Dodaj do ulubionych

Xp nie chce sie zaladowac

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 16:02
Problem taki. Kupilem naped DVD i podlaczylem go do, do tasmy z dysku
twardego. Na HD dalem zworke na slave a na DVD - master. Tylko teraz XP nie
chce sie urucomic. Laduje sie i Laduje !!! Moja cieprliwosc sie skonczyla, bo
sie nie chcial zaladowac i wylaczylem wtyczke z pradu. Po ponownym
uruchomieniu to samo :(
Wiec odlaczylem DVd i XP wystartowal :)
Ktoss moze wie o co chodzi, lub mial juz takie cos. Czy ktos mozed pomoc. Z
gory dziekuje za wszelkie odpowiedzi :)
Obserwuj wątek
    • Gość: piecyk gazowy Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.visp.energis.pl 24.04.04, 16:04
      Twardy musi być na master.
      • Gość: marcinn. Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 16:10
        Jak twardy jest na masterr a DVD na slave to BIOS nie widzi HD i widzi tylko
        DVD i prosi o BootREcorder, czy cos takiego.
        • Gość: piecyk gazowy Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.visp.energis.pl 24.04.04, 16:16
          A DVD ustawiasz na slave?
          • Gość: marcinn. Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 16:19
            Jak HD jest na master to wtedy DVD daje na slave i pisze HD (?)
            PRimary Slave DVDROM i ze chce BOOTRecoreder i pisze jeszczxe Please any key
            when you ready czy cos takiego
            Ale nie widzi HD a jak widzi DVD to nie chce startowac niby sie laduje ale coz
            skoro sie zaladowac nie chce.
            Naprawde juz nie wiem o co chodzi :(
        • Gość: piecyk gazowy Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.visp.energis.pl 24.04.04, 16:19
          Nie ustawiasz przypadkiem dwóch na master np.?
          • Gość: marcinn. Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 16:21
            na pewno nie usatawiam 2 na master i wlasnie dlatego nie wiem w czym problem:(
            • Gość: piecyk gazowy Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.visp.energis.pl 24.04.04, 16:25
              No, nie wiem. Dziwne. A nie możesz DVD podpiąć na drugi kanał?
              • Gość: marcinn. Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 16:28
                Drugi kanal juz jest niestety zajety.
                Dlatego ogarnia mnie wielka rozpacz :((((((((((
                • Gość: piecyk gazowy Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.visp.energis.pl 24.04.04, 16:31
                  A w BIOS masz ustawione wykrywanie napędów na auto?
                  • Gość: marcinn. Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 16:35
                    Tak mi sie wydaje, ze jest na auto, bo zawsze wszystko wykrywalo. Tylko teraz
                    nie wiem czemu tak sie dzieje :(
                    • Gość: piecyk gazowy Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.visp.energis.pl 24.04.04, 16:36
                      A weź upewnij się co do zworek i zresetuj ustawienia BIOS-a (coś tam Load
                      Default Settings).
                      • Gość: marcinn. Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 16:40
                        Ale jak kiedys montowalem nagrywarke to wykrylo ja bez problemu, a w BIOSie nic
                        nie grzebalem wiec chyba sie nic nie zmienilo :)
                        A mialem kupic kiedys COMBO, tylko, ze nie mialem kasy i teraz zaluje no bo
                        przeciez chyba mi nie przyjmna w sklepie napedu z tego powodu, ze przez ten
                        naped sie Xp nie chce zaladowac :(
                        • Gość: piecyk gazowy Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.visp.energis.pl 24.04.04, 16:42
                          Jak to nie przyjmą? Komputer pod pachę i niech Ci panowie w sklepie montują!
                          • Gość: piecyk gazowy Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.visp.energis.pl 24.04.04, 16:43
                            Może on ma np. jakąś taką specyficzną wadę?
                          • Gość: piecyk gazowy Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.visp.energis.pl 24.04.04, 16:44
                            Jeśli jesteś pewien, że wszystko robisz dobrze to może zaktualizuj BIOS-a?
                            • Gość: marcinn. Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 16:47
                              BIOSa sie boje zaktualizowac, bo slyszalem, ze to niebezpieczne. Piecyk robie
                              wszystko dobrze chyba :( bo zgodnie z instrukcja, ale nic nie wychodzi
                              Ale ogolnie to naped ten jest sprawny bo na drugiej tasmie go sprawdzalem.
                              • Gość: piecyk gazowy Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.visp.energis.pl 24.04.04, 16:49
                                To ja na Twoim miejscu - komputer pod pachę i niech panowie zrobią. :-)
                                • Gość: marcinn. Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 16:52
                                  Piecyk chyba tak zrobie, ze pojde tam z komputerem - tylko czy panowie w
                                  hipermarkecie beda umiec mi to zamontowac :(
                                  • Gość: piecyk gazowy Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.visp.energis.pl 24.04.04, 18:21
                                    No, w hipermarkecie to będzie ciężko... Chociaż jak jest jakieś stoisko z
                                    jakimś kumatym sprzedawcą. Zadzwoń do nich najlepiej i powiedz co i jak.
                  • Gość: marcinn. Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 19:28
                    Gość portalu: piecyk gazowy napisał(a):

> A w BIOS masz ustawione wykrywanie napędów na auto?

Otorz tak, ide tam do hipermarketu to mi mowią, ze oni nie sa montazownia
                    kompow tylko sklepem. Opowiedzialem im cala historie i patrzyli sie na mnie jak
                    na glupka, bo chyba nic z tego nie zrozumieli, ciemne te ludzie tam sa,
                    powiadam Wam :)
                    Sprawdzili DVD mowia, ze dobry jest, a JA im mowie, ze wiem, ze jest dobry, na
                    to oni, ze jak wiem, ze dobry, to po co przychodze, to znowu ja od poczatku im
                    mowie o co mi chodzi. Dalej mnie nie zrozumieli :(
                    Mowia mi, ze to wina kompa i musze dac do serwisu, ja im na to, ze gwarancje
                    stracilem, bo CDRW montowalem i sobie tam w srodku grzebalem i plomby
                    pozrywalem (kompa tez u nich kupilem) nO TO MOWIA, ZE mam isc do jakiegos
                    serwisu i zeby to fachowcy sprawdzili, albo, ze kompa odeslac do tego serwisu
                    na ktorego mialem gwarancje. Ja im mowie, ze niech sie stukna w głowe, bo oni
                    mnie skasują za to a pieniadze droga nie chodza :) To oni mi na to, ze moglem
                    nie zrwyac plomb jak montowalem tego CDRW tylko odeslac do firmy i tam w
                    serwisie by mi za darmo zrobili (nawet koszt przesylki kurierskiej jest za
                    darmo). Ja im mowie, ze ja bym musial 14 dni na to czekac a ja bez kompa 1 dnia
                    nie umiem wytrzymac. Wiec oni na to, ze nic mi nie poradza. no to ich olalem.
                    Poszedlem do domu i sobie myusle co jest. Za rada jedno forumowicza kupilem
                    nowa tasme. Przelaczalem , zmienialem i dalej to samo. Noz w koncu mi cos tak
                    mignelo w tym BIOSie Primary Slave : Not Installed (czy cos takiego), a
                    wszedzie pisze AUTo. no to mowie, a zmienie to na AUOT, zmienielm no i
                    wystartowalo :))) Wszystko OK, dzilają wszyskie napedy, HDD, CDROM,CDRW no ii
                    te nieszczesne DVD. Bardzo sie ucieszylem i przezywlaem co caly wczorajszy
                    dzien tak bardzo, ze nawet o tym Wam nie napisalem
                    Dzieki pieck i innym tez

Pozdrawiam
                    • Gość: ja Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: 213.30.159.* 27.04.04, 19:45
                      ROTFL wez sie nawet nie przyznawaj tyle zawracania a sie okazuje ze po prostu
                      gupi jestes
                      • bekes1 Re: Xp nie chce sie zaladowac 27.04.04, 20:05
                        Gość portalu: ja napisał(a):

> ROTFL wez sie nawet nie przyznawaj tyle zawracania a sie okazuje ze po prostu
                        > gupi jestes

Ale dlaczego mówisz, ze ktoś jest głpui, może chłpak się na komputerach nie
                        znał i nie wiedział to się zapytał, miał chyba prawo, no nie?
        • paciors Re: Xp nie chce sie zaladowac 24.04.04, 18:03
          > Jak twardy jest na masterr a DVD na slave to BIOS nie widzi HD i widzi tylko
          > DVD i prosi o BootREcorder, czy cos takiego.

Coś chyba robisz nie tak. Skoro szuka boot rcordu na tym napędzie dvd to jednak
          źle ustawiasz. Upewnij się że nie ustawiasz żadnego z napędów jako single,
          spróbuj także ustawienia "calbe select" na obu urządzeniach i podłącz dysk do
          tej wtyczki na końcu taśmy a dvd do środkowej.
          • Gość: marcinn. Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 18:15
            Upewnij się że nie ustawiasz żadnego z napędów jako single,
            > spróbuj także ustawienia "calbe select"

Co to znaczy single?

> Coś chyba robisz nie tak. Skoro szuka boot rcordu na tym napędzie dvd to
            jednak

Szuka bo nie wykrywa HDD i chce z czego wystartowac, chyba, ale ja tam sie na
            tym nie znam

HDD podlaczam do wtyczki na koncu DVD do srodkowej i wtedy mi nie widzi HD
            • Gość: piecyk gazowy Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.visp.energis.pl 24.04.04, 18:20
              Nie wiem już... A może kabel źle wkładasz, odrotnie?
              • Gość: marcinn. Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 18:28
                > Nie wiem już... A może kabel źle wkładasz, odrotnie?

Tych kabelkow to sie chyba nie da odwrotnie wlozyc bo tam w tych "pinach', czy
                jak to sie nazywa nie ma jednego tego "pinu"

Ale ja juz naprawde nie wiem, bo wszysko jest OK, wykrywa wszystko tylko niby
                sie laduje a nie chce sie zaladowac.
                Moze jak bede zamykal to sprawdze czy sie Linux laduje :)

Ale jak macie jeszcze jakies propzycje to chetnie wyslucham :)
    • Gość: marcinn. Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 18:43
      sklep.age.pl/druk.php?m_kod=HD___WD__400EB____24
      Jak to cos pomoze to znalazlem info o tym dysku w sieci
      • paciors Re: Xp nie chce sie zaladowac 24.04.04, 19:03
        Czyli ustawienie zworek na tym dysku powinno wyglądać tak: ::::| jeśli na dvd
        masz również ustawiony CSEL, dysk jest podłączony na końcu taśmy i taśma nie
        jest odwrócona (tzn. właściwy koniec jest wpięty do płyty)
        lub tak ::|:: jeśli dvd jest ustawiony jako slave.

W którymś momencie napisałeś że wykrywa prawidłowo i zaczyna ładować XP? Więc
        jak to w końcu jest? Czy bios widzi te napędy tak jak powinny być, czy nie?A
        próbowałeś startować z samego dysku i XP wchodzi? (pytam, żeby wykluczyć
        uszkodzenie systemu po tym twardym resecie)

Możesz jeszcze odpiąć to co masz na drugim kanale EIDE, dać tam DVD jako
        mastera, a któreś z tamtych urządzeń jako slave razem z dyskiem, pokombinuj z
        róznymi konfiguracjami.

Więcej pomysłów nie mam.
        • Gość: marcinn. Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 19:14
          > Możesz jeszcze odpiąć to co masz na drugim kanale EIDE, dać tam DVD jako
          > mastera, a któreś z tamtych urządzeń jako slave razem z dyskiem, pokombinuj z
          > róznymi konfiguracjami.

Kombinowlaem wszystkimi sposobami i nic :(

> W którymś momencie napisałeś że wykrywa prawidłowo i zaczyna ładować XP? Więc
          > jak to w końcu jest? Czy bios widzi te napędy tak jak powinny być, czy nie?A
          > próbowałeś startować z samego dysku i XP wchodzi? (pytam, żeby wykluczyć
          > uszkodzenie systemu po tym twardym resecie)

Jak jest wszystko OK czyli sa wszystkie napedy to Windows sie laduje, laduje,
          laduje i nie chce sie zaladowac :)
          Ale jak odepne kable i tasmy z DVD to XP sie normalnie laduje
          • Gość: JoHnY Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.aspektsc.pl / 213.76.144.* 25.04.04, 15:34
            Najciemniej jest zawsze pod latarnia i najbardziej oczywiste sposoby sa
            pomijane:)) podlacz tak wszystko zeby XP sie zaczal ladowac i sproboj odpalic
            tryb awaryjny.. jesli sie uda to sprawdz co i jak w urzadzeniach jest..
            Pozatym kiedys tak mialem , ale u mnie tasma byla walnieta.. 1cdrom dzialal, 1
            dysk dzialal, ale podlaczone razem nie chcialy pojsc:( Wymiana tasmy pomogla:)
            przeloz sobie tasme z drugiego kanalu i sprawdz czy nadal sa problemy..
            Pozdrawiam.
    • maciejpoczta Re: Xp nie chce sie zaladowac 27.04.04, 20:05
      Nie wiem, czy czegoś nie przeoczyłem, bo wątek się strasznie rozbudował, ale w/g mnie to jest tak: Człowiek podłączył taśmy, zasilanie, w biosie ustawił Primary Master i Primary Slave tak jak powinno być. Tyle, że nie przestawił zworki z tyłu DVD na slave. Może nie wie że tak trzeba? Przecież Piecyk wspominał w którymś poście o zworkach, a Marcin na to że ustawił Primary Master i Primary Slave, czyli ustawiał w Biosie, a nie na napędzie?

Moja rada jest taka: zdemontuj jeszcze raz DVD i HDD. Z tyłu napędów będą zworki z możliwymi 3 położeniami (Master, Slave, Single). Na napędach powinna być etykieta z opisem jak ustawić zworki. Zworkę na Hdd ustaw na master, a DVD na slave. Uruchom komputer i sprawdź w biosie czy prawidłowo wykrywa oba napędy. HDD powinno być Primary Master, a DVD Primary Slave (jeżeli masz oba na jednym kablu). Na wszelki wypadek ustaw bootowanie w biosie tylko z HDD (wyłącz wszystkie inne źródła). Teraz system powinien się uruchomić, jeżeli tak się nie stanie, to już tylko możliwa jest awaria biosu lub sprzętu.
      • maciejpoczta Re: Xp nie chce sie zaladowac 27.04.04, 20:07
        Faktycznie przeoczyłem. Problem już rozwiązany.
        • Gość: marcinn. Re: Xp nie chce sie zaladowac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.04, 20:12
          maciejpoczta napisał:

> Faktycznie przeoczyłem. Problem już rozwiązany.
          >

Spoko, dzieki za zainteresowanie :)

To nie o zworki chodzilo, bo to o dziwo umiałem ustaiwc - i dlatego nie
          widziałem gdzie był błąd, bo wszystko było OK, tylko własnie odkrylem w tym
          BIOSie to

Ale jeszcze raz dzieki wszystkim zainteresowanym i skłonnym do pomocy :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka