Dodaj do ulubionych

F1 2010 [pc] - nie kupuj!

IP: *.adsl.inetia.pl 29.09.10, 00:34
Witam,

Dzis byla premiera tego nieszczescia w Polsce.
Poszedlem do Empiku (ktory notabene jest oficjalnym wydawca/dystrybutorem tej gry w Polsce - Licomp Empik). Gra jest w 100% "spolszczona", zeby nie bylo watpliwosci!

Moj desktop juz jest staruszkiem ale z gra powinien sobie poradzic (zreszta wlasciciele maszyn z i5 i i7 maja te same problemy - sprawdzalem na forach w UK) - C2Q 2.4Ghz; 3,5 Gb ram i GF 8800 GTS.

Do rzeczy:

1. Gra instaluje sie ponad 50 min - najgorsze w tym wszystkim jest to, ze przez ok. 30 nie widac, zadnego postepu - wszystko wyglada tak jakby zdechlo. Instrukcja Polska nie pisze na ten temat ani slowa (nikt przy tlumaczeniu tego na nasze nie musial tego instalowac i wydawca nie wie o tym porblemie???)

2. U mnie uruchomila sie raz w trybie fullscreen, teraz pomimo 2 kkrotnego przeinstalowania (wlacznie z uzyciem odzyskiwania systemu) uruchamia sie tylko w oknie.

3. Nie da sie zalogowac do platformy Games for Windows Live. Oznacze to, ze nie da sie grac w trybie online (mimo, ze tryb ten jest dokladnie opisany w instrukcji obslugi - bez slowa o tym, ze w Polsce nie dziala). Co wiecej brak tej funkcji uniemozliwia tez zabawe samemu bowiem nie da sie zapisac stanu/postepu w grze a wiec za kazdym razem gdy uruchomimy gre to zaczynamy od samego poczatku (moze wydawca ma ochote na 24h sesje aby zaliczyc wszystkie Grand Prix - ja nie).

4. Ostatnia strona instrukcji obslugi (oczywiscie ta jest w zafoliowanym pudelku!), cytuje:

POMOC DLA KLIENTA
(tylko anglojęzycznych) i dalej namiary na Codemasters w UK (email, telefony, itd.)
Zatem jesli nie znacie jezyka i dlatego wybieracie Polska wersje gry to sie dwa razy zastanowcie bo oddac sie nie da, grac sie nie da i pomocy uzyskac tez sie nie da.
Prosciej jest wyrzucic 120 zl (lub dac kmus kto potrzebuje) niz stac w kolejece w sklepie, tracic czas w domu i sie denerwowac.

Byloby milo, gdyby ktos z Gazety zechcial zainteresowac sie ta sprawa. O ile dobrze pamietam to gry na Xboxa tez wychodzily w Polsce bez informacj, ze nie dzialaja (tyle, ze w nie dalo sie grac w pojedynke) w F1 sie nie da :-( i pomocy uzyskac tez sie nie da.

Wg. mnie (bez tych dosc istotnych informacji), takie wydanie gry to zwykle oszustwo!
Obserwuj wątek
    • tiges_wiz Re: F1 2010 [pc] - nie kupuj! 29.09.10, 01:36
      to ze windows live nie dziala to wiadomo od dawna.
      • kalinowski11 Re: F1 2010 [pc] - nie kupuj! 29.09.10, 07:19
        Ale tej jesieni ma już być, podobno razem z polską premierą kinecta :) Swoją drogą to ciekawe czemu nie zapisuje postępów. Nie wiem jak jest w "F1" ale w innych grach do zapisania stanu gry na xbox nie jest potrzebny live... Pozdrawiam.
        • galtom Re: F1 2010 [pc] - nie kupuj! 29.09.10, 08:48
          Ma byc....
          A jak nie bedzie??? To co... ktos odda ludziom kase?
          Nie bylo by zadnej dyskusji gdyby na pudelku z gra pisalo - gra wieloosobowa/online nie dziala az doczasu uruchomienia uslugi Live w Polsce - i nie ma sprawy, chce kupuje, nie chce nie kupuje a tak???
          Kolega kupil, chcial pogra i nie pogra, ja tez mialem nabyc (chcielismy grac w dwojke) - wywalil 120 zl i co? Nic.
      • galtom Re: F1 2010 [pc] - nie kupuj! 29.09.10, 08:46
        Ja np. nie wiedzialem.
        I pewnie wiele osob tez nie wie. To zreszta nie ma znaczenia - to nie jest ogolnie znany i oczywisty fakt i informacja na ten temat powinna byc wyraznie napisana na pudelku. Skoro nie jest tzn. ze ktos usiluje nas orznac i to w perfidny sposob.

Tak sie rowniez sklada, ze u kumpla widzialem ta gre (wczoraj) - w instrukcji nie ma tez slowa o tym, ze profil offline da sie stworzyc i jak to zrobic. Tzn. ze co... Empik jak przygotowywal gre to nie wiedzial, ze jej istotna czesc nie dziala i ze sporo graczy bedzie w kropce)?

Przeciez faktycznie Ci co nie znaja (lub znaja slabo) anglieski kupia sobie gre po Polsku... i jak bedzie klopot to sie ich do UK wysyla???
        • tiges_wiz Re: F1 2010 [pc] - nie kupuj! 29.09.10, 09:33
          mozna to obejsc, rejestrujac sie niby z innego kraju, ale nie kazdy ma checi potrafi.
          ale fakt, ze to skandal. M$ tlumaczy się niby piractwem, a takim działaniem sie do niego przyczynia.
          • galtom Re: F1 2010 [pc] - nie kupuj! 29.09.10, 09:59
            Tak sie sklada, ze ja konto w usludze windows live mam od dawna. Rejestrowalem sie miaszkajac jeszcze w UK.
            Jak zauwazyles mam tez mozliwosc ukrycia swojego IP i zmiany do na takie z USA lub UK. Probowalismy u kolegi - nic nie dzialalo. Co wiecej na swoim koncie Windows Live ID nie widze opcji zmiany lokalizacji.

Tak czy sia... nie o to jak sam piszesz chodzi.
            Kolega wyrzucil 120 zl w bloto bo to co gra obiecywala nie dziala i pomocy w Polsce nie zuyska bo Empik umywa rece - na nasze listy w sprawie gry nie raczyli odpowiedziec.

Nie pamietam jak skonczyla sie batalia graczy vs. sprzedawcy gier i MS bo na nich tez na poczatku nie pisalo, ze X-Box live nie działa (juz pisze).

Wg. mnie to podlega pod niezgodnosc sprzedanego towaru z obietnica. Tak jakbys kupil auto z silnikiem diesla a ono bylo na gaz tylko mialo lampke naftowa w srodku :-)

Teraz ciekawostka:
            Na swojej stronie Empik pisze:
            Towar podlega zwrotowi pod warunkiem, że znajduje się w oryginalnym i nienaruszonym opakowaniu, nie nosi śladów używania bądź kopiowania i posiada folię zabezpieczającą, w którą był opakowany.

A niby skad mam wiedziec, ze towar jest niezgodny z opisem przed odpakowanie, instalacja i uruchomieniem, skoro nikt nie raczyl mnie o tym poinformowac?

Kolejny problem to taki, ze infromacja o tym, ze pomoc mozna uzyskac tylko w UK i tylko po angielsku dla kupujacego w Polsce jest chyba dosc istotna - tez powinno to pisac na wierzchu a nie w srodku.
            • oby.watel Re: F1 2010 [pc] - nie kupuj! 29.09.10, 13:36
              A co na to Federacja Konsumentów i inne organa państwa zajmujące się łamaniem prawa? Bo oszustwo to chyba łamanie prawa? Przecież to jest podstawa do reklamacji - gra NIE DZIAŁA. Jeśli pracownik Empiku nie wierzy niech spróbuje zainstalować Zwracałem co prawda nie grę, ale płytę muzyczna, rozfoliowaną, zabezpieczoną przed odtwarzaniem i nie robili problemów...
              • swojadroga Re: F1 2010 [pc] - nie kupuj! 29.09.10, 20:52
                Przeczytaj ustawę konsumencką i pokrewne. Jak byk tam stoi, że zwrotom nie podlegają m.in. rozpakowane nośniki CD, DVD, BD.
                • swojadroga Re: F1 2010 [pc] - nie kupuj! 29.09.10, 20:54
                  Oczywiście za wyjątkiem reklamacji nośników.
    • Gość: ad Re: F1 2010 [pc] - nie kupuj! IP: *.static.ptr.magnet.ie 30.09.10, 01:53
      2) Wystarczy w trakcie gry nacisnać ALT+ENTER, gra bedzie w pelnym oknie
      3) Online dziala jak zalozysz konto na UK na przyklad. Savy, wystarczy zalozyc konto offline (masz taka opcje w Games for win live)
      I prosze, wszystkie problemy rozwiazane! :)
    • Gość: zdx Re: F1 2010 [pc] - nie kupuj! IP: *.kalisz.mm.pl 02.10.10, 18:50
      AD1
      Bzdura. Gra instaluje się ok 20 minut bez żadnych kłopotów.

AD2.
      Bzdura. Gierka działa poprawnie w fullscreen za każdym razem. Jedyny fakt jest taki, że jak się ją potraktuje Tab + Alt to potem faktycznie uruchamia się w oknie. jednak można to w prosty sposób naprawić, zmieniając jedną zmienną (typu "false" "true" ) w pliku ustawień.

AD3. Bzdura. Ja mam GfWL i normalnie mi się loguje do tej platformy, można grać online i save działa (od listopada GfWL w polsce więc nie ma co psioczyć). Poza tym jeżeli nie wykryje połączenia z siecią, odpala się w trybie offline, co daje możliwość zapisywania, jednak bez rozgrywek sieciowych oczywiście.

AD4.
      Tu wypowiem się jedynie w jednej kwestii. W MM gra kosztuje 89 zl

Gierka całkiem ciekawa, chociaż nie obeszła się bez błędów. Jednak z czystym sumieniem mogę ją polecić, bo naprawdę jeździ się świetnie.

Dziękuje i Pozdrawiam.
      • Gość: adi Re: F1 2010 [pc] - nie kupuj! IP: *.tvteletronik.pl 04.10.10, 09:01
        Mam pytanie?Może ktoś mi pomoże w kwestii sterowania w f1 2010.Posiadam kierownicę Logitech Formula Force EX i niestety nie mogę na niej pograć.Czy pozostała mi tylko klawiatura?Czy oprócz wymiany jest jakieś inne wyjście?
        • Gość: orbita Re: F1 2010 [pc] - nie kupuj! IP: 213.251.189.* 05.10.10, 13:40
          Tuja poproś o pomoc: forum.pclab.pl/topic/604474-F1-2010/page__st__2000 Z tego co piszą w linkowanym wątku można wywnioskować, że mnóstwo ludzi gra na kierownicach i nie ma z tym problemu. Oprócz kierownicy, dość fajnie gra się na padzie.
    • Gość: "gie" prawda Re: F1 2010 [pc] - nie kupuj! IP: *.slupsk.vectranet.pl 10.10.10, 11:19
      LIVE działa (jak się nie chce poszukać w necie jak co i gdzie, to już Twoja sprawa), instalacja przebiega dobrze (może nie ekspresowo, ale nie 50 minut), przejście do fullscreen z okienkowego "alt+enter". Poza tym jest tyle "tłumaczy" online ze taką małą ilość tekstu możne sobie wpisać i gotowe.
      p.s. Nie trzebabyło stać w kolejce, można zamówić przez internet z dowozem do domu. Proste.
      Pozdrawiam
    • Gość: Wojtek Re: F1 2010 [pc] - nie kupuj! IP: *.chello.pl 14.10.10, 20:48
      Ktoś kto pisze, że mimo nie możliwości uruchomienia Game for Windows Live nie można grać w grę, bo nie można zapisać wyników gry - jest nieprawdą i wykazuje się brakiem podstawowej wiedzy.

Otóż po uruchomieniu Windows Live naciskamy przycisk HOME i przechodzimy na jej stronę główną (w komputerze a nie w Internecie) na sam dół pouczenia /tekstu i zaznaczamy na końcu opcję OFFLINE - i problem z głowy. Gra chodzi normalnie i sama autozapisuje nasze osiągnięcia, więc jak uruchomimy grę ponownie, to zaczynamy od momentu gdzie skończyliśmy. Problem jest tylko z grą wieloosobową przez internet - to jest w trybie OFFLINE niemożliwe.
    • Gość: Le.szek Re: F1 2010 [pc] - nie kupuj! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.10, 09:27
      Jeżeli nie potrafisz zalogować się na serwer lokalny w windows live to więcej nie kupuj gier z logiem windows live. Zapis gry po zalogowaniu na serwer lokalny nie logować się do live, internet zalogować się jak z UK i wszystko śmiga.
      • Gość: kolo Re: F1 2010 [pc] - nie kupuj! IP: *.net.pulawy.pl 06.02.11, 10:52
        do wszystkich cwaniaczków, którzy niby tak bezproblemowo logują się na windows live- POlSKA nie jest uwzględniona w obsługiwanych przez windows live lokalizacjach -> nie ma możliwości zalogowania się w sposób, który każdy normalny użytkownik powinien oczekiwać. Sporo ludzi ma problem z logowaniem do windows live. Jeśli piszesz, że to takie proste - zaloguj się u mnie - 2500PLN netto na stole za 10 minut twojej pracy - ciekawe jaki mądry będziesz w praktyce...
        • Gość: hehe Re: F1 2010 [pc] - nie kupuj! IP: *.toya.net.pl 07.02.11, 00:50
          Aż taki masz z tym problem że chcesz dać za to 2500 pln??? Naprawdę nikt w puławach nie umie zmieniać IP??? ZGROZA

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka