Gość: hmmmm IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 08:44 co wiecie o tym systemie Microsyfu???jak sie zachowuje z grami czy stabilny??? powiedzcie cosik Link Zgłoś Obserwuj wątek
1ma1 Re: windows 2003 23.05.04, 09:16 system serwerowy. Można go przystosować do pracy i zabawy. Wymaga to wyłączenia kupy niepotrzebnych procesów i włączenia innych. Stabilny. Potrzebuje dużo pamięci i w miarę szybkiego procesora. Po dwóch miesiącach, wyrzuciłem. Z Mandrakiem jest mniej roboty i jest ciekawszy. Link Zgłoś
Gość: ??? Re: windows 2003 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 09:30 a masz jakas stornke gdzie jest opisane jak to zrobic wszytko??? Link Zgłoś
1ma1 Nie warto sobie tym głowy zawracać! 23.05.04, 09:43 xp.freshsite.pl/art/services_optimiz_W2003.html Link Zgłoś
gray Re: windows 2003 23.05.04, 09:29 czy jak coś ma wyższy numerek to oznacza, że jest lepsze w każdym wypadku? windows 2003 to system serwerowy a nie rozrywkowy. idąc taką logiką powinno grać się tylko w warhammera 40.000 Link Zgłoś
Gość: ???? Re: windows 2003 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.04, 09:46 czy ktos ci kaze go urzywac???????trzeba tez go przetestowac zeby ewentualnie zmienic z XP na 2003 Link Zgłoś
gray Re: windows 2003 23.05.04, 10:46 po co? masz w domu sieć, która wymaga serwera DHCP, DNS, IIS i jest zarządzana przez active directory? pogratulować. Link Zgłoś
maciejpoczta Re: windows 2003 23.05.04, 12:28 Zawsze krytykujesz, kiedy ktoś zainstaluje sobie w2k3. Tymczasem dlaczego nie skorzystać z możliwości legalnego pobawienia się systemem lepszym, stabilniejszym i szybszym niż XP, który w dodatku odpowiednio skonfigurowany doskonale sprawdza się jako workstation? Link Zgłoś
gray Re: windows 2003 23.05.04, 12:52 maciejpoczta napisał: > Zawsze krytykujesz, kiedy ktoś zainstaluje sobie w2k3. etam. kiedy zrobi to administrator domeny w średnim przedsiębiorstwie to nawet pochwalę :) > Tymczasem dlaczego nie skorzystać z możliwości legalnego hihihi :) > pobawienia się systemem lepszym, jasne - nie ma drivera do mojej sieciówki. nie ma też od cholery innych driverów, które do XP udało się jakoś załączyć.. lepsze jest wrogiem dobrego jak widać :/ > stabilniejszym i szybszym niż XP, który w dodatku odpowiednio skonfigurowany > doskonale sprawdza się jako workstation? biorąc pod uwagę ilość pytań dotyczących odpowiedniej konfiguracji windowsa XP udzielenie odpowiedzi na pytania dotyczące odpowiedniego skonfigurowania win2003 zajmie nam sporą część życia. jeżeli ktoś ma zacięcie i umiejętności to niech sobie instaluje system serwerowy na komputerze domowym ale po co robi to ktoś, kto nie za bardzo wie jaka jest różnica pomiędzy systemem jednym a drugim to sprawa staje się raczej śmieszna :) Link Zgłoś
maciejpoczta Re: windows 2003 23.05.04, 13:15 gray napisał: > > Tymczasem dlaczego nie skorzystać z możliwości legalnego > hihihi :) Nie rozumiem tego hihihi. Ja bawiłem się w2k3 przez pół roku zupełnie legalnie. I za darmo. > > pobawienia się systemem lepszym, > > jasne - nie ma drivera do mojej sieciówki. nie ma też od cholery innych > driverów, które do XP udało się jakoś załączyć.. lepsze jest wrogiem dobrego > jak widać :/ W przypadku każdego OSa znajdzie się jakiś podzespół, z którym ten nie chce współpracować. Ja żadnych problemów z driverami nie miałem. Nawet jeżeli nie było dedykowanych, to zawsze pasowały te od XP (może miałem po prostu fart). > biorąc pod uwagę ilość pytań dotyczących odpowiedniej konfiguracji windowsa XP > udzielenie odpowiedzi na pytania dotyczące odpowiedniego skonfigurowania > win2003 zajmie nam sporą część życia. jeżeli ktoś ma zacięcie i umiejętności to > > niech sobie instaluje system serwerowy na komputerze domowym ale po co robi to > ktoś, kto nie za bardzo wie jaka jest różnica pomiędzy systemem jednym a drugim > > to sprawa staje się raczej śmieszna :) Tu się zgodzę całkowicie. Ilość zapytań o uruchomienie jakiejś gry w w2k3 dorównuje chyba tej o zmianę strony startowej w IE. Link Zgłoś
gray Re: windows 2003 23.05.04, 14:02 maciejpoczta napisał: > Nie rozumiem tego hihihi. Ja bawiłem się w2k3 przez pół roku zupełnie ? > legalnie. I za darmo. tą wersję to ja też mam ale wiesz jak jest :) > W przypadku każdego OSa znajdzie się jakiś podzespół, z którym ten nie chce > współpracować. ja to rozumiem ale dlaczego system serwerowy nie ma driverów do półprofesjonalnej karty a ma do realteków o powierzchni całkowitej 7cm^2 - dla mnie śmiech na sali. > Tu się zgodzę całkowicie. Ilość zapytań o uruchomienie jakiejś gry w w2k3 > dorównuje chyba tej o zmianę strony startowej w IE. zatem po co graczom system, w którym nie uruchamiają się gry? ogólnosłyszalne hasła typu 'najnowszy', 'stabilny', 'najlepszy' przyciągają lepiej niż faktyczna funkcjonalność systemu w określonych warunkach. no i ten napis 'server' - jakie to budujące ;-) Link Zgłoś
Gość: furry Re: windows 2003 IP: *.ds2.uw.edu.pl 23.05.04, 15:56 > tą wersję to ja też mam ale wiesz jak jest :) też mam, ale ja nie wiem co masz a mysli... > ja to rozumiem ale dlaczego system serwerowy nie ma driverów do > półprofesjonalnej karty a ma do realteków o powierzchni całkowitej 7cm^2 - dla > mnie śmiech na sali. hm, co znaczy 'polprofesjonalna'? ;-) > hasła typu 'najnowszy', 'stabilny', 'najlepszy' przyciągają lepiej niż mi pewnego dnia 'znikla' siec (we wlasciwosciach polaczenia sieciowego liczba pakietow wyslanych i odebranych wynosi 0). pewnie wirus. reinsdtalowac mi sie nie chce na tem miesiac, jaki mi zostal do konca licencji... pozdrawiam fr Link Zgłoś
gray Re: windows 2003 23.05.04, 17:10 Gość portalu: furry napisał(a): > też mam, ale ja nie wiem co masz a mysli... wieesz wieesz - każdy wie :) > hm, co znaczy 'polprofesjonalna'? ;-) tzn. że nie jest to serwerowy moloch z czterema portami rj45 a jedynie dobra karta w dobrymi układami, z możliwością rozbudowy pamięci dobra dla potrzeb małych sieci. > mi pewnego dnia 'znikla' siec (we wlasciwosciach polaczenia sieciowego liczba > pakietow wyslanych i odebranych wynosi 0). pewnie wirus. reinsdtalowac mi sie > nie chce na tem miesiac, jaki mi zostal do konca licencji... hm... stabilny.. taak.. :) Link Zgłoś
Gość: jacek Re: windows 2003 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.04, 12:14 > czy jak coś ma wyższy numerek to oznacza, że jest lepsze w każdym wypadku? W tym przypadku akurat tak:) Mam cienki sprzet jak na tensystem. rzucilem gdzies screena, ze odpalilem go na moim cel 300 i 128 mb ramu. Niestety nie udalo mi sie to zrobic z win xp pro a home instaluje sie spoko. Smialo moge stwierzdic, ze w2k3 jest zajebisty. Dziala mi szybciej niz xp home. Po wylaczeniu wielu zbednych uslug i wywaleniu paru katalogow system wrecz smiga i jest zdecydowanie najstabilniejsyzm z windowsow jakie kiedykolwiek moglem testowac. Pozatym mozna zrobic z niego bez problemu workstatcje:) Link Zgłoś
gray Re: windows 2003 23.05.04, 12:58 dla mnie XP pro jest bez problemu stabilną, dobrze działającą (pentium 2 450MHz) workstacją przy której nie muszę nic robić, żeby tą workstacją była. poza tym ma sterowniki do mojej sieciówki :) jak ktoś lubi dłubać to polecam linuksa, bsd itd. bo wyklikanie kilku usług z systemu nie nadaje się nawet do chwalenia się przed kolegami :/ Link Zgłoś
Gość: jacek Re: windows 2003 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.04, 16:05 > dla mnie XP pro jest bez problemu stabilną, dobrze działającą (pentium 2 > 450MHz) workstacją A dla mnie niestety NIE. > nie muszę nic robić, żeby tą workstacją była Twój wybór. Ja lubie miec kontrole nad systemem i nie lubie jak cos działa bez mojej wiedzy mimo, że to jest windows. > poza tym ma sterowniki do mojej sieciówki :) A w2k3 nie ma???? Stery do sieciówki to nie taka ważna sprawa nie wiem jak jest to w xp ale w2k3 mozna uzywac sterów, które sa napisane do poprzednich wersji systemu. > jak ktoś lubi dłubać to polecam linuksa, bsd itd. bo wyklikanie kilku usług z > systemu nie nadaje się nawet do chwalenia się przed kolegami :/ Nie dzieki. Ja wole w2k3. Po zatym się nei chwale tylko udowadniam ci przewage tego systemu nad pozostałymi windowsami i nie kłóć sie bo prawda jest taka, że w2k3 jest póki co najlepszym i najsybszym systemem opercyjnym Microsoftu(nie licząc bety Longhrona) i taka jest po prostu prawda. jesli sie z nia nei zgadzasz to trudno.. o gustach sie nie dykutyuje ty lubisz xp pro a ja zdecydowanie wole w2k3. Proste. Pozdrawiam gray... Link Zgłoś
gray Re: windows 2003 23.05.04, 17:26 Gość portalu: jacek napisał(a): > A dla mnie niestety NIE. trzeba było dobrą płytę sobie kupić :) > Twój wybór. Ja lubie miec kontrole nad systemem i nie lubie jak cos działa > bez mojej wiedzy mimo, że to jest windows. ROTFL! czy mając xp pro nie mam kontroli nad systemem? jaka jest w efekcie różnica jeżeli odrobinkę dostroję sobie xp pro a przy win2k3 naklikam się uwalając wszystkie serwery, nie-serwery, prośby podania powodu wyłączenia systemu, zaufane strony itp. itd.? > > poza tym ma sterowniki do mojej sieciówki :) > A w2k3 nie ma???? no nie ma. > Stery do sieciówki to nie taka ważna sprawa no jasne, że nie - jak ich nie masz to ściągniesz sobie z internetu, nie? :D > nie wiem jak jest to w xp ale w2k3 mozna uzywac sterów, które sa napisane do > poprzednich wersji systemu. no może ewentualnie do XP ale akurat w tym przypadku nie działały. > Nie dzieki. Ja wole w2k3. Po zatym się nei chwale tylko udowadniam ci > przewage tego systemu nad pozostałymi windowsami jak na razie przewaga jest taka, że można (podobno) ładować sterowniki z innych windowsów i trzeba się narobić zanim system serwerowy zacznie być desktopowym - same plusy :D > i nie kłóć sie bo prawda jest taka, że w2k3 jest póki co najlepszym i > najsybszym systemem opercyjnym Microsoftu(nie licząc bety Longhrona) i taka > jest po prostu prawda. tak jest! nie kłócę się bo prawda jest taka, że mówisz, że prawda jest taka, że w2k3 jest póki co najlepszym i ... blablabla. w skrócie - prawda jest taka jak sobie zachcesz żeby brzmiała. > o gustach sie nie dykutyuje jasne - jak ktoś ma gust przerabiania serwerów na desktopy tylko dlatego, że numerek mają najwyższy to jego sprawa. Link Zgłoś
Gość: furry Re: windows 2003 IP: *.ds2.uw.edu.pl 23.05.04, 15:59 > stwierzdic, ze w2k3 jest zajebisty. Dziala mi szybciej niz xp home. Po > wylaczeniu wielu zbednych uslug i wywaleniu paru katalogow system wrecz smiga a to sie porobilo... a linuksy teraz od razu po zinstalowaniu dzialają. dla jasnosci - tez sporo sie narzezbilem, zeby system jako-tako ustawic, a potem... wrocilem do linuksa. fr Link Zgłoś