Dodaj do ulubionych

status gg...

22.01.04, 16:15
Co oznacza status niewidoczny w gg?
Obserwuj wątek
    • gray Re: status gg... 22.01.04, 16:31

oznacza, że dla użytkowników gg jesteś widoczny jako niedostępny. oczywiście
      można sprawdzić czy użytkownik jest faktycznie niedostępny czy tylko
      niewidoczny, np. za pomocą inwigilatora z pakietu powergg.
      • jurek7 Re: status gg... 22.01.04, 17:30
        gray napisał:

>
        > oznacza, że dla użytkowników gg jesteś widoczny jako niedostępny. oczywiście
        > można sprawdzić czy użytkownik jest faktycznie niedostępny czy tylko
        > niewidoczny, np. za pomocą inwigilatora z pakietu powergg.

no właśnie, czy na pewno?
        Bo mi się wyświetla w inwigilatorze że ktoś jest "niedostępny/niewidoczny". Jak
        rozpoznać który z tych dwóch statusów ma miejsce?
        Aha, no i czy są jakieś inne sposoby sprawdzenia?
      • Gość: pollak Re: status gg... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.01.04, 18:32
        Inwigilator daje tylko złudzenie.
        • gray Re: status gg... 22.01.04, 19:52

a mniej metafizycznie możesz?
          • pollak Re: status gg... 22.01.04, 20:10
            gray napisał:

> a mniej metafizycznie możesz?

Tzn. nie działa to jak trzeba. Innymi słowy - może dawać (i czesto daje) błędne
            wyniki.
            • Gość: Igrek No więc nie masz racji! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.04, 20:41
              Inwigilator nie potrafi rozpoznać, czy dana osoba jest w określonym momencie
              niedostęona czy niewidoczna.
              Potrafi za to rozpoznać dokładną datę i godzine zmiany statusu danej osoby.

Przykład? Komputer musi być cały czas włączony! Dajmy na to jest godizna 10
              rano, wszyscy są "niedostępni". O 10.30 zerkamy na gg-nadal wszyscy
              niedostępni. Zaglądamy więc w inwigilator i widzimy przy danej
              osobie "ostatnią zmianę" z godziny np. 10.28.
              Oznacza to, że dana osoba zmieniła status o 10.28 np. z niedostępny na
              niewidoczny i faktycznie może być przy komputerze! (dzieje się tak w wypadku,
              gdy dana osoba włącza komputer, a gg jest ustawione tak, aby każde odpalenie
              gg/komputera powodowało włączenie trybu niewidoczny).
              • gray Re: No więc nie masz racji! 23.01.04, 00:26

jest tak przez serwer gg a nie inwigilatora - po prostu, prawdopodobnie i na
                pewno dla zaoszczędzenia miejsca, klient jest informowany jedynie o zmianach,
                które zaszły od momentu jego logowania - proste.
                • jurek7 Re: No więc nie masz racji! 23.01.04, 10:00
                  no dobrze, w takim razie mam pytanie czy jest jakikolwiek inny (skuteczny)
                  sposób na dowiedzenie się czy ktoś jest niedostępny czy też niewidoczny?
                  tzn. najprostszy to ja znam: wysłać kilka bluzgów i sprawdzić jak szybko
                  nadejdzie odpowiedź ;)
                  • gray Re: No więc nie masz racji! 23.01.04, 12:59
                    jurek7 napisał:

> no dobrze, w takim razie mam pytanie czy jest jakikolwiek inny (skuteczny)
                    > sposób na dowiedzenie się czy ktoś jest niedostępny czy też niewidoczny?

hmm.. teoretycznie (nie próbowałem znaleźć akurat tej różnicy) możnaby monitorem
                    pakietów prześledzić dane przesyłane na temat stanu osoby niedostępnej i
                    niewidocznej i porównać - może istnieją jakieś różnice. tak naprawdę inwigilator
                    nie jest za dobrym programem. znaleźliśmy z kolegą kilka nieścisłości w
                    interpretacji informacji z serwera gg przez inwigilatora ale to na prawdę jest
                    mrówcza praca a pisać programu już się nie chciało. dość dużym sukcesem było
                    wycięcie banera otwierającego, od czasu do czasu, nowe okno (takie duże z
                    przyciskiem 'zamknij') - nie jest to tak proste jak z tym w oknie rozmowy a przy
                    okazji klient wymienia z serwerem spore ilości trudnych do zinterpretowania
                    danych. no ale to takie ciekawostki :)

> tzn. najprostszy to ja znam: wysłać kilka bluzgów i sprawdzić jak szybko
                    > nadejdzie odpowiedź ;)

aha, taka jednorazowa próba ;)
              • Gość: pollak Re: No więc nie masz racji! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.04, 22:58
                Gość portalu: Igrek napisał(a):

> Inwigilator nie potrafi rozpoznać, czy dana osoba jest w określonym
                > momencie
                > niedostęona czy niewidoczna.
                > Potrafi za to rozpoznać dokładną datę i godzine zmiany statusu danej
                > osoby.

To niewiele.

> Przykład? Komputer musi być cały czas włączony! Dajmy na to jest
                > godizna 10
                > rano, wszyscy są "niedostępni". O 10.30 zerkamy na gg-nadal wszyscy
                > niedostępni. Zaglądamy więc w inwigilator i widzimy przy danej
                > osobie "ostatnią zmianę" z godziny np. 10.28.
                > Oznacza to, że dana osoba zmieniła status o 10.28 np. z niedostępny na
                > niewidoczny i faktycznie może być przy komputerze! (dzieje się tak w
                > wypadku,
                > gdy dana osoba włącza komputer, a gg jest ustawione tak, aby każde
                > odpalenie
                > gg/komputera powodowało włączenie trybu niewidoczny).

Sprawdziłem. Kiedy zaraz po połączeniu przechodzimy w tryb 'niewidoczny' do
                pozostałych (których mamy w kontaktach) nie dochodzi nic. Kiedy klient
                zmienia status z któregoś z 'widocznych' (dostępny/zajęty) na niewidoczny,
                pozostali dostają taki sam pakiet jak gdyby się rozłączał. Kiedy klient
                będąc jako niewidoczny, rozłącza sie, pozostali nie dostają nic.
                Pozostali ludzie na liście kontaktów dostają informację jeśli mając
                status niewidoczny, ponownie wybierzemy ten status.

Tak było dzisiaj. Ok, mogę sie mylić, robiłem testy na szybko. Jednak jeśli jest
                tak jak piszę, to nie wiem jak ten inwigilator robi to co Ty piszesz. ;)
    • Gość: guly88 Re: status gg... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.04, 20:50
      Dobra dzięki za informacje ale powiedzcie mi jeszcze jedno. Skąd sobie nabyć
      takiego inwiglatora bo jak go sobie ściągnąłem ze strony www.powergg.prv.pl to
      wyskakuje mi że nie działa. Niewiem jaki jest tego wszystkiego powód ale może
      poprostu ten inwigilator nie działa poprawnie z gg 6.0
    • fargo Re: status gg... 23.01.04, 19:12

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka