Dodaj do ulubionych

Niebieski ekran

IP: 82.177.70.* 17.02.04, 17:39
Wiem, że niebieski ekran pojawia sie po wystąpieniu błędów w systemie. Nie mogę jednak znależć informacji o tym konkretnym przypadku. Może ktoś poradzi co on oznacza i jak interpretować podobne sytuacje? Mam WinXP Pro SP1.
Ten błąd pojawia się od czasu do czasu w momencie uruchamiania windows. Na niebieskim ekranie widoczne są objaśnienia, oraz:

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. Potem ojaśnienia i kod błędu:
0x0000000A (0x0A080009, 0x000000FF, 0x00000000, 0x8052D597)

Po resecie system uruchamia się normalnie i działa bez problemu.
Będę wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: !!! Re: Niebieski ekran IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 17.02.04, 18:17
      Najczęstrzą przyczyną tego błędu jest wadliwie napisany sterownik sprzętu,
      konflikt sprzętowy, za stary BIOS komputera, a także przetaktowany procesor.
      Błąd oznacza prubę dostepu przez proces pracujący w trybie jądra do obszaru
      pamięci innego procesu, któremu system przypisał wyższy piorytet przerwań niż
      procesu zgłaszającego żądanie.
      • Gość: Alicja Re: Niebieski ekran IP: 82.177.70.* 17.02.04, 20:00
        Ogólnie orientuję się co to jest błąd Stop i jakie są najczęstrze powody. Chodzi mi o to, że podobno z kodu błędu można wyczytać jego przyczynę i zlokalizować usterkę (tak słyszałam). I właśnie na temat tego konkretnego błędu nie mogę znaleźć żadnych informacji. Może jakieś linki do stron gdzie się tego dowiem? Będę wdzięczna za każdą informację.
        • Gość: gamer Re: Niebieski ekran IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.02.04, 20:07
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=9949335&a=9964559
          pozdro
          • Gość: Alicja Re: Niebieski ekran IP: 82.177.70.* 17.02.04, 20:22
            Dziękuję gamer za linka, ale niestety nie ma w tym wątku nic co może być u mnie powodem błędu.
            Ponowię pytanie: Czy na podstawie informacji pojawiających się na blue screnie (podałam je w pierwszym poście) można ustalić przyczynę błędu?
            • Gość: gamer Re: Niebieski ekran IP: *.zgora.dialog.net.pl 17.02.04, 20:38
              Słuchaj no- jak komputer uruchamia Ci się ponownie to jest komunikat w rodzaju?:
              'system odzyskał sprawność po poważnym błędzie...' czy nie ma?
              Mówię- najprawdopodobniej sterowniki są kiszaste, więc jeśli taki komunikat
              jest, to daj mu- 'wyślij raport o błędach', microsoft pokaże Ci, który program
              jest szitowy i w ten sposób znajdziesz odpowiedź na pytanie:
              co jest przyczyną Twoich niebieskich ekranów?
              Rozumiemy się?

pozdro
              • Gość: Alicja Re: Niebieski ekran IP: 82.177.70.* 17.02.04, 21:06
                Taki komunikat pojawił się po pierwszym wystąpieniu tego błędu, kliknęłam Nie wysyłaj i więcej go nie widziałam. Teraz po resecie, po wystąpieniu błędu nie ma tego komunikatu. Uprzedzam pytanie: raportowanie błędów mam włączone.
                Wszystkie sterowniki mam zainstalowane możliwie nowe i sprawdzone.
                Zauważyłam jeszcze coś. Pamięć wirtualną mam ustawioną "na sztywno" 512MB, jednak system pokazuje 383MB. W polach, gdzie ustawia się rozmiar niestandardowy widnieje 512MB, a w polu "Aktualnie przydzielone" 383MB i jest to cały czas ta sama wielkość. Miejsca na partycji systemowej jest wystarczająco (ponad 2,5GB). Kilkakrotnie ustawiałam "bez pliku stronicowania", potem znowu 512MB początkowy i końcowy rozmiar i nic nie pomaga. Cały czas jest 383MB. Może w tym miejscu trzeba szukać przyczyny?
    • maciejpoczta Re: Niebieski ekran 17.02.04, 21:16
      support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;pl;314063
      • Gość: Alicja Re: Niebieski ekran IP: 82.177.70.* 18.02.04, 09:29
        Bardzo dziękuję Macieju!
        To jest to, o co mi chodziło i wstyd mi,
        że przed napisaniem wątku nie poszukałam lepiej.
        Tym bardzie jestem wdzięczna za pomoc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka