Dodaj do ulubionych

Wirtualne pulpity - top 5?

IP: 193.201.137.* 14.09.09, 15:36
Niem a to jak dwa a nawet trzy monitory. I wtedy nie potrzebne są jakieś wirtualne pulpity.
Obserwuj wątek
    • Gość: -_- Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.limes.com.pl 14.09.09, 16:28
      Zwłaszcza w biurze, gdzie ledwo wystarcza miejsca na jeden monitor.
    • Gość: massad Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.09, 16:40
      Twórcy rankingu chyba dawno nie oglądali compiza
      1) może bez problemu utworzyć ponad 10 pulpitów (bez kostki mogę ustawić do 225 pulpitów
      2) każdy pulpit ma swoje programu na pasku i jezeli nie przypnie się ich to się nie pokazują gdzie indziej
    • Gość: Sami Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.acn.waw.pl 15.09.09, 08:42
      Compiz Fusion jeśli w ogóle - sam Compiz nie oferuje tego typu funkcjonalności, odpowiedzialny był za to Beryl, który połączył się w 2007 z Compizem tworząc CF.

Z resztą skoro cytujecie LH to czemu nie wspominacie o rodzimych programach z tej kategorii? Informacja selektywna?
    • Gość: zaytzev Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: 217.153.148.* 15.09.09, 09:06
      Autor chyba KDE nie lubi. W sumie też wolę Gnome + Compiz, ale o KDE w takim zestawieniu wypadałoby wspomnieć.
    • Gość: japulpitchcefunkcj Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.mmpnet215.tnp.pl 15.09.09, 09:07
      Tow wszystko bardzo łanie wygląda, szczególnie pierwsza propozycja, ale jednak funkcjonalność powinna być ponad "bajery".

Pracuję z komputerem od kilkunastu lat i z doświadczenia wiem, że im prościej i szybciej mogę przełączyć się do kolejnej aplikacji bez oglądania męczących i wydłużających oczekiwanie na efekt animacji tym moja praca jest bardziej wydajna. Dlatego np. w Photoshop CS4 wyłączyłem wszystkie udziwnienia w rodzaju animowanego powiększenia, przesunięcia itp. Wolę reakcję typu click i gotowe w mgnieniu oka. Tego typu ozdobniki może i ładnie wyglądają podczas prowadzenia prezentacji dla klienta, ale w codziennej pracy są nieprzydatne.

Co do aplikacji bez animacji, jedynie dodających dodatkowe, klasyczne pulpity to może mógłbym się dać przekonać ;-) Swoją drogą dlaczego microsoft nie wprowadzi dodatkowych pulpitów w standardzie? Albo normalnego menadżera plików? Coś a'la Total Commander?
    • Gość: janastażu Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.mmpnet215.tnp.pl 15.09.09, 09:09
      Zgadzam się z przedmówcą.
      My, wolni stażyści lubimy proste rozwiązania jak i my jesteśmy nieskomplikowani ;-)
    • Gość: przemo Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: 188.33.59.* 15.09.09, 09:11
      Bardzo kiepski, ubogi w treść (warto by chociaż wspomniec, że Gnome Workspace jest w bardzo wczesnej fazie projektowej), przekazujący nie sprawdzone infirmacje (Compiz Fusion), odtwórczy artykół.
    • Gość: Luke Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: 93.159.18.* 15.09.09, 09:15
      Compiz fusion
      co to znaczy dobra karta graficzna?? byle jaka nvidia od 7300 w gore to pociagnie, wbudowane grafy intela w laptopach to bez problemu i płynniutko to pociągną...
      Aczkolwiek nie uzywam compiza, to jest to wyjatkowo mało wymagające, a dające olbrzymie pole do popisu środowisko.
    • Gość: japo Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: 195.205.169.* 15.09.09, 09:20
      SysInternals Desktops - Windows, minimum konfiguracji, minimum funkcji, ale umożliwia przełączanie pulpitów a chyba o to chodzi. Maksymalnie 4 desktopy.
    • Gość: A Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.09, 09:27
      Artykuł porażka. Jeżeli się pisze cos takiego to chyba warto się troche zaznajomić, a nie tylko wstawić filmik na youtubie? Chociazby compiz, pojawianie się na pasku zadan ilosci programów nei zależy od compiza tylko od ustawien tegoż menadżera zadań. Wystarcyz wyedytować, aby pokazywał tylko z danego pulpitu i to co napiał autor juz sie nie stosuje.
      Ponadto skoro to jest top 5, to dlaczego jest tu gnome workspace? Skoro jest w początkowym stadium prac to chyab lepiej dać KWin z KDE 4, który także oferuje pulpity podobnie działające co Compiza....
    • Gość: atoja Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.mp.pl 15.09.09, 09:31
      ale po co w ogóle komuś kilka pulpitów?
    • Gość: A Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.adsl.inetia.pl 15.09.09, 09:33
      @ Luke, może tak ci się napisało , ale Compiz to nie jest środowisko, ale menadżer okien. Środowisko to Gnome, czy KDE.
      @japulpitchcefunkcj: Wiesz to wyglada fajnie i bajerancko, ale naprawdę się przydaje. Oczywiście nie musimy mieć włączonych animacji przejsc i takich pierdół. Ale jak mam od cholery włączonych rzeczy to pulpity pozwalają nam zachować porządek. Dla przykładu na pulpicie otwierasz wszsyztko do pracy w fotoszopie. foldery z materiałami jakies instrukcje itp. Na drugim otwierasz przeglądarke bo ci bedzie potrzebna i komunikator, bo chcesz. Na rzecim odpalasz sobie cos do muzyki bo lepiej się pracuje itp. Dodatkwoo ustawiasz sobie zeby programy otwarte na danym pulpicie pokazane byly tylko na pasku u dołu na danym pulipicie. Zamiast bałaganu na pasku masz fajny porządek.
      A animacje tego szescianu i inne mozna wylaczyć i cieszyć sie samymi uzytkowymi powierzchniami.
    • Gość: lck Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 09:40
      "ale po co w ogóle komuś kilka pulpitów?"

Bo często z jednego PC korzysta kilka osób! Prosisz o przełączenie na inny pulpit tak, żeby nie dotykać Twojej pracy. Po to, żeby nie zaśmiecać jednego pulpitu wszystkimi aplikacjami. Tutaj MAC i OS X i Linux dostarczają masę świetnych rozwiązań. Możesz uruchomić media center i wrzucić na drugi pulpit. Możesz skorzystać z dobrodziejstw Screenletsa i ukrywać wiele przydatnych aplikacji w tle czy pod pulpitem.
    • sweety23.yoyo.pl Re: Wirtualne pulpity - top 5? 15.09.09, 09:41
      co za bania ??
      jak komus sie okna nie mieszcza na jednym pulpicie to znaczy ze ma ich za duzo.... no i powinien cos zamknac - po co komu otwartych 20/30 aplikacji ??
      potem sa problemy z zarzadzaniem czasem

sweety23.yoyo.pl
    • tymon99 Re: Wirtualne pulpity - top 5? 15.09.09, 09:53
      jeśli z jednego pc korzysta kilka osób, to chyba się przełączają między użytkownikami??
    • Gość: cookie Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 09:59
      @ sweety, ponieważ nie każdy potrzebuje komputera do grania gdzie gra jest jedyna aktualnie wykorzystywaną aplikacją, większość osób na nich pracuje i ma otwartych kilka/kilkanaście aplikacji a nic tak nie rozprasza w pracy jak szukanie na pasku konkretnego programu. Dzięki wirtualnym pulpitom można posegregować sobie aplikacje tak żeby jeden pulpit służył do jednego zadania a następne do innych, oszczędza to czas i sprawia że praca jest wydajniejsza.
    • Gość: qpgg Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: 193.201.137.* 15.09.09, 09:59
      Zamiast wirtualnego pulpitu wole mieć na biurku dwa monitory.
    • Gość: qpgg Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: 193.201.137.* 15.09.09, 10:06
      Zapomniałem dodać, mam w kompie kartę Galaxy GForce 7300 coś tam. Po instalacji sterowników z płytki, w opcjach ustawień karty mam możliwość włączenia iluś tam pulpitów. Kiedyś miałem to włączone, lecz przy dwóch monitorach w sumie w ogóle się między nimi nie przełączałem. W końcu ta opcję wyłączyłem.
    • Gość: Brzucho Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: 91.123.166.* 15.09.09, 10:20
      Mi jeden pulpit w zupelnosci wystarcza :)

karaoke.omeba.pl
    • Gość: Bri Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: 213.199.193.* 15.09.09, 10:25
      Ja jakoś mam w pracy uruchomione paręnaście programów, i jakoś nie mam problemu ze zwykłym paskiem zadań. Powertoy calculator, autocad, totalcommander, outlook, iexplorer, firefox, trutops, artreaver, word i excel po dwa trzy razy i nie potrzeba mi wirtualnych pulpitów szmerów bajerów. Zazwyczaj każda aplikacja jest fullscreen więc poza dobrze ułożonym paskiem zadań nawet ikon z pulpitu nie używam, ba nawet nie mam :P
    • Gość: fa Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.multi-play.net.pl 15.09.09, 10:34
      mac rządzi ! rozwiązanie jest optymalne i bardzo przydatne - a przy tym bardzo proste :)
    • Gość: wirt Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: 193.25.185.* 15.09.09, 10:39
      ludzie czy wy wiecie to co jest wirtualny pulpit?
      w całym artykule nie ma ani słowa o wirtualnych pulpitach.
      co za młot jest artykułem tego artykułu, lub tłumaczenia.
      pl.wikipedia.org/wiki/Wirtualny_pulpit
    • Gość: lck Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.09, 10:39
      Jeszcze są granioce ekranu, które pozwalają jednym machnięciem kursorem na: grupowanie okien, minimalizowanie lub pokazywanie okien, przechodzenie do trybu Expo czyli np. widok 4 pulpitów na ekranie, które można wybrać jednym kliknięciem. Jest to szybsze jak szukanie programów na pasku.

Jedno machnięcie myszą, potem kliknięcie i gotowe.

www.youtube.com/watch?v=ZeCc50bETXs
    • Gość: Gość Re: Wirtualne pulpity - top 5? IP: *.zone11.bethere.co.uk 15.09.09, 10:51
      @-_-: ja mam 3 w biurze, moze zmien biuro albo zarzadaj open space.
      @lck: korzytcie na jednym uzytkowniku? serio?

Dwa monitory rzadza. Nic nie zatsapi dwoch zmaksymalizowanych aplikacji obok siebie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka