Gość: igrek IP: *.internet.radom.pl 23.02.04, 19:29 Mam stary komputer 4GB 128Mb RAM , WindowsNT (mam płytkę). Muszę sformatować i zainstalować Windowsa2000 - nigdy tego nie robiłem.Pomożecie? Krótka instrukcja? Link Zgłoś Obserwuj wątek
gray Re: WindowsNT na Windows2000 23.02.04, 19:30 krótka instrukcja: 1. sformatować 2. zainstalować 2000 Link Zgłoś
Gość: piecyk gazowy Re: WindowsNT na Windows2000 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.04, 09:58 Jeszcze krótsza: wystartuj komputer z płyty z Windows 2000. :-) Link Zgłoś
gray Re: WindowsNT na Windows2000 24.02.04, 10:10 prawdaż ale kolejność czynności będzie taka jaką podałem ;) pzdr. Link Zgłoś
Gość: jap Re: WindowsNT na Windows2000 IP: 195.136.36.* 24.02.04, 10:15 gray napisał: > > prawdaż ale kolejność czynności będzie taka jaką podałem ;) > W sumie tak, ale płytkę i tak trzeba uruchomić, a tam będzie menu prowadzące za rączkę - i tak zaproponuje formatowanie. Po co się zastanawiać "jak tu q... zrobić format" ;-) pozdr Link Zgłoś
gray Re: WindowsNT na Windows2000 24.02.04, 17:40 wiem wiem - tak sobie piszę ;) oczywiście, że można tak zrobić. co prawda daleko temu cudowi natury do fdiska ale jakoś daje radę ;) pzdr. Link Zgłoś
Gość: Igrek Re: WindowsNT na Windows2000 IP: *.internet.radom.pl 24.02.04, 18:35 Pomóżcie laikowi a nie popisujcie się.Jak sformatować C z zainstalowanym jedynym systemem operacyjnym. Czy można mieć jeden system operacyjny Wind2000 na partycji D a nie na C ? Link Zgłoś
gray Re: WindowsNT na Windows2000 24.02.04, 18:41 Gość portalu: Igrek napisał(a): > Jak sformatować C z zainstalowanym jedynym systemem operacyjnym. mozesz to zrobić za pomocą wizarda podczas instalacji windowsa 2000 > Czy można mieć jeden system operacyjny Wind2000 > na partycji D a nie na C ? po co? Link Zgłoś
Gość: Igrek Re: WindowsNT na Windows2000 IP: *.internet.radom.pl 24.02.04, 18:48 Przy instalacji Windowsa2000 nie mogłem sformatować C ponieważ jest na nim sys.operacyjny (taki tekst instalatora). Może to głupie nie wiem ale pomyślałem że może zainstalować powtórnie na D a C sformatować. Link Zgłoś
Gość: abc Re: WindowsNT na Windows2000 IP: *.torun.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.04, 21:16 Mozna zainstalować Win2k na D:, ale jak póżniej sformatujesz C: to będziesz miał problemy ze startem! (usuniesz boot.ini) Wystartuj z krążka CD (przełącz kolejność bootowania w BIOSie!), sformatuj C:/ zainstaluj na C: nowy system. Jak komputer bedzie startował pojawi się komunikat aby nacisnąć dowolny klawisz. Dalej będziesz prowadzony krok po kroku. Link Zgłoś
Gość: Igrek Re: WindowsNT na Windows2000 IP: *.internet.radom.pl 24.02.04, 22:23 Dzięki ale to ja już zrobiłem.Tylko że zaktualizowałem WINNT do W2k i teraz mam problem bo chciałem jednak zrobić instalkę od nowa z formatem.Jak zaczynam z płyty to nie mogę sformatować C bo piszczy że tu jest sys.operacyjny. Link Zgłoś
Gość: abc Re: WindowsNT na Windows2000 IP: *.petrus.com.pl 27.02.04, 18:10 Jeżeli operacja skończyła się niepowodzeniem, to mogą być tego dwie przyczyny: 1. Posiadana przez Ciebie płyta CD nie jest oryginałem a tylko kopią i do tego żle wykonaną - czyli tak, że nie jest bootowalna. 2. Nie postępujesz zgodnie z podanym wyżej "przepisem" ad1. Jak płyta nie jest bootowalna, to niestety, ale nie osiągniesz postawionego celu. Z takiej płytki możesz tylko zrobić uaktualnienie starszej wersji, co zresztą wykonałeś. I tu koniec procedury. ad2. Płytka jest Ok. - musisz ściśle zastosować się do podanego niżej toku postępowania: a) W BIOSie musisz tak zmienić ustawienia aby komputer uruchamiał się z płyty instalacyjnej Win2K. Nie z dysku twardego i nie z dyskietki(!) a z napędu CD. Więcej informacji znajdziesz na tym forum np.: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=11009170&v=2&s=0 W skrócie jak to się robi: – Musisz wejść do BIOSu. Najczęściej służy do tego klawisz [Delete] w który musisz "stuknąć" chwilę po załączeniu zasilania komputera - jeszcze zanim załaduje się system. – Musisz poszukać gdzie w Twoim Biosie ustawia się kolejność urządzeń z jakich ma startować system. W starszym BIOSie zazwyczaj należy szukać w drugiej pozycji głównego menu czyli BIOS Features Setup (lub podobna nazwa). Musisz tu znaleźć Boot Sequence (lub podobnie). Opcja ta określa kolejność przeszukiwania napędów dyskowych podczas ładowania systemu operacyjnego. Możesz poznać tą opcję po tym, że obok będą podane napędy np. A:\ C:\ lub np. only C:\. Gdy staniesz kursorem na tym okienku możesz zmieniać [Page Up] lub [Page Down] kolejność napędów startowych. – Jeżeli nie znajdziesz na liście CD ROM to znaczy, że masz bardzo stary BIOS i tu koniec procedury. – Jestem jednak optymistą (masz sporo RAMu jak na bardzo stary komputer) i sądzę, że znajdziesz napęd CD. Musisz ustawić kolejność CD ROM, C:\. – Musisz pamiętać aby wprowadzoną zmianę zapisać. [Esc] spowoduje powrót do menu początkowego. Musisz teraz [strzałkami] stanąć na Save & Exit, nacisnąć [Enter]. Jeszcze należy potwierdzić operację zapisu [Y]. – Po włożeniu płyty instalacyjnej z systemem Win 2k należy załączyć zasilanie. Po chwili powinien pojawić się na dole ekranu komunikat: "Uruchomienie z CD naciśnij dowolny klawisz......" Jeżeli nie zdążysz tego wykonać system wystartuje z drugiego ustawionego napędu czyli dysku C:\. Ale to nie problem - "trzy klawisze" lub reset spowodują ponowny start, a Ty już będziesz wiedział kiedy nacisnąć np spację. – Musisz uzbroić się w cierpliwość. Następny krok (po kilku minutach) ma komputer. Po załadowaniu niezbędnych plików a trwa to dosyć długo, pojawi się tekst, który poprowadz Cię dalej. Możesz wybrać formatowanie dysków, zmianę systemu FAT na NTFS i/lub instalację nowego systemu. – Po szczęśliwym zainstalowaniu nowego systemu możesz powrócić w BIOS do ustawienia bootowania only C:\ . I już koniec instalacji. Ale możesz jeszcze "po drodze" mieć problemy ze sterownikami karty graficznej, dźwiękowej, starszym skanerem itd. Tu sterowniki od Win 98 nie działają, ale mogą działać niektóre od NT. Powodzenia Link Zgłoś
Gość: igrek Re: WindowsNT na Windows2000 IP: *.internet.radom.pl 01.03.04, 19:24 Dzięki za poważne potraktowanie prośby laika. Udało się z instalką. Link Zgłoś
Gość: abc Re: WindowsNT na Windows2000 IP: *.petrus.com.pl 01.03.04, 20:02 Przyjemnej pracy! Link Zgłoś