Dodaj do ulubionych

Norton Ghost

IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 25.03.04, 19:05
Chciałbym zrobić sobie kopie zapasowe programów,podobno NG jest najlepszy do
tego celu....może ktoś mi pomóc jak należy do "tego" podejść?
Do tej pory miałem same problemy z komputerem i chciałby zrobić właśnie kopie
żeby nie mieć potem problemów z odzyskaniem programów czy systemu.
Obserwuj wątek
    • Gość: jaryr Re: Norton Ghost IP: 5.5R* / *.wlfdle.rnc.net.cable.rogers.com 26.03.04, 03:27
      Nie bardzo rozumiem na jakiej zasadzie ma ta pomoc polegac.
      Norton Ghost 2003 jest naprawde wart zakupu. Daje mozliwosc
      zkopiowania calego disku, partition, lub dowolnie wybranych
      katalogow/zbirow. Mozesz kopiowac na CD, na inny local/network
      drive. Glownie kupilem ten program to tego aby szybko zainstalowac
      operacyjny system na danym komputerze w celu testowania moich
      programow pod danym os. Dla przykladu, process zmianyh z Windows 98
      na Windows 2000 Pro na komputerze z procesorem Pentium II, 128mb RAM
      trwa okolo 25 minut.
    • yamaneko Re: Norton Ghost 26.03.04, 13:35
      Ghost jest faktycznie bardzo dobry, jednak jeśli masz windę 2000 lub XP to
      ZDECYDOWANIE polecam ci DriveImage 7.0 (Powerquest) jednakże wymaga minimum
      256MB RAM !
      jest o tyle lepszy, że potrafi porcjować obraz na na partier o zadanym
      rozmiarze (np. po 700MB) szyfrować obraz, zabezpieczając hasełkiem, przy
      tworzeniu kopii NIE MUSI restartować kompa, płytka CD jest botująca i spod niej
      odtwarzasz partycję (lub cały HDD).

Jednakże ograniczeniem jest min. 256 RAM i system oparty na NT (2000 i XP)
      pozatyum przy instalacji konieczna jest równoczesna instalacja usługi .NET
      • Gość: nauczony Re: Norton Ghost IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 26.03.04, 15:29
        Mam 256MB RAM, mam XP-ka, mam też nagrywarke...jestem prawde powiedziawszy
        laikiem i chciałbym zrobić to sam ...czy wg. Ciebie jestem w stanie to zrobić
        sam( może przy Twojej pomocy)?
        • Gość: Erwin Re: Norton Ghost IP: *.slupiec.sdi.tpnet.pl 27.03.04, 08:13
          Proponuje szukac pomocy w internecie a nie posrod uzytkownikow tego forum. Do
          pomocy najlepszy bedzie Google. Zalatw sobei Drive Image i probuj.
          Tutaj masz opis:
          www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/driveimage/driveimage.php3
          • Gość: nauczony Re: Norton Ghost IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 27.03.04, 10:50
            Czy jest to darmowy program? Skąd można go ściągnąć....jeśli można?
            Mam jeszcze pytanie: jest taki program PC BACKUP 2004-podobno też m.in. służy
            do robienia kopii zapasowej...czy ktoś go testował już?
    • Gość: witt Prosta sprawa... IP: *.intertel.net.pl / 195.136.255.* 27.03.04, 17:05
      ...bardzo dobry program był w EKSPERCIE 4/2003 - DRIVE IMAGE 5.01.
      Poszukaj to CD albo pożycz od kogoś.Nic ci więcej nie trzeba.Obsługa bardzo
      prosta!
    • waldek235 Re: Norton Ghost 27.03.04, 21:02
      OK panowie jastem oblatany na GHOST 2003, wiem ze DriveImage 7.0 tylko dziala
      na NTFS.DriveImage 2002 chodzi na FAT32 ale czy jest mozliwosc Peer-To-Peer,
      i czy w trakcie twozenia obrazu prog przechodzi do TRYB DOS-a??????
      • Gość: nauczony Re: Norton Ghost IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 27.03.04, 23:07
        Znalazłem ten program i jest do tego darmowy,ale o co chodzi z tym:"FAT32",
        "NTFS"?
        I jeszcze jedno ,nie moge dojść do tego czy (i w jaki sposób)można zrobić
        w nim kopie samego systemu...bez programów ,które sam wgrałem?
        Sam system miałem ok.1,12GB a z oprogramowaniem mam już 2,25GB....czy może
        lepiej zrobić kopie z oprogramowaniem,które mam?Bo chciałbym zapisać ją na CD-ku
        i jest też taka możliwość.
        • maciejpoczta Re: Norton Ghost 28.03.04, 11:27
          Jeżeli masz zainstalowane programy, to generalnie NIE MA możliwości zrobienia backupu systemu, bez tych programów. Nawet jeżeli aplikacje do wykonywania kopi zapasowych umożliwiają wybór kopiowanych katalogów i pominiesz foldery z zainstalowanymi programami, to i tak informacje o nich są zawarte w plikach systemowych, których pominąć już nie można. Poza tym trzeba wyjaśnić jedną rzecz. Tzw "zdjęcie dysku" wykonywane takimi programami jak właśnie Ghost i DriveImage, choć ma podobne przeznaczenie, to nie jest tym samym, co kopia zapasowa, którą można wykonać przy pomocy np. HandyBackup. Ghost (i DriveImage) wykonują kopię obrazu całej partycji i w razie awarii umożliwiają przywrócenie tej partycji do stanu z momentu utworzenia "zdjęcia". Dlatego zaleca się wykonanie obrazu partycji zaraz po świerzej instalacji systemu, wgraniu sterowników i niezbędnego oprogramowania. Nie można przy tworzeniu zdjęcia pominąć wybranych katalogów na kopiowanej partycji, ale Ghost umożliwia (jeżeli plik z obrazem jest zapisany na twardym dysku) dodawanie, bądź usuwanie z niego danych. Służy do tego moduł Norton Ghost Explorer. Jeżeli przy tworzeniu obrazu partycji programem Ghost wybierzesz opcję nagrania utworzonej kopii na CD, Ghost podzieli obraz w zależności od pojemności płyt i utworzy płytę bootowalną. z której będzie można przywrócić system. Jeśli zdecydujesz się na DriveImage, to generalnie zasada jest podobna. Nie wiem tylko, czy wersja 5 (bo ta jest darmowa) tworzy bootowalne płyty. Zdaje się, że program trzeba uruchamiać z dyskietki.
    • Gość: T Re: Norton Ghost IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.03.04, 23:35
      Może będę mogła Ci pomóc. Napisz na GG 6857575
      • Gość: nauczony Re: Norton Ghost IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 28.03.04, 00:54
        Nie mam jeszcze gg. Mam prawie "suchego" WIN-a i zaczynam dopiero go
        "wzbogacać" i zastanawiam sie właśnie co będzie potrzebne a co nie aby kompa
        nie zaśmiecać nie potrzebnymi programami...dlatego właśnie chce najpierw zrobić
        kopie zapasową aby w razie gdy komp nie "wytrzyma" moich eksperymentów to
        będe miał "wyjście " z tej sytuacji.
        • Gość: nauczony Re: Norton Ghost IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 28.03.04, 22:54
          Mam NERO EXPRES-taka jest jego nazwa....jest tam coś takiego jak:"startowy
          dysk danych"-chyba o to chodzi?Dalej jest napis:"Dodaj dane do dysku.Następnie
          kliknij na przycisk"Dalej",aby dodać obraz startowy z dyskietki."
          Co to znaczy?
          A jeśli chodzi o ową kopie to jeśli dobrze zrozumiałem to zrobi on kopie tego
          co po prostu mam obecnie na dysku.....?Aha...nie jestem do końca pewien czy
          po wybraniu zapisu kopii na CD-ku podzieli on sam kopie na ilość CD-ków...
          bo obecnie kopia zalmuje mi 3GB?
          • Gość: nauczony Re: Norton Ghost IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 29.03.04, 22:30

?
            • Gość: nauczony Re: Norton Ghost IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 31.03.04, 00:03

??
              • Gość: nauczony Re: Norton Ghost IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 05.04.04, 01:24
                Mam zainstalowanego Drive Image 5.0 ,próbowałem zrobić kopie od razu na CD...
                doszedłem do momentu kiedy sam podzielił sobie ową kopie na ilość CD-ków....
                zaczyna ją wypalać i do chodzi do ok 60% i następuje jakiś error....coś jakby..
                Dysk zapełniony? Nie wiem o co chodzi ,bo nie wysuwa szuflady?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka