Dodaj do ulubionych

Poufność danych spisu przez internet

IP: *.wbp.olsztyn.pl 09.06.11, 18:20
Witam -chcę spisać się przez net czxy możecie coś powiedzieć jak to jest z bezpieczeństwem ?
Chodzi mi oprzepływ informacji z mojego kompa do serwera gus.
Mam net w TPSA z proxy tp -i tu pytanie czy dla większej poufności jakoś odinstalować łączenie się przez proxy ? Chodzi mi o jak najmniejszą możliwość zapisania i przechwytu moich danych ...
rozumiem że połączenie jest szyfrowane-więc czy może ktoś kompetentny coś podać jak jest z bezpieczeństwem w przypadku tu podanym ? Pewnie też nie wpuszczacie rachmistrzów i może ktoś się nad tym zastanawiał ...JAk byście coś mogli napisać to dzięki z góry...

P.S. bezpieczeństwo danych w bazie gus to inna bajka -mi chodzi o sam przesył ..bez dodatkowych oczu wgapjących się w moje dane..
Obserwuj wątek
    • pursat Re: Poufność danych spisu przez internet 09.06.11, 19:06
      Nie wiem :-)
      Ale bawi mnie jedna rzecz. Czego się boisz? Widziałeś formularz? Przecież nie podajesz stanu swojego konta bankowego i PIN-u. Dane, które podajesz zostawiłeś już w wielu miejscach różnym ludziom. Nie popadajmy w paranoję z tym spisem.
    • Gość: topsecret Re: Poufność danych spisu przez internet IP: *.17.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 09.06.11, 19:41
      Ale z Ciebie trzęsidoopa! Wejdź na stronę form.spis.gov.pl/ i zobacz jakie straszne tajemnice chce Ci wydrzeć GUS.
      Dobra wiadomość dla Ciebie i Tobie podobnych, którzy zamazali swoje nazwiska na domofonach i usunęli wizytówki z drzwi mieszkań. Specjalnie dla Was jest przygotowywany do druku spis telefoniczny zawierający tylko numery telefonów.
      • Gość: Rmk Re: Poufność danych spisu przez internet IP: *.warszawa.mm.pl 09.06.11, 20:37
        Gość portalu: topsecret napisał(a):

> Ale z Ciebie trzęsidoopa!...

A Ty skoro nie pękasz, to dlaczego ukrywasz się pod wymyślonym nickiem na forum a nie podpisujesz się z imienia i nazwiska?
        Słyszałeś jak okradli J. Clarksona? poczytaj: www.superfakty.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2777&Itemid=36
        • Gość: X Re: Poufność danych spisu przez internet IP: *.home.aster.pl 09.06.11, 21:30
          > A Ty skoro nie pękasz, to dlaczego ukrywasz się pod wymyślonym nickiem na forum
          > a nie podpisujesz się z imienia i nazwiska?

Bo forum jest publiczne a dane w GUS nie są ogólnodostępne.

> Słyszałeś jak okradli J. Clarksona? poczytaj:

No jak? Też spisywał się przez GUS?
        • Gość: 333 Re: Poufność danych spisu przez internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.11, 21:34
          Co ma piernik do wiatraka? Jeśli nie widzisz różnicy pomiedzy forum a formularzem GUS to źle z tobą. A ty jak idziesz do spożywczaka to w kominiarce i siatce maskującej?
          • Gość: gostek1 Re: Poufność danych spisu przez internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.11, 12:33
            Dobra ale zasygnalizowano tu inny problem-przechodzenie prywatnych danych(nie ważne czy spisowych czy innych ) przez proxy czyli nie bezpośrednio -jak z tym jest w kontekście bezpieczeństwa ?.
            • Gość: Gość Re: Poufność danych spisu przez internet IP: *.etop.pl 10.06.11, 13:32
              Korzystanie z proxy to jest proszenie sie o klopoty. Pomijam juz fakt, ze czesto takie serwery proxy dzialaja wolniej niz bezposrednie polaczenie albo, ze zwracaja nieaktualne dane, ze nie sa w wiekszosci anonimowe. Sens korzystania z proxy byl kiedys, kiedy polaczenia byly faktycznie kiepskie, kiedy placilo sie za czas polaczen itd. A teraz? Po co?
    • Gość: Łukasz Re: Poufność danych spisu przez internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.11, 16:04
      W Polsce nic nie jest poufne. Począwszy od danych w śledztwie ws okupu za porwanie Krzysztofa Olewnika, katastrofy samolotu w Rosji (Minister Sprawiedliwości PO słucha tajnych nagrań czarnych skrzynek) poprzez spis powszechny a kończąc na podsłuchach CBA, ABW i CBŚ.

W maju 2011 wiceszew ABW wykorzystał podsluchy agencji w prywatnym procesie cywilnym z podsłuchów ABW dziennikarza Bogdana Rymanowskiego , TVN24 i Cezarego Gmyza z "Rzeczpospolitej". (Tusk go nie zdymisjonowałł.)

A więc można. Polska to kraj fasadowy. Jeśli potrzeba załatwić przeciwnika, zarobić, przeszuka się bazy danych i znajdą się najbardziej poufne dane na drugi dzień na odwpowiednim biurku czy gazecie.
      • Gość: xyz Re: Poufność danych spisu przez internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.11, 17:47
        Święta racja. Bo niby skąd Kryśka (ta spod trójki) wie, że wczoraj była u mnie kobitka? No skąd? Tak, tak... Tu nic nie jest poufne! Polska to kraj fasadowy. Mój blok też jest fasadowy :-(
        • Gość: Łukasz Re: Poufność danych spisu przez internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 21:30
          Mało? To kolejne przykłady gry poufnością danych w Polsce. Przykład idzie z Warszawy. Szpital MSWiA. Informatyzację tego szpitala robili informactycy jak się okazało agenci Wojskowych Służb Informacyjnych . Tych samych, które jak odkryto pisali raporty na jeszcze rosyjskich formularzach. Zakres grą prywatnymi danymi medycznymi polityków nie dotyczy użycia ich do celów krajowych rozgrywek politycznych. Do zwalczania przecywiników używa się wszelkich dostępnych informacji. Tak działają ludzie w Warszawie.

Tu masz więcej o bezpieczeństwie baz danych.
          "Rzeczpospoita.pl" - WSI miały dostęp do medycznej bazy VIP-ów
          www.rp.pl/artykul/89728.html?print=tak
          • Gość: 123 Re: Poufność danych spisu przez internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.11, 21:36
            Nie dość, że na rosyjskich formularzach, to jeszcze cyrylicą. Fuj!
            • Gość: Łukasz Re: Poufność danych spisu przez internet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.11, 15:06
              Też jestem zniesmaczony brakiem poufności danych w Polsce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka