Dodaj do ulubionych

Przycinanie PDFa

IP: 213.5.11.* 09.10.10, 20:55
Cześć

Mam taki problem: mam plik PDF który, jak to PDF ma kształt kartki. Na środku tej kartki jest wykres, który chciałbym wyciąć z tego PDFa i zapisać (Jako PDF). Chodzi o to, żeby nie było mnóstwa białego miejsca na gorze i na dole po zapisaniu pliku, tylko sam wykres. Działam pod windowsem. Ktoś pomoże to zrobić?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: lajosz Re: Przycinanie PDFa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.10, 22:54
      Najpierw trzeba zdjąć z tego PDF-a wentualne zabezpieczenia przed edycją jakimś pasword removerem lub czymś podobnym.

Po zdjęciu zbezpieczeń, można:

1. Zainstalować jakiś edytor PDF-ów np. Adobe Acrobat, (ale darmowy to on niestety nie jest) . Tam zmienić dokument według uznania, czyli wyciąć to co niepotrzebne, powiększyć wykres, a następnie zapisać.

2. Odpalić tego PDF-a za pomocą Corela Draw (Corel również darmowy nie jest). Tam wywalić niepotrzebne rzeczy, powiększyć wykres i wyeksportować do PDF-a.

3. Zainstalować wirtualna drukarkę (np. doPDF) Zrobić zrzut ekranowy tego wykresu i "wydrukować" do pliku jako PDF.

Sposób nr1, jest najbardziej elegancki, ale i najdroższy.
      Sposób nr2, jest mniej elegancki, ale za to zdecydowanie tańszy i (moim zdaniem) znacznie szybszy i łatwiejszy niż sposób nr1.
      Sposób nr3, jest bardzo nieelegancki (wręcz prymitywny). ale za to całkowicie darmowy, najszybszy z możliwych i nie trzeba odbezpieczać zabezpieczonego PDF-a . Jednak jakość tak wykonanego PDF-a może pozostawiać wiele do życzenia, że o ewentualnej wadze pliku nie wspomnę.

• Gość: tomek Re: Przycinanie PDFa IP: 213.5.11.* 09.10.10, 23:46
        wiem skądinąd, że jak się ma linuxa i program inkscape, to można zrobić tak: otwiera sie pdfa tym programem, robi się "zapisz jako" i tam pojawia się okno z zapytaniem co ma zostawić. Wtedy zaznacza się, że ma zostawić sam rysunek - i działa - w wyniku dostajemy pdfa z obciętym wszystkim co nadmiarowe. Ale ja mam windowsa i jak robię "zapisz jako", to po prostu zapisuje o nic nie pytając. Czy da się jakoś to ominąć ?

pozdr
        • Gość: lajosz Re: Przycinanie PDFa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.10, 00:10
          Z całym szacunkiem, ale przeczytaj swój post i spróbuj go zrozumieć.
          Jak zrozumiesz, to napisz o co Ci chodziło.

Przede wszystkim podstawowe pytanie. Ten PDF jest zabezpieczony przed edycją czy nie ?

Co to znaczy cyt "Ale ja mam windowsa i jak robię "zapisz jako", to po prostu zapisuje o nic nie pytając"

O co tu chodzi ? Windows zapisuje PDF-a ?

Mimo wszystko, jak chcesz, to podeślij tego PDF-a, napisz co ma zostać, a ja Ci to zrobię.
          W wyniku otrzymasz PDF-a takiego jak chcesz i w dodatku będzie to PDF (że się tak wyrażę) wektorowy, czyli jeśli wykres o który Ci chodzi, nie jest mapą bitową, to będzie wyglądał dokładnie tak samo jak w oryginale + ewentualne powiększenia do rozmiarów strony.

Natomiast jeśli wykres z tego PDF-a jest mapą bitową, to wyciąganie mapy bitowej z PDF-a, moim zdaniem kompletnie mija się z celem.
          W takim przypadku, sposób mr3 z mojego poprzedniego posta będzie najlepszą metodą i w dodatku nic nie stracisz na jakości.

• Gość: tomek Re: Przycinanie PDFa IP: 213.5.11.* 10.10.10, 02:15
            Nie mam zielonego pojęcia czy jest czy nie jest zabezpieczony. Jest to wykres robiony w Matlabie. Chodziło mi o to, że jak się ma linuxa i program INKSCAPE, to jest sprytna metoda na wycięcie interesującego kawałka pdfa. Metoda ta nie działa dla INKSCAPE pod windowsem.
            Możesz podać swój adres mailowy?
            • Gość: lajosz Re: Przycinanie PDFa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.10, 07:54
              Podaj maila, a odpiszę.
              • Gość: tomek Re: Przycinanie PDFa IP: 213.5.11.* 10.10.10, 11:14
                gyroscope@gazeta.pl

Tych PDFów do przerobienia to mam z 8. Mam nadzieję, że Cię to nie zniechęca.

pozdrawiam
    • Gość: !@! Re: Przycinanie PDFa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.10, 09:23
      najprościej - zrobić grafikę:
      zrzut ekranu (PrtScn) -> wklej (Ctrl+C) w np. IrfanView -> myszką zaznaczyć i wyciąć interesujący obszar (Ctrl+x) -> utworzyć Nowy/pusty obraz i wkleić (Ctrl+V) -> zapisać Jako... wybierając (najlepiej) *.jpg

obrazek wykresu możesz wkleić w dowolny dokument, ale jeśli upierasz się, by to zostało zapisane jako pdf, to użyj np. Open Office, który ma opcję edytowania, tworzenia i zapisu pdf-ów lub innego podobnego programu (większość wykorzystuje opcję "Drukuj" do tworzenia pdf-ów)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka