Dodaj do ulubionych

Monopol - Apple jak (kiedys) MS

12.09.11, 07:29
Swego czasu pamietam jak firmie MS nakazano przygotowac specjalna wersje Windows bez IE i to pomimo, ze uzytkownik sam mogl sobie sciagnac dowolna przegladarke i ustawic jako domyslna.
Apple jest niewatpliwym monopolista na rynku tabletow, tym samym system iOS jest w wiekszosci urzadzen tego typu. I teraz jakosc nikomu nie przeszkadza, ze przegadarka Safari jest isntalowana od razu i nie da sie domyslnie ustawic, zadnej innej.

I to jest fair wobec konkurencji?
Obserwuj wątek
    • jan-w Re: Monopol - Apple jak (kiedys) MS 12.09.11, 08:25
      > Apple jest niewatpliwym monopolista na rynku tabletow.
      Czyżby?
      • user0001 Re: Monopol - Apple jak (kiedys) MS 12.09.11, 10:37
        Tak, zwłaszcza po dezycjach sądów niemieckich w sprawach patentowych.

Poza tym "monopol" na rynku systemów operacyjnych, to nie 100% penetracja rynku, ale sytuacja, w której producentom aplikacji "pudełkowych" nie opłaca się tworzyć wersji na inne systemy, gdyż te systemy mają za małą bazę użytkowników.

Sztuczne zablokowanie rynku dla tabletów androiodych na kilka(naście) miesięcy jakie Apple próbuje osiągnąć na drodze sądowej; może okazać się wystarczające by aplikacji powstały tylko na iOS a alternatywne tablety wpadły w spiralę śmierci (brak aplikacji odstrasza użytkowników, a brak użytkowników odstrasza twórców aplikacji).
    • Gość: jeepwdyzlu Re: Monopol - Apple jak (kiedys) MS IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.09.11, 08:52
      Yes Yes Yes!
      • galtom Re: Monopol - Apple jak (kiedys) MS 12.09.11, 13:49
        @Jepp: na Twoim (jako znanemu fanowi Jabluszka) miejscu z calego serca zyczylbym sukcesu konkurencji Apple :-).
        • jeepwdyzlu galtom masz rację 12.09.11, 17:07
          @Jepp: na Twoim (jako znanemu fanowi Jabluszka) miejscu z calego serca zyczylby
          > m sukcesu konkurencji Apple :-).
          --------
          a prawda
          masz 100 % racji
          może trochę poważniej zaczęliby traktować rynek europejski (terminy premier i ceny produktów)
          Nie wszystko da się wyjaśnić vatem - różnica cen jest zbyt duża.

Niemniej - tylko samsung ma odpowiedni potencjał...
          ciao
          jeep
          • galtom Re: galtom masz rację 12.09.11, 21:31
            To tez... ale myslabys, ze gdyby nie bylo produktow konkurencji to pojawialyby sie kolejen iPhony czy iPad 2? A niby po co?
            A poprawkach do softu nie wspomne.
            Konkurencja jest niezbeda - wszyscy z tego korzystamy.

Stad to co robi Apple ostatnio sadowo zupelnie mi sie nie podoba. Po pierwsze nie uwazam, zeby mieli racje.
            Po drugie, prawo patentowe jest ulomne (tworzyli i tworza je ludzie) i to jak wykorzystuje je Apple jet moralnie naganne.

Wyobrazasz sobie, ze pierwi wynalazacy auta zastrzegaja silnik, ilosc kol, itp oczywistosci... ulice dzis wygladalyby smutno a polowa z nas nadal podrozowala konno :-).

Poza tym jako konsumenta wkurza mnie, ze ktos usiluje zdecydowac za mnie - ja chce kupic lepszy produkt dla mnie i to ja ocenie czy bedzie to Samsung, Apple czy co kolwiek innego.
            I choc iPada mam to drugiego dla zasady nie kupie a juz prawie mialem - sorry Apple ale sie wypchaj.
            Poczekam na Toshibe Excite albo na tablet z Windowsem. Apple na razie dziekuje jak swego czasu firmie MS.
            I tak powinni postapic tez fani Apple - zeby firma wiedziala, ze jest dla ludzi a nie odwrotnie bo sytuacja zaczyna byc chora.
            • jeepwdyzlu Re: galtom masz rację 13.09.11, 03:16
              Eeee
              Naiwnie masz rację.
              Ale to biznes. Kolosalny. I każdy sposób na utrudnienie życia konkurencji jest dobry. To nieładne? Zapewne, ale bądź realistą. A na iPada nje ma się co obrażać. Sobie robisz kuku, nie im.
              Ciao
              Jeep
              • galtom Re: galtom masz rację 13.09.11, 08:34
                jeepwdyzlu napisał:

> Eeee
                > Naiwnie masz rację.
                > Ale to biznes. Kolosalny. I każdy sposób na utrudnienie życia konkurencji jest
                > dobry. To nieładne? Zapewne, ale bądź realistą.

Ja wiem, ze sam z motyla ze słońcem nie wygram. Ale chyba warto, żeby pare osób się zastanowilo czy wielbiac Apple'a warto pluć na konkurencje czy tem może dobrze, że jest?

> A na iPada nje ma się co obraża
                > ć. Sobie robisz kuku, nie im.

Eee... bez przesady. Tyle lat bez produktów Apple żyłem to i bez iPada2 mając 1 pozyje. Inna sprawa, ze gdyby nie to, ze "jedynka" teraz tańsza od tabletow z Androidem to bym go nie kupił. Ale na dwójkę się nie dam nabrać. Toshiba zapowiada się dużo lepiej.

Może iOS 5 sprawi, ze poluie iPada bardziej bo narazie to mnie w paru miejscach wkurza :-), ale (jak i tablety z Andkiem), od netbook'a wygodniejszy.
    • bimota Re: Monopol - Apple jak (kiedys) MS 13.09.11, 12:29
      Nie da sie go odinstalowac ?

pamietam jak firmie MS nakazano przygotowac specjalna wersje Window
      > s bez IE

I przygotowali ? Bo chyba sie z taka nie spotkalem...
      • galtom Re: Monopol - Apple jak (kiedys) MS 13.09.11, 20:00
        Owszem, przygotowali. Byly w oficjalnej sprzedazy wersje windy bez IE i WMP.

A co do Applea to sa inne przegladarki w Appstore ale nie da sie ich ustawic jako domyslnych w systemie wiec trudniej sie z nich korzysta. Jak klikniesz link w mailu to i tak sie wlaczy Safari.
    • myszkaaa12 Re: Monopol - Apple jak (kiedys) MS 15.09.11, 08:25
      moi starzy to kupili Apple żeby mieć mniejsze rachunki za prąd bo tu długo bateria bez podłączenia działa hehe zobaczymy czy to im się opłaci. w sumie to dobrze to na
      www.facebook.com/#!/iSpotAPR
      opisali
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka