Gość: sprzedawca
IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
22.04.11, 19:12
Witam.
Jestem sprzedawcą w sklepiku sprzedającym tylko pieczywo.
Ludzie przychodzą i "zapisują się" na chleb na następny dzień, na święta itp.
Codziennie więc zapisuję dużo kartek z nazwiskami klientów + co zamawiają + ile tego zamawiają + na kiedy (data)
Asortyment tego sklepiku to zaledwie około 25 pozycji.
Codzienna pisanina, a następnie wertowanie tych kartek, co, kto, ile i na kiedy zaczyna być już mocno irytująca pomimo iż nazwiska się prawie nie zmieniają, czyli są to przeważnie ci sami klienci.
Potrzebuję prostego programu lub bazy danych (bo chyba tak to się nazywa) która by to wszystko ogarnęła.
Dokładnie chodziłoby o jakaś tabelę gdzie jest nazwisko, nazwa towaru, ilość towaru i data.
Chodzi o to, żeby po wpisaniu np. nazwiska (lub pierwszych liter nazwiska) od razu pokazało się ile kiedy i co zamawiał.
Lub też inaczej, czyli np. wpisuję datę i ilość takiego, a takiego towaru i pokazują się klienci którzy to zamawiali.
W skrócie chodzi o to, żeby można było szybko wyszukać cokolwiek po nazwisku, asortymencie lub dacie.
Szukałem czegoś takiego, ale większość poleca Access-a lub SQL, a ja potrzebuję coś bardzo, ale to bardzo prostego.
Próbowałem w tym Accesie, ale za cholerę nie wiem jak to ugryźć, a ten SQL to już w ogóle nie wiem o co tam chodzi.
Co nieco próbowałem też w Excelu i tu jest "najłatwiej", ale i tak nie wychodzi.
Jeśli ktoś mógłby coś doradzić, to bardzo proszę o pomoc.