Dodaj do ulubionych

Jaki Windows 7?

IP: 194.181.134.* 02.11.09, 12:25
Mam nowego laptopa bez systemu, chcę kupić Windows 7,który byłby najlepszy do
domowego użytku? i ile trzeba za niego zapłacić?
Obserwuj wątek
    • user0001 Re: Jaki Windows 7? 02.11.09, 12:59
      Windows 7 Home Premium BOX,
      Czyli wersja Retail a nie Update czy OEM.
      Będziesz w plecy około 800PLN.

Dlaczego akurat BOX?
      EULA od OEM wymusza zakup z nowym sprzętem i używanie wyłącznie z tym sprzętem.
      Zazwyczaj rozumiemy to jako zakup systemu na tej samej fakturze co komputer (gdy
      komputer jest bez systemu).
      Update wymaga aby na komputerze był już system kwalifikujący się do wykonania
      aktualizacji (wcześniejsza wersja windows lub niższa wersja tego samego windowsa).

Zaleta?
      Przy zmianie komputera możesz legalnie zainstalować ten sam system na nowej
      maszynie (oczywiście o ile usuniesz go ze starej).
      • m.gregor Re: Jaki Windows 7? 02.11.09, 13:10
        W tej chwili OEM'owy system mozna kupic samodzielnie (bez sprzetu). Biorac pod
        uwage ze notebook jest nowy nie ma sensu kupowania BOX'a.

Plusem faktycznie bedzie to ze mozna potem BOX'owy system zainstalowac na nowej
        maszynie kasujac go oczywiscie wczesniej z poprzedniej...
        • qqbek Re: Jaki Windows 7? 04.11.09, 14:11
          m.gregor napisał:

> W tej chwili OEM'owy system mozna kupic samodzielnie (bez sprzetu). Biorac pod
          > uwage ze notebook jest nowy nie ma sensu kupowania BOX'a.
          >
          > Plusem faktycznie bedzie to ze mozna potem BOX'owy system zainstalowac na nowej
          > maszynie kasujac go oczywiscie wczesniej z poprzedniej...

W pełni popieram. Tym bardziej, że OEM kosztuje w niektórych sklepach poniżej
          400 złotych. BOX to wydatek przynajmniej 750 złotych.
          Sam kupiłem OEM-a i jakoś nie przeszkadza mi, że nie będę z niego mógł korzystać
          na innym komputerze. Wkurza mnie jedynie Vista na drugim laptopie i już
          zastanawiam się nad kupnem Upgrade-a (siódemka jest dużo fajniejsza- niby z
          wierzchu prawie to samo, ale ładniej i mniej upierdliwie podane).
    • reklamowka_na_2009 Re: Jaki Windows 7? 03.11.09, 23:04
      Pewnie nie, czekam jeszcze na jakiś link od kompu...nika ;-)

Poczekam na SP1 i też chyba przejdę na W7. Dziś ściągnąłem i testowałem Ubuntu
      9.10, jest już nieźle. Wersja 12.10 (za 2-3 lata) może będzie już prawdziwą
      konkurencją dla Windows.
      • tiges_wiz Re: Jaki Windows 7? 03.11.09, 23:53
        a ja bylem zachwycony ubuntu 9.04, ale 9.10 to jakas porazka :/
        durne pulse audio nie chce wspolpracowac z moim terratekiem (w 9.04 dzialalo). W
        przyplywie rozpacvzy sprawdzilem kubuntu (jak ja nie lubie kde) i tam udalo sie
        zmusic karte muzyczna do grania (bezposrednio przez alse), ale za to system nie
        wstal po instalacji fglrx-ow i na razie mi sie odechcialo :/ ...
        wroce pewne do 9.04
        • Gość: petroll Re: Jaki Windows 7? IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 07.11.09, 00:47
          tiges - biedaku. pochwaliles sie ze masz "terratek" a tu masz babo placek to twoje cudenko nie chce wspolpracowac z Ubuntu 9.10. moze czas zmienic "terratek" na cos nowoczesniejszego ?.
          • tiges_wiz Re: Jaki Windows 7? 07.11.09, 10:07
            nie szkodzi. windows xp sobie z terratekiem radzi.
            tam bez problemu podlacza, swoj syntezator przez MIDI i mam obsluge przez
            GSIF/ASIO. nie mowiac juz o jakosci dzwieku i odstepie szygnalu od szumu
            niedostepnych dla kodekow zintegrowanych z plytami glownymi czy szumblasterami,
            ktore jeszcze do niedawna nawet porzadnych 24 bitow nie mialy.

po za tym chcesz cos dodac?
    • k3456789 Re: Jaki Windows 7? 08.11.09, 02:31
      nie ma to jak xp, siodemka to poprawiona vista napewno lepsza ale xp to jest
      jedyny stabilny sysem jaki znam
      • kell99 Re: Jaki Windows 7? 08.11.09, 03:41
        Masz na mysli, ze nie uzywales nic innego niz XP?
        Gdy masz wiecej niz 4GB pamieci i w miare nowy, wielordzeniowy procesor to
        sprawa wydajnosci XP nie wyglada tak rewelacyjnie.

Przynajmniej w moich zastosowaniach (granie;) jest szybciej - przy alt+tab XP
        zamraza system na dlugie sekundy (a czesto gra pada na dobre), a w 7 nie ma
        takich problemow - czyli cos musi byc lepiej - wychodzi, ze poprawili
        zarzadzanie pamiecia.
        • Gość: xx Re: Jaki Windows 7? IP: 82.160.173.* 08.11.09, 09:42
          Ostatnio spotkałem w laptopy ASUS z W7 - wszystkie w wersji 64 bit. Nie wiem co
          sądzić o tych 64 bitach i czy nie lepiej mieć 32 bity?
      • qqbek Re: Jaki Windows 7? 08.11.09, 10:32
        k3456789 napisał:

> nie ma to jak xp, siodemka to poprawiona vista napewno lepsza ale xp to jest
        > jedyny stabilny sysem jaki znam

Mam siódemkę, mam Vistę, miałem XP... i sądzę, że jedynym w miarę stabilnym
        systemem z nich wszystkich jest siódemka.
        Vista jest zbyt zasobożerna a XP, to jeden wielki niewypał.

Jedynymi naprawdę stabilnymi systemami Microsoftu, jakich przyszło mi używać
        były 3.11PL i 2000 Pro.

XP do pięt nie dorastał 2000Pro... może "7" w tym względzie stanowić będzie krok
        naprzód (Vista była zdecydowanie krokiem wstecz).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka