na ulicach oraz bocznicach kolejowych:) Za całą kwotę zakupili dywanów i innych konsumpcyjnych dóbr i cieszą się jak dzieci, póki co. Możliwe, że za jakiś czas będą szarpać znowu w swoją stronę, gospodarstwa się zwijają zamiast restrukturyzować (przynajmniej te drobne starego typu). Minister Lepper na pewno będzie robił za dobrego wujaszka, gdyż ma dalekosiężne plany dotyczące swojej pozycji w rządzie i będzie chciał utrzymać elektorat. Ciekawe skąd weźmie wtedy kasę na rozdawnictwo, może od Romka?:) W czasach rządów komuchów nie miałam wobec nich specjalnych wymagań, koryto nęciło różne kreatury, począwszy od prezydenta kłamczucha Kwacha a skończywszy na moim szelmowsko uśmiechniętym "idolu" Leszku Millerze, specjaliście od spektakularnych zakończeń:) Ale trzeba przyznać, że jeśli nie mądrzejsi to przynajmniej sprytniejsi byli i trzymali sztamę z kolegami. Demokracja zwana dyktaturą większości zmusza mniejszość do akceptacji siermiężnych rozwiązań, chwilowo nic na to nie możemy poradzić. Możemy natomiast postarać się przeżyć "erę kaczki w buraczkach" w sposób jak najbardziej dla nas pożyteczny i przeczekać przetasowania personalne. Do następnych wyborów. Może do tego czasu wychodzące z wyższych uczelni zasoby ludzi młodych i światłych, o umysłach otwartych na realne zmiany (a nie papierowe reformatorstwo) przeważą szalę na naszą korzyść, o ile wcześniej nie wyemigrują. Dotychczas nasz wspaniały premier zamiast starać się tworzyć miejsca pracy dla zastępów wykształconych młodych Polaków (i zachęcić ich do powiększania naszego PKB) zachwyca się możliwością zapewnienia im pracy w państwach należących do Unii. Chciałabym by choć raz wygrało ugrupowanie przeze mnie wybrane, wtedy mogłabym mieć do siebie pretensje, jeśli coś poszłoby nie tak:) Analogicznie - skoro nie ja wybrałam rządzących, nie czuję odpowiedzialności za obecne wydarzenia polityczno-antygospodarcze i jedyne co muszę zrobić to poradzić sobie w tym buszu albo spieprzać gdzieś daleko stąd, jeśli poczuję zagrożenie dla dotychczasowego poziomu egzystencji mojej rodziny. Tobie justysiu życzę spokoju ducha, mając nadzieję, że "Twój" minister nie będzie się silił na szczególnie oryginalne podejście do swojej pracy i nie popsuje za dużo:) Odpowiedz Link Zgłoś
aluga Re: chwila zadumy 08.05.06, 10:13 Ratunku! chyba sie kolezanka spociła mocno walcząc o utrzymanie wątku bezczelnie zerżniętego Odpowiedz Link Zgłoś
justysbytomianka Re: chwila zadumy 08.05.06, 10:19 aluga :-/ poproszę o racjonalną argumentację , czyli fakty . Zerżnięty z ? domyślam się ,że strony portali internetowych masz na mysli ? czy rozmowy 90% Polaków ? a może 100 % rozmów nauczycieli ? Odpowiedz Link Zgłoś
aluga Re: chwila zadumy 08.05.06, 10:23 no to domysły Justysiu masz mylne, Ty to zaraz w paranoje popadasz i czujesz sie oskarżana choć nie padło :justysia zrobiła... tylko pisalam do: kolezanki fajnie czujesz sie moją koleżanką juz;) tylko, ze ja nie chce :P pozdrawiam i życzę więcej spojrzenia z przymrużeniem oka;) Odpowiedz Link Zgłoś
jagus007 Re: chwila zadumy 08.05.06, 10:25 Webka, Myślałam, że nie bywasz w sieci, albo że do podziemia zeszłaś... Odpowiedz Link Zgłoś
aluga Re: chwila zadumy 08.05.06, 10:29 O! jest i wsparcie:D o Jaguś! jak miło:) miłego dnia i Tobie życzę;) A tak swoją drogą Jaguś czy ty tesz masz jakieś obawy? Odpowiedz Link Zgłoś
justysbytomianka Re: chwila zadumy 08.05.06, 10:26 Wiesz Rudziu tak wczoraj rozmawiłysmy w "belferskim" gronie i doszłysmy do wniosku ,ze ten resort nie ma szczęścia do ministrów .Po długim namyśle jedynie Samsonowicz godnie ten urząd reprezentował ( Trochę dał ciała wprowadzając religie do szkoły ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiakkkk Re: chwila zadumy 08.05.06, 10:31 Przepraszam:) Jak mamunia i tatuś nie nauczą dziecię odmawiać paciorka to musi być ktoś w szkole, kto nauczy na lekcji religii co znaczy słowo "amen" Odpowiedz Link Zgłoś
magdajeden Re: chwila zadumy 08.05.06, 12:08 a mnie nie przeszkadza religia w szkole. do średniej sie nie liczy a przynajmniej dzieciaki nie muszą wieczorami do kościoła raz czy dwa razy w tygodniu drałować. Vive la pragmatyzm :) właściwie jakie są argumenty przeciwko religii w szkole? w końcu jest (jeszcze) prawo wyboru i nie ma piętnowania (jeszcze) Odpowiedz Link Zgłoś
justysbytomianka Re: chwila zadumy 08.05.06, 12:16 Madziu1 np. dzieci które nie chodza na religię trudno "zagospodarować" , szczególnie w szkołach podstawowych .Najczęściej siedzą na korytarzu szkolnym i czekaja na następne lekcje , albo w świetlicy . Praktyczne to może jest dla Rodziców , ale wśród dzieci religia stała sie jednym z przedmiotów do "zaliczenia" .W szkole sredniej ,szczególnie o profilu zawodowym, bardzo trudno prowadzi się zajęcia. Byc może atmosfera kościoła wpływała na powagę tych zajęć i religia była bardziej kojarzona z wiara niz z przedmiotem do "zaliczenia" .Takie jest moje zdanie . Odpowiedz Link Zgłoś
miia1 Re: chwila zadumy 08.05.06, 12:31 Moje jest identyczne justyś. Wiem też, jak wygląda zagospodarowanie czasu dzieciom, które nie uczą się religii, ponieważ moje dziecko jest jedynym dzieckiem w klasie, niechodzącym na religię. Tolerancja i zrozumienie, tak tak ;) Odpowiedz Link Zgłoś
czatowykaleka Re: chwila zadumy 08.05.06, 13:08 w szkołach publicznych nie powinno być zadnej religi,sa szkoły wyznaniowe,albo prywatne od tego,a szkoła publiczna jest dla wszystkich,nie wszyscy w polsce są katolikami,to tak na marginesie... Odpowiedz Link Zgłoś
woow2306 Re: chwila zadumy 08.05.06, 13:15 Ha. i tu się mylisz. Moja koleżanka, protestantka, wyszla za mąż za katolika. Dziecko wychowywała w swojej wierze z racji tego iż, katolik... jak to katolik... szczególnej wagi do spraw wiary nie przywiązywał. Ów katolik, tak się złożyło, byl leśniczym i żyli sobie długo i szczęśliwie, póki najstrsza latorośl do szkół chodzić nie zaczęła i okazalo się, że jest jedynym dzieckiem w szkole, które na lekcje religii nie chodziło. Skutek: dziecko miało piętno. nie tylko od innych dzieci, bo te potrafią być okrutne, ale również i nauczyciele próbowali wpłynąć na rodziców bo sami nie potrafili okiełznać tej fali nietolerancji. Zaczęły się protesty innych rodziców. Dziecko było wyzywane od innowierców, było "odmieńcem", a sekretariat szkoły był "zawalony" petycjami o usunięcie dziecka ze szkoły. W tej chwili dziecię jest już w czwartej klasie. Jest katolikiem wychowywanym przez mammę, katoliczkę, ktora zmieniła kościół i nawet ślub w "naszym" kościele wzięła. To o takiej tolerancji piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
magdajeden Re: chwila zadumy 08.05.06, 18:40 no nie, o takiej nie. cóż, może nie znam realiów całej Polski (tej prowincjonalnej też), być może sie mylę. przedstawiałam swój punkt widzenia. mnie jest z tym wygodnie (jako matce). jako zbuntowana licealistka, chodziłam na religię w szkole, tylko po to, żeby zamęczac księdza trudnymi pytaniami i naburmuszoną miną, ale człowiek dorasta po jakimś czasie i teraz zmieniły mi sie poglądy na wyżej przedstawione Odpowiedz Link Zgłoś
jagus007 Re: chwila zadumy 08.05.06, 10:30 Na wybory tego czy owego ministra nie mam większego wpływu, bo jeszcze nie udało mi się zagłosować na zwycięską partię... Ale w samorządowych nie odpuszczę, choćbym sama miała kandydować!;) Odpowiedz Link Zgłoś
mysiakkkk Re: chwila zadumy 08.05.06, 10:34 Jagus- będziesz kandydować z listy Samoobrony? Odpowiedz Link Zgłoś
jagus007 Re: chwila zadumy 08.05.06, 10:41 Mysiaku, Kandydować będę niezależnie, stać mnie na własny komitet wyborczy;) Odpowiedz Link Zgłoś
magdajeden Re: chwila zadumy 08.05.06, 12:11 jagus007 napisała: > Mysiaku, > Kandydować będę niezależnie, stać mnie na własny komitet wyborczy;) "pod bezkresnym niebem czta" lista nr 4 :)) oj Jaguś, Jaguś co za dużo to niezdrowo - ilu takich społeczników się uchowało? przeszło do historii? daj spokój, nie te czasy, już nikogo epatowanie taaaakim wielkim sercem nie rusza. siłaczka była jedna ale umarla. Odpowiedz Link Zgłoś
aluga Re: chwila zadumy 08.05.06, 10:34 no właśnie...Ta to zawsze dokonuje nie tych wyborów co trzeba... a potem są skutki uboczne Odpowiedz Link Zgłoś
jagus007 Re: chwila zadumy 08.05.06, 10:46 Tolciu, O sobie tak piszesz? nie spodziewałam się po Tobie aż tyle pokory;) Odpowiedz Link Zgłoś
justysbytomianka Re: chwila zadumy 08.05.06, 10:51 Jagus idziemy na kawę :) przeproś towarzystwo , ale wychodzimy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jagus007 Re: chwila zadumy 08.05.06, 10:53 Przepraszam towarzystwo i biegnę na kofeinę! Tak dobrze, justysiu? Odpowiedz Link Zgłoś
woow2306 Re: chwila zadumy 08.05.06, 10:58 Mysiakkku, naprawdę uważasz, że religia w świeckiej szkole jest niezbędna? Skoro tak, to w dobie tolerancji , globalizacji i otwartych granic powinna być wprowadzona religia wszystkich wyznań, przynajmniej tych, których wyznawcy uczą się w danych szkołach. Nie sądzisz? Justysiu, dlaczego dyskutujesz z głupotą? To podobno nierówna walka. Głupota najpierw ściągnie Cię do swego poziomu, a potem pokona doświadczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiakkkk Re: chwila zadumy 08.05.06, 11:09 woow nie dyskutuje z tobą ( o ile zdążyłas zauważyć)więc dyskutuj sobie z przyjaciółmi , a ode mnie fiu fiu trzy metry w bok:) Odpowiedz Link Zgłoś
woow2306 Re: chwila zadumy 08.05.06, 11:25 mysiakkku, primo: to ty posadzilaś swoją dupę na NASZYM forum tuż obok mnie, więc powiem króko: won!!!! secundo: nie zauważyłaś, że to nie była próba dyskusji lecz pytanie z gatunku retorycznych? P.S. aha... zapomniałam, że nie zrozumiesz tego co napisałam. Trudno, poproś mimmi żeby Ci wyjaśniła znaczenie trudniejszych słów z tego postu. P.S.II. I jeszcze pytanie... wiesz co to jest wolność słowa? Nie wiesz! Więc skrob sobie tu dalej i ucz się co to demokracja, jasnie pani cylonko. U "was" tego nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
magdajeden Re: chwila zadumy 08.05.06, 12:16 uuuu jaka wioska, znaczy wooowioska chyba ktoś ma napięcie, albo prawdziwy charakter z niego wyłazi. Odpowiedz Link Zgłoś
curtisek Re: chwila zadumy 08.05.06, 12:33 > mysiakkku, primo: to ty posadzilaś swoją dupę na NASZYM forum tuż obok mnie, > więc powiem króko: won!!!! P.S.II. I jeszcze pytanie... wiesz co to jest wolność słowa? Nie wiesz! Więc > skrob sobie tu dalej i ucz się co to demokracja, jasnie pani cylonko. U "was" > tego nie ma. Bardzo pięknie,jak zwykle miła i pełna sprzeczności... Odpowiedz Link Zgłoś
woow2306 Re: chwila zadumy 08.05.06, 12:57 Curtisku... znasz moje zdanie na swój temat i pozwolisz, że nie będę go pisała na forum publicznym bo jak wiesz, swoje sądy popieram dowodami, a to nie byłoby miłe dla Ciebie. Więc pozwolisz, że jedynie napiszę, iż po raz kolejny zrozumiałeś to w ten sam sposób jak kiedyś, kiedy stwierdziłeś, że zaliczylam miię do cylonów. Póki nie nauczysz się czytać ze zrozumieniem proszę , powstrzymaj się od komentowania(przynajmniej mnie, bo moja cierpliwość naprawdę ma swoje granice) i zajmij się tym co robisz najlepiej: wklejaj linki,poezje... rozsyłaj muzykę... pozdrawiam mimo wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
justysbytomianka Re: chwila zadumy 08.05.06, 13:14 Curtisku dyskusja rozwinęła sie całkiem nieprzewidywalnie .Intencją było wywołac wymiane uwag na temat ewentualnych losów oswiaty :) Nauczycieli , po takich traumach jak Pan Handtke i jego gimbusy oraz odsłoniete szóstki w usmiechu ,zaskoczyc juz tak łatwo nie jest .To co sie dzieje w szkolnictwie kazdy widzi i jest to problem nie tylko nauczycieli ale równiez Rodziców i dzieci , które same dla siebie zaczynaja byc niebezpieczne.Ja pozwoliłam na zrypcenie tego postu , ulegając złosliwej uwadze alugi.Wystarczyło albo odpuścic , albo z usmniechem i przekora spytac alugi w czym jej tak bardzo przypominam Romana ,ze widac po mnie jego teke ministerialną;)Woowka zareagowała nerwowo , bo tak sie reaguje gdy ktos kogo lubimy jest atakowany :) reaguje podobnie gdy ktos ubliża woowce .Woowka wyraziła zreszta ubolewanie ,ze poniosły ja emocje :) a ponieważ my kobiety jetesmy emocjonalne to i emocjonalnie reagujemy , ale zawsze z opamietaniem czego jestes swiadkiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
curtisek Re: chwila zadumy 08.05.06, 22:52 Z pokorą przyjmuję te delikatne szturchnięcie bucikiem.Zrozumiałem aluzję.Ja człowiek bez wykształcenia i kultury mogę siedzieć i patrzeć tylko co inni robią. No może od czasu do czasu coś podać albo poszukać...Dziękuję za lekcję przyjaźni. Odpowiedz Link Zgłoś
magdajeden Re: chwila zadumy 08.05.06, 12:15 wooow brak ci klasy. jeśli ktoś uważa, że religia w szkole nie jest niczym złym od razu jest głupi i niewart dyskusji? a dlaczego religia katolicka w szkołach? bo jest najpopularniejszym wyznaniem w naszym kraju, czy tego chcesz czy nie. przed wojną jakos uczono religii w szkołach mimo, że sporą część uczniów stanowili chociażby Żydzi, i jakoś nikt z tego powodu szat nie rwał. powiem więcej tzw "przedwojenni" ludzie z nostalgią wspominają tamte czasy. mam wrażenie, że wypowiadasz popularne slogany i tyle. poparcie dla religii w szkołach, kojarzy sie z moherami i pewnie dlatego wstyd sie do tego przyznawać. wąskie spojrzenie, wąskie Odpowiedz Link Zgłoś
woow2306 Re: chwila zadumy 08.05.06, 12:17 żadne "o jezu" tylko czasem CZeba językiem zrozumiałym dla adwersarza przemówić... widzisz, że poskutkowało? widzisz... a resztę szacownego grona czytelników przepraszam za tę "kupę" na środku salonu. Odpowiedz Link Zgłoś
woow2306 Re: chwila zadumy 08.05.06, 12:29 Madziu nasza jedyna... Twój brak chęci do jakiejkolwiek dyskusji wyłazi na każdym kroku...Spojrz: "tam" piszesz "trzy po trzy para piętnaście", jakieś krótkie frazesy, żeby im forum nie zdechło, diabli wiedzą po co i komu to potrzebne.jednak na pogawędki przychodzisz tutaj. Miast jednak podejmowania próby chociaż jakiejkolwiek rozmowy jesteś stronnicza i nielogiczna. Zadałam mysiakkkowi pytanie(co z tego, że retoryczne skoro cylonka i tak tego nie odczytała tak jak powinna) i to ona zamiast odpowiedzi stwierdziła, że dyskutować nie będzie. Powod: możemy się tylko domyślać, bo na przestrzeni czasu pokazała nam wielokrotnie, że rozmawiać nie potrafi i żadnej z własnych wypowiedzi obronić jeszcze sięjej nie zdarzyło. Czy uważam że ktoś, kto jest zwolennikiem religii w szkołach nie jest wart dyskusji? Nie, nie uważam tak. Ale chętnie poznałabym jego zdanie na ten temat. Uzasadnienie, dlaczego tak uważa, a ja napisałabym mu dlaczego uważam, że takowej być nie powinno. Mysiakkk nie napisała, że jest zwolennikiem religii w szkołach tylko w brzydki sposób wtrąciła uwagę, która pokazała kolejny raz jej ignorancję. Czy Ty z jej wpisu naprawdę wywnioskowałaś, że ona tej religii w szkole naprawdę chce? Dla mnie to było tylko wyszydzenie kogoś, kto śmiał napisać, że religia w szkołach to pomysł nietrafiony jakby. To uważasz, za dyskusję? No to gratuluję polotu i poziomu dysput. Odpowiedz Link Zgłoś
magdajeden Re: chwila zadumy 08.05.06, 18:45 nie jędzuj i nie narzekaj, bo po pierwsze primo "o Jezu" było do postu jaguś, a po drugie primo, za bardzo zacietrzewiona dzisiaj jesteś, żeby sie z tobą wdawać w dyskusję Odpowiedz Link Zgłoś
czatowykaleka Re: chwila zadumy 08.05.06, 13:17 ja juz od kilku lat od osmiu nie chodzę na wybory,bo to nie ma żadnego sensu,ludzie w Polsce nie chcą wiedzieć,że sa codziennie przez polityków oszukiwani,sami są do nich podobni dlatego ich wybieraja,ja w tym nie bede maczał paluszków,wiem ze to wygodne,ale w Polsce zanim dojdziemy do normalności takiej,która panuje w krajach demokratycznych potrzeba wielu zmian,na początek zmiany zacznijmy od siebie od swoich rodzin dzieci,a potem zmieniajmy innych,przynajmniej próbujmy,..pozdrawiam moim idolem gospodarczym zawsze był i bedzie korwin mikke.ale z niego w polsce zrobiono idiotę ,za to mamy gertychów i lepperów,ja tam robie swoje...a i jeszcze jedno,jesli jest tak źle, to czemu platforma nie zdecydowała się na wczesniejsze wybory,nie dziwcie się,że PIS wszedł w koalicję z debilami bo inaczej nic nie mógłby zrobić w sejmie,a tam tak naprawde rządzi sie krajem...pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_strzyga Re: chwila zadumy 08.05.06, 14:17 Dla mnie również Korwin zawsze był nr1:) A jeśli idzie o wcześniejsze wybory, to PiS trzymał wszystkie sznurki w garści, wygrał wybory, dlaczego przerzucasz odpowiedzialność na Platformę, hę? Oprócz tego chyba jesne jest, że termin zaproponowany przez Kaczuchy był dość nieodpowiedzialnie obrany, oględnie mówiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
czatowykaleka Re: chwila zadumy 08.05.06, 14:28 dlatego,że jesli ktos mówi i głosno krzyczy w prasie i w telewizji,że teraz juz tylko bedzie gorzej to trzeba to przerwać,a nie pozwolic na to zeby cztery kolejne lata były stracone,kazdy ma frazesy na ustach o Polsce i Polakach,ale jak trzeba coś zrobić to sie zwala na termin wyborów,terminy sa nieważne,..co przeszkadzało politykom przez poprzednie 15la, zeby w Polsce nastąpiły zmiany,co?terminy?tusk jest takim samym kłamcą ja lepper i gertych,w ogóle dla mnie politycy,którzy nie są odpowiedzialni za to co mówia powinni isć w odstawke,a u nas mozna powiedzieć wszystko,a potem powiedzieć,żę tak nie było...zaczynam się wkurzać,...to jak było z dziatkiem tuska był w wehrmachcie czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
czatowykaleka Re: chwila zadumy 08.05.06, 14:30 i zaczynam "walić byki"ze zdenerwowania!<pokazał język> Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_strzyga Re: chwila zadumy 08.05.06, 14:49 Niepotrzebnie się wzniecasz:P Uważam, że słusznie Platforma nie podjęła rękawicy. Ty masz prawo do odmiennego zdania. Pragnę zauważyć, że skoro ma się władzę to i odpowiedzialność. Powtarzam jeszcze raz, PiS wygrał wybory, miał wszystkie atuty by rządzić i co? Dupa blada! Chcieli podzielić się z Platformą wyłącznie odpowiedzialnością za styl sprawowania władzy. Nikt rozsądny nie poszedłby na taki układ. A co do terminu wcześniejszych wyborów, to święte Kaczuchy wiedziały, że w tym czasie ma przyjechać Papież z pierwsza wizytą, uważasz, że szarpanina przedwyborcza to sprzyjający klimat dla takiego wydarzenia? No, to sobie pogadaliśmy;)Ja to tak widzę, czysto i klarownie:) Wiadomo, że meandrów nie znamy i to wszystko może całkiem inaczej wyglądać za kulisami. Możemy opierać nasze wnioski jedynie na dostępnym nam wycinku wiedzy. Ale denerwować się na pewno nie ma czym, czujność proletariacką trzeba zachować i nie pozwolić się dymać, a politycy sobie poradzą;) Odpowiedz Link Zgłoś
czatowykaleka Re: chwila zadumy 08.05.06, 15:01 nie miał wszelkich atutów,nie miał najwazniejszego atutu żeby rżadzić,nie miał większości parlamentarnej,a bez tego nie mozna nic zrobić,a potem zapewne usłyszymy z ust polityków opozycji,że PIS rządził przez cztery lata i nic nie zrobił,albo trzeba mieć większość,albo wczesniejsze wybory,ja tak sie patrze na tę sprawę..a z tym końcowym tekstem to masz w zupełności racje ruda strzygo!!zgadzam się w całej rozciagłości,że politycy i tak sobie dadzą radę, dlatego nie chcą od pietnastu lat zmienić ordynacji wyborczej i konstytucji,to jest pewne!i to z naszych podatków płacimy za ich wybory,to tak na marginesie...a oni potem nam mówia przeciez nas wybrali wyborcy naród nas chciał...to jest jakis absurd! Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_strzyga Re: chwila zadumy 08.05.06, 15:40 Wiesz czatowy, jak patrzę na poczynania PiS-u to myslę, że może lepiej by było, gdyby niczego nie robił, przynajmniej nie napsuje;) Od początku wycofuje się po kroczku z obietnic przedwyborczych, czyli jak zwykle kiełbasa rzucona gawiedzi spełniła swoje zadanie i można zapomnieć:) A ordynację wyborczą przecież w obecnej formie przyjął właśnie Wałęsa, o ile mnie pamięć nie myli. Co do Konstytucji. Bałagan prawny z roku na rok narasta, od kilku lat mówi się o uładzeniu prawa, m.in. Kaczuchy też o tym trąbią od dawna. Siedzą w tym sejmie od lat (przecież tam prawników zawsze pełno było i to nie takich ostatnich) i niczego nie zrobili, tylko pustosłowie. Tworzą coraz więcej poprawek do poprawek i coraz większy burdel prawny nam fundują, sami się już w tym gubią. Wiadomo, że państwo to system ucisku obywatela, więc jak zawsze to obywatel jest przysłowiową dupą i nieuporządkowanie prawa działa na jego niekorzyść. Nie dziwota, że wykładnia przepisów zależy od humoru interpretującego je urzędasa. W dodatku zdarza się, że przepisy kolidują ze sobą lub są sprzeczne z Konstytucją. To jest dopiero mistrzostwo świata! I nikt nie ponosi odpowiedzialności za brak kompetencji, moim zdaniem można podciągnąć ten proceder pod celowe działanie na szkodę obywateli. Popatrz chociażby na wymuszanie wymiany dokumentów na "unijne" czy tablic rejestracyjnych po raz kolejny, to wyłącznie wymysł polskich urzędników, każdy sposób na wyciągnięcie kasy jest ok. Albo nierówne prawo dostępu do niektórych zawodów, uważanych dotychczas za klanowe lub odpłatna forma studiów, gdzie czesne stanowi dla niektórych barierę nie do pokonania. To wszystko jest absurdem, masz rację:) Odpowiedz Link Zgłoś
magdajeden Re: chwila zadumy 08.05.06, 18:47 jeżeli Korwin Mikke ma tak wielu zwolenników (co rusz czytam, że ktos go popiera) to dlaczego, do jasnej cholery, ciągle jest daleko pod kreską??? mój glos zawsze na JKM :) Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_strzyga Re: chwila zadumy 08.05.06, 18:58 Widocznie piszą to ciągle te same osoby w kolejnym wcieleniu;) Ja zawsze stawiam krzyżyk obok Korwina:) Odpowiedz Link Zgłoś
magdajeden Re: chwila zadumy 08.05.06, 19:28 nieee, oni po prostu nie głosują bo i tak nie wygra. takie głupie malkontenctwo, nie pójdę na wybory bo i tak wygra ten ..... albo ta partia od tego ..... zagłosuję na mniejsze zło, bo mój kandydat i tak nie ma szans. przy takim myśleniu nigdy ten "mój kandydat" nie wygra Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_strzyga Re: chwila zadumy 08.05.06, 20:24 Fakt, ludzie wybierają tzw mniejsze zło, ale za to z większymi szansami na wygraną. W ten sposób Mikuś nawet nie wie jakie ma poparcie w społeczeństwie. Oczywiście pomijam tych, którym się nie chce pójść na wybory i pozwalają sterować innym własnym życiem. Nie mają wg mnie moralnego prawa do narzekania, ponieważ niczego dla siebie samych nie zrobili, więc z jakiej racji ktoś miałby dla nich cokolwiek...Tylko wkurza mnie, że mój kandydat NIGDY jeszcze nie wygrał. Jak się mam czuć w społeczeństwie, w którym zdecydowana większość ma odmienne od moich poglądy? Chyba powinnam się stąd wypisać;) Odpowiedz Link Zgłoś
justysbytomianka Re: chwila zadumy 08.05.06, 21:30 również jestem za unią polityki realnej i Korwinem :) Odpowiedz Link Zgłoś
magdajeden Re: chwila zadumy 08.05.06, 22:25 o, następna, kurde. nie lubię sie zgadzać, chyba zacznę agitować za PISem Odpowiedz Link Zgłoś
magdajeden Re: chwila zadumy 08.05.06, 22:24 nie wypisać sie, raczej uświadomić sobie, że zdecydowana większość społeczeństwa: ma niższe wykształcenie, niższe IQ, jest gorzej sytuowana, nigdy nie będzie miała samochodu, nie wyjedzie za granicę (czasami nawet powiatu), nie czyta (lub czyta tylko pisma pokroju "faktu"), żyje na granicy minimum socjalnego, nie rozumie tego o czym do nich mówi "telewizor" itp i wtedy można spojrzeć na społeczeństwo i jego demokratyczne ;) decyzje z innej perspektywy. to, co prawda, nie polepszy sytuacji, ale zawsze daje nadzieję na zmiany (kiedyś w końcu dojdziemy do normalności, my albo nasze wnuki) Odpowiedz Link Zgłoś
jagus007 Re: chwila zadumy 08.05.06, 10:59 Justysiu, Czasami dobrze jest sobie pośpiewać, chćby z Kowalskim (pozdrowienia dla Nocki, która uszczęśliwiła mnie tą muzyką;) Piosenka o Jędrku Lepieju W pewnej wiosce mieszkał facet, co miał bardzo dobre wszystko dobre ręce, dobre długi, a najlepsze miał nazwisko... I w nazwisko to rozpoczął inwestować w wiejskim sklepie - tak karierę polityczną zaczął robić... Jędrek Lepiej Nikt nazwiska nie wybiera, śmiać się nawet nie wypada ale jak się już trafiło, to się bardzo dobrze składa, że do haseł tak pasuje - nikt o kłamstwo nie posądzi - "Będzie w kraju dużo lepiej, kiedy Jędrek Lepiej rządzi" Hej, cepie - w sejmie będzie Lepiej Hej, cepie - rządzić będzie Lepiej Nigdy dobrze już nie będzie, będzie Lepiej na urzędzie. Hej cepie - wszędzie będzie Lepiej Lepiej drogę zablokować, niż ją odblokować potem... Lepiej w sądzie się nie stawiać, niż za karę dać trzy złote... Lepiej jak się z banku bierze, niż oddaje się kredyty... Jak już siedzieć, to najlepiej tam gdzie dają immunitet. Hej, cepie ... Ta piosenka wcale nie jest tak wesoła jak się zdaje... Lepiej niech nie będzie lepiej, i tak ciężko żyć w tym kraju. Jak już będzie tak, że nawet Jędrek Lepiej nie pomoże, pewnie już za cztery lata wygra jakiś... - ...Staszek Gorzej. Hej, cepie - w sejmie będzie Lepiej Hej, cepie - rządzić będzie Lepiej Nigdy dobrze już nie będzie... będzie Lepiej na urzędzie Hej cepie - wszędzie będzie Lepiej Hej, Lepiej w sejmie się uśmiecha Hej, lepiej gdy na Wiejskiej strzecha Nigdy dobrze już nie będzie Teraz będzie Lepiej wszędzie Hej, lepiej... szybko gdzieś wyjechać Odpowiedz Link Zgłoś
alinka64 Re: chwila zadumy 08.05.06, 14:13 Szanownemu ciału pedagogicznemu to już tylko współczuć można. Ja współczuję naprawdę szczerze co minister to nowa polityka, raz na pochód stadem, a raz do kościoła. A gdzie tu miejsce na własne przekonania polityczne? Z moich obserwacji wieloletnich najpierw uczennicy, studentki, matki dziecka uczącego się w podstawówce, gimnazjum i liceum mogę wysnuć następujące wnioski. Za dużo w szkołach jest polityki, a za mało pedagogiki, coraz mniej prawdziwych pedagogów, którzy CHCIELIBY być wzorem dla swoich uczniów. Zgadzam się z przedmówcami, którzy twierdzą, że w szkole nie powinno być religii jako takiej, za wychowanie i przekonania religijne powinni być odpowiedzialni wyłącznie rodzice oraz mentorzy wspólnot religijnych. W demokratycznym kraju szkoły publiczne mają kształcić dzieci i młodzież jednakowo, bez względu na rasę, wyznanie, status społeczny czy ekonomiczny. Niestety realizacja tych założeń pozostawia wiele do życzenia. A propos czy koleżanki mamy już zapoznały się z zasadami rekrutacji do szkół ponad podstawowych? Jak mają się one do konstytucyjnych zasad równości ? I co dodaje pikanterii sprawie są podobno gwarantowane przez Kartę Nauczyciela. O wyrównywaniu szans i tym podobnych frazesach zapisanych w różnych aktach prawnych nie wspomnę bo ręce opadają. Od najmłodszych lat dzieciaki się przekonują, że Prawo to jedno, a życie to zupełnie inna bajka. Pozdrawiam serdecznie a-linka cylonka, czy jak tam sobie życzycie ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_strzyga Re: chwila zadumy 08.05.06, 17:19 Justyś, żałuj że nie mieszkasz w wawce, może byś zdążyła zapobiec tej farsie:))) Warszawa, korek na Jerozolimskich, do jednego kierowcy odzywa się drugi: - słuchaj, porwali prezydenta Kaczyńskiego, żądają 100 000 000 złotych, bo inaczej obleją go benzyną i podpalą, robimy właśnie zbiórkę... - Tak ? A po ile dają inni kierowcy ? - No tak po 2 - 3 litry... Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_7 Re: chwila zadumy 09.05.06, 18:37 Justysiu,łączę się z Tobą w bólu, tym bardziej,że mam dzieci w wieku szkolnym. Juz widzę Młodzież Wszechpolską biegającą po Ministerstwie.Nie jestem pewna czy S. Mrożek bedzie bedzie miał miejsce w spisie lektur szkolnych.Chyba jednak stąd ucieknę. Odpowiedz Link Zgłoś