Dodaj do ulubionych

Pióro cyfrowe

10.12.10, 10:43
Szukałem w archiwum, ale nic nie znalazłem...
Otóż, czy macie doświadczenia z używaniem piór cyfrowych i czy coś takiego można w ogóle w PL kupić? Wymysliłem sobie, że chcę robić notatki w formie map myślowych z mozliwością zapisywania ich od razu na komputerze. Ale nie chcę uzywac do tego klawiatury.
Ponadto, chcę mieć mozliwosc wpisywania tekstu do Worda poprzez pióro cyfrowe, ale żeby od razu następowała digitalizacja do typowego wyglądu czcionki w Word. Podobnie w Excel.
I żeby pióro pełniło tez funkcje myszki.
Jest coś takiego na rynku i jak się sprawuje?
Obserwuj wątek
    • Gość: s Re: Pióro cyfrowe IP: 80.51.116.* 10.12.10, 14:52
      Tablet. Ale o digitalizacji czcionki zapomnij.

allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=tablet&category=4564
      • to.niemozliwe Re: PiĂłro cyfrowe 10.12.10, 15:26
        Jak nie ma digitalizacji w opcji, to nie biore pod uwage.
        Zakladam, ze wkrotce model docelowy to komorka + pioro cyfrowe.
        Oczywiscie polaczone.
        • jan-w Re: PiĂłro cyfrowe 11.12.10, 00:32
          Nie wkrótce, a obecnie. Np HTC HD rozpoznaje tekst odręczny, pisany na ekranie dotykowyn zwykłym rysikiem. To kwestia nie sprzętu, a programu w połączeniu z ekranem dotykowym.
    • Gość: iden Re: Pióro cyfrowe IP: 93.175.81.* 11.12.10, 11:41
      Nie wiem, jak wyglądałaby współpraca z piórem cyfrowym, ale Word w wersji angielskiej i kilku azjatyckich już od kilku lat ma rozpoznawanie pisma ręcznego wprowadzanego po prostu myszką. Może jakoś da się to "pożenić". Powodzenia
      • to.niemozliwe Re: PiĂłro cyfrowe 11.12.10, 13:51
        Jest takie pioro w PL, nazywa sie INOTE (nie pracuje tam!). Koszt ok. 400.
        Jak sie ma Viste, to rozpoznaje ponoÄ? i digitalizuje litery. Dziala tez jak myszka. Pytam, czy ktos z Was moze to trenowal w praktyce? Albo cos podobnego.
    • Gość: lajosz Re: Pióro cyfrowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.10, 14:29
      to.niemozliwe napisał:
      Ponadto, chcę mieć mozliwosc wpisywania tekstu do Worda poprzez pióro cyfrowe, ale żeby od razu następowała digitalizacja do typowego wyglądu czcionki w Word. Podobnie w Excel.

To możliwe, ale bardzo trudne do realizacji, a to z prostego powodu.
      Otóż żeby litera (i inne znaki) którą napiszesz tym piórem mogła być rozpoznana przez jakikolwiek program właśnie jako litera, a nie jakiś zbiór punktów (bitmapa), to program przetwarzający pismo odręczne musi się niejako nauczyć, że to co wyrysowałeś (bo przecież dla programu, to Ty de facto rysujesz, a nie piszesz) , to jest właśnie konkretna litera (znak).
      Jak powszechnie wiadomo, każdy z nas ma inny charakter pisma.
      Co więcej. Inny charakter pisma mamy jaki piszemy powoli, inny jak szybko, a jeszcze inny jak piszemy bardzo szybko.
      I choć są programy do rozpoznawania pisma ręcznego (np. Abby Fine Reader), to zanim coś sensownie rozpoznają, to czeka Cię długa nauka takiego programu, tzn. musisz "nauczyć" program, że to co napisałeś jako "A", jest literą "A". I tak dla każdej litery (znaku) z osobna.
      Duże osobno, małe osobno, dla szybkiego pisania osobno, dla bardzo szybkiego pisania osobno.
      Chodzi o to, żeby program zapamiętał np. 3-4 (każda inna) pisane odręcznie litery "A" właśnie jako literę "A" i tak ją potem zinterpretował podczas przetwarzania do na czcionkę.
      Takie działanie, jest nazywane douczaniem wzorca.

Nie za bardzo mi się chce wierzyć, że Vista dysponuje takim narzędziem tzn. douczaniem wzorca, ale nawet jeśli, to podejrzewam, że zabawa z tym oprogramowaniem będzie dłuuugą mordęgą.

Jeśli jednak masz czas i samozaparcie, to oczywiście możesz spróbować.
      • Gość: Laptopowiec Re: Pióro cyfrowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.10, 23:39
        > I choć są programy do rozpoznawania pisma ręcznego (np. Abby Fine Reader), to z
        > anim coś sensownie rozpoznają, to czeka Cię długa nauka takiego programu, tzn.
        > musisz "nauczyć" program, że to co napisałeś jako "A", jest literą "A".
        To jest jedna metoda, ale jest druga. Już 10 lat temu mój stary PDA Compaqa miał zainstalowane odczytywanie recznego pisma. I szło mu to bardzo dobrze. Tylko, że zamiast uczyć PDA mojego pisma trzeba sie było nauczyć w jaki spoób wpisywać litery, żeby PDA bezbłędnie je odczytywał (była załączona odpowiednia ściąga). Troche komplikowała się sprawa, kiedy robiłem notatki piórem na zwykłej kartce papieru, bo miałem do wyboru, że albo teks na kartce będzie czytelny, albo tekst w PDA będzie bezbłędnie odczytany.
        • Gość: lajosz Re: Pióro cyfrowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.10, 23:45
          Masz rację, ale celowo pominąłem to o czym piszesz, a to dlatego, że (moim zdaniem) to nie my mamy się dostosowywać do maszyny ale odwrotnie.

Jednak oczywiście można radzić sobie w sposób o którym piszesz, tylko po co się męczyć ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka